banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 12:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5107 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205 ... 256  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Feb 2017, 22:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2015, 20:56
Silvio Dante je napisao:
The_new_Statesman je napisao:
Popovi su sami temelj danasnjeg drustvenog zla u Srba. Uzor broj 1 za korupciju, bezobrazluk, nesposobnost...

Попови пре свега долазе из народа и обични су људи, па с обизиром какав је народ било би чудо да су другачији. Али мишљења сам да се претерује са тим причама. Много је више свештеника који су сасвим ок људи, него ових других али као и у свему други су доста видљивији.

Изјава патријарха по питању пореза је на месту. Док се не врати отета имовина, не треба да плате ништа и то не само они него сви они којима је имовина отета.

-Добар дан, даћете ми пола хљеб, сто грама паризера и јогурт.
-Изволите, 100 динара.
-А не, мојој породици још није враћен један плац.
-Извињавам се, 85 динара.

Држава треба, и то без одлагања, да обештети свакога коме је нешто национализовано, но с друге стране, а логиком управо легалисте, сви треба да плаћају порез. Не знам шта је ту нејасно. Ако је коме и враћано, враћано је цркви.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2017, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
- Povrat imovine (crkve, kuće, zgrade, zemlja)
- Uništena/oštećena imovina - popis (ukradene ikone, crkvene knjige, oštećenja spoljašnosti- unutrašnjosti itd)
- Državne likvidacije sveštenih lica, mjesta likvidacija, ko je naređivao, ko je izvršavao, grobovi,zastrašivanja, egzili, prebijanja, maltretiranja i mučenja bližnjih(1941-1950 i dalje) itd
Tri glavne stavke, ima tu još štošta, Patrijarh je samo zagrebao površinu problema, i crkvu ne treba oporezovat ona je svoj porez davno preplatila, doduše ne u novcu, ko razumije shvatit će.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2017, 14:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
apokalipto je napisao:
i crkvu ne treba oporezovat ona je svoj porez davno preplatila,

Hau jes nou.... :roll:

http://spiritus-movens.me/religija/05/18/popovi-u-bijesnim-limuzinama-mozda-isus-nije-ni-jahao-na-magarcu/

http://www.blic.rs/vesti/reportaza/kacavenda-nasledniku-ostavlja-mali-versaj/11fghhb

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2017, 15:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Međutim, ima i skromnih vladika, pa je tako episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije stigao u porodičnom „fordu C-maks“.

Хиљаду пута саркози.гиф

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2017, 21:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:

Ovako, crkva nije autoservis ili supermarket i ne može se svesti na tu ravan, ako se već načinje takva tema treba sagledati,

1. Crkvu kao cijelinu i svo njeno sadašnje djelovanje a ne izvlačiti najgore primjere i lažno ih predstavljati kao pravilo a ne izuzetak,

2. Crkva je najvažnija, najuglednija, najstarija i institucija koja okuplja najveći dio Srpskog stanovništva bez poznavanja ikakvih granica, uz to je i poveznica sa ostalim Pravoslavnim crkvama van našeg nacionalnog korpusa, a uz to ako bi se otvarala (po meni) preglupa tema o oporezivanju crkve, onda treba sagledati i njen istorijat i ulogu od prvog dana nastanka pa do danas i njen doprinos našem nacionalnom korpusu ali i kao zadužbini svjetske kulturne baštine, dakle ne uzimati samo podatke koje se kome kako ćefnu i predstavljati ih po svojevoljnom nahođenju nego sagledati sve relativne faktore crkve kao institucije jučer, danas i sutra u cijelini, dakle kao institucije a to nadilazi određeni broj sveštenstva koje se okoristilo svojim položajem u ovom trenutku. I koristio sam riječ "preplatila" a ne "platila" u prvom postu gore, aludirajući na Otomansku, Austrougarsku, ustašku i komunističku golgotu i njenu ulogu u sklopu tih sistema i vremena, i danas plaća porez na KiM, u modernoj NDH, Montenegru itd ali kako rekoh ne u novcu, nego nečim daleko vrijednijim od novca.

3. Ova tematika je veoma ozbiljan problem u našem društvu i treba se sa tim suočiti, ali to pitanje(da bi ono imalo smisla i da bi imali neki rezultat ka rješavanju ili smanjenju malverzacija) trebaju da otvore ljudi najvišeg ranga i ugleda, jer ako se najniži talog i ološ društva "pokušava" pozabaviti ovako ozbiljnom tematikom(a tu po mom mišljenju spadaš i ti) to prestaje da bude ozbiljna rasprava i prerasta u tragediju i komediju. Ne može čovjek, kome je Broz i komunistički sistem ideal i zvijezda vodilja koji je bestijalno ubijao i pljačkao da govori o krađi ili malverzacijama unutar crkve, i ne može o moralu da govori neko ko na drugoj temi piše o privođenju Rumunskih "drugarica" po raznoraznim hotelima. A tu se zalazi opet u drugu tematiku nedostatak hijerarhije unutar Srpskog društva, ne zna se ko je kralj a ko dvorska luda pa se dešava da dvorska luda umisli da je kralj ili Bog pa pokušava da komanduje ili dijeli lekcije, tom nakaradnom logikom Tijana ajfon je postala uzor, Vučić premijer?!, Dodik predsjednik, poraz se pretvorio u pobjedu i obrnuto, a najgori ološ postao "krema" društva, a uzgledno rečeno tebe i tebi slične "uzdigla" na temelje moralne vertikale, da se svijet ravna tom logikom avioni bi ronili a podmornice bi letile, nebo bi bilo ispod a zemlja iznad nas itd. Ali to je neka druga tema, preopširno je sad i o tome imam obaveza.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2017, 21:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Evo još jednog pravohabije.... :roll: sve mu diraj crkvu ne..... :banghead:

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2017, 22:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
nepokoreni je napisao:
Evo još jednog pravohabije.... :roll: sve mu diraj crkvu ne..... :banghead:

Па то што ти не разумеш да је црква верницима најзначајнија организација, то је твој проблем. Приде, СПЦ има огроман значај и за Србе који нису верници јер је јединствена национална институција. Наравно, далеко од тога да је у цркви све супер бајно, али се увелико претерује у овим причама како је све лоше. Католичка црква нпр. у доста држава Европе не плаћа порез. Зашто онда СПЦ да плаћа у Србији порез? Тим пре, што је и сам патријарх јако добро навео, прво имовина па онда да плаћамо. И то подржавам. Ако је СПЦ вољна да плаћа порез и као услов поставља да јој се врати имовина, онда нека јој се врати имовина и нека плаћа порез.

Да одређени број свештеника и владика вози превише скупа кола са тим се слажем али ево владика у мојој парохији вози нека смешна кола и то често сам без возача, па не видим да неко у медијима пише о томе.

Имамо ону општу изреку "да су сви попови лопови" коју су нам оставили комунисти у аманет, а ми је се и данас чврсто држимо. Да одређени број свештеника живи сасвим добро у то не сумњам али то је мањи број. А питали се неко како живи српско свештенство на Косову, Метохији, Хрватској, Јужној Србији, Херцеговни, итд. Па чак ни на Западу не живе сви сјајно и бајно јер у одређеним парохијама број Срба је врло мали. Ево ја сам био скоро у Далмацији. Контам да у оном свом српском јаду који је тамо остао свештеник сигурно не живи као бубрег у лоју.

Као и у многим другим стварима ни овде прича није црно-бела, а највећи део је гледа врло уско.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2017, 08:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.danas.rs/drustvo.55.html?new ... %c5%a1enje

Пустио Мали на рипит
https://m.youtube.com/watch?v=EGy9ps_kNKY

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2017, 08:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Silvio Dante je napisao:
Тим пре, што је и сам патријарх јако добро навео, прво имовина па онда да плаћамо. И то подржавам. Ако је СПЦ вољна да плаћа порез и као услов поставља да јој се врати имовина, онда нека јој се врати имовина и нека плаћа порез.

