banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 20:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: A 380
PostPoslato: 27 Apr 2005, 19:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
Airbus A380 krenuo na prvi let

Najveći avion na svijetu Airbus A380 poletio je na svoj prvi let danas u 10 sati 29 minuta, javljaju svjetske agencije.
Objavljujući ovu vijest agencija France presse je naglasila da se ovim letom otvara novo razdoblje civilne avijacije.

Samo polijetanje pratilo je oko 50.000 osoba pred videozidom na trgu Capitole u središtu francuskoga grada Toulousa.

Inače, Airbus A380 najveći je avion na svijetu koji može prevoziti od 555 do 800 putnika, čime je nadmašio kapacitete dosadašnjeg rekordera Boeinga 747.

Airbus, kompanija koja je u 80-postotnom vlasništvu evropske grupe EADS, a 20 posto u rukama britanskog BAE Systems, očekuje tehnički i komercijalni uspjeh novog aviona koji će omogućiti prevlast evropskog proizvođača nad američkim suparnikom.

Avion je poletio s piste 32 zvane "Concorde", duge 3.500 metara odakle je prije 36 godina na svoj prvi let krenuo i supersonični Concorde, danas penzionisani eksponat muzeja.

Nakon svog prvog probnog leta, avion će biti predstavljen na aeronautičkom salonu u Bourgetu blizu Pariza od 13. do 19. juna, eksploatacija putničke verzije treba početi 2006. za aviokompaniju Singapore Airlines.

Cijena mu je između 263 i 286 miliona dolara, a dosad je 15 aviokompanija podnijelo 154 najave kupnje, od kojih su 144 čvrste narudžbe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2005, 22:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
...ne valja nista bez dc10

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2005, 13:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
pa pogledao sam reportazu o tome i cini mi se da su pretjerali
napravili su neke luxuz stvari k`o da ce let trajati 10 dana
nadam se da nece proci kao Titanic (mislim na propast ne na potonuce :P)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2005, 14:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
a mozda i potone :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2005, 14:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Pa i onako su muku mucili sa opterecenjem trapa prilikom sletanja i od samog pocetka se pricalo da trenutno ne postoje materijali koji mogu izdrzati taj pritisak i da u idealnom slucaju (sta god to znacilo) opterecenje na granici... pretezak im aeroplan... :D

Vrh

Tema posta: Re: A 380
PostPoslato: 18 Maj 2005, 14:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2004, 13:24
Merhaba je napisao:

Inače, Airbus A380 najveći je avion na svijetu koji može prevoziti od 555 do 800 putnika, čime je nadmašio kapacitete dosadašnjeg rekordera Boeinga 747.

Ne zadugo, boing se opasno sprema da uzvrati udarac, vec postoji concept

Drugo, napraviti takav avion danas je potrebno, i da, isplatit ce se, ali.. 95% aerodroma na planeti ce imati ogromne probleme sa avionima ovakvog tipa, razlozi mnogbrojni, jedan od razloga je i sam sistem funkcionisanja aerodroma, od ukrcavanja/iskrcavanja, loadinga/unloadinga pa do sirine krila zbog cega ce mnogi svjetski aerodromi morati milione i milione potrositi da bi konvertovali samo neke od postojecih gateova... a ima ih josh mnogo

Da, neko rece sta ce mu ovakav luksuz kao da ce let trajati 10 dana. Pa bilo ko visi od 1.80cm se nece sloziti sa ovom konstatacijom, garantovano. U ovim "standardnim" avionskim kompanija ti let od 2 sata izleda kao let od 10 sati, a letovi od preko 4 sata su totalna smrt. Kad covjek od 1.80cm nema mjesta za noge, nepravilan/neugodan/ polozaj vrata/glave itd itd, sta mislis sta se desava nekom od 1.95??? Neka oni njega naprave, ja bih radije u njemu letio 36 sati "zaobilaznim putem" nego 4 sata Malevom direktno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 14:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
nisi me shvatio
mislio sam na luxuz tipa masaze, kupke i slicne gluposti koje ne znam cemu da budu u avionu

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 15:05 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
nisi me shvatio
mislio sam na luxuz tipa masaze, kupke i slicne gluposti koje ne znam cemu da budu u avionu

to, sad shvatam :wink: , ali svedno, bolje i masaze i preseravanje nego Malev... mislim naravno da je sve to preseravanje i marketing, pa ne bi oni nista ni radili da ne misle da ce bilione potrpat u svoje dzepove i naravno da to na kraju dana neko drugi placa, zna se ko... ali izmedju ta dva radije bih izabrao ta preseravanja i kupke iz razloga sto ti i daju nesto kad ti vec uzimaju pare nego one druge poput Malev/CSA sistem koji bi pare a vama putnicima Misko i njegov bus na drva

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 16:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Skontajte koliko ta zvijer zagadi okoline svojim izduvnim gasovima!Ionako smo u k...u sto se toga tice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 16:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pa ne znatno vise od ostalih, znaci bolje jedan ovaj nego tri "obicna"

a ako cemo o zagadjenu, bolje da se rijesimo Sellafield-a i slicnih sranja

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ]