banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 00:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 356 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Jul 2017, 20:51 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Dukke je napisao:
Ne moze ljudi jedan narod biti genocidan, otkud ta prica.

To sto je sljam cinio zlocine to ide na njihovu savjest i dusu.
Ja se ne osjecam odgovornim nizasta.

A da smo se potrudili da se sazna o zlocinima cinjenim nad Srbima i da se zlocincima sudi, nismo.
Mladica bi u Republici Srpskoj davno uhapsili i izrucili, da nije otisao u Srbiju, isti oni koji ga danas toboze zazivaju i ukazuju mu podrsku.

Nismo se potrudili a i da jesmo uvijek bi to bilo i bice u sjenci Srebrenice, nekoliko komada sljama ti napravi problem za generacije,moja nesreca da znam jednog, to nikad nije imalo nista, uvijek bilo nula i kad ta nula dobije pusku i malo moci onda je to opasno a to je gospodin general trebao i morao znati i znao i dozvolio da se to desi. Meni nebitno jel to genocid il pokolj il nesto trece,bitno je da je to velika sramota i ta sramota je usla u knjige i nece je nikad nestati
Ko nas je vodio, ko nas vodi i kakvi ce nas sve voditi ma mi i super prolazimo :)

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2017, 21:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
е јеси краљина

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2017, 21:17 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
.........a to je gospodin general trebao i morao znati i znao i dozvolio da se to desi.

Veljo totalno je netacno ovo sto si napisao!!!

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2017, 21:24 
Stara kuka
Stara kuka

Ok, ajd mi objasni kako

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2017, 07:51 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Jul 2017, 08:57
Nekada sam mislio da sam usamljen u razmisljanjima koja su ovdje napisana, sada vidim da zapravo vecina ljudi ima slicna misljenja, sto me pozitivno iznenadilo.

Uvijek sam se pitao kakav je to mentalni sklop da se velica noz zica ... ili ljudi koji su cinili zlocine ...a imamo stotine pozitivnih primjera koji su pozitivna"ostavstina" za vjek vjekova, evo na prvu Spomenko Gospic i Koridor.
Shvatio sam da ljudi koji forsiraju upravo ovu prvu losu verziju laznog patriotizma promocijom neadekvatnih ideja ili dogadjaja ili ljudi, velicaju zapravo svoje ideje i jos dalje mozemo ici i reci da iskoristavaju te ljude, dogadjaje ili ideje za svoje ideale.

Ne prihvatam niti ideju niti osudu da je RS genocidna, niti da je VRS genocidna. Ogromna vecina popoulacije u RS-u ili boraca nema nista ni sa zlocinom a pogotovo ne sa tkz genocidom niti slicnim idejama. Ali isto tako treba nama svima jasno biti da i te kako smo imali ili imamo svoje "Juke" i slicne ...da smo imali svoje "Orice" ...
Imali smo isto tako i generala Slavka Lisicu, o kojem vjerujem da niko nikada nece napisati niti jednu ruznu ili losu rijec.

Pise se o danu kada bi se trebalo obiljezavati neke stvari, zar mi taj dan vec nemamo. Zar Dan RS-a nije dan kada trebamo da sa ponosom obiljezimo Republike Srpsku.
Na zalost nismo ga se prvise ne sjetili, dok nam Bosnjaci nisu se sjetili da se taj dan treba ukinuti.
Ali nije to sada ni bitno, bitno je da se taj dan poceo obiljezavati, ali zbog nerazumnih ljudi umjesto dostajanstva i ponosa dajemo priliku svojim postupcima pokazati da taj dan lici na nesto drugo.
Dan RS-a uz orgijanje uz bilo koju ikonografiju (bilo cetnicku, partizansku , bajinu ili neku drugu) je kontraefekat, pa i nepostovanje prema ljudima koji su stvarali RS.
Nisu RS stvarali niti cetnici niti partizani, vec prije svega VRS. A zaboravlja se i te kako jedna bitna cinjenica da u vojsci RS-a nisu bili samo Srbi ...da je u sklopu VRS postojala na primjer samostalna jedinica Mesa Selimovic, kojoj je kumovao general Lisica.
To su stvari koje mi trebamo njegovati, ali na zalost manjina je uvijek upecitljivija, a vecina nasjeda na provokaciju manjine.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2017, 08:00 
Početnik
Početnik

motozeljo je napisao:
...

pregledao sam bas dosta materijala, sve moguce dokumentarce izjave govore itd. ne samo nase vec i bosnjacke ...

