banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 06:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 11:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2004, 15:02
betiss je napisao:
Smesno je sa Muslimanima pustiti se u raspravu....
Oni ne samo da negiraju postojanje Republike Srpske... a inace Srpska je u ustavu... nego negiraju i srpski jezik...koji je takodje u ustavu... negiraju Hrvate kao konstutivan narod ,hoce da im nametnu da su nacionalna manjina...a u ustavu su konstitutivan....
Lupetaju da su Srbi i Hrvati nastali iz Bosnjaka...
Skoro sve svoje ambicije i zelje su postigli uz pomoc osvajaca... prvo Turaka , a sada Esdauna...

E hajde molim te barem jednu svoju tvrdnju potkrijepi nekim dokazom ili argumentom....ko to negira postojanje RS-a? Niko ne negira, nego svi samo govore kako je RS nastala-a razlika je naravno...Ko to negira srpski jezik, kada je postojao prije nego sto si se ti proglasio novopecenim Srbinom (nije provokacija), ko je to nekada negirao da Hrvati nisu konstitutivan narod, kada svi govore ustvari da jesu (ako ne pratis dovoljno medije, pogledaj ko nabacuje tezu o Hrvatima kao nacionalnoj manjini-sami Hrvati sebe nazivaju i proglasavaju takvima...meni nije poznato da je neko izjavio javno (ili bilo kako) da su Srbi i Hrvati nastali od Bosnjaka :-? (kao sto je slucaj sa nekim Srbima-zao mi je)
O Turcima i Ashdownu ne znam sta da kazem....no comment

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 18:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
O Turcima ne znas sta da kazes?
Zar o onima koji su ti doneli religiju koju sada nosis nemas sta da kazes?
O onima bez kojih ne bi postojali Muslimani u Bosni nemas sta da kazes?
Negiraju RS svi Muslimani u Bosni jer zele da ne postoji, a to mozes da proveris po stavovima koje iznosite svuda.
Muslimani u vladi BIH su javno izneli predlog da se stvori jedinstvena Bosanska nacija... i ti mi pricas ko to negira postojanje Srba i Hrvata.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 18:20 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
betiss je napisao:
Muslimani u vladi BIH su javno izneli predlog da se stvori jedinstvena Bosanska nacija...

Pa naravno, to nije usamljen slucaj. Italijani i Irci koji su se doselili u Ameriku, na prvom mjestu su Amerikanci, pa onda Italijani ili Irci. A nekada koriste Italian- American ili Irish- American, ako hoce da naglase svoje porijeklo.

betiss je napisao:
i ti mi pricas ko to negira postojanje Srba i Hrvata.

Niko ne negira postojanje ni jednih niti drugih. To sto ste vi u svojim malim glavama smislili to je vas psiholoski problem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 08:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
blabla je napisao:
E hajde molim te barem jednu svoju tvrdnju potkrijepi nekim dokazom ili argumentom....ko to negira postojanje RS-a?

Zar za ove tvrdnje treba boljih dokaza od svakodnevnih izjava Sulejmana Tihica, koji mrzi i prezire sve sto je srpsko i koji to pokusava da iskorijeni u cijeloj BiH??? Politika me ne zanima, jer, kao sto kaze Balasevic, njom se bave oni koji vise ne mogu da prcaju, a nisu naucili da igraju sah, ali mislim da se dokazi za gore navedene stavove nalaze svakodnevno oko nas u izjavama kojekakvih politicara...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 08:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

daljac je napisao:

Zar za ove tvrdnje treba boljih dokaza od svakodnevnih izjava Sulejmana Tihica, koji mrzi i prezire sve sto je srpsko i koji to pokusava da iskorijeni u cijeloj BiH???

