banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 23:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2005, 08:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2004, 15:02
Daj Daljac, ne kvari se ni ti....
Prvo, ta teorija o prvom covjeku i zeni, Adamu i Evi iliti Ademu i Havi, cini mi se da vrlo cesce dolazi od Srba...zao mi je ali ja sam u nekoliko (hiljada) postova do sada procitala kako su Srbi najstariji narod koji je ikada postojao, pa samim tim povlaci za sobom i tezu da Bog kada je stvarao prvi par na zemlji...aman...stvori prvo Srbe (bez ljutnje, ja samo pisem onako kako sam do sada nailazila ovdje..) tako da je ne mozes pripisati JR....

A drugo, ko je kada vladao i jesu li vladali prvo Srbi, pa Hrvati, Turci, pa Srbi pa ovi ili oni...ni to nije potencirano od strane JR...djevojka potencira da se vise okanite tvrdnje da je Bosna srpska zemlja i da ce to biti i ostati....Bosna je za nas sve...zato je postirala neke historijske cinjenice o postanku i trajanju Bosne kao zajednicke, a ne tvoje, moje ili njene...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2005, 12:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2005, 23:42
Japanese_rose je napisao:
Urose,

Pod pretpostavkom da se gluvom moze pokazati, a slijepom sapnuti, upoznacu te sa slijedecim:

Srednjovjekovna Bosna (ca. 1200-1463)

Prvi tragovi ljudskih nastambi u regionu Bosne datiraju od Kamenog Doba. Prvi poznati stanovnici su bili Iliri. Poput ostatka Mediteranskog regiona, Bosna je u srednjovjekovnom periodu bila dio Rimskog Carstva. Nakon pada Rimskog Carstva, za Bosnu se borba vodila izmedju Bizantijskog Carstva i nasljednika Rimskog Carstva na Zapadu.

U 7-om stoljecu u Bosnu su doselili Slaveni, koji su formirali odredjen broj pokrajina i vojvodstava.

U 9-tom stoljecu osnovana su 2 susjedna kraljevstva: Srbija ( jugoistocno od Bosne ) i Hrvatska ( na Zapadu ).

U periodu 11-tog i 12-tog stoljeca, Bosnom su vladali lokalni vladari pod jurisdikcijom madjarskih kraljeva ( veliko kraljevstvo na sjeveru koje je u tom periodu vladalo i Hrvatskom ).

Oko 1200-te g. Bosna se borila i izborila za svoju nezavisnost.

Da bi zadrzali nezavisnost Bosanci su se morali odbraniti ne samo od Madjara, vec i susjeda na istoku ,Srbije.

Nezavisna srednjovjekovna Bosna je svoju nezavisnost zadrzala vise od 260 g. (sto je duze od postojanja moderne Amerike ).

Populacija je u to vrijeme bila Kriscanska ( naravno, osim Judaizma, nije ni postojala vise nijedna monoteisticka religija u to doba ), ali u tolerantnom okruzenju netipicnom za doba Srednjeg vijeka, nije postojala jedna Crkva vec 3. :wink: Vecina Bosanaca su pripadali Katolicanstvu, istocna varijanta Pravoslavlja i sizmaticna lokalna Bosanska Crkva su takodje imale svoje sljedbenike.

Sve 3 crkve su bile organizaciono slabe, njihovo svestenstvo uglavnom neobrazovano, i niko nije mogao racunati na stabilno i ekskluzivno vladanje ( ovi faktori su kasnije pridonijeli odluci velikog dijela bosanskog naroda da napuste Kriscanstvo i pristupe Islamu ).

Srbija je pala pod Turke 1389.

Bosna je zadrzala nezavisnost do 1463.

Ostatak vijekova mozemo preci u nastavku diskusije.

