banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 18:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 17:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Читај "Историја Цркве" од Јевсевија Кесаријског, која је писана непосредно пре 1. Васељенског Сабора... па ћеш пронаћи. А кад то прочиташ, ако буде потребе, даћемо ти литературу и за историју борби против јереси кроз векове и после 1. Васељенског Сабора... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 18:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2004, 20:09
hvala na ponudi, ako nadjem knjigu i vremena rado cu je procitati, kako se crkva borila protiv jeresi je interesantno istorijsko stivo. Za upute za zivot jednog hriscanina, pa tako i odnos prema nevjernicima, dovoljno je procitati Sveto Pismo.

Citiraj:
даћемо ти литературу

jel ti to sam sebi persiras

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 19:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Maran Ata je napisao:
Читај "Историја Цркве" од Јевсевија Кесаријског, која је писана непосредно пре 1. Васељенског Сабора... па ћеш пронаћи. А кад то прочиташ, ако буде потребе, даћемо ти литературу и за историју борби против јереси кроз векове и после 1. Васељенског Сабора... :wink:

Јел и овај Дел Капо Јеретик?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 19:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Малко су га збуниле секте, али поправиће се он... :wink:

Иначе, не персирам сам себи, а и не волим кад ми други персирају. Кад сам рекао у множини, то сам мислио на Православну братију којој се увек обратим када су ми потребне препоруке за литературу... :D

Што се тиче саме књиге коју сам ти већ предложио, ако знаш енглески, можеш је пронаћи ође:

http://www.believerinchrist.com/eusebiu ... istory.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 19:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Има и на овоме сајту, сви ВАСЕЉЕНСКИ САБОРИ.
http://www.svetosavlje.org/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 19:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Hvala boga niko me jos nije zbunio.
Isus je svojim apostolima rekao da sire rjec boziju svim ljudima, ne samo zidovima, srbima, hrvatima, kinezima i sta ti ja znam. Svi ljudi su djeca bozija i svi su braca ne samo oni koji su iste vjeroispovjesti i iste nacionalnosti kao i ti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 20:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

del_capo je napisao:
Hvala boga niko me jos nije zbunio.
Isus je svojim apostolima rekao da sire rjec boziju svim ljudima, ne samo zidovima, srbima, hrvatima, kinezima i sta ti ja znam. Svi ljudi su djeca bozija i svi su braca ne samo oni koji su iste vjeroispovjesti i iste nacionalnosti kao i ti.

ај признај у којој си секти?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 20:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

sekta Alan Ford sa sjedistem u cekrcicima.
S obzirom da si ti toliko duhovno obrazovan, prosvjetli me s svojim znanje, sta nije istina u onome sto sam ja napisao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 09:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
BSE je napisao:
"2 ) Dao je upute, ostavio svakome izbor "
japanese rose bas u tome je fazon, dao je razlicite upute (ako postoji)

Ako misliš na to da je Bog imao različit pristup sa narodima koji su u različitim životnim okolnostima, onda si u pravu.
Ali svaki dobar učitelj i otac svoju poruku sroči tako da ga onaj kome je upućena može razumjeti i da ta poruka da najbolji plod.
A suština poruke je uvijek ista i vodi ka istom, i djeca i učenici prije ili kasnije to uvide, ako ga zaista poslušaju.
Oni koji su širom svijeta zaista nešto doživjeli i osjetili kroz duhovni rad bez obzira koju od Božijih objava slijede, mnogo su bliži jedni drugima i bolje se razumiju između sebe nego sa navodnim pripadnicima istog učenja ili religije. Došli su do suštinski istog, i nadišli forme u koje je ta suština bila zatvorena i zato je to tako.

Druga je stvar što su ljudi veoma skloni veličanju onoga što je "njihovo" nasuprot onoga što im je strano (a strano im obično najviše zato je jer je njihov pogled krut i ograničen).

Vrlo dobar primjer koliko je to zaista tako imamo zapisan u Svetom Pismu gdje apostol Pavle prve hrišćane u Korintu oštro kori zato što su se počeli dijeliti po tome ko je bio taj ko im je propovijedao evanđelje (a evanđelje bijaše naravno isto, ali pristup u propovijedanju svakako drugačiji). Pavle kaže ovako:

11. Jer sam čuo za vas, braćo moja, od Hlojinijeh domašnjijeh da su svađe među vama,
12. A to kažem da jedan od vas govori: ja sam Pavlov; a drugi: ja sam Apolov; a treći: ja sam Kifin (tj. Petrov, misli se na apostola Petra); a četvrti: ja sam Hristov.
13. Eda li se Hristos razdjeli? Eda li se Pavle razape za vas? ili se u ime Pavlovo krstiste?
14. Hvala Bogu što ja nijednoga od vas ne krstih osim Krispa i Gaja;
15. Da ne reče ko da u svoje ime krstih.
(1. Poslanica Korinćanima 1:11-15)

Ovaj primjer govori sve. Ljudi su ti koji se dijele među sobom i samo traže oko čega bi se koškali.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2005, 23:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

del_capo je napisao:
sekta Alan Ford sa sjedistem u cekrcicima.
S obzirom da si ti toliko duhovno obrazovan, prosvjetli me s svojim znanje, sta nije istina u onome sto sam ja napisao.