Ali Daljac, zar svakodnevno isto tako ne slusamo kojekakve gluposti od Cavica??? Zar nije nedavno ponovo zaprijetio nestankom BiH, kao sto je Karadzic zaprijetio nestankom Muslimana??? Naravno da ima ljudi koji negiraju RS, isto kao sto ima puno vise ljudi koji negiraju BiH...zato se ne moze samo jedna strana dovoditi na nekakvu lomacu, kada druga govori i gore stvari...ja samo kazem da ne treba odmah napasti, a ne razmisliti prije napada...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 11:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

blabla je napisao:
Ali Daljac, zar svakodnevno isto tako ne slusamo kojekakve gluposti od Cavica??? Zar nije nedavno ponovo zaprijetio nestankom BiH, kao sto je Karadzic zaprijetio nestankom Muslimana???

Naravno. Slazem se sa tobom, iako Cavic nikada nije bio radikalan u svojim izjavama koliko Tihic ili Karadzic... Cavic je sitna riba, marioneta, i mene zaista cudi kada se on s vremena na vrijeme oglasi povodom neke odluke visokog predstavnika ili izjave drugih, najcesce bosnjackih politicara...
Cinjenica je da svi oni pricaju razno-razne gluposti, i ja se samo molim Bogu da se nista od tih njihovih zelja ne ostvari... :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 11:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
Dust je napisao:
betiss je napisao:
Muslimani u vladi BIH su javno izneli predlog da se stvori jedinstvena Bosanska nacija...

Pa naravno, to nije usamljen slucaj. Italijani i Irci koji su se doselili u Ameriku, na prvom mjestu su Amerikanci, pa onda Italijani ili Irci. A nekada koriste Italian- American ili Irish- American, ako hoce da naglase svoje porijeklo.

betiss je napisao:
i ti mi pricas ko to negira postojanje Srba i Hrvata.

Niko ne negira postojanje ni jednih niti drugih. To sto ste vi u svojim malim glavama smislili to je vas psiholoski problem.

Oj duste, vidi ovo... ako su Italijani dosli u Ameriku sto je tacno , logicno je da ce postati amerikanci jer su emigrirali u tu zemlju...
a Srbi u Bosnu nisu dosli iz Srbije... nego su istovremeno..malo po malo naseljavali veliki deo Balkana, dakle i Bosnu i Rasku i Zetu.. Za vreme Turaka bilo je prebega Srba iz Srbije u Bosnu, ali kasnije i iz Bosne u Srbiju... Danas ti citavo stanovnistvo Cacka, Uzica,Loznice,cele zapadne Srbije potice iz Bosne i Hecegovine.. Posto ti to ne znas nego imas svoju verziju istorije iz Sarajeva... koja se nigde na svetu ne poklapa ni sa jednim izvorom ti ces ako u medjuvremenu ne promenis stav ostati pri svom usamljenom slucaju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2005, 17:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
Citiraj:
1.Zašto se muslimani ljute kad im kažeš musliman,i stalno nameću termin bošnjak?

Ja sam mislio da je obrnuto neki dan se jedan naljutio na mene na parkingu zato sto sam spomenuo Bosnjaci, Srbi, Hrvati ..
umjesto Muslimani, Srbi ...

Svasta :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2005, 01:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2005, 23:42
Ljudi, dzaba je gluvom saptati i slepom namigivati.

Primetio sam ovde da se tzv.Bosnjaci u dokazivanju nekakve njihove nigde u svetu poznate i priznate istorije, najcesce hvataju za bogumile i pismo Bosancicu...Iako je ta Bosancica svojevremeno pisana cirilicom a njihovo zvanicno pismo danas je latinica.
Pa samo ime pomenutog pisma - latinica dovoljno govori o njegovom latinskom poreklu koje nema ama bas nikakve veze sa cudnovatim krosoverom bogumilskih muslimana koji ne znaju ni cirilicu a ni arabicu i predstavljaju se kao nekakvi tzv.Bosnjaci koji su drzavljani nekakve Bosnje.
Franjevci su svojevremno bili ukinuti u Bosni, i to naravno za vreme latinske prevlasti pod Austrijancima, samo zato sto nisu hteli da se odreknu svog pisma-cirilice.

Sve u svemu, pravoslavni ili bogumili rec je Srbima koji su pisali cirilicom, neki su ostali Srbi a neki pod krajnje sumnjivim okolnostima, mada tu nema nicega sumnjivog ako cemo pravo, sve je jasno ko dan, postali muslimani, sto i nije neki problem ako je rec o pravom verniku jer takvi nisu ni bezali od svog Srpstva posto vera ne brise nacionalnu pripadnost, pogotovu ne u pravoslavlju i muhamedanstvu, naime, problem je u plitkocama koje sve shvataju povrsno i zbog sopstvenog hendikepa i nemogucnosti da ista dokuce imaju manijakalnu potrebu da izmisljaju sve i svasta i to po mogucstvu sto gluplje jer niti bolje mogu da smisle, na kraju krajeva sto se samo da i videti, niti bolje mogu da prihvate.

Samo cekam dan kada ce da se dosete da su autenticni tzv.Bosnjaci samo zato sto se sluze arapskim brojevima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2005, 09:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Eh, puno ti hvala...rasvijetlio si cijeli slucaj...kako si ti divan :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2005, 13:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
UROS je napisao:

Primetio sam ovde da se tzv.Bosnjaci u dokazivanju nekakve njihove nigde u svetu poznate i priznate istorije, najcesce hvataju za bogumile i pismo Bosancicu...Iako je ta Bosancica svojevremeno pisana cirilicom a njihovo zvanicno pismo danas je latinica.
Pa samo ime pomenutog pisma - latinica dovoljno govori o njegovom latinskom poreklu koje nema ama bas nikakve veze sa cudnovatim krosoverom bogumilskih muslimana koji ne znaju ni cirilicu a ni arabicu i predstavljaju se kao nekakvi tzv.Bosnjaci koji su drzavljani nekakve Bosnje.
Franjevci su svojevremno bili ukinuti u Bosni, i to naravno za vreme latinske prevlasti pod Austrijancima, samo zato sto nisu hteli da se odreknu svog pisma-cirilice.

Sve u svemu, pravoslavni ili bogumili rec je Srbima koji su pisali cirilicom, neki su ostali Srbi a neki pod krajnje sumnjivim okolnostima, mada tu nema nicega sumnjivog ako cemo pravo, sve je jasno ko dan, postali muslimani, sto i nije neki problem ako je rec o pravom verniku jer takvi nisu ni bezali od svog Srpstva posto vera ne brise nacionalnu pripadnost, pogotovu ne u pravoslavlju i muhamedanstvu, naime, problem je u plitkocama koje sve shvataju povrsno i zbog sopstvenog hendikepa i nemogucnosti da ista dokuce imaju manijakalnu potrebu da izmisljaju sve i svasta i to po mogucstvu sto gluplje jer niti bolje mogu da smisle, na kraju krajeva sto se samo da i videti, niti bolje mogu da prihvate.

Samo cekam dan kada ce da se dosete da su autenticni tzv.Bosnjaci samo zato sto se sluze arapskim brojevima.

Momak, na cemu si ti to? :P :lol: :lol: :lol: :lol: Ako ikada budem u kontaktu s nekim od clanova Audicije, PRIJAVLJUJEM TE BESPLATNO! Promise 0X :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2005, 02:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

cosma je napisao:
UROS je napisao:

Momak, na cemu si ti to? :P :lol: :lol: :lol: :lol: Ako ikada budem u kontaktu s nekim od clanova Audicije, PRIJAVLJUJEM TE BESPLATNO! Promise 0X :wink:

A sta je problem?Pa sve je jasno ko dan!Ne mozes da shvatis poentu, ili si shvatila ali ti se ne svidja?Bice da je ovo drugo...jer u prvom slucaju bi znacilo da si zesce ogranicena.

