banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 14:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 290 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Okt 2017, 22:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Čiča iz Rogače je napisao:
WrDa je napisao:
Kako se u drustvenoj hijerarhiji Katalonije ide ka gore, proporcionalno tome raste i broj ljudi koji su za otcjepljenje. Sto se tice obicnog, radnickog svijeta, uz svu pompu i galamu, uz svo potpaljivanje medija, svako istrazivanje kaze da do maksimalno 40% te drustvene grupe je za otcjepljenje. Sto ides ka bogatijim slojevima, porodicama... tako podrska otcjepljenju raste. Radjeno mnogo anketa, razlika izmedju bogatijih i siromasnijih cetvrti grada jasna.

Da ne pametjem previše pod uslovom da je ovo tačno (u šta nema sumnje)
Rambova teza i preseravanje da visokim standardom i velikom platom prestaju priče o nacionalizmu :D,a juga se raspala kad samo budala nije imala para

Zanimljivo :)

Kosovo je jedinstven slucaj, vise ne pije vode. Spanija je principijelna i hvala im na tome. Katalonci nikakvog uporista u istoriji nemaju. Svoju ekspanziju su dozivili u savezu sa Spancima.
Slika

Citiraj:
Sklapljanje saveza sa Hercegovinom Uredi
Stefan Vukčić Kosača, vladar Hercegovine nemajući svoje flote stupio je u odnose sa Alfonsom. To je uradio pošto je Alfonso 1443. godine u savezu sa papom oteo celu Jakinsku Marku mletačkom štićeniku Frančesku Sforci i izazvao gnev Mletačke republike, koja je bila i Stefanov stari neprijatelj. Mlečani su uplašeni zbog tog saveza početkom 1444. godine Stefanu oduzeli sve ooblasti u Zeti, zajedno sa Omišom i Poljicom. Ubrzo posle toga Alfonso je 19. februara sklopio savez sa njim. Stefan je tako postao njegov vazal.[traži se izvor]

Rat protiv Mletačke republike u savezu sa Hercegovinom Uredi
Alfonso je iskoristio poraz mletačkog dužda Frančeska Foskarija u krstaškom ratu protiv Osmanlija i 1445. godine je sa svojom flotom opljačkao Herceg Novi. Pošto je u tom krstaškom ratu protiv Osmanlija poginuo i ugarski kralj Vladislav I Jagelonac, Alfonso se po napuljskoj tradiciji kandidovao za ugarski presto. Alfonso je zajedno sa Stefanom u leto 1449. godine Mlečanima objavio rat. Uzrok rata bila je Alfonsova i Stefanova želja za osvajanjima mletačkih poseda. Osmanlijska osvajanja po Balkanskom poluostrvu naterala su Alfonsa i Stefana da u leto 1450. godine sklope mir sa Mlečanima.[traži se izvor]

Hercegovina postaje aragonski vazal Uredi
U zimu 1453/4. godine Stefan je pisao Alfonsu nudeći mu Hercegovinu, a u aprilu 1454. Vladislav, stefanov najstariji sin otišao je na pregovore u Loreto. 1. juna na kraju pregovora Alfonso je Stefanu potvrdio sve posede, primio ga kao svog zaštitnika i vazala, ali je odbio da primi Hercegovinu pod svoju vlast. Čak se i 1474. godine, mnogo godina posle Alfonsove smrti Alfonsova nezakonita unuka udala za Stefanovog sina Vlatka.

Alfonso V od Aragona

Hercegovina da pomogne braci.

Citiraj:
Ivana II. naslijedio je sin Ferdinand II. koji se 1469. oženio Izabelom od Kastilije i tako postavio temelje ujedinjenju španjolskih kraljevina u buduću kraljevinu Španjolsku.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2017, 23:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Ne poželi drugima ništa što ne želiš sebi. Tako i o slobodi i pravima. Ako stvarna većina tih građana Katalonije želi nezavisnost, ispušili su ga onda svi koji se protive. Jer može Madrid trenutno, ali ne i dokle hoće. Ni Franko nije živio vječno da brani monarhiju. Čim se ovi izbore, ode i Baskija. A to će se dopasti onda Valoncima i Flamancima te možda sjev. Italiji i ko zna sve kome..

