banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 19:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2003, 18:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2003, 02:19
Citiraj:
misk0 Poslano: 20.12.2003 13:28 Naslov poruke:

--------------------------------------------------------------------------------

daMIR je napisao/la:
misk0: upravo tako, ali je preporucljivo svoje ciljeve redovno stavljati na probu. Zar ne?

Pa ne znam, meni ako je moj cilj dovoljna motivacija odnosno nesto sto donosi rezultate i sto cini
da se dobro osjecam ne stavljam na probu.

daMIR Poslano: 20.12.2003 12:41 Naslov poruke:

--------------------------------------------------------------------------------

misk0: upravo tako, ali je preporucljivo svoje ciljeve redovno stavljati na probu. Zar ne?

O kojoj je to knjizi riječ? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2003, 03:03 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Nov 2002, 09:44
Erih From- Bekstvo od slobode.
Isti autor- Umece ljubavi :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2003, 12:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2003, 02:19
Zen (spajanje istoka i zapada) Roši Filip Kaplo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2003, 00:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Negdje u japanu, sredinom proslog stoljeca, u jednoj biblioteci, svaki dan sjedio je stari budisticki monah, koji nije nista citao, samo onako.. sjedio.
Jednog dana, ne uspjevsi vise da odoli iskusenju, bibliotekar mu pridje.
- Izvinite molim, ali da li ste ikada procitali ijednu od ovih silnih knjiga u ovoj biblioteci? - upita on monaha.
- Ne. Ne znam citati.
Bibliotekar se malo strecnu, ali nastavi.
- Kako tako mudar monah i dovoljno star nikada nije naucio da cita, zar ga ne zanima sta sve pise u svim tim divnim knjigama?
- Ne. U tim knjigama ne nista sto se moze nauciti.
- Ali kako... ?
- Dobro, vi znate citati, znate sve sto se znati moze, ali mozete li mi reci znacenje rijeci JA. - rekavsi to monah pokaza ne predio srca gdje ljudi obicno pokazuju kada ih pitaju gdje je JA.

Stapanje istoka i zapada, je fenomenalna knjiga. Fromovo Umijece ljubavi isto, De Melo-vo Budjenje, Ljubav, Damari, Novi dan isto tako.
Pa recimo, Psihicki trening indijskih fakira i yogija, od Slavinskog obiluje mnostvom tehnika koje se mogu upotrijebiti svakodnevno, pa Vigjana Bhairava Tantra od Oshoa.

Ma sve treba procitati. Ali pre svega da bi razumijeli bilo kakvu knjigu treba procitati JA.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2005, 00:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2005, 22:13
Sto se tice psihoanaliticara konkretno,predlazem Karla Junga.Meni je skroz fascinantan i originalan,mislim da je najcjelovitije sagledao covjeka.Ideje slicne njegovim i na veoma slican nacin iznosi i Hese u svojim djelima,posebno u Demijanu,Stepskom vuku,Igri staklenih perli...Za pocetak bi bilo dobro da procitas knjigu 'Covek i njegovi simboli' koju je napisao pred sam kraj zivota i gdje je malo pojednostavio neke svoje prilicno konfuzne teorije koje su bile osporavane kao nenaucne,prozivan je mistikom i sl.

Od Frojda predlazem Psihopatologiju svakodnevnog zivota,zanimljiva knjiga u kojoj ces pronaci razloge zbog kojih pravis omaske u govoru,pisanju,zbog cega zaboravljas itd.Od nasih psihoanaliticara potrazi nesto od Vladete Jerotica,sta god nadjes neces pogrijesiti.On je dosta pod uticajem Junga te je jedan od rijetkih koji je orjentisan ka hriscanstvu i pravoslavlju...

eto,dovoljno za pocetak
:)

And Eternity in an hour~

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2005, 08:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
sound_of_silence je napisao:
Sto se tice psihoanaliticara konkretno,predlazem Karla Junga.Meni je skroz fascinantan i originalan,mislim da je najcjelovitije sagledao covjeka
:)

Apsolutno... Kao sto rece sound of silence, Jung je zaista otisao najdalje u opisivanju i objasnjavanja onoga sto se zove covjekova psiha... Teorije mu se temelje na snovima i arhetipovima, a najvaznija djela su mu "Covjek i njegovi simboli", "Dinamika nesvjesnog" i "Psihologija i alhemija"... Zaista, sta god procitao od njega neces pogrijesiti, jer je on, po meni, najbolji psihoanaliticar svih vremena...
Slazem se i za Vladetu Jerotica, fascinantan je...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2005, 21:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
sound_of_silence je napisao:
Karl Jung... prozivan je mistikom

Baš zato i jeste ispred mnogih drugih psihologa, jer je izučavao psihu (pravu dušu) a nije pod frazom psiha mislio na "hemijske procese u mozgu". A ima i onih koji čak i danas vjeruju da je sve to zapravo u "hemijskim procesima u mozgu".

A kad čovjek malo dublje zađe u nešto što "nije naučno" onda da bi ga diskreditovali (jer mnogima ne odgovara revidiranje već usvojenih naučnih "istina") prozovu ga mistikom, zaluđenikom, čudakom i slično. Jung se puno bavio onim što bi se moglo nazvati pravom Magijom i Mistikom. No to ne uče na fakultetu. Ne uče ni o njegovom radu sa Tarot kartama.

Inače kad su knjige o psihologiji u pitanju ja bih predložio neke knjige o magiji, recimo knjigu "Srednji stub" od Izraela Regardija koju je moja sestra koristila i za neki seminarski rad na studiju psihologije i iz njega dobila 10. To je zato što je prava magija neodvojiva od prave psihologije. Jung je to znao. Ovaj Izrael Regardije je to znao. To znaju svi oni koji dublje uđu u jedno i/ili drugo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2005, 22:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Sep 2005, 14:55
Ja bih vam preporucio jednu knjigu..zove se SOFIJIN SVIJET..
knjiga je odlicna ,necete pozalit..pozdrav!

http://www.cro-manager.com

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2005, 19:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Mikka_kralj je napisao:

da,dobra je,samo cini mi se da je to bila lektira u okviru filozofije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2005, 20:47 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Sep 2005, 14:55
azdajica-ny je napisao:
Mikka_kralj je napisao:

da,dobra je,samo cini mi se da je to bila lektira u okviru filozofije

u obliku filozofije JE..lektira?cija to? ...

http://www.cro-manager.com

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2005, 02:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
"Sofijin svijet",u 3. ili 4.razredu(ne sjecam se bas kad je bilo)u okviru predmeta filozofija u srednjoj medicinskoj skoli u BL je bio obavezan udzbenik...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]