banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 16:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 451 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Nov 2015, 22:43 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 03 Nov 2015, 22:21
Nekad bilo. :( Ako ima neka tema sa slikama od VRS može se i prebaciti tamo, ja je nisam našao.
Slika

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2015, 22:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
http://www.nspm.rs/sudbina-dejtonske-bi ... smrti.html

О "Дјеци" и рату, животу и смрти

Даријо Чегар

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2016, 01:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
BANJALUKA- Vidiš li ovu malu grobnicu ovdje? Ovdje leže nejake kosti dječaka. Ovo parče zemlje što pred nama stoji nekada je bio Spomenko Gostić. Sigurno ste tamo, odakle dolaziš, nekoj ulici ili školi dali njegovo ime. Pa kako i ne biste, kad je to dijete sa 13 godina borac bilo, dio je teksta iz filma "Spomenko, na vječnoj straži" autora Mileta Savića, koji je premijerno prikazan prije dva dana u kinu "Palas" u Banjaluci. Prije Banjaluke, film o Spomenku Gostiću, snimljen u saradnji sa Boračkom organizacijom Republike Srpske, pretpremijerno je prikazan u Doboju 20. marta, na godišnjicu pogibije dječaka. Na filmu su još radili i scenarista Nemanja Simikić, narator Aleksandar Stojković Piksi te mladi glumac Veljko Vulin. Pored kratkog naratorskog i igranog dijela, film sadrži sjećanja saboraca, rodbine i prijatelja, a o snimanju i o dječku heroju za "Nezavisne" pričao je autor Mile Savić.

NN: Koliko vremena je trajao rad na filmu i koji je njegov osnovni cilj?

SAVIĆ: Ideja traje dugo. Pet godina prikupljam informacije i razmišljam na koji način da snimam i sve uklopim. U posljednja tri mjeseca smo snimali i montirali film i u konačnom rezultatu dobili smo to da pokažemo ko je bio Spomenko Gostić i šta je on uradio za srpski narod.

NN: Da li ste zadovoljni reakcijama ljudi na premijeri?

SAVIĆ: Ja sam lično zadovoljan, pa se nadam da i drugi gledaoci koji pogledaju film shvataju šta je poenta filma.

NN: Nakon Doboja i Banjaluke dobili ste ponude da film bude prikazan i u mnogim drugim gradovima?

SAVIĆ: Plan je da film prikažemo u svim gradovima Republike Srpske, u Srbiji gdje budemo mogli, Beogradu i, naravno, ostalim mjestima. Za sada imamo pozive iz dijaspore. Dobili smo poziv čak i iz Moskve. Ostaje nam u narednim danima da prevedemo film na ruski i engleski jezik.

NN: Da li je nakon toliko godina bilo teško doći do aktera događaja?

SAVIĆ: Nije bilo lako pronaći sve te ljude, prošle su 23 godine, ali malo-pomalo prikupljao sam informacije i kontakte i gotovo sve što sam pokušao da uradim i uradio sam. Dakle, sa tehničke strane, nije bilo problema. Jedino je ostala neostvarena namjera da snimimo Predraga iz Pariza, koji je za vrijeme rata dolazio da odvede Spomenka Gostića u Francusku. Nažalost, u toku dogovora za snimanje njemu je pozlilo, završio je u komi i liječi se u bolnici. Nadamo se da će ubrzo ozdraviti. On se ipak kroz arhivske snimke pojavljuje u filmu, ali smo htjeli da ispriča kako danas doživljava sve to.

NN: Pomenuli ste da na premijeru ipak nisu došli oni koji su najviše trebali?

SAVIĆ: Ja sam se nadao da će doći ljudi koji su bitni u ovom društvu i koji na neki način odlučuju o našim sudbinama, da pogledaju film, da malo razmisle o tome. Svakog 20. marta napravi se prilog o Spomenku Gostiću i više ga se niko ne sjeća i ne pominje. Poenta filma i jeste da pokrenemo priču o Spomenku, da pokažemo ko je on bio i da ljudi shvate da moramo čuvati naše heroje, pogotovo mlade.

