banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 18:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1193 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 60  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 21:48 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
guess who je napisao:
Evo i objasnjenja rjesenja, koje je Warlock vec dao (iako ne znam da li je nasumice ili je izracunao)

Ovo su sve mogucnosti:
1*1*36 = 38 prozora
1*2*18 = 21 prozor
1*3*12 = 16 prozora
1*4*9 = 14 prozora
1*6*6 = 13 prozora
2*2*9 = 13 prozora
2*3*6 = 11 prozora
3*3*4 = 10 prozora
(FLASH, ti si se mlogo zajebao u svojoj racunici, provjeri ponovo)

E sad, s obzirom da se zgrada sa prozorima nalazila ispred osobe B, ona je ladno mogla da izbroji broj prozora, ali to nije bila dovoljna informacija, jer je na zgradi bilo 13 prozora, zbog cega se osoba B dvoumila izmedju dvije kombinacije 1*6*6 i 2*2*9. E tu na red dolazi najstarija cerka, kad ocigledno postaje da je dobitna kombinacija 2*2*9.

Moja greska u 2 rezultata. :oops:
Ali ipak ljudi, ja sam vam dao osnovu, pa vi pricajte sta hocete, ovaj bod ide meni (moze dobiti i guess who)... 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 21:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2004, 19:51
Jabucni_Crv je napisao:
stigmata je napisao:
Evo jedan za tebe:
Avion je poleteo sa Surcinskog aerodroma, uputio se prvo na sever, presavsi 500km. Zatim je skrenuo na istok i ponovo leteo 500km. Kao sto se da i ocekivati, avion je zatim leteo 500km na jug, a onda 500km na zapad. Da se tada nasao iznad Surcinskog aerodroma, ovaj problem ne bi bio ni postavljen. Gde se nasao avion???

A da se nije nasao u vazduhu blizu Surcinskog aerodroma ali ne i iznad :lol:

E, a moze li za mene pola boda ovdje :lol: :lol:
Sto je rekla stigmata, oko 50 do 100km od Surcinskog aerodroma, po mojoj racunici to je blizu :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 21:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Ma nekako mi, ako se racunaju ti kilometri, pozicija i tako to problem ispada previse fizicki-matematicki... pre bih rekao da je neki stos sa logikom... ajd' ga znaj...

PS
Evo ja se svog boda odricem u FLASH-ovu korist u zamenu za 'ladno pivo... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 22:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2003, 09:31
Hajde ima li nove zagonetke? 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 22:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
stigmata je napisao:
Srela se posle vise godina, dva prijatelja, A i B, i raspricala se o deci. A rece:" Imam tri kcerke". "A koliko im je godina?", zapita B. A se osvrnu oko sebe pa rece:"Proizvod njihovih godina iznosi 36, dok je zbir jednak broju prozora na ovoj zgradi". Nesto kasnije, videvsi da B i dalje razmislja, A dodade:" Znas, moja najstarija kcerka fenomenalno svira na violini", posle cega se i B razvedri. Koliko godina ima koje dete???
Hm, da ne fali u ovom pitanju broj prozora mozda?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 23:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Digresija je napisao:
stigmata je napisao:
Srela se posle vise godina, dva prijatelja, A i B, i raspricala se o deci. A rece:" Imam tri kcerke". "A koliko im je godina?", zapita B. A se osvrnu oko sebe pa rece:"Proizvod njihovih godina iznosi 36, dok je zbir jednak broju prozora na ovoj zgradi". Nesto kasnije, videvsi da B i dalje razmislja, A dodade:" Znas, moja najstarija kcerka fenomenalno svira na violini", posle cega se i B razvedri. Koliko godina ima koje dete???
Hm, da ne fali u ovom pitanju broj prozora mozda?

Ne fali. Daa se zakljuciti da je na zgradi bilo 13 prozora, jer osoba B i pored poznatog broja prozora, nije bila sigurna u konacnu kombinaciju. Pogledaj moguca rjesenje navedena gore i bice ti jasno (dvije kombinacije imaju isti broj prozora).