Porez se plaća na imovinu i dohodak koji se ostvaruje,to nema veze sa oduzetom imovinom.U tom slučaju valjalo bi čuti tvoje mišljenje o vraćanju oduzete imovine svim građanima koji nisu u mogućnosti postavljati uslove kao patrijarh.Ti građani plaćaju sve moguće poreze jer je to u interesu nacije i države.Ili misliš da je SPC iznad nacije što bi bio oksimoron.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2017, 18:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.blic.rs/vesti/politika/preds ... je/2ctkqp7

Оде Вучић у предсједнике.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2017, 17:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Spoiler:
Citiraj:
У част Дана државности!
"Као основна црта српског карактера јавља се безгранична, готово егзалтирана љубав за независношћу" - руска Енциклопедија, Петерсбург, 1900.

"Срби су се одупрли исламизму и аустријском католицизму православљем; оно је њихова победа над Турцима" - Тома Масарик, Чешка, 1923.

"Без своје народне цркве Срби не би могли преживети Косово и турске катастрофе, и не би могли на почетку 19. века обновити своју државу" - Иво Пилар, Беч, 1918.

"Српски народ је био увек претходница Словена у борби против отоманског завојевача, и увек је он био жртвован" - Реме Пинон, Француска, 1908

"Кад је храбри српски народ, који је помогао спасити европску културу од турско-селџучке некултуре, почетком 19. века извојевао ограничену самосталност..." - Паул Ден, Немачка, 1909.

"Тако долазе један за другим, сви бесмртни, велики хероји хајдучије до израза, који су после кобног дана Косова стекли својим делима, славу мученика и првобораца православног хришћанства" - Сигфрид Капер, Немачка, 1860

"Српски народ захваљујући својим хајдуцима одржавао је у брдима, планинама, забаченим долинама, манастирима, једно трајно осећање револта спојено са успоменом на њихове старе јунаке. Због тога нису ни отоманско варварство ни страшне недаће да поколебају њихову жарку веру у бољу будућност. Са правом је речено: без ове драгоцене вере Карађорђе и Милош могли би бити старешине чете, али не и старешине народа" - Едмон Плоши, Француска, 1881.

"Нису сви духови који не подносе страни режим вољни да жртвују отаџбину слободи, као Срби" - Атилио Бруниалти, Италија, 1880.

"Хајдук, то је џентлмен посебне врсте: то је Робин Худ. У Босни и Србији кроз генерације су безнадно на ратишту бранили изгубљену ствар националне слободе" - Артур Џон Еванс, Енглеска, 1894.

"Није ли то стварно изгледало као један луди подухват, да раја из само једне покрајине и једва наоружана, хоће да се опре војничкој сили целога царства" - Леополд Ранке, Немачка, 1879.

"Али у почетку најновијег доба привлачи пажњу таква појава, којој равне не може да покаже историја света. После стољетњег робовања буди се један народ и издиже до народне самосвести...да се томе морамо дивити" - Бењамин Калај, Мађарска, 1877.

"Револуције и ратови: главни фактор њихов представља новац. Ово старо искуство не налази примену на српску борбу за слободу. Љубав према Отаџбини и самоодрицање достојно дивљења представљаху њихове једине помоћне изворе" - Феликс Каниц, Аустрија, 1868.

"Како су страшни били изгледи на успех! Једна шачица чобана свиња и хајдука против читавог царства! Ови јадни Срби, једнако Хришћани али непознати великом свету, борили су се и крварили без ичије помоћи, и истераше сопственом храброшћу тлачитеље из земље своје" - Едмунд Спенсер, Енглеска, 1852.

"Србине тужни имао си за собом само нејасну успомену давно минулих времена, а пред собом још нејасну слику једне далеке будућности; имао си само своје горе и гудуре, своју доброту и своју храброст, имао си Бога и Марка! Благословени да сте непознати витезови, благословене да су муке које поднесте за Отаџбину, благослвена да је крв којом натописте земљу" - Никола Томазео, Италија, 1833.

"Један народ изгледао је као изгубљен за пет векова сатирућег ропства. Све његове поглавице биле су изгинуле, краљеви, кнежеви, чак и племенске старешине. Одржаван ипак својим старим успоменама, брањен својим начином живота, својом вером, обичајима оригиналним и снажним који се чувају од породице до породице, од села до села, осећањем заједнице он се подиже једнога дана, у моменту када се веровало да је он избрисан из књиге живота. Он није сам себе познавао, борба му је открила његову снагу. Наизменично и победник и побеђен он је знао да му је крајњи тријумф обезбеђен" - Акдемик Таљандије, Француска, 1868.