NN: Pretpremijera u Doboju je već postigla neki željeni efekat?

SAVIĆ: Da, nakon pretpremijere već postoji neka priča. Čuo sam da je u Beogradu pokrenuta akcija da se sačuva pomen na mladog heroja, nadam se da će se ista stvar desiti i u Banjaluci, a naravno i drugdje, jer Spomenko je zaslužio da više povedemo računa o njemu.

NN: Šta je najprioritetnije i najznačajnije što mi kao narod treba danas da učinimo za Spomenka Gostića?

SAVIĆ: Ja ne mogu reći sopstveno mišljenje. Nisam se miješao u film, pustio sam ljude da ispričaju svoju uspomenu na njega. Prije svega, treba razmisliti o ideji da se po Spomenku nazove neka ulica ili škola, a čuli ste sagovornike iz filma: put koji vodi do groblja gotovo da i ne postoji. Mi kada smo snimali, mogli smo prići samo na kilometar i po džipovima, dalje smo morali pješke. Možete misliti koliko je put neprohodan, kada ne može ni terensko vozilo da priđe. Te neke stvari ne bi koštale puno, a tako bismo se mogli odužiti dječaku koji je, eto, bio samo godinu dana stariji od mene. Da nije dao život za šta je dao, danas bi bio mojih godina i možda bismo se družili, kao što se družimo njegov kum, koji govori u filmu, i ja.

Spomenko Gostić rođen je 15. avgust 1978, a 20. marta 1993. godine stradao je od granate nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren. Vrlo rano je ostao bez oca i majke, da bi se nakon više pokušaja priključio Vojsci RS, čiji je postao najmlađi odlikovani borac. Odbio je ponudu Srbina iz Pariza da ga odvede u Francusku i skloni od ratnih strahota. "Ova grobnica ovdje mora biti rasadnik da svako od nas iz nje uzme bar jednu klicu pravih vrijednosti, hrabrosti, časti i poštenja. Ali, ona mora biti i opomena da nisu zalud nejake dječačke kosti hranile ozrensku ilovaču, da nije zalud dječačka krv pojila ozrensku travu", kaže se, između ostalog, u filmu.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2016, 21:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=196947

Преминуо генерал-потпуковник ВРС Цвјетко Савић

Слава му!

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2016, 22:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Vječna!

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2016, 09:44 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Slava mu!

Poslano sa mog Z520 koristeći Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2016, 20:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Slava mu !!!

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2016, 21:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Citiraj:
Обиљежене 24 године од формирања Специјалне бригаде Гарде "Пантери"

Полагањем вијенаца на централни споменик ослободиоцима, у Бијељини су данас обиљежене 24 године од формирања Специјалне бригаде Гарде "Пантери", чијих је 100 бораца погинуло у стварању и одбрани Републике Српске.

Вијенце су положили саборци, представници Удружења ветерана Гарде "Пантери", делегација Борачке организације и народни посланик Златко Максимовић.

У име ветерана ове елитне борбене јединице Саво Миличић подсјетио је на њихов славан ратни пут од Смолуће, Купреса, брчанског, мајевичког и сребреничког ратишта, до Сарајева, свуда гдје се од непријатеља бранио српски народ.

Кроз Гарду је током рата прошло око 2.000 бораца, 800 их је рањено, неки и по пет пута.

"Да не заборавимо и да никад више не затребамо", поручио је Миличић.

Некадашњи гардиста Радо Даниловић четири пута је рањаван у борбама, два пута на брчанском ратишту, једном на Мајевици и посљедњи пут на сарајевском ратишту.

Каже да на основу својих рањавања није ни тражио утврђивање инвалидности, јер су саборци гинули или су били осакаћени, а сви способни настављали су борбе за одбрану српског народа и Републике Српске.

У име Градске борачке организације, Славиша Савић је на дан формирања Гарде "Пантери" рекао да је то била једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске.

