banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 20:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 404 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 21  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 15:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Дакле, протестантским шушама су овлаштење дали председници држава, општина или месних заједница. :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 16:29 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Apr 2005, 04:11
:D

Da li si ti osoba koja primenjuje i praktikuje u svom zivotu navedene karakteristike temeljene na Bibliji?

1. Karakteristika prave religije:
Besmrtnost duse nije biblijska doktrina. Sve religije koje zagovaraju besmrtnost duse ne praktikuju biblijsku nauku. Propovednik 9:5 i 10 nedvosmisleno svedoci o tome a takodje i pocetak Biblije, preciznije Postanje 2:16,17.
2. Karakteristika prave religije:
Isus Hrist nije Bog, Isus Hrist je Sin Bozji.
3. Karakteristika prave religije:
Po ljubavi ce se poznati pripadnici prave religije!
4. Karakteristika prave religije zapisana je u Mateju 7:13,14 gde se kaze:

" Udjite na uska vrata; jer sirok je i prostran put koji vodi u unistenje, i mnogo je onih koji njime idu; dok su uska vrata i tesan je put koji vodi u zivot, i malo je onih koji ga nalaze."
5. Karakteristika prave religije:

U Mateju 5:11 stoji:"Srecni ste kad vas zbog mene grde i progone i lazuci govore svakakvo zlo protiv vas".
U Mateju 10:22 se kaze:"I bicete predmet mrznje svih ljudi zbog mog imena".

6. Karakteristika prave religije:

U Mateju 24:14 citamo :"I ova dobra vest o kraljevstvu propovedace se po celoj nastanjenoj zemlji za svedocanstvo svim nacijama; i onda ce doci kraj".

U Mateju 28:19,20 "Idite dakle i stvarajte ucenike od ljudi iz svih nacija, krsteci ih u ime Oca i Sina i svetog duha, uceci ih da drze sve sto sam vam zapovedio. I gle, ja sam s vama sve dane do svrsetka sistema stvari".

Pripadnici prave religije su to cinili u 1. veku i cine to i danas!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 16:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Dragutin je napisao:

Da li si ti osoba koja primenjuje i praktikuje u svom zivotu navedene karakteristike temeljene na Bibliji?

Besmrtnost duse nije biblijska doktrina. Sve religije koje zagovaraju besmrtnost duse ne praktikuju biblijsku nauku. Propovednik 9:5 i 10 nedvosmisleno svedoci o tome a takodje i pocetak Biblije, preciznije Postanje 2:16,17.

" Udjite na uska vrata; jer sirok je i prostran put koji vodi u unistenje, i mnogo je onih koji njime idu; dok su uska vrata i tesan je put koji vodi u zivot, i malo je onih koji ga nalaze."

U Mateju 5:11 stoji:"Srecni ste kad vas zbog mene grde i progone i lazuci govore svakakvo zlo protiv vas".

U Mateju 24:14 citamo :"I ova dobra vest o kraljevstvu propovedace se po celoj nastanjenoj zemlji za svedocanstvo svim nacijama; i onda ce doci kraj".

U Mateju 28:19,20 "Idite dakle i stvarajte ucenike od ljudi iz svih nacija, krsteci ih u ime Oca i Sina i svetog duha, uceci ih da drze sve sto sam vam zapovedio. I gle, ja sam s vama sve dane do svrsetka sistema stvari".

У коју си ти секту отишао,

Онима који поричу постојање Божије, и тврде да је свет самопостојећи, и да су све ствари у њему настале случајем, без Промисла Божијег анатема.

Онима који кажу да Бог није Дух, него тело, или да Он није праведан, милостив, мудар, свезнајући, и друге такве хуле анатема.

Онима који се усуђују да кажу да Син Божији, а исто тако, и Свети Дух, да нису једно по суштини, и исте части са Оцем, и који исповедају да Отац и Син и Свети Дух нису Један Бог анатема.

Онима који говорећи булазне да долазак у овај свет Сина Божијег у телу и Његово вољно страдање, смрт и Васкрсење нису били потребни за наше спасење и искупљење од греха анатема.

Онима који одбацују благодат и искупљење проповедано Евангелијем као једина средства нашег оправдања пред Богом анатема.

