makibruz456 je napisao:
Da li se auto treba "produvati na auto putu" sa vremena na vrjeme i zasto ?
Kako se to radi, kad, kod kojih auta ?
Pogotovo noviji motori manje zapremine a veće snage koji imju masu filtera poput dpf-a(fap) i egr-a (egr ima dosta i starijih auta)
Motor (pogotovo dizel) inace slabo podnosi niske obrtaje jer dolazi do vibracija koje štete motoru i raznim pokretnim djelovim u i oko njega, a i motor se pati...
Prilikom takve vožnje, a i čestig kratkih relacija gdje se motor jedva stigne i zagrijati (gradska vožnja) veće su šanse da dodje do začepljnja gore pomenutih filtera a i čak i dizni i ostalih čuda. Danas su to većinom visokoturažni motori kojima više paše vožnja na većim nego nižim obrtajima da bi motor "disao".
Osim toga kada se motor često pali a ne uspije se ni zagrijati u motoru se stvara kondenzacija koja ispari kada motor duže radi i zagrije se, u suprotnom dobijamo vodu u ulju a znamo da to na duže staze ne valja, zato redovna izmjena ulja na 10-15 hiljada km ili najdalje godina dana
Kako se to radi ? Idealan je auto put ili da često imaš duže relacije gdje možeš malo potjerati svoje auto. Ako ne onda fino odeš negdje gdje ima solidnog pravca gdje možeš voziti jedno 15tak minuta i potjeraš auto recimo u trećoj brzini na 3000-3500 obrtaja (konstantnih) i biće ti zahvalan....to uradiš jednom mjesečno. Ovo sve pod uslovom da su ti jako česte gradske vožnje stani kreni.
Npr ja imam citroena C4II sa 1.6 hdi 92 KS prije njega sam vozio xsaru picasso 2.0 sa 90 KS i ovaj novi citroen kao da je jači za jedno 20-30 konja os starog koji je slabiji samo 2 KS. Jednostavno tako je napravljen da ima veći obrtni momenat i bolje koristi svoj kapacitet i turbinu i majstori mi savjetuju da ga nipošto ne tjeram na niskim obrtajima (naravno osim kad se tek upali pa dok se zagrije) a unače da ga izbjegavam voziti ispod nekih 1500 obrtja, a preporučuju mi da vozim na 2000 min za duži vijek uz redovno održavanja
Evo kad sam se raspisao još par savjeta koje sam ja pokupio "usput" za duži vijek auta
1) prilikom paljenja auta stisnuti kvačilo (nema veze ako je izbačen iz brzine)
2) ne paliti potrošače struje odmah nakon starta auta već malo sačekati, isto tako ih pogasiti pa malo sačekati prije gašenja motora
3) Ostaviti malo da motor odradi nakon dužeg puta da ulje prođe kroz i "ljepše" ohladi turbinu
4) zagrijati motor (dovoljno par sekundi prije kretanja, osim zimi kad je pola minuta-minut dovoljno) Predugo zagrijavanje šteti novijim autima jer se motor, mjenjač i još neke komponente nezagrijavaju ravnomjerno) ne voziti preko 3 000 obrtaja dok je motor hladan
5) Ne držati kvačilo na semaforu i dok auto stoji, radije povući ručnu i izbaciti iz brzine
6) Uvijek imati bar trećinu rezervoara goriva radi podmazivanja i boljeg i lakseg rada pumpe goriva
7) Cesto koristiti rucnu jer sajla kad se ne koristi propada

paliti klimu i zimi ponekad da kompresor bude sretan i zadovoljan (jednom mjesecno na 10-15 minuta - naravno grijanje ne hladjenje)
P.S. nisam neki stručnjak, ovo su stvari koje sam pokupio usput pa neka me ispravi neko ko se bolje razumije