Sto se tice ovog aviona, sigurno je da se on nalazi zapadno od Surcina (na istoj paraleli), ali sad, koliko tacno kilometara zapadno ... mislim da su za tu informaciju potrebne brzine aviona i okretanja zemlje. Ja ne mogu da provalim drugi fol.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 00:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Vidi nema novog zadatka :cry: Ja ih ne znam, ali evo jedan koji do sad nije zapisan(valjda :D ) , gledala sam juce Discovery i prica mi bila zanimljiva i mogla bi se ovdje staviti. Vjerovatno nece biti zanimljiva kao ove prosle, ali nema veze :wink:

Prica je bila o babunima koji po citav dan landaraju po prirodi, provode dane ceskajuci se i hraneci se svakakvim bljuvotinama. Kad se priblizi noc, oni odlaze u njima poznatu pecinu da tamo spavaju, jer je totalni mrak (nema mjesecine...), i jer je temperatura oko 10 stepeni niza nego vani, tako da im je ugodnije. Cak i za vrijeme dana, unutra ne dopire ni zracak svjetlosti, a oni se ipak ujutru bude u skoro isto vrijeme i izlaze van da nastave sa gore pomenutim aktivnostima :P Kako znaju kada da se probude??

ps. nije navika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 01:36 
Veteran
Veteran

guess who je napisao:

Ne fali. Daa se zakljuciti da je na zgradi bilo 13 prozora, jer osoba B i pored poznatog broja prozora, nije bila sigurna u konacnu kombinaciju. Pogledaj moguca rjesenje navedena gore i bice ti jasno (dvije kombinacije imaju isti broj prozora).
Cekaj malo ...
Na osnovu cega se da ustanoviti, koji je broj prozora na zgradi? Evo ja sam procitao 10 puta pitanje i one kombinacije, ali mi jos uvijek nije jasno na osnovu cega je moguce ustanoviti broj prozora na zgradi. Moze li neko detaljno objasnjenje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 01:37 
Veteran
Veteran

Jabucni_Crv je napisao:
Prica je bila o babunima koji po citav dan landaraju po prirodi, provode dane ceskajuci se i hraneci se svakakvim bljuvotinama. Kad se priblizi noc, oni odlaze u njima poznatu pecinu da tamo spavaju, jer je totalni mrak (nema mjesecine...), i jer je temperatura oko 10 stepeni niza nego vani, tako da im je ugodnije. Cak i za vrijeme dana, unutra ne dopire ni zracak svjetlosti, a oni se ipak ujutru bude u skoro isto vrijeme i izlaze van da nastave sa gore pomenutim aktivnostima :P Kako znaju kada da se probude??

ps. nije navika
Potjera ih pisati? :) :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 07:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
hahahahahaha Digresija svaka chast na odgovoru :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 10:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Digresija je napisao:
guess who je napisao:

Cekaj malo ...
Na osnovu cega se da ustanoviti, koji je broj prozora na zgradi? Evo ja sam procitao 10 puta pitanje i one kombinacije, ali mi jos uvijek nije jasno na osnovu cega je moguce ustanoviti broj prozora na zgradi. Moze li neko detaljno objasnjenje?

Cinjenica je da je osoba B znala koliko na zgradi ima prozora, jer se zgrada nalazila ispred nje.
Da je zgrada imala npr. 38 prozora, osoba B bi znala da cerke imaju 1*1*36 godina, jer je to jedina moguca kombinacija da je proizvod 36, a zbir 38. Isto vazi za zgradu sa 21, 16, 14, 11, 10 prozora.
Posto je osoba B izbrojala broj prozora, jos uvijek nije bila sigurna koliko cerke imaju godina, sto nas navodi na to da je na zgradi bilo 13 prozora jer za taj broj prozora postoje dvije moguce kombinacije da je proizvod sabiraka jednak 36 (1*6*6 i 2*2*9).
Zato je osoba B trebala jos neki podatak, na osnovu kojeg bi odlucila koja od ove dvije kombinacije je prava.
Jebiga, ne mogu detaljnije. Jedino da ti jos opisem zavjese na prozorima :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 10:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Digresija je napisao:
Jabucni_Crv je napisao:

ps. nije navika
Potjera ih pisati? :) :drinking:

Coool, ali mogu to uraditi i u po pecine :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 10:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
Uh... ala ste ga zakomplikovali sa tim prozorima. A evo i resenjA... ako tako hocete.

13? NIJE TACNO!
Racunica jeste krenula u pravom toku ali nije tacno. Svaki detalj u prici je bitan- 36 je proizvod godina, zbir je famozni broj prozora i najstarija kcerka kao treci uslov.