A za Audiciju bolje prijavi sebe....a posebno ako moj prethodni post, i tu poslednju recenicu koju si boldirala, stvarno nisi shvatila.....takvi njima i trebaju...da zasmejavaju publiku svojom gluposcu, s tim da bi ti bila u prednosti jer glupost ne bi morala da glumis...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2005, 08:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

UROS je napisao:

A sta je problem?Pa sve je jasno ko dan!Ne mozes da shvatis poentu, ili si shvatila ali ti se ne svidja?Bice da je ovo drugo...jer u prvom slucaju bi znacilo da si zesce ogranicena.

Boze dragi kako je danas laHko sve znati o drugim ljudima....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2005, 19:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

blabla je napisao:
UROS je napisao:

Boze dragi kako je danas laHko sve znati o drugim ljudima....

Ma mnogi danas samo misle da sve znaju o drugim ljudima....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2005, 22:15 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Apr 2005, 20:40
"Slucajno" sam "upao" u ovu "pricu",al` tacno,gdje god ima ovakva rasprava,prepucavanja su ista.Stalno! Urosa razumijem.Covjek iznosi neke detalje i cinjenice,zakoje vjerujem da ih poznaje,i posve je "normalno" da postoje oni kojima nikada nece biti jasno sta "ti" govori sagovornik s druge strane.Na zalost,tako ce stalno biti.Al,OK je rasprava,mislim,nema vrijedjanja,u smislu,vi ste....,oni su....etc,etc. Chill ljudi,chill...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2005, 22:39 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Apr 2005, 20:40
Joj,da,sad sam se sjetio.Moze li neko da pojasni : termin Bosnjak je,mislim,sada ga uglavnom koriste oni koji su muslimanske vjeroispovjesti u BiH,znaci musliman.OK.Jer Srbi i Hrvati se ne izjasnjavaju tako.Dobro.Musliman iz Zenice je Bosnjak,musliman iz Visokog je Bosnjak,iz Sarajeva,Banja Luke,Prijedora..A sta je musliman iz Stoca,Livna,Mostara,Capljine..Koliko ja znam geografiju to je Hercegovina,ako se ne varam.Bosanac je,ovdje su neki to "objasnili" geografska odrednica za stanovnike BiH.Tako muslimani zagovaraju.Pa zar nije nefer i netolerantno za ljude iz Hercegovine da im se zanemaruje "ustavno i vjekovno" pravo da imaju svoj identitet.Pa ako se ova "drzava" zove Bosna i Hercegovina,ako se taj novi jezik "naziva" bosanskim,narod "Bosancima ili Bosnjacima",kako god,sta je onda sa ljudima iz Hercegovine?! Pametuje se da smo svi Bosanci(i Srbi i Hrvati),sta ako ja necu da budem ni jedno od toga?!A nisam iz Hercegovine! Sta ako ja hocu da mi u LK ili OK pise "Hercegovac"? Trazim objasnjenje. Iskreno mislim da bi mi to "podrobnije" mogao objasniti samo cika Pedi E. Zivjeli!javascript:emoticon(':roll:')
Rolling Eyesjavascript:emoticon(':-?')
Confused

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2005, 00:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Urose,

Pod pretpostavkom da se gluvom moze pokazati, a slijepom sapnuti, upoznacu te sa slijedecim:

Srednjovjekovna Bosna (ca. 1200-1463)

Prvi tragovi ljudskih nastambi u regionu Bosne datiraju od Kamenog Doba. Prvi poznati stanovnici su bili Iliri. Poput ostatka Mediteranskog regiona, Bosna je u srednjovjekovnom periodu bila dio Rimskog Carstva. Nakon pada Rimskog Carstva, za Bosnu se borba vodila izmedju Bizantijskog Carstva i nasljednika Rimskog Carstva na Zapadu.

U 7-om stoljecu u Bosnu su doselili Slaveni, koji su formirali odredjen broj pokrajina i vojvodstava.

