banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 08:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 107 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Maj 2005, 07:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Da li smatrate da je nastalo pomodarstvo u verovanju tj. da li je vera postala odabir, prestiz, zabava za dokone. Kako se to dogodilo, bas sad citam jednu prilicno zanimljivu knjigu Hanifa Kurjesija "Buda iz predgradja" i jako mi se dopala sledeca recenica :"Da li sam i ja ovako zacet, pitao sam se, na nocnom vazduhu predgradja, uz hriscansko huljenje iz usta bivseg muslimana koji se lazno predstavljao kao budista?"
Hmmm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Maj 2005, 14:44 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Maj 2005, 12:32
Da. Pomodarstvo je definitivno nastalo u vjerovanju. A dogodilo se , vjerujem, iz nezadovoljstva.
Jer danas te rijetko ko pita da li vjerujes u Boga,a vrlo cesto koje si religije. Kao to bi trebalo puno toga reci ... :roll:
Stoga ljudi cesto vjeruju u religiju,ali ne i u Boga,u ono sto on istinski predstavlja. Po meni poenta je vjerovati, a ne, biti zidov, hriscanin , musliman , budista itd. ako me razumijes.
Sta zelim reci.... Ljudi se traze , traze svoju osobnost , svoj spas ,pa cak svoj identitet u odredjenoj religiji. Neki iz principa ostaju vjerni svojoj religiji , dok su drugi u potrazi. Pa ako im ne odgovara nesto u jednoj oni se ''prebace'' na drugu ili ako im se ne svidjaju pravila trece potrazice ih u cetvrtoj ,petoj ... Ili osnuju sami svoju osobnu religiju pod sasvim drugim imenom i objektom i tome se mole. I onda vlada ona ''najpopularnija'' i tako vijekovima...
Meni je sve to ponekad veoma bolesno , a ponekad veoma smijesno. Mnogi nose krst ili ga tetoviraju samo iz fazona...
Ma covjek je ponekad bas blesav. :oops: :)
Naravno postoje ljudi izvan svega toga , oni koji postuju religiju i vjeru u Boga iskreno, pozitivno ,svim srcem... onako kako treba.
Pozdrav! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Maj 2005, 20:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2004, 20:09
Cuj dali postoji
Znas kako je jedan katolicki svestenik rekao za nezavisne kad je novinar rekao da su sad i dzamije i crkve pune, a ovaj mu rece nema vise vjernika nego prije, ima vise foliranata.
90% tih vjernika kad bi pitao koje su bozije zapovjedi nebi ti 2 mogli nabrojati. To sto neko posti kad treba, ode nekad u crkvu ne znaci da je hriscanin.
Isus je fino rekao molite se iza zatvoreni vrata da vas niko nevidi, a ovde je obrnuto ide se u crkvu da drugi vide da si ti "pravi" srbin, hrvat, bosnjak, a politicari da se uslikaju, sto je suprotno od hriscanskog nacina zivota.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 14:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Нико није меродаван да цени колико је ко верник до сам Господ. Према томе, онај који се усуђује да говори о "фолирантима" је по Божјим речима осудио сам себе.

Хвала Богу да се људи после 50 година безбожничке комунистичке владавине враћају Богу, и својим изворима. То што злобници на то гледају као на "помодарство" је заправо дечачка жеља да "буду другачији по сваку цену", а не одраз зрелог размишљања. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 16:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
То што злобници на то гледају као на "помодарство" је заправо дечачка жеља да "буду другачији по сваку цену", а не одраз зрелог размишљања.