I dalje se ne zna kompletna istina, jer to nije u interesu da se sazna, ali cinjenice i dokazi upucuju na neke stvari. Ako napises nesto da je netacno, onda bi trebao napisati i argumente ili teze tj. tvrdnje ili dokaze iza kojih ti stojis.

Kao sto se pokrenula diskusija o Lukicu, a otpilike pandan njemu bi bio Oric...

Zar Lukic i Lisica mogu u istu ravan?!

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2017, 08:07 
Stara kuka
Stara kuka

kataklizma je napisao:
motozeljo je napisao:
...

pregledao sam bas dosta materijala, sve moguce dokumentarce izjave govore itd. ne samo nase vec i bosnjacke ...

I dalje se ne zna kompletna istina, jer to nije u interesu da se sazna, ali cinjenice i dokazi upucuju na neke stvari. Ako napises nesto da je netacno, onda bi trebao napisati i argumente ili teze tj. tvrdnje ili dokaze iza kojih ti stojis.

Kao sto se pokrenula diskusija o Lukicu, a otpilike pandan njemu bi bio Oric...

Zar Lukic i Lisica mogu u istu ravan?!

Pitanje za tebe , da li si procitao knjigu od ratnog nacelnika policije u Srebrenici Ibrana Mustafica "Planirani haos" i knjizicu od vise autora "Istorijski projekat Srebrenica" ?

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2017, 08:11 
Početnik
Početnik

Ne.

Istorijski projekat Srebrenica dosta literature sam o tome procitao, ali samu knjigu nisam.

Ako je preporuka i ako ce mi prosiriti vidike rado cu procitati ...

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2017, 08:13 
Stara kuka
Stara kuka

Evo da ti pripomognem malo!

http://slavicnet.com/sokolac/sokolac_pl ... forum.html

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2017, 08:17 
Stara kuka
Stara kuka

Istorijski projekat Srebrenica ces tesko naci jer su bili zabranili njegovo stampanje. Pitam se zasto?

Ja sam uspio nabaviti jedan primjerak prije zabrane.