Онима који се усуђују да говоре да Пречиста Дјева Марија није била Дјева пре рађања, при рађању и после рађања анатема.

Онима који не верују да је Дух Свети надахњивао Пророке и Апостоле, а преко њих упућује и нас на истински пут вечног спасења и потврђује исто чудесима, и сада обитава у срцима свих верних и истинских хришћана, и води их у свакој истини анатема.

Онима који одбацују све Свете Тајне држане од стране Цркве Христове анатема.

Онима који се одричу Сабора Светих Отаца и њиховог Предања, које је у сагласности са Божанским Откровењем, и побожно чувано од стране Православне Саборне Цркве анатема.

Онима који вређају и хуле на свете иконе, које Црква прима у спомен дела Божијих и оних који су му угодили, да би оне који их гледају надахнуле побожношћу и подстакле их да се угледају на њихове примере, и онима који кажу су оне идоли анатема.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 16:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

SRBIJA je napisao:
Dragutin je napisao:

Онима који поричу постојање Божије, и тврде да је свет самопостојећи, и да су све ствари у њему настале случајем, без Промисла Божијег анатема.

Онима који кажу да Бог није Дух, него тело, или да Он није праведан, милостив, мудар, свезнајући, и друге такве хуле анатема.

Онима који се усуђују да кажу да Син Божији, а исто тако, и Свети Дух, да нису једно по суштини, и исте части са Оцем, и који исповедају да Отац и Син и Свети Дух нису Један Бог анатема.

Онима који говорећи булазне да долазак у овај свет Сина Божијег у телу и Његово вољно страдање, смрт и Васкрсење нису били потребни за наше спасење и искупљење од греха анатема.

Онима који одбацују благодат и искупљење проповедано Евангелијем као једина средства нашег оправдања пред Богом анатема.

Онима који се усуђују да говоре да Пречиста Дјева Марија није била Дјева пре рађања, при рађању и после рађања анатема.

Онима који не верују да је Дух Свети надахњивао Пророке и Апостоле, а преко њих упућује и нас на истински пут вечног спасења и потврђује исто чудесима, и сада обитава у срцима свих верних и истинских хришћана, и води их у свакој истини анатема.

Онима који се одричу Сабора Светих Отаца и њиховог Предања, које је у сагласности са Божанским Откровењем, и побожно чувано од стране Православне Саборне Цркве анатема.

Онима који вређају и хуле на свете иконе, које Црква прима у спомен дела Божијих и оних који су му угодили, да би оне који их гледају надахнуле побожношћу и подстакле их да се угледају на њихове примере, и онима који кажу су оне идоли анатема.

Prijatelju sve sto govoris potrebno je da potvrdis citatima iz Bozje reci-Biblije! Ako to ne uradis i ako nemas dokaze za ono sto pricas onda ti je trud uzalud, nula, prazno, nista!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 17:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
1. Besmrtnost duse nije biblijska doktrina. Sve religije koje zagovaraju besmrtnost duse ne praktikuju biblijsku nauku. Propovednik 9:5 i 10 nedvosmisleno svedoci o tome a takodje i pocetak Biblije, preciznije Postanje 2:16,17.

Св. Јустин, y свом Дијалогу са Трифоном каже: "He би требало називати душу бесмртном. Јер ако би она била бесмртна, онда би свакако требало да је назовемо и нерођеном (ει αθάνατος έστι χαι άγέννητος δηλαδή). Ово је, наравно, била теза платоничара. Ми знамо да је, међутим, само Бог нерођен и бесмртан и да је управо због тога Он Бог. Свет је насупрот томе рођен, тј. има почетак и душе сачињавају његов део. Могуће је да је постојало време када нису постојале. Стога оне нису бесмртне, јер се нама свет објавио као да је рођен. Душа није живот по себи већ је причасна животу. Само је Бог живот (по себи) док душа само може да има живот. Моћ да се живи не спада међу својства душе. Ова моћ спада у Божије атрибуте. Штавише, Бог дарује живот душама по Свом благовољењу. Све створене ствари имају пропадљиву природу и као такве могу нестати и престати да постоје. Створена бића као таква такође су пропадљива" (Дијалог 5. и 6.)

Citiraj:
2. Isus Hrist nije Bog, Isus Hrist je Sin Bozji.

