kad sam bio na ekskurziji vidio sam jednu dzamiju ispod akropolja, vidio sam par crkvi isaranih grafitima
a i vucic prati albance prvo spomenik konfuciju
Citiraj:
Spomenik Žambilu Žabajevu (1846–1945), pesniku iz Kazahstana, biće otkriven danas u 13.30 sati u Bulevaru Mihajla Pupina 12, nadomak zgrade „Energoprojekta” na Novom Beogradu. Svečanom otkrivanju obeležja prisustvovaće Nursultan Nazarbajev, predsednik ove bivše sovjetske republike, i Tomislav Nikolić, prvi čovek Srbije. Bista je poklon Republike Kazahstan srpskom narodu. Postavljena je ovih dana, baš uoči posete kazaškog predsednika Srbiji, za razliku od postolja koje je zablistalo ispred zgrade „Energoprojekta” početkom juna ove godine. Još tada je Jeržan Žarilkanov, šef diplomatske misije Kazahstana u Srbiji, otkrio za „Politiku” da je spomenik dar našem narodu, ali i da je ideja o podizanju spomen-obeležja kazaškom pesniku u Beogradu potekla od Milanke Karić, koja je inače počasni konzul Republike Kazahstan.
Da će ovaj spomenik postati most povezivanja dve zemlje i naroda uverena je i Jasmina Mitrović-Marić, predsednica Komisije za spomenike, nazive trgova i ulica Beograda, koja je pre nekoliko meseci usvojila predlog da se u prestonici podigne spomenik u čast kazaškom pesniku.
– Sa kolegama iz Kazahstana imamo načelni dogovor da i jedan naš pesnik dobije ulicu u glavnom gradu Kazahstana. Oko svih detalja tek treba da se dogovorimo, a to će svakako biti uzvratni poklon. Nigde ne žurimo jer naše institucije u narednom periodu treba da odluče koji će konkretno pesnik dobiti ulicu u Astani – poručila je Mitrović-Marić.
Žambil Žabajev jedan je od nacionalnih pesnika Kazahstana i u modernom delu Astane, glavnog grada ove azijske zemlje, podignut mu je spomenik na kome je predstavljen sa guslama u rukama.
Citiraj:
narodni pevač пре 15 сати
Ko je Žambil Žambajev? Ja sam to malo ispitivao i našao sam vrlo interesantnu priču da je to čovek koji je zapravo rođen 1846. godine, što i piše ovde u obrazloženju, da je živeo do 1945. godine a postao je poznat u poslednjih par decenija svog života kao jako star. Ovde je i navedeno kao njegovo najpoznatije delo pesma „Lenjingrađani deco moja“. On je tu pesmu napisao u vreme opsade Lenjingrada kada je imao 96 godina!? Postoji jedna velika kontraverza koju možete da nađete, naročito u Ruskim izvorima o njemu, a to je da je on u stvari, kao tradicionalni narodni pevač iskorišćen od strane Sovjetskog komunističkog režima za propagandu jer je uglavnom pisao i pevao pesme koje su veličale Staljina i Komunističku partiju i da to uopšte nije on pisao nego mlađi ruski pisci pa se navode neki Andrej Aldan Semjonov, Abilda Tashibaev, Pavel Kuznjecov… možete da nađete na internetu lako sumnje o tome ko je u stvari pisao te pesme.