Pokoran je napisao:
Mir
Pri kojoj starosnoj dobi je covjek odgovoran? Ako dijete staro 12 godina umre a da nije ni culo za Boga, hoce li ono u Pakao ili Raj? Aako je dijete bilo 15 godina ili 21 ili 25? Od kog starosnog doba ce covjek odgovarati za svoje vjerovanje? To pitanje je zbunjivalo sve one koji proucavaju vjeru vec duze vrijeme.
Kuran odreduje da je doba odgovornosti 40 godina; svi koji umru prije toga doba idu u Raj (Kuran, 46:15). Ako je osoba vjerovala u Boga i iskoristila vjeru da izgradi i razvije svoju dusu onda ce ta osoba u Visi Raj. Inace ce u Nizi Raj.
Tvoja prva reakcija na ovu iformaciju je da kazes: Sta ako je osoba bila stvarno zla, ili ateista, hoce li ona onda uci u Raj ako umre prije 40? " Tvoja reakcija je takva zato sto si ti zloban a Bog je Najmilostiviji. Nasa tendencija je "baci ih sve u Pakao."
Ljudi koji se jako opiru ovoj Bozijoj milosti nikada ne mogu prezentirati neko odredeno doba odgovornosti. Oni postavljaju pitanja kao: "Zamisli ako je osoba bila stvarno zla?" Odgovor je, "Zna li Bog da je ta osoba bila zla? " "Da." "Zna li Bog da ta osoba ne zasluzuje da ude u Raj?" "Da." "Zato ta osoba nece umrijeti prije 40. " Tako jednostavno je to. Bog je jedini koji zavrsava nase zivote na ovoj Zemlji. On zna tacno ko zasluzuje da ude u Raj i ko ne zasluzuje da ude u Raj.
Nema boga osim Boga.
Mir
Esselamualejkum i mir s tobom brate u Islamu!
15. Čovjeka smo zadužili da roditeljima svojim čini dobro; majka njegova s mukom ga nosi i u mukama ga rađa, nosi ga i doji trideset mjeseci. A kad dospije u muževno doba i kad dostigne četrdeset godina, on rekne: "Gospodaru moj, dozvoli Mi da ti budem zahvalan na blagodati koju si darovao meni i roditeljima mojim, i pomozi mi da činim dobra djela kojima ćeš zadovoljan biti, i učini dobrim potomke moje; ja se, zaista, kajem i odan sam Tebi."
Dali si dobro razmislio o ovom ajetu?Dali je stvarno po serijatu odgovoran covjek od svoje tek 40-sete god. ili od svoje 14??
Dali je Allah naveo jasno da je tek od te dobi odgovoran?
Dali je to sigurno da ce losi prezivjeti cetrdesetu samo da bi usli u dzehenem?Obrati posebno paznju na ono,da ga je majka toliko nosila,kome da se zahvaljuje na dobru i zasto oprost da trazi?
Ako je on imao 39 i ulazi u cetrdesetu,znaci bezgresan je,(po tvome) zasto onda Allah napominje "ja se zaista kajem" da tako treba reci,zasto da se kaje ako je tek u cetrdesetoj?
svako dobro,sellam