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 00:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2007, 02:36
Ne mogu a da se ne sjetim bombardovanja Srbije, da bi se kao zastitila ljudska prava.Spanski F16 su medju prvima bombardovali Beograd.Onda Havier Solana... majku im, sve im se vraca kao bumerang. Kao nece da priznaju Kosovo (zbog sopstvenog problema), a ovamo su nas isprasili samo tako.Da su bili pametni tada, pa da Solana iskoristi uticaj da se sprijece siptari, a ne bombardovati nas zbog toga sto ne damo svoju zemlju albancima.Ovako je stvoren domino efekat. Sto se mene tice,nadam se da ce se odcijepiti od Spanije. Svim zemljama koji su nas bombardovali zelim isto.Separatizam u sopstvenom dvoristu.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 06:21 
:oops: :oops:

Citiraj:
Prvi rezultati: 90% Katalonaca za neovisnost

http://www.index.hr/vijesti/clanak/prvi ... 98038.aspx

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 06:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 10 Nov 2011, 18:38
giometar je napisao:
ma taj narod je stvarno govnarski! ja ne vidjeh ljepseg grada od Barselone a goreg naroda od tih katalonaca. u stvari, mozda su francuzi jedino gori, al i ovi su njima blizu sa porijeklom pa je to otprilike to.

Istina ziva,grad je vrhunski a narod papci! Za francuze isto +1

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 07:19 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Milan je napisao:
:oops: :oops:

Citiraj:
Prvi rezultati: 90% Katalonaca za neovisnost

http://www.index.hr/vijesti/clanak/prvi ... 98038.aspx

Ocekivano, mada mene vise zanima izlaznost, tj jesu li prebacili onaj postotak koji je snizen za nezavisnost CG...

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 07:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
munja.alex je napisao:
Ne poželi drugima ništa što ne želiš sebi. Tako i o slobodi i pravima. Ako stvarna većina tih građana Katalonije želi nezavisnost, ispušili su ga onda svi koji se protive. Jer može Madrid trenutno, ali ne i dokle hoće. Ni Franko nije živio vječno da brani monarhiju. Čim se ovi izbore, ode i Baskija. A to će se dopasti onda Valoncima i Flamancima te možda sjev. Italiji i ko zna sve kome..

Khm,khm.
Kao što se Raška i Vojvodina brani na Kosovu tako se i Baskija brani u Kataloniji

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 08:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/bajr ... /171001082

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 09:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Čiča iz Rogače je napisao:
munja.alex je napisao:

Khm,khm.
Kao što se Raška i Vojvodina brani na Kosovu tako se i Baskija brani u Kataloniji
Ili RS u BiH
;-)

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 09:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Zamisli da se RS odvoji :)

Lemi bi dobio narednih 50 izbora, samo zapošljavajući glasače na graničnim prelazima :D

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 09:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Bijednih 42% izlaznost na sudbonosnom referendumu gdje je ulupano ko zna koliko para da se narod mobilise.
Sve receno. Plus zakljucak odozgo da postoje znatne razlike izmedju socijalne klase i podrzavanja referenduma.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 09:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Ne rise bečka.
Koliko je para ulupano da policija nalupa te što su izašli i tako stimuliše one koji planiraju da glasaju, a nisu još?

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 09:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2011, 19:09
Pa kažu da je oko 700K ljudi spriječeno da izađe, što se i da naslutiti na ovim snimcima. Tuku ih kao malo ko koga, Miloševićeva policija je bila melem za ovo.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 10:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A totie 10% stanovništva, ne glasačkog tijela! Opet je to meni malo, dae 70% pa aj, Španci ispušili pa se srde. Ovako je gusto, ko CG.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 11:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Dosta je glasačkih listića oduzela policija ili ko već, ali vjerujem da su štampači radili :)

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 12:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
jedan čovjek,jedan glas ali sa više glasačkih mjesta

Slika

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 12:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Европска комисија рекла да је референдум нелегалан.
Ту се одмах појављује и Вучко са питањем како Косово може а Каталонија не може.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 12:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Kad sam bio prije 3 godine u Portugaliji, od njih sam čuo da se Portugalci i KataLonci rođakaju.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 13:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
cudna je ta prica u vezi Katalonije, izvukli su maksimalnu korist od Spanije ( bez obzira na Frankovu eru) i cini mi se da ni sami nisu nacisto, nego svako malo prijete. Citao sam razne ankete i ispitivanja u zadnjih 15 godina i kod njih je po tom pitanju pravi haos. Recimo u vezi jezika, 46 posto ljudi koristi u svakodnevnoj konverzaciji iskljucivo spanski, 37 posto katalonski, ostali i jedan i drugi...slicno je u vezi statusa, kao da je ipak vecina za opstanak u Spaniji, medjutim ako gledate godinama utakmice Barselone ispada da je 90 posto ljudi sa suverenu Kataloniju, mozda je ovo isforsirano preko nekih krugova ? prije dvije ili tri godine neki tip iz uprave Barselone je rekao da ako Katalonija postane suverena oni i dalje misle igrati u spanskoj ligi !? missim nisu ludi da igraju usranu katalonsku ligu. pa ko je onda lud ??

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2017, 14:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2010, 12:19
Ovaj brmbo sa cicine slike je mogao makar duks da presvuce :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 290 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]