Dove je napisao:
che.guevara je napisao:
Osim toga, kad bi svi bili ateisti ne bi bilo problema sa vjerom

Ispravno, a bilo bi manje ratova, zavidnosti, zlobe, mrznje, ubijanja...
To stoji ako pod vjerom i vjernicima posmatrate jedino ovakve kao što su Maran Ata, Srbija i slični. Meni je žao zbog toga što su vjera i duhovnost na lošem glasu zbog takvih, a to sam viđao mnogo puta. Takvi čine "medvjeđu uslugu" vjeri i duhovnosti jer ih zgade ljudima. Da ne znam kako stvari stvarno stoje i meni bi ih zgadili, i ja bih možda izgubio interes za tim, kao i vjeru u istinsku dobrobit duhovnosti.
Takvi nesvjesno udaljuju ljude od vjere šireći mržnju, pakost, zlobu, zadrtost, fanatizam, netoleranciju, i na kraju - laž. Jer najveći dio onoga što takvi pišu je prije svega
laž.
A navjeća greška koju drugi mogu na naprave je da pomisle da je ono što oni rade zaista ispoljavanje vjere i duhovnosti, i da pomisle da sveti spisi podržavaju takvo ponašanje, jer u tom slučaju zaključe da ako duhovnot i vjera to uče i ako sveti spisi to uče i kad vide da to nije dobro i ne može biti dobro onda donesu pogrešan zaključak da sam koncept vjere i duhovnosti nije dobar, i da sveti spisi uče loše stvari. A to nema veze sa istinom, iako ovi uzrupatori i mrzitelji nariktaju neka svoja tumačenja svetih spisa kojima kao opravdavaju svoje ponašanje, pri čemu svjesno zanemare nebrojeno mnogo jasnih i nedvosmislenih stihova iz svetih spisa koji ih opovrgavaju.
Poenta je da ne ocjenjujete vjeru i duhovnost na osnovu fanatika, kao što ne biste prestali koristiti nožjer ste čuli da je neko nekim nožem nekoga ubio. Sve zavisi od toga kako mi to koristimo, i šta ono što radimo i u šta vjerujemo izaziva u nama, kakvi postajemo kao ljudi.
Predlažem vam da pročitate ono što je novi učesnik foruma
yagmur napisao povodom toga na drugoj temi, evo direktne adrese:
http://forum.blic.net/viewtopic.php?p=263215#263215