Nista novo i nepoznato, taj istorijski tekst koji si navela je relativno tacan i uredan, osim nekih detalja koji nisu u kontekstu teme. Ali bez obzira, ne znam kakve veze taj tekst ima sa tzv.Bosnjacima.Nije se ta tadasnja drzava zvala Bosnja, niti su se tadasnji vladari nazivali tzv.Bosnjaci.Navodi se Bosanska drzava tj.Bosna, bez pominjanja bosanske nacije, jer bosanska nacija tada nije postojala, kao sto i nikada nije postojala, i kao sto ne postoji ni danas.

Pa sama cinjenica da je tadasnja Bosanska drzava dobila naziv po reci Bosni govori mnogo toga.Znaci Bosna kao drzava nije bila sinonim za etnicku pripadnost naroda koji je u Bosni ziveo, vec za geografsku tj. teritorijalnu kao sto je to npr. slucaj sa Raskom, Zahumljem , Zetom, itd. Po vasoj logici koju sledite i kojom tumacite istoriju, danas bi imali i narode Rascane, Zecane, Zahumljane itd.Uostalom kad je to bilo koji narod dobio svoje etnicko ime na osnovu drzave u kojoj zivi? Naprotiv, sve drzave su u procesu formiranja nacija i naroda dobile nazive jednostavno i logicno po narodu koji je na odredjenoj teritoriji ziveo.Ispada da se je bosanska nacija koju toliko forsirate dobila naziv po jednoj reci, sto je nezabelezen slucaj u svetu....pa po tome ste vi istorijski fenomeni.

U srednjevekovnoj Bosni ziveli su Srbi i to dok se ona jos prostirala samo oko danasnjeg Sarajevskog i Zenickog okruga, znaci u dolini reke Bosne.Kao dokaz tome je cinjenica da se Tvrtko Kotromanic koga neprestano svojatate krunisao za kralja Srba, Bosne, Primorja i Zapadnih strana, i to na grobu Svetog Save u manastiru Mileseva.
I svi bosanski vladari tj. kraljevi u svojim poveljama i medjunarodnim ugovorima sebe nazivaju "Kralj Srba" sto je jedina etnicka odrednica u tim poveljama i ugovorima.Oni jesu bili kraljevi Bosne, ali su Bosnu kao sto sam vec rekao navodili samo kao teritoriju.Znaci ne navode i ne pominju ni jedan drugi narod kojim vladaju osim Srbima.A i ostali bosanski vladari i kraljevi su u njihovim poveljama i ugovorima svoje stanovnistvo eksplicitno nazivali Srbljima, tj.Srbima.

Ne znam sta tu ima nejasno, pogotovu sto se sve to moze proveriti u muzejima i arhivima gde se cuvaju te srednjevekovne povelje i ugovori bosanskih vladara i kraljeva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2005, 13:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Само што потурице неће да знају је да је средњевековна Босна била насељена - Србима. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2005, 14:44 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Naravno stecci su srpska ostavstina, kao i bosancica, kao i bosanska crkva ....

A kad su Srbi Beograd naselili .... ?????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2005, 18:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Наравно... чак су и путописци и Босну па и Далмацију описивали као српску земљу. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2005, 20:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Postoji mnogo teorija o etnickoj strukturi srednjovjekovne Bosne. ( 1200 -1463 ).

Tvrdnje da su se srednjovjekovni Bosanci deklarisali kao Srbi ili Hrvati su osporene.

Dokazi pokazuju da su se u najvecem broju slucajeva izjasnjavali kao Bosanci ( Boshnjani ).

Po dolasku Turaka mnogi pripadnici sve 3 crkve prelaze na Islam.

Neki pripadnici Bosanske Crkve prelaze na Katolicansvo i Pravoslavlje.

U vremenima koja su uslijedila nakon ustanovljavanja Otomanskog Carstva ime Bosnjanin je preinaceno u Bosnjak

U pocetku turske vladavine termin Bosnjak je upotrebljavan iskljucivo za Kriscane, dok se oni koji su prihvatili Islam nazivali Bosnalu.