U 9-tom stoljecu osnovana su 2 susjedna kraljevstva: Srbija ( jugoistocno od Bosne ) i Hrvatska ( na Zapadu ).

U periodu 11-tog i 12-tog stoljeca, Bosnom su vladali lokalni vladari pod jurisdikcijom madjarskih kraljeva ( veliko kraljevstvo na sjeveru koje je u tom periodu vladalo i Hrvatskom ).

Oko 1200-te g. Bosna se borila i izborila za svoju nezavisnost.

Da bi zadrzali nezavisnost Bosanci su se morali odbraniti ne samo od Madjara, vec i susjeda na istoku ,Srbije.

Nezavisna srednjovjekovna Bosna je svoju nezavisnost zadrzala vise od 260 g. (sto je duze od postojanja moderne Amerike ).

Populacija je u to vrijeme bila Kriscanska ( naravno, osim Judaizma, nije ni postojala vise nijedna monoteisticka religija u to doba ), ali u tolerantnom okruzenju netipicnom za doba Srednjeg vijeka, nije postojala jedna Crkva vec 3. :wink: Vecina Bosanaca su pripadali Katolicanstvu, istocna varijanta Pravoslavlja i sizmaticna lokalna Bosanska Crkva su takodje imale svoje sljedbenike.

Sve 3 crkve su bile organizaciono slabe, njihovo svestenstvo uglavnom neobrazovano, i niko nije mogao racunati na stabilno i ekskluzivno vladanje ( ovi faktori su kasnije pridonijeli odluci velikog dijela bosanskog naroda da napuste Kriscanstvo i pristupe Islamu ).

Srbija je pala pod Turke 1389.

Bosna je zadrzala nezavisnost do 1463.

Ostatak vijekova mozemo preci u nastavku diskusije.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2005, 08:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

UROS je napisao:

Ma mnogi danas samo misle da sve znaju o drugim ljudima....

Svaka cast...ti si ocit primjer :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2005, 08:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

makres je napisao:
Sta ako ja hocu da mi u LK ili OK pise "Hercegovac"?

Objasnjenje ti je da osobna karta (ok - kako si naveo) ne moze po tecno-pravilnom 'rvackom NIKAKO! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2005, 08:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
Srednjovjekovna Bosna (ca. 1200-1463)[/b]
Prvi tragovi ljudskih nastambi u regionu Bosne datiraju od Kamenog Doba...
Oko 1200-te g. Bosna se borila i izborila za svoju nezavisnost.
[b]Da bi zadrzali nezavisnost Bosanci su se morali odbraniti ne samo od Madjara, vec i susjeda na istoku ,Srbije. [/b]
Nezavisna srednjovjekovna Bosna je svoju nezavisnost zadrzala vise od 260 g. (sto je duze od postojanja moderne Amerike ).
Srbija je pala pod Turke 1389.
Bosna je zadrzala nezavisnost do 1463.

E, svasta ce covjek na ovom forumu cuti i procitati... Kako "Japanese_rose" smatra i prvi ljudi, Adam i Eva, su bili Bosanci iliti Bosnjaci... Iako se do prije decenije termin Bosanac nije upotrebljavao ni u jednom poznatom istorijskom kontekstu, sada su odjednom pocele price kako se onu stariji i od Srba, i od Hrvata, i od Amera(ajd, za Amere mi zao nije!)...
I ta Bosna koju ti stalno spominjes vecinski je bila srpska, prelistaj malo bolje tu istoriju pa vidi ko je u njoj vladao i pod cijim patronatom su bili... Istorijsku citanku koju ti citas napisao je, po svemu sudeci, Sulejman Tihic ili neki njegov sljedbenik... I kako to da ste zadrzali nezavisnost do 1463? Pa zar i vas nisu strani okupatori, to jest Turci, natjerali da promijenite vjeru i da pridjete pod zastavu islama? Greska - davno ste vi izgubili nezavisnost... :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]