Nisam siguran da li su kasnije skinuli zabranu i da li su kasnije dostampavali.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2017, 08:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Pariz dobio ulicu Srebrenica Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 12.07.2017. - 10:37:27
PARIZ - Grad Pariz je dobio Ulicu Srebrenica, kako se navodi u odluci o imenovanju, u znak sjećanja na "žrtve genocida u Srebrenici, koji je počinila Vojska Republike Srpske u srpnju 1995. kad je ubijeno 8.000 Bošnjaka".
U svom prijedlogu Savjetu grada za imenovanje ulice po Srebrenici gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je istakla da je na području tog grada počinjen najveći masakr poslije Drugog svjetskog rata i da su taj zločin kao genocid kvalificirala dva međunarodna suda: Haški tribunal 2004. i Međunarodni sud pravde 2007. godine.
Ulica Srebrenica se nalazi u istočnom dijelu Pariza u novoizgrađenom kvartu, nedaleko od čuvenog groblja i avenije Père Lachaise. Slučajno ili ne: Ulica Srebrenica je produžetak Ulice Balkan.
Duga je oko 200 metara ili nekih 245 koraka. U cijelosti je stambena, veoma tiha, gotovo bez prometa i gužvi. Počinje malom i jedinom starom zgradom, utonulom u zelenilo, na čiju metalnu ogradu je postavljena ploča "Rue de Srebrenica" s objašnjenjem: "En mémoire des massacres pérpétres en juillet 1995 contre les Bosniaques" – „U spomen na žrtve masakra koji su počinjeni nad Bošnjacima u srpnju 1995."
Na početku ulice Srebrenica su velike crvene žardinjere, na kraju je drveće i klupe za odmor. Nema posebnog pločnika, nego je prostor za pješake odvojen kamenim kockama do polovice njene dužine, a od polovice željeznim stupovima. I na lijevoj i na desnoj strani su nove zgrade, među kojima se ističe bijeli stambeni toranj od 15 katova. U svibnju je u toj zgradi izbio požar, koji je brzo lokaliziran i ugašen, ali liftovi potom nisu radili danima. Zbog toga je Ulica Srebrenica prvi put u svojoj kratkoj povijesti spomenuta u medijima, što je bio i povod za tekst na stranici Deutsche Wellea.
U ulici nema nijedne trgovine, ali ni kafića. Ima samo jedna apoteka. Njeni stanovnici su, kao i u svim pariškim arondismanima bližim periferiji, multinacionalnog porijekla, različitih religija i kultura.
"O da, znao sam za Srebrenicu mnogo prije nego što je naša ulica nazvana njenim imenom", rekao je na pitanje zna li nešto o Srebrenici,stariji čovjek koji se predstavio kao Emil, ali nije želio da mu se spominje prezime.
"Znam što se zbivalo u tom gradu i oko njega krajem prošlog stoljeća. Počinjen je genocid u ratu u Bosni i Hercegovini. Utvrđeno je da su srpske snage počinile genocid nad Muslimanima. Gotovo je nevjerojatno da se to dogodilo u Europi: genocid, prvi i jedini na Starom kontinentu poslije holokausta. Zato Srebrenica zaslužuje spomen, barem nazivom ove ulice ", rekao je Emil.
"Treba nastojati da se sačuva sjećanje na taj strašni događaj u Europi, koji je, želim vjerovati, neponovljiv", rekao je njegov prijatelj, umirovljenik Jean-Pierre Arnaud s kojim je bio u društvu. "Dvadeseti arondisman je pun sličnih povijesnih obilježja. Evo tu, na uglu ulica Srebrenica i Vitruve, na zgradi škole je spomen ploča židovskoj djeci koja su deportirana u nacističke logore smrti u Drugom svjetskom ratu. Ta spomen ploča i Ulica Srebrenica podsjećaju na dva genocida u Europi počinjena u razmaku od pola stoljeća. Neka se pamti", rekao je Jean-Pierre Arnaud.
Dvoje mladih ljudi sjedili su na klupi u sjenci krošanja na početku ulice. Prihvatili su razgovor za DW, ali nisu se željeli fotografirati.
"Nisam znao za Srebrenicu sve dok našu ulicu, koja je bila put pod oznakom FU/20 kad smo se doselili, nisu tako nazvali. Onda sam se informirao na Internetu i znam da je to grad u Bosni, tragičan grad, jer je u njemu ubijeno 8.000 zarobljenih ljudi. Znam da su to bili Muslimani i da su bili sukobljeni sa Srbima iz iste zemlje Bosne, ali ne znam mnogo o tom ratu, jer se sve to zbivalo kad sam rođen. U stvari nisam znao ništa sve dok naša ulica nije dobila ime Srebrenica. Sad nešto znam, i bar zato taj naziv ima smisla", rekao je René.
Stanovnici Ulice Srebrenica informirali su se o gradu po kojem je njihova ulica dobila ime
"I ja sam saznala za Srebrenicu tek poslije imenovanja naše dugo bezimene ulice. Uvijek sam bila za to da se sačuvaju sjećanja na povijesne događaje nazivom ulica ili institucija. Jer kad-tad ćemo se zapitati što znače ta imena i nešto doznati. Eto, ja znam što se dogodilo u Srebrenici samo zato što je po njoj nazvana naša ulica, inače ne bih znala ništa", rekla je Monique i dodala uz osmjeh:
"Jedina nevolja je što se njeno ime teško izgovara. Još lomim jezik. Nitko me ne razumije kad mu dajem svoju adresu."
Saliha, porijeklom iz zemalja Magreba, zna da je rat razorio Bosnu i Hercegovinu krajem prošlog stoljeća i da je u Srebrenici počinjen težak ratni zločin.
"Nikad neću zaboraviti šokantni video koji je prikazan na televiziji dosta poslije rata. Bila je to video snimka jedne od egzekucija osam tisuća Muslimana. Četiri ili pet mladića, gotovo dječaka, ubijeni su na brutalan način. Ja taj užasni prizor ubojstva tih mladih ljudi ne mogu zaboraviti. Naziv Ulice Srebrenica je i spomen na njih."
Dvije prolaznice ne znaju ništa o Srebrenici, ali se pravdaju time da nisu iz ove nego susjedne ulice. Ne znaju mnogo ni dva dječaka. Znaju da je Srebrenica grad u Bosni i Hercegovini, ali dodaju da u školi nisu učili zbog čega je toliko poznat da se po njemu nazove njihova ulica.
„Pitat ćemo danas roditelje", obećali su.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2017, 08:51 
Stara kuka
Stara kuka