Izmedju 16 - 19 stoljeca termin Bosnjak se koristio za sve stanovnike Bosanskog Pasaluka.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2005, 06:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2005, 23:42
Citiraj:
Dokazi pokazuju da su se u najvecem broju slucajeva izjasnjavali kao Bosanci ( Boshnjani )

Ovo je kao kad bi ja napisao.....Pera vozi mercedes ( opel ) :D

Elem, ako koza laze, rog ne laze:

Ban Matej Ninoslav, 1232-1235
Slika
U ime Oca i Sina i Svetago Duha amin!
Az rab Bozji Matej, a odmjelom Ninoslav, ban bos'nski veliki, kle se knezu
Dubrov'ckomu Zan Dandolu i vsej opcine Dubrov'ckoj.
Takom s'm se kletv'ju klel, kakom se je ban Kulin klel:
Da hode Vlasi svobodno, ih dobit'k, tako kako su u bana Kulina hodili, bez vse habe i zledi. A ja kudje oblada, tudje si hodite prostrano i zdravo, a ja prijati kako-re sam sebje, i nauk dati od vse zledi.
A se pisah, imenom Desoje, gramatig bana Ninoslava, velijega bos'nskoga, tako vjerno kako-re u prvih.
A se jeste: ako vjeruje Srbljin Vlaha, da se pri pred knezem; ako vjeruje Vlah Srbljina, da se pri pred banom, a inomu Vlahu da ne bude izma. Boze-re ti daj zdravije.

Ban Matej Ninoslav, 1240

U medjunarodnom ugovoru o raspodjeli nadleznosti u dubrovacko-bosanskim sporovima ban Matej Ninoslav eksplicitno svoje podanike naziva "Srbljima" a dubrovcane "Vlasima". Za prevaru ucinjenu od strane vlaha srbinu ugovara se sud bana (bosanskog), a za prevaru srbina nad vlahom sud kneza (dubrovackog).
Slika
"A se jeste; ako vjeruje Srbljin Vlaha da se pri pred knezem dubrovackim; ako vjeruje Vlah Srbljina, da se pri pred banom, a inomu Vlahu i inomu Srbljinu da ne bude izma."
----------------------------------------------------------------------------------

Povelja bosanskog kralja Stefana Tvrtka
Tvrtko Kotromanic se krunisao za kralja Srba, Bosne, Pomorja i Zapadnih strana na grobu Svetog Save u manastiru Mileseva. Krunisan je po pravoslavnom obredu, iako je bio katolik. Da bi istakao jednorodnost dinastije Nemanjica i Kotromanica, Tvrtko stavlja ispred svog krstenog imena i ime Stefan, sto znaci "vencani" (onaj koji je krunisan). U ovoj povelji Tvrtkovo ime Stefan se istice veoma cesto (pogledati recimo poslednju rec u prvom redu), kao sto se u povelji cesto istice srpska zemlja ili Srblje kao jedina etnicka odrednica. Na primer u petom redu Tvrtko jasno istice poreklo "roditelja mojih gospode srpske". Isto tako, na dnu povelje, na desnoj strani, je ogromnim slovima istaknuto, na prvom mestu - kralj Srba.
http://members.tripod.com/cafehome/povk ... tvrtko.htm

Slika
("Kralj Srbljem", potpis kralja Stefana Tvrtka).Titula kralja Tvrtka je bila "Kralj Srbljem i Bosni, Primorja".