Ај лепо сам те питао, али нема везе значи да се стидиш.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2005, 12:40 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Maran Ata je napisao:
Кад сам рекао у множини, то сам мислио на Православну братију којој се увек обратим када су ми потребне препоруке за литературу... :D

Uvijek je lakse kad se osloni covjek na nekoga i kad ide vec utabanom stazom nego kad se pokusa biti covjek i misliti svojom glavom, ne kopirajuci druge, praveci svoje greske i uceci na njima. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2005, 14:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Аха.. мислиш лакше је послушати савете мудрих, него бити "најпаметнији на свету". :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2005, 22:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
BSE je napisao:
"2 ) Dao je upute, ostavio svakome izbor "
japanese rose bas u tome je fazon, dao je razlicite upute (ako postoji)

Ili su u pitanju razlicite interpretacije ?

Ljudi koji se drze osnovnih postavki sve 3 monoteisticke vjere tesko ce se sporjeckati... ( imam milion primjera...daleko od foruma...)

Oni kojima je vjera sredstvo koje koriste u svrhu lijecenja vlastitih nesavrsenosti su lako prepoznatljivi.

Oni misle da vjera i vjerovanje postoje da bi sebi dali svrhu postojanja. Po principu "Poslije mene potop." Pa imas "profesionalne vjernike" koji su autenticni koliko i elastin i skaj. Akcent je uvijek na - ja. Tralala...blablabla... :D

Ne shvataju ni susinu samih sebe, pogotovo ne sta je sustina vjerovanja.

Nemoj postovjecivati vjeru sa onima koji se njome kite kao zastavom. Trazi tragace.

A najbolje je kad putujes sam i otkrivas.

Sto rece neko...Sustina je uvijek ista. Nekima nedokuciva, drugima skoro opipljiva.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2005, 09:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
Citiraj:
Ljudi koji se drze osnovnih postavki sve 3 monoteisticke vjere tesko ce se sporjeckati... ( imam milion primjera...daleko od foruma...)

lijepo receno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2005, 22:59 
A da za promjenu malo mislite svojom glavom i batalite te bajke i mitove?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2005, 14:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

На основу чега ти тврдиш да су то "бајке" и "митови"?!? :roll:

Vrh

Tema posta: Religija i Duhovnost!
PostPoslato: 31 Maj 2005, 10:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 13:02
Za "Maran Ata i Srbiju", svo vrijeme govorite o Pravoslavlju, vjeri i Bogu, dok sa druge strane svo vrijeme osudjujete svakoga ko se usprotivi vasem stavu, ko ste vi da sudite? Odakle vam pravo da tvrdite da je Pravoslavlje jedina vjera koja je ispravna, da li ste svjesni da osudjujete time milione ljudi na udaljenost od božijeg zagrljaja i njegovog spasenja, dok sa druge strane svi jesmo njegova djeca i nazivamo svijet tvorevinom njegovom. "Ispiranjem" usta sa mnogim izjavama poboznih ljudi i onih koji su se bavili religijom nece me približiti Bogu, moram se nauciti da ga osjećam da vjerujem u njega i vise nego mogu shvatiti da je moguće. Gordost je grijeh, ne uzdižem svoje postojanje iznad drugih jer nisam iznad njih, a covjek jesam i cesto pogriješim, tako da razumijem i oprost molim. Ako mislim da vjerovati je lako, sjetim se riječi Isusovih kojima je darovao svoje apostole, "Da imate vjere koliko zrno maka, pomjerali bi ste planine, zašto nemate vjere?" (nije citat), tu nadjem utjehu i kažem sebi da nada još uvijek postoji i da mogu izgradjivati svoju vjeru i dalje bez bojazni da biću kažnjen zbog toga što vjerujem toliko koliko sad vjerujem. Apostoli koji su bili svjesni prisustva božijeg nisu vjerovali dovoljno (po Isusovoj tvrdnji ne mojoj), onda Bog može shvatiti moju slabost i oprostiti mi.Ne zaboravite da slobodna volja jeste nesto što dobismo na dar i da nam to niko ne može uskratiti osim samih nas! Tako da nemam pravo zahtijevati od nekoga da uradi ono što ja želim ili ga siliti da se vrati u stado, kao što neki misle da treba. Kad kažem stado ne mislim na pravoslavno stado nego stado covjecanstva, jer u svima nama je usadjena božija iskra stvaranja i dok nju osjećamo i po njoj živimo možemo osjetiti zlo i odlučiti da li ćemo raditi tako ili ostati onakvi kakvi postadosmo. I za kraj da se ne mučite u odlučivanju da li sam sektaš ili ne, pomoći ću vam i reći: ja mislim da nisam i mislim da sam na putu božijem, kršten sam svojom odlukom u pravoslavnom hramu! I ne brinite kad ste zbunjeni, jer neke stvari čovjek nije predodredjen da zna! "Čudni su putevi Gospodnji!".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2005, 14:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Предугачоко је то да би се читало... али ево ти одговора на прву реченицу...

Не судимо ми, него Божја Црква која је то овлаштење добила - што сведочи и Свето Писмо. Јел јасно? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2005, 19:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Не судимо ми, него Божја Црква која је то овлаштење добила - што сведочи и Свето Писмо. Јел јасно?

Dali bi bio ljubazan da napises gdje se u Svetom Pismu to moze naci. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2005, 19:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Maran Ata je napisao:
На основу чега ти тврдиш да су то "бајке" и "митови"?!? :roll:

Covjek pravo kaze - Mislim da je to na osnovu onoga sto ces shvatiti kad umres. Tj. neces se moci isfurati sto si toliko vremena protratio na bajke, lazi i prevare...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]