@kataklizma
Motozeljo i ja smo privatnim porukama malo prodiskutovali, svako tu ima svoj stav i to je normalno

E sad nije normalno da ja slusam bajke citav zivot, pa dokle vise da me neko ubjedjuje kako smo mi nepovjedivi i casni ratnici a svi ostali su govna
Svi smo mi govna, ajd to vise da se rijesi, dogovori, prekroji istoriju da pase svima i ubaci je u knjige pa da vidimo ko je ukrao pare, prodje mi zivot slusajuci ratne bajke, zelim da vidim lopove iza resetaka i oduzetu im imovinu nezakonito stecenu, zelim da imam radno vrijeme i godisnji po zakonu i zelim jednom kad dodjem u penziju da od nje mogu kupiti lijekove
Docekacu to al u k, znaci isto ovo prepucavanje ce biti i poslije sljedece 22 godine, ovi novinari, odvratni likovi, cak mi se i vise gade od politicara, mislim da ih se za 5 maraka moze jebati, aj dobro, zene bi vjerovatno uzele 10, ono ode im sminka i frizura al muskarci bi garant dali za 5
Jedina dobra stvar od te price je da se ciste ti grobovi i spomenici nasim zrtvama rata inace da ovi ne brendiraju Srebrenicu nase bi sve bilo zaraslo

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2017, 10:51 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
motozeljo je napisao:
Istorijski projekat Srebrenica ces tesko naci jer su bili zabranili njegovo stampanje. Pitam se zasto?

Ako se pod "Istorijski projekat Srebrenica" misli na Karganovićevu knjigu o Srebrenici laž je da je knjiga zabranjena. Knjiga se mogla najnormalnije kupiti u knjižari, a autor je, u najmanju ruku, osoba sumnjivog morala.

Послато са Lenovo A6020a40 уз помоћ Тапатока

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2017, 11:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Joj da njemu smo dali milion i nešto maraka, da razbuca sadašnju istinu u Srebrenici.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2017, 11:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
veljo1981 je napisao:
Dukke je napisao:
Ne moze ljudi jedan narod biti genocidan, otkud ta prica.

To sto je sljam cinio zlocine to ide na njihovu savjest i dusu.
Ja se ne osjecam odgovornim nizasta.

A da smo se potrudili da se sazna o zlocinima cinjenim nad Srbima i da se zlocincima sudi, nismo.
Mladica bi u Republici Srpskoj davno uhapsili i izrucili, da nije otisao u Srbiju, isti oni koji ga danas toboze zazivaju i ukazuju mu podrsku.

Nismo se potrudili a i da jesmo uvijek bi to bilo i bice u sjenci Srebrenice, nekoliko komada sljama ti napravi problem za generacije,moja nesreca da znam jednog, to nikad nije imalo nista, uvijek bilo nula i kad ta nula dobije pusku i malo moci onda je to opasno a to je gospodin general trebao i morao znati i znao i dozvolio da se to desi. Meni nebitno jel to genocid il pokolj il nesto trece,bitno je da je to velika sramota i ta sramota je usla u knjige i nece je nikad nestati
Ko nas je vodio, ko nas vodi i kakvi ce nas sve voditi ma mi i super prolazimo :)

Slazem se. Trebao je Mladic znati sta se desava oko njega. Da li je znao i ako je znao, kada je saznao, to on moze da kaze. Da je dozvolio ili organizovao, u to ne vjerujem.
Da je sramota, jeste.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2017, 12:32 
Stara kuka
Stara kuka