Povelja bosanskog kralja Stefana Dabise

Prevod prva dva reda: "U ime Oca i Sina i Svetoga Duha Amin. Mi Stefan Dabisa po milosti Gospoda Boga kralj Srba (jedina etnicka odrednica u intitulaciji), Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Donjih Kraja, Zapadnih strana, Usore, Soli i Podrinja (intitulacija po oblastima - zemlje kojima vladar vlada ili kojima pretenduje da vlada)."
http://members.tripod.com/cafehome/povk ... dabisa.htm

Povelja bosanskog kralja Stefana Ostoje
Prevod prva dva reda: "U ime Oca i Sina i Svetoga Duha Amin. Ja Stefan Ostoja po milosti Gospoda Boga kralj Srba (jedina etnicka odrednica u intitulaciji), Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Zapadnih strana, Donjih Kraja, Usore, Soli i Podrinja (intitulacija po oblastima - zemlje kojima vladar vlada ili kojima pretenduje da vlada)."
http://members.tripod.com/cafehome/povk ... ostoja.htm

Povelja bosanskog kralja Stefana Tvrtka Drugog
Prevod prva dva reda (velika i mala slova): "U ime Oca i Sina i Svetoga Duha Amin. Mi gospodin Stefan Tvrtko Tvrtkovic po milosti Gospoda Boga kralj Srba (jedina etnicka odrednica u intitulaciji), Bosne, Primorja i Humske zemlje (intitulacija po oblastima - zemlje kojima vladar vlada ili kojima pretenduje da vlada)." Ista titula se pominje na dnu povelje.
http://members.tripod.com/cafehome/povk ... rdrugi.htm

Povelja bosanskog kralja Stefana Tomasa
Prevod prva dva reda (velika i mala slova): "U ime Oca i Sina i Svetoga Duha Amin. Mi Stefan Tomas po milosti Gospoda Boga kralj Srba (jedina etnicka odrednica u intitulaciji), Bosne, Primorja, Humske zemlje, Donjih Kraja, Usore, Soli, Podrinja i Zapadnih strana (intitulacija po oblastima - zemlje kojima vladar vlada ili kojima pretenduje da vlada)."
http://members.tripod.com/cafehome/povk ... /tomas.htm

Citiraj:
Tvrdnje da su se srednjovjekovni Bosanci deklarisali kao Srbi ili Hrvati su osporene.
..........................:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Citiraj:
Dokazi pokazuju da su se u najvecem broju slucajeva izjasnjavali kao Bosanci ( Boshnjani )

Ajde postiraj nam ovde neke ovakve sacuvane originalne dokumente
ili povelje u kontekstu tih tvojih tekstova o istoriji tzv.bosnjaka.
Znaci bilo kakva originalna dokumenta, povelje ili bilo sta slicno cime mozes da podkrepis vasu nigde priznatu i nigde poznatu istoriju....
Dosta ste nas zasmejavali vasim copy/paste tekstovima sa vasih "postenih" i "realnih" sajtova!!!...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Maj 2005, 08:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
blabla je napisao:
...djevojka potencira da se vise okanite tvrdnje da je Bosna srpska zemlja i da ce to biti i ostati....Bosna je za nas sve...zato je postirala neke historijske cinjenice o postanku i trajanju Bosne kao zajednicke, a ne tvoje, moje ili njene...

Da, ali u okviru tog potenciranja se ne bi trebalo odlaziti u laznu istoriju... Cinjenice koje je ona postirala nikako ne mogu biti (h)istorijske, jer Bosna u tom obliku u kojem je JR spominje tada nije ni postojala...
Podrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Maj 2005, 09:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2004, 15:02
Vidi Urose...ispred svakog navoda stoji taj i taj kralj bosanski, znaci stoji da je kralj bosanski je li se on krunisao za sve Srbe, Hrvate, Madjare, Austrijance ili koga vec...on je opet na kraju kralj bosanski...

Da li sada Katarinu, koja je poznata kroz citavu historiju i u citavom svijetu kao bosanska kraljica trebamo poceti zvati hrvatskom kraljicom, eto..aman.. zato sto je ona ustvari bila katolkinja?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Maj 2005, 10:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ja vjerujem da biste vi voljeli da se nastavite prepucavati, ali više neće moći.

Ova tema nema veze sa religijom pa je zatvaram dok se ne otvori oblast Istorija, tada ću je prebaciti na tu oblast.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Sva vremena su u UTC [ DST ]