1. Tako mi vremena -
2. čovjek, doista, gubi,
3. samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.
6. čovjek je, zaista, Gospodaru svome nezahvalan
7. i sam je on toga, doista, svjestan,
Dobro Micelijus,hoces dokaze i objasnjenja...nema problema.ovoga cu ti
puta odgovarati vise Kur`anom.
Citiraj:
Koliko ja znam, Sveta Knjiga Islama je Kur'an časni, a tamo stvari malo drugačije stoje, makar koliko ja vidim, a što se može vidjeti i iz citata koje sam u svom prethodnom postu naveo u kojima se jasno i nedvojbeno vidi da su "ONI" opraštali grijehe ljudima, da su "ONI" razdvojili more... Znači "ONI" su to radili a nigdje ne piše to o čemu ti pričaš da su to radili po Allahovom nalogu, jer, gle, možda su baš Ti "ONI" u stvari Allah.
40. O sinovi Israilovi, sjetite se blagodati Moje koju sam vam podario, i ispunite zavjet koji ste Mi dali - ispuniću i Ja svoj koji sam vama dao, i samo se Mene bojte! Sta ovo rece ovdje Allah subhanehu wetea`la?Koga osim Njega da se bojimo?Dali je spomenuo Isusa,Muhameda,Nuha,Ibrahima i jednog vjerovjesnika?
62. One koji su vjerovali, pa i one koji su bili jevreji, kršćani i sabijci - one koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili - doista čeka nagrada od Gospodara njihova; ničega se oni neće bojati i ni za čim neće tugovati! -Vidi kako Allah subhanehu wete`ala gleda na druge religije.
7. "O Zekerijja, javljamo ti radosnu vijest da će ti se dječak roditi, ime će mu Jahja biti, nikome prije njega to ime nismo htjeli dati."
8. "Gospodaru moj," - reče on - "kako ću imati sina kad mi je žena nerotkinja, a već sam duboku starost doživio?"
9. "Eto tako!" - reče. "Gospodar tvoj je rekao: ’To je Meni lahko, i tebe sam ranije stvorio, a nisi ništa bio.’"Znaci po tvome vjerovanju bi i Zekerijja trebao da bude bog,jer ovdje Allah jasno rece da Zekerijja nije nista bio a da ga je On stvorio.
Citiraj:
Jednom si mi prilikom napisala da te niko nije ničemu podučavao od islamskih "vjerskih vođa" već da si ti sama proučavajući Kuran došla do takvih i takvih zaključaka. Pa ajde onda, molim te, objasni na osnovu čega si zaključila ovde da Ovi "ONI" u ovim stihovima nisu to radili "svojevoljno" već da Su dobili "nalog" od jednog Boga, "Allaha"?
Na osnovu ovoga,i jos mnogo ajeta Kur`ana casnog:
1. Kada se Zemlja najžešćim potresom svojim potrese
2. i kada Zemlja izbaci terete svoje,
3. i čovjek uzvikne: "Šta joj je?!" -
4. toga Dana će ona vijesti svoje kazivati
5. jer će joj Gospodar tvoj narediti.29. A ona im na njega pokaza. "Kako da govorimo djetetu u bešici?" - rekoše.
30. "Ja sam Allahov rob" - ono reče - "meni će On Knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti
31. i učiniće me, gdje god budem, blagoslovljenim, i narediće mi da dok sam živ molitvu obavljam i milostinju udjeljujemIsus jasno rece ko je i sta je i nesvrsta se medju Bogom,il ti treba jasniji dokaz?
Citiraj:
50. i kada smo zbog vas more rastavili i vas izbavili, a faraonove ljude, na oči vaše, potopili;
51. i kada smo Musau četrdeset noći obećanje ispunjavali, vi ste, u njegovu odsustvu, sami sebi čineći nepravdu, tele obožavati počeli.
52. Zatim smo vam, i poslije toga, oprostili da biste zahvalni bili;
Izvini, ali ja to nikako ne mogu da vidim u kontekstu ove sure i ove cijele priče, nigdje se ne spominje da je Allah nekima "NJIMA" dao "nalog" ili nešto slično da urade to što Su uradili, već se jednostavno kaže da Su ONI to uradili, a rekla si da Islam uči da ovakva djela ne može da čini niko osim Allaha??? Ovakvih primjera ima još koliko hoćeš u Kuranu, pa se ja onda pitam, ako si zaista sama proučavala Kuran, na osnovu čega si došla do zaključaka koje si navela, konkretno, čitajući ovu suru???