Позната аријанска јерес. Та јерес је бачена у канту за смеће још на 1. Васељенском Сабору. Само за тебе:

8 Reče mu Filip: Gospode! pokaži nam oca i biće nam dosta.
9 Isus mu reče: toliko sam vrijeme s vama i nijesi me poznao, Filipe?
:angel:

Citiraj:
3. Po ljubavi ce se poznati pripadnici prave religije!

Mat. 7,15. čuvajte se od lažnijeh proroka, koji dolaze k vama u odijelu ovčijemu, a unutra su vuci grabljivi

Citiraj:
4. Matej 7:13,14 gde se kaze:

Тачно. Протестантска јерес - коров се стално шири... :lol:

Citiraj:
5. U Mateju 5:11 stoji:"Srecni ste kad vas zbog mene grde i progone i lazuci govore svakakvo zlo protiv vas".

Тачно. Само што секте попут твоје то злоупотребљавају за своје потребе. :wink:

6. U Mateju 24:14 citamo :"I ova dobra vest o kraljevstvu propovedace se po celoj nastanjenoj zemlji za svedocanstvo svim nacijama; i onda ce doci kraj". U Mateju 28:19,20 "Idite dakle i stvarajte ucenike od ljudi iz svih nacija, krsteci ih u ime Oca i Sina i svetog duha, uceci ih da drze sve sto sam vam zapovedio. I gle, ja sam s vama sve dane do svrsetka sistema stvari".
Тачно. Само... то је Исус Христос говорио људима унутар своје Цркве. Секте које су измислили људи то нису. :D

Citiraj:

Овако су веровали припадници Божје Цркве одвајкада:

Свети Игњатије (100 АД) у свом писму Филаделфијцима пише:

"Не постоје три Оца, или три Сина, или три Духа, него један Отац, један Син, и један Дух. Господ је такође, када је слао своје ученике да науче све народе заповедио да `крстите у име Оца и Сина и Светога Духа`, не у једнога који има три имена, нити у три који су се инкарнирали, него у тројицу са истом славом."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 22:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Dragutin je napisao:
SRBIJA je napisao:
Dragutin je napisao:

Prijatelju sve sto govoris potrebno je da potvrdis citatima iz Bozje reci-Biblije! Ako to ne uradis i ako nemas dokaze za ono sto pricas onda ti je trud uzalud, nula, prazno, nista!

Код мене нема речи него дела, ТАКВО ЈЕ ПРАВОСЛАВЉЕ.Наша вера ПРАВОСЛАВНА живи кроз ДЕЛА.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2005, 03:57 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
Citiraj:
1. Besmrtnost duse nije biblijska doktrina. Sve religije koje zagovaraju besmrtnost duse ne praktikuju biblijsku nauku. Propovednik 9:5 i 10 nedvosmisleno svedoci o tome a takodje i pocetak Biblije, preciznije Postanje 2:16,17.

Св. Јустин, y свом Дијалогу са Трифоном каже: "He би требало називати душу бесмртном. Јер ако би она била бесмртна, онда би свакако требало да је назовемо и нерођеном (ει αθάνατος έστι χαι άγέννητος δηλαδή). Ово је, наравно, била теза платоничара. Ми знамо да је, међутим, само Бог нерођен и бесмртан и да је управо због тога Он Бог. Свет је насупрот томе рођен, тј. има почетак и душе сачињавају његов део. Могуће је да је постојало време када нису постојале. Стога оне нису бесмртне, јер се нама свет објавио као да је рођен. Душа није живот по себи већ је причасна животу. Само је Бог живот (по себи) док душа само може да има живот. Моћ да се живи не спада међу својства душе. Ова моћ спада у Божије атрибуте. Штавише, Бог дарује живот душама по Свом благовољењу. Све створене ствари имају пропадљиву природу и као такве могу нестати и престати да постоје. Створена бића као таква такође су пропадљива" (Дијалог 5. и 6.)

Citiraj:
2. Isus Hrist nije Bog, Isus Hrist je Sin Bozji.

Позната аријанска јерес. Та јерес је бачена у канту за смеће још на 1. Васељенском Сабору. Само за тебе:

9 Isus mu reče: toliko sam vrijeme s vama i nijesi me poznao, Filipe?

Citiraj:
3. Po ljubavi ce se poznati pripadnici prave religije!