"Поносни смо на гардисте и док постојимо и поштујемо жртве живјеће и оне", закључио је Савић.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=199746

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2016, 15:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Dec 2015, 00:07
[youtube]LB46AyksYMM[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2016, 21:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.magacinportal.org/2016/05/16 ... a-skrbica/
Citiraj:
На Бежанијском гробљу у Београду сахрањен је пуковник Ратко Шкрбић, ратни командант 15. бригаде ВРС, касније шеф Катедре за војну стратегију и ратоводство у Школи националне одбране у Београду. На изричити лични захтев пуковник је сахрањен без војних почасти.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2016, 14:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
4. 11. 2016.
10.00 часова: Помен и Полагање вијенаца на Спомен-плочу погинулим студентима и радницима
Универзитета у Бањој Луци, Степе Степановића

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2016, 10:57 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
primjetio sam da ima nekoliko momaka na forumu koje zanima ovaj zadnji rat,akcije i tako to....zato ću okačiti link o jednom velikom okršaju,koji se zbio baš ovih prvih dana novembra 1993....akcija o kojoj se jako malo zna,koja se nikad ne obilježava,o kojoj čak dosad ni na portalima nisam čitao....možda se namjenski sad poteže ta priča sa hrvatske strane,u svijetlu hapšenja ovih oficira hvo sa tog područja....

evo,koga zanima,nek pročita,i ako ga nešto zanima,nek me pita.....al sve do kraja,i komentare ispod,u kojima je i naša verzija događaja,kako bi stekao potpun uvid....bilo,ne ponovilo se....

http://poskok.info/wp/23-obljetnica-ope ... od-odzaka/

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2016, 19:36 
Stara kuka
Stara kuka

Ako se ubrajam u njih, nije da se lozim na to, nit me pretjerano zanima al mi glupo da se o tome ne prica, jos malo pa ce borac VRS biti gradjanin drugog reda kako je krenulo. Smeta mi to. Trebale bi biti price u bukvaru kao nekad za partizane a ne ovako da se to gura u stranu, smeta mi, bas mi smeta jbg
Stari je imao srecu da ovo ne vidi, da je ziv garant bi bio na robiji, nije mogao svariti profitere i dezertere nikako
Nesto me zanima a nisam upratio jeste li o tome pisali, na poslu imam dvojicu kolega, izvidjaci iz XI, jutros je bila neka prica al sam kasnio na kafu pa nisam skontao oko cega je prica, al puno puta sam cuo od njih, oni kazu da je s hrvatima bila djecija igra ratovati naspram muslimana. Kakva su vasa iskustva? Koji su vam bili zajebaniji

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2016, 19:56 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

ja to nisam dijelio tako...hrvat...srbin....musliman...dobar borac,los...bolji.....

iz mog iskustva,presudan je bio motiv.....

meni kad su 1995 dosli pred kucu,skoro da mi je bilo svejedno hocu li poginut ili ostat ziv...sve dotad sam samo molio Boga da neko primirje upali,da se sve sto prije zavrsi,da ne napustam sve to i ostavim drugare sa kojima sam krenuo od prvog dana....da ne ispadnem picka :( :(

sasvim je drugi motiv kad sam u okucanima,brckom...ili na manjaci!!

tako i njih djelim...ne po nacionalnosti,vec po tome da li je 150 kilometara od kuce,ili na brdu kod Gradacca, iza kojeg su mu zena i djeca :( :(

promasila me "strujna akcija" Brod kod Brckog,u ljeto 1993,bio na Vlasicu....ali moji drugari koji su usli u taj Brod....pricali da nisu mogli vjerovati koliko je neprijateljska linija bila vojnicki nepravilno postavljena,mimo svih pravila ratovanja!!!