sam si napisao da niko osim boga nema pravo da osudjue druge, a ti nas nazivas zlobnicima samo zato sto religiju na ovim prostorima nazivamo pomodarstvom. Gdje su ti vjernici bili za vrijeme rata da ako nista drugo bar javno da ukazu na sva zlodjela oko nas.
Kakvi su to hriscani politicari kojima crkva docje kao koreografija za slikanje, a kradu od gladnih penzionera. Dali mislis da osoba koja vjeruje u gospoda boga bi mjenjala novog audia svake 2 godine, od drzavni para, dok oko njih ljudi zive u bjedi. Ljubi bliznjeg svoga kao samoga sebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 17:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Прави верник не би тражио у понашању других разлоге за своју неверу, него би помогао гладним пензионерима колико може и гледао своје ауто, а не туђа. Другим речима, гледао би да не буде као каква баба која клевеће цело село и која би знала шта би и како би, само да јој неко да власт у руке барем 5 минута. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 19:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Potpuno se slazem. Samo ja ne trazim razlon za nevjeru, jer nisam nevjernik, ova diskusiju je neko postavio da raspravlja o relegiji kao pomodarstvu, i u tome nema nista lose. Forum bi trebao da pokaze onima koji ne znaju da biti hriscanin nije samo okaciti krst oko vrata, pojaviti se u crkvi, slavti bozic, slavu, postiti, hriscanstvo se ispoljava djelima i nalazi se u samom covjeku a ne u nikakvom objektu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 19:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

А то ћеш тима које си набројао најбоље да покажеш својим делима, понашањем, примером, и то смирено и кртоко, а никако надимањем. :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 19:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ne samo je, vec i ti i ostali koji iskreno vjeruju

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 08:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ok, jedino bih pitao Maran Atu, zar stvarno smatras da ako neko nije vernik da on time zeli da strci i bude "poseban".
Potpuno ste u pravu da je istinski vernik (u ovom slucaju mislim na onog koji veruje u veru o kojoj se pripoveda) onaj koji se pridrzava svega sto bi trebalo. Usput mi pade na pamet, da li takvo pomodarstvo postoji i u "svetu", ja mislim da da, narocito za zarlicite oblike budizma.
Negde sam skoro procitao da usvajanje neke religije kao svog verskog opredelenja iskljucivo radi mode unistava i obezvredjuje tu religiju. Mislite li da je tako?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 12:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
fanatizam u religiji unistava i obezvrjedjuje tu religiju a ne pomodarstvo.
netolerantnost prema drugim religijama takodje.... generalno... religije
i nisu u zadnje vrijeme nesto na nivou.

ima dobar vic

kaze haso muji, mujo ja sam gej...
...
i tako... ako si vec cuo vic, kad njemu haso kaze
nisti ba gej vec pedercina.

svijet je pomodarstvo a ne samo religija, idoli su nam trendovi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 13:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Ljudi,ostavite vjeru na miru.To je licna stvar svakoga covjeka.
Mir Bozji s vama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 14:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:
Ok, jedino bih pitao Maran Atu, zar stvarno smatras da ako neko nije vernik da on time zeli da strci i bude "poseban".
Potpuno ste u pravu da je istinski vernik (u ovom slucaju mislim na onog koji veruje u veru o kojoj se pripoveda) onaj koji se pridrzava svega sto bi trebalo. Usput mi pade na pamet, da li takvo pomodarstvo postoji i u "svetu", ja mislim da da, narocito za zarlicite oblike budizma.
Negde sam skoro procitao da usvajanje neke religije kao svog verskog opredelenja iskljucivo radi mode unistava i obezvredjuje tu religiju. Mislite li da je tako?
Не, не мислим баш на тај начин... Има људи који по сваку цену морају бити "антипротивни", па кад виде да сви иду у Цркву, они неће да иду и обрнуто. До је синдром недовољне зрелости... А ти се онда појављују и као "критичари" оних којима они желе бити супротни. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2005, 00:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Jedan vic koji nazalost potvrdjuje temu:
Veliki Srbi se krste kad su veliki, a mali kad su mali...

8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2005, 13:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

А ти изгледа ниси читао у Светом Писму да онај који хоће да буде велики (у Царству Божјем) - буде мали (у овом животу) и обрнуто. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2005, 22:56 
Maran Ata je napisao:
А ти изгледа ниси читао у Светом Писму да онај који хоће да буде велики (у Царству Божјем) - буде мали (у овом животу) и обрнуто. :lol:

A ti izgleda nisi ucio istoriju i ne znas da se upravo na toj "krilatici" temeljilo iskoristavanje neukog stanovnistva od manjinskog dijela svestenstva/plemstva radi materijalnog bogatstva istih...