Mat. 7,15. čuvajte se od lažnijeh proroka, koji dolaze k vama u odijelu ovčijemu, a unutra su vuci grabljivi

Citiraj:
4. Matej 7:13,14 gde se kaze:

Тачно. Протестантска јерес - коров се стално шири... :lol:

Citiraj:
5. U Mateju 5:11 stoji:"Srecni ste kad vas zbog mene grde i progone i lazuci govore svakakvo zlo protiv vas".

Тачно. Само што секте попут твоје то злоупотребљавају за своје потребе. :wink:

6. U Mateju 24:14 citamo :"I ova dobra vest o kraljevstvu propovedace se po celoj nastanjenoj zemlji za svedocanstvo svim nacijama; i onda ce doci kraj". U Mateju 28:19,20 "Idite dakle i stvarajte ucenike od ljudi iz svih nacija, krsteci ih u ime Oca i Sina i svetog duha, uceci ih da drze sve sto sam vam zapovedio. I gle, ja sam s vama sve dane do svrsetka sistema stvari".
Тачно. Само... то је Исус Христос говорио људима унутар своје Цркве. Секте које су измислили људи то нису. :D

Citiraj:

Овако су веровали припадници Божје Цркве одвајкада:

Свети Игњатије (100 АД) у свом писму Филаделфијцима пише:

"Не постоје три Оца, или три Сина, или три Духа, него један Отац, један Син, и један Дух. Господ је такође, када је слао своје ученике да науче све народе заповедио да `крстите у име Оца и Сина и Светога Духа`, не у једнога који има три имена, нити у три који су се инкарнирали, него у тројицу са истом славом."

Ne vidim citate iz Biblije koji potvrdjuju tvoje izjave. Sve sto si naveo jesu reci nepoznatih autora.

Sto se tice citata koji se nalazi u Jovanu 14:8,9 nisi dovrsio citat koji ide ovako:

9 Isus mu reče: toliko sam vrijeme s vama i nijesi me poznao, Filipe? Ko je video mene video je i oca!

Ipak Jovan u 1. poglavlju izjavljuje:
"Nijedan covek nikada nije video Boga;"

Kako trebamo da razumemo ovu, naizgled, kontradiktornost?

Drugo:
Naveo si gore Justinovu izjavu:" међутим, само Бог нерођен и бесмртан и да је управо због тога Он Бог."

Kako je onda Isus Hrist bog kad je rodjen?

Sto se tice ostalih karakteristika, nemam nameru da ponavljam sve ispocetka!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2005, 12:57 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Avg 2003, 10:10
Ја иако вјерујем у Бога кажем да вјере значи "Хришћанство , Ислам " да је то све лажно :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2005, 14:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ne vidim citate iz Biblije koji potvrdjuju tvoje izjave. Sve sto si naveo jesu reci nepoznatih autora.

5 Usta imaju, a ne govore; oči imaju, a ne vide;
6 Uši imaju, a ne čuju; nozdrve imaju, a ne mirišu;

Citiraj:
Sto se tice citata koji se nalazi u Jovanu 14:8,9 nisi dovrsio citat koji ide ovako:

9 Isus mu reče: toliko sam vrijeme s vama i nijesi me poznao, Filipe? Ko je video mene video je i oca!

Ipak Jovan u 1. poglavlju izjavljuje:
"Nijedan covek nikada nije video Boga;"

Kako trebamo da razumemo ovu, naizgled, kontradiktornost?

Хвала што си довршио цитат. :D Нисам хтео одмах да те бацим у бедак, али ето... ти си сам одлучио да то урадиш. :lol: Наиме, Бога нико није видео, јер се то не може преживети. Зато је Бог и узео људско тело - оваплотио се - материјализовао - како би могао ходити међу људима а да не побије све око себе. Многи Га нису препознали, иако је Он тако отворено рекао Филипу ко је, и делима својим посведочио ко је. Таквих има и дан данас, као што се да приметити... :lol:

Citiraj:
Drugo:
Naveo si gore Justinovu izjavu:" међутим, само Бог нерођен и бесмртан и да је управо због тога Он Бог."

Kako je onda Isus Hrist bog kad je rodjen?