nakon dan-dva,tek se skontalo po izjavama jednog zarobljenog,da se nije uopste islo na pravilno postavljanje linije,vec da linija zakaci svacijeg grunta pomalo,i da covjek svoje imanje brani!!! :( :(

i onda mi se vrati film sa tog ratista gdje sam bio par mjeseci ranije,krajem 1992....dovoljno je cuti imena tih mjesta da bi se shvatio moj "motiv"...omerbegovaca...dizdarusa....suljagica sokak :( :( ...pa nam onda jos svako vece s druge strane na razglas pustaju onu halidovu ili ciju vec "u ovom gradu,ja nemam nikogaaa" :( :(

tako ja to dijelim.....i u proslom,a i u nekom buducem ratu....niti ima sile da bih bjezao odavde,taman imao 70 godina,niti bih vise pusio one price "banjaluka se ne brani u banjaluci,vec u xyz|" :angry4: :angry4:

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2016, 20:30 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

i da :D

nase momke su motivisali pricom kako je banjaluka predugo u mraku,kako kroz taj brod kroz brckog prolazi neki 300 kilovoltni ili kakav vec,dalekovod i da krajina tim uzimanjem broda konacno dobija struju!

u brod su momci usli,a struju smo dobili al zamalo :D

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2016, 20:33 
Stara kuka
Stara kuka

Nije se uvijek kuca branila, sta kad su oba tima 150 km od kuce

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2016, 20:35 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

ja nisam imao takvih iskustava...osim na javorku,sepiricama i policama gdje mi je bio s druge strane el mudzahid :D ...tu je bilo nerijeseno....X :D

nek se drugi izjasne

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2016, 20:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Ja necu ufino ko slager.....definitivno je lakse bilo mlatiti se sa muslimanima.....vrlo jednostavan razlog...rulja....bez skolovanog kadra...bez pravog vodjenja.....kad ih izbijes iz rovova nema stajanja i nema vise otpora....u napadu su jos gori......eto primjer manjace 95.....i u onakvom raspadu sistema smo ih pritisli i izbili pred sam kljuc...hrvatima nismo mogli pera odbiti...stali su sami gdje su mislili da treba odnosno gdje im je receno da stanu
Sa druge strane kapa do pada muslimanima u gradaccu....tukli smo ih ko volove u kupusu i odbranili su se...zasluzili su svaki pedalj zemlje koji im je pripao

Nasa vojska je prilicno zazirala od muslimana zbog arlaukanja i zvjerstava koja su cinili pa nisu voljeli ispred sebe muslimane ali ko je mogao da ignorise to ili se navikao vrlo lako je izlazio na kraj sa njima....bili su brojcano nadmocni ali slabo opremljeni vecinu rata i vrlo vrlo slabo vodjeni
Gledao sam neki filmic skoro pa pricaju kako je strasna bitka bila oko sitnice kako su se morali povuci u velagice prema kljucu kako ovo kako ono.....a istina je da ih je stotinjak ljudi razbucalo i otislo prema kljucu....morali se vratiti jer je bio predubok klin...nismo mogli pomjeriti hrvate na lijevom krilu....

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2016, 20:57 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

demantuje te njihov medjusobni rat :D

kad su ih muslimani potjerali na svim frontovima,u par dana uzeli im bugojno,vares,kakanj...uzeli sve ono oko travnika (mi propustali jadne hrvate preko nase teritorije,da ih sve ne pokolju),okruzili citav vitez busovacu i srednju bosnu....a i dole u mostaru i hercegovini gdje je odnos bio 10-1 za hrvate im nisu mogli centa uzet....

da mate granic i franjo nisu zakmecali i iznudili vasingtonski sporazum uz pomoc vatikana i usa,siguran sam da vec 1994 nijedan hrvat ne bi ostao u bosni!!...i to bez obzira sto znamo koliko je brigada iz hrvatske ucesvovalo u tom ratu...plus koliko smo im mi pomagali po onom sporazumu karadzic-boban iz graca

u hercegovini vjerovatno bi....

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2016, 21:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Tu se radilo o okruzenju i apsolutnoj brojcanoj nadmoci....u hercegovini sem mostara nisu ni ratovali

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 451 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]