banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 13:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 126 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2002, 14:28 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Feb 2002, 01:00
U najvecem snu zive budni, da, razumijem. Ali i u najvecoj javi zive budni,. Ustvari budni zive u svim okolnostima. Najjednostavnije je reci da san ne zivi u budnima. Znaci u najvecem snu ne zive budni. Da li razumijes? Postojanje sna nije potrebno probudjenima, nije im ni potreban ni dovoljan uslov ni za sta! Ali oni koji su u snu njima je potrebno probudjenje da vide istinu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2002, 14:43 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Nov 2001, 01:00
..u budnima zivi san, najveci san ......
.....san ,da zive bez svih ogranicenosti kojim je i lavirint cak iznenadjen ...
...... da se svi probude ukljcujuci i tebe i druge zbog kojih su bas ti budni i u najvecem snu........

..za mene ja sam budan koliko bih volio da si ti svjestan .....

pozdrav

...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2002, 20:00 
Početnik
Početnik

Ex-Almanah: OK, sad mi je jasno! Hvala!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2002, 23:17 
Pripravnik
Pripravnik

no problem swami ... :grin:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2002, 17:42 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citat, Ivo Andric:
Bilo je jedno vrijeme kad sam htio da sluzim Istini. Htio sam joj zivot svoj posvetiti i ostati kod njenih nogu. Ali u nocima kad nisam mogao spavati neodoljivo su me zvale ceste i brezuljci krajeva koje sam nekoc, lutajuci svijetom, gledao; i ognjena rijeka krvi je sumila i nije davala mira ni sna. Mucio sam muku i bio posten boj. Tada sam se odlucio za ljude, stvari i krajeve koje sam u lutanju gledao.
I kad sam posao niz brijeg, mrk i sam, ali slobodan i vedra duha, docekale su me rasirenih ruku stare ceste i klicanjem zivice, pune ptica i cvata. Vjetar me je cjelivao u celo.
A tamo gore ne znam da li je i opazala Istina da me nema medju mnostvom podno njenih nogu, ali nad cestama i poljima je vladala radost.

Jos jedan citat, Hese ovaj put, sa istim zakljuckom:
-Jesam star - rece Govinda - ali nisam prestao da trazim. Nikada necu prestati da trazim, izgleda da mi je to sudjeno. Rekao bih, da si i ti trazio. Hoces li mi reci koju rec postovani?
Sidarta rece: Sta bih imao da ti kazem, precasni? Mozda to da pretjerujes u svom trazenju? Da od silnog trazenja ne stignes da nadjes?

Mnogi umni ljudi su razmisljali o ovoj temi. Mnogi od njih su, takodje, dosli do gore navedenog zakljucka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2002, 20:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ovo što slijedi nema direktne veze sa pitanjem "zašto se ljudi boje istine" ali ovde smo pominjali i kako bismo definisali istinu pa prilažem odličan tekst maga Franca Bardona koji govori nešto o tome i o tome kako, kad, kome (ne)treba prenositi istine do kojih smo sami došli. Takođe govori o razlici između znanja i mudrosti a i to smo pominjali pa eto...da vidite. Slažem se u potpunosti sa ovim što je u narednom tekstu rečeno.

Dakle evo:

"Istina zavisi od razumijevanja (uvida) svakog pojedinca. A budući da mi ne možemo svi imati isto shvatanje ili opažanje, nemoguće je uopštiti problem istine. Zbog toga, svako će sa svog stanovišta i u skladu sa stepenom svoje zrelosti, imati svoju ličnu istinu, pod uslovom da to gleda sasvim iskreno. Jedino onaj koji poznaje i vlada zakonima mikro- i makrokosmosa smije govoriti o apsolutnoj istini. Svako može, u svakom slučaju, spoznati neke vidove apsolutne istine. Niko neće sumnjati da postoji život, volja, pamćenje i razum, i neće dokazivati te činjenice. Nijedan pravi adept neće naturati svoju istinu nekome ko za nju nije dovoljno zreo. Takve osobe ne bi mogle ništa drugo osim da posmatraju opet sa svog stanovišta. Zbog toga bi bilo beskorisno dokazivati neupućenima više vrste istine, osim ljudima koji traže vrhunce istine i počinju da sazrijevaju za nju. Sve drugo bi bilo obesvećenje i, sa magijske tačke gledišta, apsolutno neispravno. Na ovom mjestu, svako od nas se mora sjetiti riječi velikog Učitelja Hrišćanstva (Hrista): "ne bacajte svojih bisera pred svinje, da ih ne pogaze svojim nogama".
Istini pripada takođe i sposobnost ispravnog razlikovanja između znanja i mudrosti. Znanje zavisi, u svim oblastima ljudskog postojanja, od zrelosti, prijemčivosti i razumijevanja uma, i pamćenja bez obzira da li smo naše znanje postigli čitanjem, prenošenjem, ili na neki drugi iskustveni način.
Postoji velika razlika između znanja i mudrosti i mnogo je lakše steći znanja nego mudrost. U stvari, mudrost ni najmanje ne zavisi od znanja, iako su oni do izvjesnog stepena identični. Izvor mudrosti je u Bogu, dakle u uzročnom principu (AKAŠI-Duhu Svetom) na svim planovima grubo-materijalnog, astralnog i mentalnog svijeta. Stoga, mudrost ne zavisi od uma i pamćenja već od zrelosti, čistote i savršenstva pojedine ličnosti. Mudrost bi se takođe mogla posmatrati kao razvojno stanje čovjekovog "ja". Zbog toga se uvidi ne prenose putem razuma, već - i to isključivo - putem intuicije ili nadahnuća. Zato se stepen mudrosti određuje stepenom razvoja pojedinca."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2002, 09:45 
Početnik
Početnik