Postoje dva resenja:
1,4,9
1,3,12

ali bih ja bih se ipak odlucila za drugo. A evo i zasto: Broj prozora nikako ne moze biti 13 , jer bi u 90% slucajeva trebao biti paran (Nadjite mi zdradu sa 13 prozora na jednoj strani u BL ;). U tekstu se kaze "A se osvrnu onaokolo pa rece...". Znaci nije bilo nikakvog prebrojavanja prozora "jedan po jedan" nego je jednostavno covjek pomnozio broj spratova i broj prozora na istim. 13 je prost broj... ne moze se razloziti na cinioce. Jedina kombinacija koja se uklapa jeste 14 ili 16. Ostaje diskutabilno sa koliko godina djevojcica moze "fenomenalno" svirati violinu, pa tako i izbor resenja. Isto tako logicnije mi je da zgrada ima 16 prozora( 4*4) nego 14 (7*2).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 11:10 
Veteran
Veteran

@guess_who: Mislim da nisi bas najjasnije obrazlozio svoju racunicu. Spominjes "jedina moguca kombinacija da je zbir 38..." - ali iznos zbira se uopste ne spominje. Zato sam se zacudio odakle jednostavno vadis te brojke? To je nagadjanje, a ne racunica. :)

@stigmata: E to je vec realno i logicno prihvatljivo rjesenje. :) :thumbup:

@Jabucni_Crv: Ma da. Eno na Manjaci jos uvijek ljudi kenjaju i pisaju u spavacoj sobi. ;) I koje je rjesenje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 11:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Digresija je napisao:
@Jabucni_Crv: Ma da. Eno na Manjaci jos uvijek ljudi kenjaju i pisaju u spavacoj sobi. ;) I koje je rjesenje?
Nemoj jos reci Jabucni-Crve!!!! Sacekaj da malo razmislimo :drinking:

A u medjuvremenu evo vam jedan zadatak. U pitanju je Ajnstajnov zadatak, za koji je on tvrdio da samo 2% ljudi na svetu moze da ga resi.Ja cu sada da se bacim na racunanje, samo da skontam ove babune. Tacnije...da pokusam da ga resim :wink:

5 kuća je obojeno u 5 različitih boja, u svakoj kući živi osoba druge nacionalnosti; tih 5 vlasnika piju određeno piće, sviraju određeni instrument i drže određene kućne ljubimce; ni jedan vlasnik nema istog ljubimca, instrument ili piće.
Na osnovu dole navedenih podataka odgovorite:
KO DRŽI RIBICE ???
Poznati podaci:
o Britanac živi u crvenoj kući;
o Šveđanin drži pse;
o Danac pije čaj;
o Zelena kuća je levo od bele kuće;
o Vlasnik zelene kuće pije kafu;
o Osoba koja svira violinu gaji ptice;
o Vlasnik žute kuće svira klavir;
o Vlasnik srednje kuće pije mleko;
o Norvežanin živi u prvoj kući;
o Čovek koji svira trubu živi pored onoga koji gaji mačiće;
o Čovek koji drži konje živi pored čoveka koji svira klavir;
o Vlasnik koji svira harmoniku pije pivo;
o Nemac svira gitaru;
o Norvežanin živi pored plave kuće;
o Čovek koji svira trubu ima komšiju koji pije vodu;
Postoji samo jedno rešenje koje
zadovoljava sve gore navedene uslove!

Inace, u orginalnoj verziji Ajnstajn je naveo tipove cigara umesto instrumenata, ali zadatak nadjoh u sklopu neke kampanje za borbu protiv pusenja i reklamiranja cigara 8) Ali, sustina je ista.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 11:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ajoooooooooj radila sam ovo prije, necu vise, necu vise :drinking:
A moj Discovery zadatak i nije tak' tezak. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 11:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jel´ u pitanju njihov bioloski sat???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 11:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

stigmata je napisao:
jel´ u pitanju njihov bioloski sat???

Nije, ako hoces napisacu... A da odgovor na ovo tvoje slucajno ne pocinje sa Nj? :wink: :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 12:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2003, 07:03
zbog uzasno dosadnog dana u kancelriji ja uzeh kao ovu ajntajnovu budalestinu da rjesavam i ishcheprkala sam nesto :lol: :

njemac drzi ribice.

dakle:

1. kuca
zuta, norvezanin, voda, klavir, macici

2. kuca
plava, danac, caj, truba, konj

3. kuca
crvena, britanac, mlijeko, violina, ptice

4. kuca
zelena, njemac, kafa, gitara, ribice

5. kuca
bijela, svedjanin, pivo, harmonika, pas

eto. greska vjerovatno postoji ali mi se ne da sad provjeravati. i ako koga zanima, isla sam metodom eliminacije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 12:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

NJemEcka i kod mene, dobro je :wink: :D (fhuuf)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1193 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 60  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]