Оваплоћење - инкарнација Бога у људско тело и Његово рађање од Богородице Марије не представља моменат када је Бог постао... Он постоји одувек, као што то и пише У Светом Писму. Али, зарад људи и нашега спасења, Бог је сишао са Небеса, и оваплотио се од Духа Светог и Марије Дјеве и постао човек. Паганима никада неће бити јасан тај чин неизмерне љубави према својој креацији - човеку, као и сама искупничка мисија на крсту. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Maj 2005, 03:32 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
[Оваплоћење - инкарнација Бога у људско тело и Његово рађање од Богородице Марије не представља моменат када је Бог постао... Он постоји одувек, као што то и пише У Светом Писму. Али, зарад људи и нашега спасења, Бог је сишао са Небеса, и оваплотио се од Духа Светог и Марије Дјеве и постао човек. Паганима никада неће бити јасан тај чин неизмерне љубави према својој креацији - човеку, као и сама искупничка мисија на крсту. :roll:

Makarije ako si ti zadovoljan svojom religijom i tumacenjem Biblije na nacin koji se tebi dopada, onda ja nemam sta da dodam. Nemam nameru da te uveravam u nesto u sta si ti unapred doneo odluku da je onako kako ti u to verujes.

Inkarnacija podrazumeva besmrtnost duse sto, ocigledno, nije biblijska nauka! Koliko ja znam inkarnacija i reinkarnacija je doktrina i osnova hinduizma a ne pravoslavlja!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2005, 14:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Синак... ти не бараташ основном терминологијом. :lol: Инкарнација је - утеловљење душе које се дешава при зачећу сваког човека. Тај термин не својата ниједна религија, него је општи за све. Разлика између Хришћанства и паганизама је у томе што је у Хришћанству Бог открио да се у моменту зачећа душа ствара и инкарнише, док паганизми говоре о преегзистенцији душа које постоје одувек (као и Бог), и онда се инкарнишу, па по смрти могу поново да се реинкарнишу... Они говоре о некаквим кружним циклусима док је Хришћанству познато да се ЈЕДНОМ живи и ЈЕДНОМ умире.

Нажалост, показујеш основно непознавање проблематике :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 03:19 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
Синак... ти не бараташ основном терминологијом. :lol: Инкарнација је - утеловљење душе које се дешава при зачећу сваког човека. Тај термин не својата ниједна религија, него је општи за све. Разлика између Хришћанства и паганизама је у томе што је у Хришћанству Бог открио да се у моменту зачећа душа ствара и инкарнише, док паганизми говоре о преегзистенцији душа које постоје одувек (као и Бог), и онда се инкарнишу, па по смрти могу поново да се реинкарнишу... Они говоре о некаквим кружним циклусима док је Хришћанству познато да се ЈЕДНОМ живи и ЈЕДНОМ умире.

Нажалост, показујеш основно непознавање проблематике :lol:

Makarije, nemam nameru da se raspravljam. Sve sto se ne zna, da se nauciti. Ipak, nisi prokomentarisao prvi i vazniji deo tako da cu evo da ti ponovim:

Makarije ako si ti zadovoljan svojom religijom i tumacenjem Biblije na nacin koji se tebi dopada, onda ja nemam sta da dodam. Nemam nameru da te uveravam u nesto u sta si ti unapred doneo odluku da je onako kako ti u to verujes.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2005, 13:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Наравно да немаш намеру да се расправљаш. За расправу треба имати аргументе. :lol:

Иначе, по питању тумачења Библије које се мени допада... то је апсолутно небитно. Јер, Хришћанство није вера за подешавање према жељама појединаца, него је таква каква је, и коме се свиђа бујрум, а коме не - аферим. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2005, 03:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Think About This je napisao:
Ја иако вјерујем у Бога кажем да вјере значи "Хришћанство , Ислам " да је то све лажно :-?

Gde je istina?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2005, 20:57 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Dragutin je napisao:
Gde je istina?