Stvarno je smijesno da neko danas uopste vjeruje u boga, to je tako zastarjelo, pre-mitsko, previse lici na bajke i pricice za djecu.
Dobro, razumijem ljude na vlasti i one medijski eksponirane, oni bi dali sve samo da se sto bolje dodvore masama, pa se kur*e na tim slavama, krstenjima, i uopste se busaju svojim vjerskim obicajima.
Ali obicni ljudi, da gube vrijeme na nesto sto je potpuna izmisljotina? 5 minuta dnevno posveceno crkvi je 100 izgubljenih dana zivota jednog covjeka koji prosjecno zivi 70ak godina. Zamisli da umirucem ponudis da zivi jos 100 dana? - Kako bi ih samo prozivio...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2005, 14:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ма наравно... погорђени савремени човек који "све зна" предвођен замлатама - научницима неће да верује да има ико виши и паметнији од њега. Само.... има једна квака... :wink: Те исте замлате - научници се још увек чешкају по својим ћелама јер НЕ ЗНАЈУ како и зашто коса на темену опада, а та иста коса са стране не. :lol: :lol: :lol:

Ето ти колико савремени човек "зна". :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2005, 18:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Ja mislim da je vjera danas postala samo trend...
Mi Srbi smo jako cudan narod...
Veliki broj ljudi nije se znao krstiti niti je usao u crkvu do 91 a sada su svi veliki vjernici...

P.S. Ja sam krsten '87

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2005, 20:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Maran Ata je napisao:
Ма наравно... погорђени савремени човек који "све зна" предвођен замлатама - научницима неће да верује да има ико виши и паметнији од њега. Само.... има једна квака... :wink: Те исте замлате - научници се још увек чешкају по својим ћелама јер НЕ ЗНАЈУ како и зашто коса на темену опада, а та иста коса са стране не. :lol: :lol: :lol:

Ето ти колико савремени човек "зна". :D

A naravno ti sve sto ne znas ni ne trudis se da saznas, nego odma pripises visim silama.
Da si nekome prije 100 godina tvrdio da ces sa svih strana svijeta moci primati sliku i zvuk (TV, radio internet), pricati s kim hoces i skoro kad hoces (mobilni, fixni, satelitski), a da si u isto vrijeme samo znao da ce se to desiti, ali ne i objasniti - sta bi ti ljudi rekli?

Danas mozda ne znam zasto kosa otpada ili koliko je star svemir, ali ko ti garantuje da to necemo sutra znati.
Sve sto je biblija tvrdila, a sto je imalo imalo veze sa modernom naukom palo je u vodu.
Sjetimo se samo cinjenice da je dokazano postojanje dinosaurusa, kad se tvrdilo da je prije ljudskih bica nije bilo nicega starijeg, ili toga da se onaj ko se usprotivi da zemlja nije centar svijeta bude osudjen na lomacu.
Lako je sad pitati nesto sto je TRENUTNO van domasaja nauke, radije razmotri masu zabluda koje je nauka opovrgnula milenijumskom zaostalom dominacijom biblijske ne-nauke...
Eto zasto ti je biblija bajka i izmisljotina - knjiga koja je necemu i nekome koristila da obuzda siromasne i neuke mase prije 1000 godina.

Ako ti neces da razmisljas svojom glavom, i vidis da je zivot jedan, i da boga nema (a cak i da ga ima, nije ga briga za nas) onda je to tvoj problem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2005, 20:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vjera i nauka su dvije razlicite stvari, tacno je da je u proslosti cesto dolazilo do sukoba izmedju njih ali danas to nije slucaj. Svi znamo (pardon, vecina nas zna) da prvi ljudi nisu izgledali kao mi danas ili kako Sveto Pismo opisuje Adama i Evu, vec da su bili prekriveni dlakom, hodali na sve cetri, imali manju glavu s vecom vilicom itd. Medjutim to ne diskvalificira Hriscanstvo i ostale religije. Mnogi naucnici su religiozni ljudi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 107 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]