Ako je Kuran tako savršen kakvim ga smatraš, zar onda ne bi trebao biti malo "nedvosmisleniji" po pitanju ovih stvari? Ja mislim da ovde nije pitanje do Kurana, jer u njemu jasno sve piše, već je pitanje u (ne)razumijevanju onoga što tamo piše.
Neka je hvaljen Onaj kome ti drugog ravnim pripisujes.
1. Nisu se nevjernici između sljedbenika Knjige i mnogobošci odvojili, sve dok im nije došao dokaz jasni;
2. od Allaha Poslanik, koji čita listove čiste,
3. u kojima su propisi ispravni.
4. A podvojili su se oni kojima je data Knjiga baš onda kada im je došao dokaz jasni,
5.[b] a naređeno im je da se [b]samo Allahu klanjaju, [/b](Dobro obrati paznju Micelijs...samo Allahu,ne isusu i ne sinu i ne duhu svetom)da Mu iskreno, kao pravovjerni, vjeru ispovijedaju, i da molitvu obavljaju, i da milostinju udjeljuju; a to je - ispravna vjera.
6. Oni koji ne vjeruju između sljedbenika Knjige i mnogobošci biće, sigurno, u vatri džehennemskoj, u njoj će vječno ostati; oni su najgora stvorenja.[/b]
25. Tog Dana niko neće kao On mučiti,
26. i niko neće kao On u okove okivati!
27. A ti, o dušo smirena,Da,
niko kao
ONCitiraj:
Ti reče da su "ONI" Meleki (Anđeli) ili Džibril (Gabrijel) ili poslanici. Pa kako onda, objasni mi, molim te, Anđeli mogu slati Anđele? Ili su poslali sami sebe, ili je Džibril (Gabrijel) poslao sam sebe??? Molio bih te da pokušaš još jednom, KO SU TO "ONI"?
po ko zna koji put Micelijus
9. Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!(Da razjasnim ovaj ajet,i molim Svevisnjeg da mi ukaze na pravi put,da ga ne protumacim pogresno,zbog same sebe i zbog drugih,amin!)
3. Slijedite ono što vam se od Gospodara vašeg objavljuje i ne uzimajte, pored Njega, nekog drugog kao zaštitnika! - A kako vi malo pouku primate! znaci...ne treba shvatati da govori trojstvo,Allah jasno govori da mu niko ravan nije.Na hiljade mjesta.
Znasli ti ko je objavio Kur`an i preko koga??
Ako neznas,reci cu ti...
Allah je poslao meleka Dzibrila ,poslaniku Muhammedu,Allah ima svoju vojsku,koja radi za Njega,taj Dzibril,taj Isaa,taj Muhammed,je Njegova bliska svojina,al nikako On sam.
10. I prije tebe smo poslanike prijašnjim narodima slali...
Citiraj:
Ja ovde veoma jasno vidim da "ONI" govore u svoje ime a da o "NJEMU" govore kao o posebnoj ličnosti, koji će sabrati sve ljude, a "ONI" su ti koji su stvorili Zemlju i zvijezde i sve ostalo što se nalazi u čovječijem iskustvu. Pokaži mi gdje u Kur'an-u piše da su "ONI" ovo sve stvorili po "NJEGOVOM" nalogu?
I ja to veoooma jasno vidim Micelijus,ali ja vidim da to nije trojstvo,vec oni koji su pokorni Allahu.On zna za znano i neznano.
Na hiljade mjesta pise u Kur`anu da se Allahu ne pripisuje niko ravnim jer taj ne postoji.Sto Allah nigdje ne navede u Kur`anu da mu je Isus sin? de mi sad to pojasni,jer ti velis vjerujes u Kur`an?Sto Allah ne spomenu to trojstvo nikako drugacije vec poricanjem?Ispravljanjem? Negiranjem?
Citiraj:
Zanimljiv je, možda posebno za ovu priču, jedan citat iz Kurana:
[color=green]7. Sve što je na Zemlji Mi smo kao ukras njoj stvorili da iskušamo ljude ko će se od njih ljepše vladati (Al-Kahf (18 ) 7)
Ovdje se misli na nesto sasvim drugo,al kako ti rece svako tumaci na svoju ruku.
Citiraj:
Da se ovde ne misli i na sve religije svijeta, da nije to cilj ovolikih religija?

Za to si trebao da navedes ovaj ajet
62. One koji su vjerovali, pa i one koji su bili jevreji, kršćani i sabijci - one koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili - doista čeka nagrada od Gospodara njihova; ničega se oni neće bojati i ni za čim neće tugovati! -