Postoji trascendentalno vino, ali ne i casa!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2002, 15:01 
Početnik
Početnik

Ne postoji privatna istina, kao sto ne postoji privatno Sunce ni privatna nauka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2002, 15:09 
Pripravnik
Pripravnik

.postoji individualni pogled na istinu .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2002, 19:03 
Početnik
Početnik

ali ex-almanah to je vec tvoj (moj) problem

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2002, 08:13 
Pripravnik
Pripravnik

to nije uopste problem kod mene ..
... to je prirodno ...

..mislim da je to moj izbor i osjecam se sasavim ugodno .....

..ne bih ga mjenjao za raj....

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: Ex-Almanah dana 19.03.2002. 08:23 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2002, 15:03 
Početnik
Početnik

Pa niko to i ne trazi od tebe

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2002, 15:52 
Pripravnik
Pripravnik

to je to

pozdrav :grin:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2002, 16:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 22 Jan 2002, 01:00
Nekad je istina za osobu kojoj je trebas reci jako bolna. Onda se trazi nacin da se ta istina "malo" iskrene.... Ili, ima istine koja bi, kad bi se izrekla dovela do toga da izgubis osobu do koje ti je stalo.

Ja licno mislim, da je istinu potrebno reci. Da svako zasluzuje da se prema njemu bude iskren i posten. Najbolje je da se prema nekome ophodis isto tako kako ti ocekujes da se taj neko ponasa prema tebi. A za istinu je uvijek potrebna prava situacija i okolnosti, i naravno nacin kako ce se reci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2002, 16:46 
Pripravnik
Pripravnik

vrijedi vrlo super dobro

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: Ex-Almanah dana 20.03.2002. 16:46 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2002, 16:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2002, 01:00
Ne zelim da vas ometam u caskanju, ali mislim da je to sve receno prije i da se sada samo vrtite u krug, ali ako volite...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2002, 18:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Okt 2001, 01:00
zamislite da laz boli kao zubobolja...koliko bi ljudi hodalo na ulici i jaukalo od bola??????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2002, 12:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ljudi obično vjeruju samo u ono u šta žele da vjeruju. Ako im lažodgovara oni će vjerovati u nju. Kada učine nešto loše, ljudi izmisle lažkoja opravdava njihov čin. Potom, vjeruju u tu laž. Lažje neophodna da bi se savjest umirila. To je neko opravdanje pred samim sobom. Kada je pritisak prevelik, ljudi izmisle laž. Lažu da nisu pod pritiskom.
Lažje odličan lijek za životne probleme. Možemo da je oblikujemo po svojoj volji, da bude u skladu sa našim potrebama. Kada nam jedna lažviše ne odgovara, lako možemo da izimislimo drugu. Lažje tako korisna i upotrebljiva alatka.
Istina je, s druge strane, vrlo kruta. Glasi tako kako glasi, nema vrdanja. Savjest nam u lice baca istinu. Zato ljudi kažu da savjest peče. Peče, jer razbija našu sopstvenu iluziju o nama i svemu oko nas. To boli. Savjest nam kaže da smo loše postupili. Da smo bili oholi, sebični, pakosni. Rijetko ko sebi priznaje da je bio zao. Svako ima opravdanje. Lažno, naravno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2002, 10:44 
Pripravnik
Pripravnik

da ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2002, 03:29 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Mar 2002, 01:00
istina je teska kad znas sta nas sve okruzuje i kad bi znao sve nikad ne bi bio srecan :sad:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 126 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]