dinnooo je napisao:
Vidi druže, na ovim prostorima mi imamo puno praznika i slava, a malo razloga za slavljenje jer smo dno dna po svim ekonomskim parametrima, tako da mi iskreno puca neka stvar šta slavi Banja Luka, šta Mostar a šta Sarajevo, kad imam para ja lumpujem i slavim svaku noć. Ne voliš, ne raduješ se reprezentaciji, ne zanima te - šta ja imam s tim? A da li ti shvataš da se RS ne može odvojiti mirnim putem? Evo gledaj ovako, za Republiku Srpsku su ljudi dali živote, ginuli, da bi danas imala autonomiju u sklopu Bosne i Hercegovine i kada bi vi Srbi pristali da je neko ukine pljunuli bi na svaku svoju žrtvu. Jednako tako, za Bosnu i Hercegovinu u ovim granicama je previše ljudi dalo živote da bi neko mogao dopustiti bilo kakvo razdruživanje. To bi imalo smisla devedesetih godina, ali nakon toliko žrtava na sve tri strane, jednostavno nije moguće prekrajati granice bez novih žrtava. Vis a vis toga, ko misli da je vrijedno da se opet zemlja natapa krvlju, gradovi ruše, ljudi raseljavaju, da bi se opet na kraju dogovarali i obnavljali porušeno - neka ratuje! Ja sam četiri godine života ostavio u opkoljenom Sarajevu, gladan, žedan i željan svega i na pamet mi ne pada da to ja (ili ti) prolazimo opet. Još nešto, Bosna i Hercegovina nije državna zajednica, Austro-Ugarska, Srbija i Crna Gora su bile državne zajednice - pusti šta Dodik kaže, on nije pravnik ja jesam

Živio!
Stvarno ne kontam ovu logiku nikako, džaba... A šta tebi konkretno znači "BiH u ovim granicama", pa da je to nešto za šta vrijedi da gineš/ginete? Šta? Imaš pola republike koja ne jebe ni 2% federalni dio ove nakarade od zemlje, plus Hrvate po Hercegovini kojima je Zagreb glavni grad, a ne Sarajevo, i koji normalno plaćaju kunama, imaju istaknute hrvatske zastave... Šta sad, u realnoj situaciji, prosječnom Muslimanu Bošnjaku treba da znači "BiH u ovim granicama"?
Prihvatanje realnog stanja trebalo bi da je pokazatelj valjda nekakvog intelekta... Jer evo, ako razmisliš realno, ovo su jedine tri opcije danas:
1. BiH ostane kakva jeste, nakaradna, tenzije, napetost, pretnje referendumima i ratovima
2. BiH se rastavi, dva entiteta se odvoje i nastave suživot sa svim povlasticama (u ekonomskom smislu) ali kao komšije, bez mogućnosti novog rata jer je državna granica između
3. BiH se očisti od onih koji je ne vole, dakle Oko 1,7 miliona ljudi dobije naprasno želju da odseli negdje drugo van BiH
Navedi sad koja je od te tri opcije najbolja po narod i ove prostore ovdje?
Jer da će se ikada desiti da Srbi, pa i Hrvati, zavole BiH - neće.
Da će ikada odseliti iz BiH - neće.
Koja ti opcija onda ostaje? I po čemu je recimo opcija 1 vama Bošnjacima najdraža, to nikako ne kontam... Nazaduju ovi prostori generalno zbog toga, ne možemo dalje nikako, i može ostati takvo stanje generacijama, dok se ostatak regiona, Evrope i svijeta razvija i napreduje... Nije mi jasno nikako kako iko pri zdravoj pameti može i sopstvenu djecu da osudi na potencijalni rat zbog insistiranja na takvim budalaštinama kao što su "BiH u ovim granicama"... Mir je bitniji od bilo kojih jebenih granica...
p.s. I ako si pravnik, zar zaista, budi pošten, pa reci zar zaista ima smisla da tri stranca u tom sudu sjede i odlučuju o internim pitanjima ove zemlje? Zar zaista ima smisla da tamo neki međunarodni sud sudi ovdje za ratne zločine, sud kog su formirali isti oni koji su bombardovali ovde i ubijali koga su mogli... Kad vidim da se Bošnjak uhvati odluka Ustavnog suda i presuda Haškog tribunala, bez uvažavanja ovoga što sam napisao, stvarno mi čitava ta nacija dodatno padne u očima i zapitam se za inteligenciju iste...