"Србија је у то време ставила не мање од сто хиљада под оружје, огроман проценат према општем броју. Тај проценат доказује да је цео народ постао херој и одао се борби за своју независност без икаквог позива. Какву страшну слику неједнакости представља нам почетак борбе. С једне стране ми видимо многобројну војску, која придолази са свих страна, регуларна војска вешта боју, одлично наоружана, силном артиљеријом; с друге стране гомила сељака, занатлија, трговаца, отргнутих од плуга, од занатлијског оруђа, од банка трговачког, људи потпуно неупућени у ратну вештину, наоружаних испочетка јатаганима, буздованима. И при тој целој неједнакости гола шака тих сељака, занатлија и трговаца, руковођена Карађорђем, положила је трајне основе независности Србије" - Л. Добров, Русија, 1879.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2017, 18:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Čiča iz Rogače je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Тим пре, што је и сам патријарх јако добро навео, прво имовина па онда да плаћамо. И то подржавам. Ако је СПЦ вољна да плаћа порез и као услов поставља да јој се врати имовина, онда нека јој се врати имовина и нека плаћа порез.

Porez se plaća na imovinu i dohodak koji se ostvaruje,to nema veze sa oduzetom imovinom.U tom slučaju valjalo bi čuti tvoje mišljenje o vraćanju oduzete imovine svim građanima koji nisu u mogućnosti postavljati uslove kao patrijarh.Ti građani plaćaju sve moguće poreze jer je to u interesu nacije i države.Ili misliš da je SPC iznad nacije što bi bio oksimoron.

Држава је дужна да свима (и појединцима и организацијама) врати отету имовину и ту не сме да буде али. Или имовина или адекватна одштета за исту.

Citiraj:
Оде Вучић у предсједнике.

Очекивано. Најбоља ми је ова Томина прича који је сада као извисио и где човек мртав-ладан изјави "договорићемо се" у смислу да би требао сада да нешто буде обештећен. А причамо о човеку који је градио илегално и фалсификовао тј. купију диплому.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2017, 18:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Možda će ga poslati da bude ambasador i predstavlja Srbiju u nekoj dalekoj zemlji. :D

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2017, 18:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ovo je jedan od največih razloga zašto sam protiv ujedinjenja sa Srbijom.Nije ni kod nas mnogo bolje ali barem nas yebu naši. :angry3: :pukeright:

[video]https://www.facebook.com/N1Srbija/videos/375517846152838/[/video]

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2017, 18:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
:lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2017, 18:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Какав полусвијет. Тачно да се нормалан човјек са сјетом почне сјећати Тадића.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2017, 19:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Što reče dr.Nele...da je Đinđić danas živ,sutra bi se učlanio u SNS

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2017, 22:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 22:37
Kada vidim sve ovo sto se desava u Srbiji i krezubu Srbiju koja ce da izglasa Vucica za predsjednika 99,9% samo mogu reci neka dugo zivi Mile Dodik i da se nikad ne ujedinimo sa Srbijom.

Problem koji Vucic ima je sto nema nijednu iole normalnu osobu u svojoj stranci pa zato jadan mora na svaku vazniju funkciju da se kandiduje, sada ce premijer biti doktor Nesa slina ili Zorana, jadna Srbijo sta si docekala.
Inace napravio je vrhunski spin, nakon one vijesti da je Sinisa Mali organizovao rusenje onomad koju je iznijela njegova zena Vucko rece kako ce se oglasiti iduci dan, iduci dan umjesto toga Vucic oglasava kako ce se kandidovati za predsjednika, krezuba Srbija momentalno zaboravlja i na aferu sa Malim i na Vucicevo ko zna koje lazno obecanje i svi sad pricaju o ovome.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2017, 22:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Госпођа Мали чак није ни постала вијест, просјечан крезо за њу није ни чуо. Од мејнстрим медија једино је Данас писао о њеним наводима, па ти види.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2017, 22:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Blic je pisao da Vučić reće da neće Mali još dugo :) Bio čak i članak poseban. Nije da branim napaćenog Vučića. Da je živ patrijarh Pavle, mislim da bi ustao da sjedne Vučko i da se malo odmori.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5107 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205 ... 256  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]