Sta je s onim stenogramom kojim Hadzihafizbegovic mlati, nesto Mladic objasnjava kao Karadzicu i onom drugom da se ne moze prosijati sitom po Bosni pa da ostanu jedni a prodju drugi, i kaze im vi mene tjerate da radim genocid
Jel to iko potvrdio/demantovao, ja ne pratim mnogo ta desavanja ali eto dobre prilike da kazemo jest znao je il nije znao turci lazu
Bio je neki dan u emisiji kod one zute kuje i citao taj stenogram al meni se prispavalo bilo, poceo brojiti koliko ce puta reci genocid i zaspah

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2017, 13:41 
Stara kuka
Stara kuka

_зока je napisao:
motozeljo je napisao:

Ako se pod "Istorijski projekat Srebrenica" misli na Karganovićevu knjigu o Srebrenici laž je da je knjiga zabranjena. Knjiga se mogla najnormalnije kupiti u knjižari, a autor je, u najmanju ruku, osoba sumnjivog morala.

Послато са Lenovo A6020a40 уз помоћ Тапатока

Ja sam je trazio po BL i nisam je nasao ni u jednoj knjizari cak sam i kod tebe dolazio i niste je imali u asortimanu. Nabavio sam je u NS kod ulicnog trgovca , ni tamo je nije bilo kupiti u knjizarama.
I nigdje nisam naveo da je zabranjena , nego je vise puta zabranjivano da se stampa.
A kakva je osoba autor nemam saznanja.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2017, 14:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da razjasnimo to je ova knjiga?

Slika

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2017, 07:38 
Početnik
Početnik

motozeljo je napisao:

Zahvaljujem, citao sam dosta toga sa ove stranice.

Drugi prijedlog koji si mi napisao, nisam mogao na netu naci, ali iskren da budem, ta istorijska komponenta je po meni irelevantna u direktnom smislu. Povlacenje ko je kome sta radio prije 50, 100, 200 godina ili ko je bio prije rimljana ili pagana, ili da li je adam ili eva prva naselila neku vukojebinu je meni cisto gubljenje vremena i nista vise. Trenutno stanje je realnost i to je to. Puno vise veze ima ovo sto se desavalo i opisuje u gornjem navedenom linku.

U gornjem linku ima cinjenica pa i dokaza (sto sam prije vecinu toga znao) za razumiejvanje zasto se desilo to sto se desilo. To i dalje ne opravdava ili rehabilituje zlocine pocinjenen sa nase strane, ali daje razumnu komponentu zasto se to desilo.

Nazalost politika kojoj bi trebalo biti osnovni cilj prikazati dokaze kojima se ruse propagandna komponenta rata u BiH, Srbi koljaci, Bosnjaci i Hrvati nevinasca, jako je malo svih ovih godina radila po tome pitanju, a potrosena su ogromna finansijska sredstva.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2017, 08:14 
Stara kuka
Stara kuka

kataklizma je napisao:
motozeljo je napisao:

Zahvaljujem, citao sam dosta toga sa ove stranice.

Drugi prijedlog koji si mi napisao, nisam mogao na netu naci, ali iskren da budem, ta istorijska komponenta je po meni irelevantna u direktnom smislu. Povlacenje ko je kome sta radio prije 50, 100, 200 godina ili ko je bio prije rimljana ili pagana, ili da li je adam ili eva prva naselila neku vukojebinu je meni cisto gubljenje vremena i nista vise. Trenutno stanje je realnost i to je to. Puno vise veze ima ovo sto se desavalo i opisuje u gornjem navedenom linku.

U gornjem linku ima cinjenica pa i dokaza (sto sam prije vecinu toga znao) za razumiejvanje zasto se desilo to sto se desilo. To i dalje ne opravdava ili rehabilituje zlocine pocinjenen sa nase strane, ali daje razumnu komponentu zasto se to desilo.

Nazalost politika kojoj bi trebalo biti osnovni cilj prikazati dokaze kojima se ruse propagandna komponenta rata u BiH, Srbi koljaci, Bosnjaci i Hrvati nevinasca, jako je malo svih ovih godina radila po tome pitanju, a potrosena su ogromna finansijska sredstva.

Poslacu ti danas popodne pp sta da potrazis .....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 356 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]