Tu sam, .... na usluzi! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2005, 21:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
Maran Ata je napisao:
Наравно да немаш намеру да се расправљаш. За расправу треба имати аргументе. :lol:

Иначе, по питању тумачења Библије које се мени допада... то је апсолутно небитно. Јер, Хришћанство није вера за подешавање према жељама појединаца, него је таква каква је, и коме се свиђа бујрум, а коме не - аферим. :wink:

ako hriscanstvo nije podesilo bibliju prema sebi neznam ko jeste.

jednom je mojsijevska - "ko tebe po obrazu i ti njega" ili oko za oko
drugi put je isusovska - "ko tebe po obrazu okreni drugi"

to kako kada odgovara ljubimcima biblije ili ljubimcima istine?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2005, 13:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Показујеш основно непознавање Божјег Откровења на глобалном нивоу, као и прелаз са Старог на Нови Завет. :roll:

Што ће рећи да никада ниси ишао у веронаучку школу. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2005, 11:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
covjek pokazuje da je hriscanstvo kontradikcija (kao i islam) jer ga ljudi prepravljaju po njihovom nahodjenju

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2005, 12:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
U osnovnoj školi se 2+2=4 servira kao činjenica, na fakultetu se to dokazuje i kazuje da je to tako samo ako...pa se navede niz aksioma na kojima se takvo razmišljanje zasniva, a radi se praktično o ljudskom dogovoru zasnovanom na iskustvu većine.
To da 2+2 ne mora uvijek biti 4 se naravno ne može tako reći djetetu od 7 godina, što ne umanjuje činjenicu da je to tako.
Ali djecu učimo ne onome što jeste, nego onom dijelu toga što su ona u stanju da shvate i smjeste u svoje male glavice.
Kad malo porastu, onda im se isto to kaže malo drugačije i šire, ili im se kaže nešto sasvim drugo, a dotadašnje predstave ona odbacuju (tj. nadrastaju) jer im više nisu potrebne, kao u slučaju "djecu donose rode" ili "beba iz kupusa".
Vjerska učenja su ljudima davana prema njihovom trenutnom mogućstvu poimanja izvlačeći maksimalno pozitivne rezultate iz često vrlo nevesele situacije "na terenu", ali najčešća greška je pokušaj njihovog zašarafljivanja i proglašavanja nepromjenljivim istinama.
A sve na ovoj planeti je u stalnom razvoju, i ljudi bi trebali biti, ali se tome svojski opiru.
Kad se tome doda da je vrlo upitno koliko su ljudi uopšte razumjeli te poruke koje su im donesene (npr. prvi koji bi danas razapeli Isusa Hrista da se pojavi onakav kakav je onda bio, su baš oni koji se najviše busaju u prsa kao hrišćani), dobija se zbrka koju vidimo danas.
Sva sreća ne podliježu joj svi, ima ih koji vide jednu suštinu u mnoštvu pojavnih oblika, i takvi se slažu i za njih nema pometnje.

Za konkretan slučaj navodne kontradikcije između poruke Mojsija i Isusa:

U vrijeme kada su ljudi bili navikli da se svete bez ikakve mjere rečeno je "jedno oko za jedno oko" jedan zub za jedan zub"!
Jedan a ne stotinu! Istovremeno time se ljudima dalo do znanja da postoji opšti princip akcije i reakcije, tj. da ako oni učine nekom nešto, mogu da očekuju i da im se to vrati istom mjerom. To je lekcija 1.

"Ne uzvraćaj silom onom ko tebe ugrožava" (a to podrazumijeva prije svega da ti i ne pomišljaš da ugrožavaš nekog drugog) to je lekcija broj 2, koju je donio Isus Hrist, ali koju nema šanse da savlada neko ko nije barem savladao lekciju broj 1 i ko još uvijek za samo jedan primljeni šamar hoće da isprebija namrtvo.
Takođe Isusova poruka je da je veći junak onaj koji od srca oprosti svom neprijatelju, nego onaj ko ga pobijedi.
Ali Isusova poruka je malo viša matematika, i tek sada dolazi vrijeme da je ljudi primjene na djelu (kao što su usamljeni primjeri poput Gandija pokazali da se može).
Mnogo je poruka koje su nam date koje ljudi još nisu ni shvatili kako treba, a kamo li primijenili u praksi.
Zato će takvi đaci popadati na ispitima, a ispitni rok se bliži i već je počeo!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2005, 18:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Fino zboris Aragorn, ali zar ove lekcije nisu samo common sense, svaki dobar covjek to zna (mislim ne mora da cita svete knjige da bi to znao).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 404 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 21  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]