Skoro se jedan moj poznanik zaposlio u jednoj od tih auto kuca(zaboravio sam ime, da se ne plasim pogrijesiti, velikim slovimaa bih napisao)...kad mi je ispricao kakvi su uslovi,ostao sam u soku, jbg...kakvo je to iskoristavanje ljudi, ebem im mater...ajd u pocetku plata 500km(nakon par mjeseci ako izdrzis 600..to mi je jos i ok,razumjem,malo trziste, los privredni ambijent, visak nezaposlenih, standadno male plate itd)...vjerujem da na racun ide minimalac,al nisam siguran,ne mogu se sjetit da je to rekao (generalno taj koncept na ruke mi je glup,da poslodavci racunaju trosak plate + trosak doprinosa, ebem mu mated, valjda je princip da radnik zaradjuje bruto neki iznos,pa da mu onda odbijas doprinose,ako su visoki doprinosi radnik se zali na to, jer mu ostaje manje neto, a kod nas obratno, na visoke doprinose se zale poslodavci, jer poslodavci tu zakidaju, tj oni to tretiraju kao dodatni trosak, van pameti) ... radis 9 sati umjesto 8 (ajd da je 8:30, da ti odbije pauzu, tj. 9 moze samo ako imas 2 pauze po pola sata),ajd da kazem prihvatljivo....prekovremeni 5km /sat ( sto je isto prevara,jer ne placa poreze i doprinise,efekivno to je satnica od 3k/km za prekovremeni rad...ponizavajuce malo ako znamo da se taj rad placa vise) ...i najgora stvar od svih jeste svaka subota radna (poslije nekog vremena bude svaka druga), medjutim, te subote ti ubraja u redovan radni odnos(nema prekovremenih)...logika je iduca ...prijavi te na 8h radno vrijeme, tj 40 sedmicno...ti mu radis 9×6, tj 54 sata sedmicno ,ili 35% vise vremena nego za koje si placen i onda on kao "pravi gazda" ti daje 5km za svaki sat preko tih 35% dzabnog rada (naravno,ne placa poreze i doprinose)...ma sve ovo treba spaliti, *ebes ovakvu drzavu i ovakve poslodavce... brate nemoj voditi firmu ako ne mozes ispuniti bar minimalne uslove (granica humanosti) ... ljude koji to prihvate, naravno da razumjem,sutra bih i ja tako radio...daj sta das, da se prezivi nekako..al sam ogorcen na ove poslodavce koji na ovaj iskoristavaju ljude...uzas
|