U ime Allah,Sveopceg,Dobrocinitelja,Milostivog Samilosnog!
Svjedocim da nema boga sem Allaha i svjedocim da je Muhamed s.a.w.s Njegov rob i poslanik.
Zelja mi je dragi prijatelji,braco i sestre da protumacimo po koji poslanikov hadis,a ima ih mnogo koji su zabiljezeni.Pa da pocnemo u ime Allaha,i neka ovo posvjedoci kao nasa dobra djela u nase dobro a ne protiv nas,i neka nam se Allah Svevisnji smiluje!
Sve ovo me podstaklo ,jer sam u zadnje vrijeme primjetila ne slogu (medjureligijsku)mrznju i dokazivanja da je neko bolji od nekoga drugog.
Zasto mi to radimo?
Stacemo time da postignemo,dali svoj vlastiti hir,ili uistinu Boziju milost?
Djela koja se rade u ime nekoga drugog,a ne u ime Allaha(Boga) ima vise vrsta.
Po nekad se neko djelo cini iz pukog prikazivanja ,putem kojim se zeli naklonost ljudi radi ovosvjetske koristi,ugleda itd,a ja upravo imam utisak da to ovdje mnogi cine ,krijuci se iza krinke islama,hriscanstva,ali ih vlastiti hirovi i prljavi nagoni po nekada izdaju.
A djela koja se ne cine u ime Boga veoma brzo isplivaju na vidik,a vjernici ostaju vjernici (bilo koje religije)
Allahov posljednji poslanik Muhamed a.s je rekao:
"Zaista se djela cijne prema namjerama;i svakom covjeku pripada ono sto je naumio!"
Nacela islama temelje se na tri hadisa:
"Djela se cijene prema namjerama"
"Ko unese u nasu vjeru ono sto nije od nje,odbaceno je"
"Ono sto je dozvoljeno,jasno je,ono sto je zabranjeno,jasno je!"
"Temelj nase vjere jesu cetiri rijeci,one su govor covjeka koji je kod Allaha najbolji(misli se na Poslanika);cuvaj se sumnjivih stvari,budi skroman,ostavi se onoga sto te briga nije i budi iskren u nijjetu (namjeri)"
Poslanik je rekao:
"Uzviseni Allah kaze:"Ja sam najmanje potreban pridruzivanju,ko uradi neko djelo i u njemu Mi drugog pridruzi,napustih njega i njegovo pridruzivanje"
ovo zaista svakoga covjeka postakne na razmisljanje