Brale001 je napisao:
Stratokastel je u pravu uvezi odnosa ID i Izraela(prijateljski - cak su se lijecili u Izraelskim bolnicama),sto govori o stvarnoj pozadini ID i njegovom kreatoru.
Koliko znam, postoje cvrsti dokazi da to radi Turska, a za Izrael prvi put cujem. To sto "nema napada na Izrael" samo govori o ozbiljnosti jevrejske drzave i stepenu kontrole na granicama.
A napada na Jevreje je bilo, ako me sjecanje dobro sluzi u Belgiji i Francuskoj.
Svakako treba uzeti u obzir realnu mogucnost da unutar ISIS-a Izrael ima svoje agente, mene bi iznenadilo da ih nemaju. Kao sto ih imaju Rusi i svi ostali ozbiljniji igraci.
Citiraj:
Rocker grijesi uvezi tz. "trojstva" nema nikakve PARTNERSKE uloge SAD. Nema tu "trojstva".
Blisko istocna politka se kreira ne na Rockrevom "trojstvu" ili dvojstvu vec ju diktira Amerika doslovce i detaljno, sa ogranicenim uplivom Rusa (sada u Siriji i Ruskim vezama sa Iranom).
Ameri diktiraju jednoj Njemackoj sta radit, diktiraju ponasanje jednoj Francuskoj a Saudijskoj Arabiji ce da bude partner ma nemoj.
Pa Saudijska Arabija i okolina je nakrcana sa Americkim bazama ne mozes stati nogom
a da ne zapnes na marinca ili mornara. Sadasnja kraljevska porodica opstaje ne na nafti vec na vojnoj prisutnosti i podrzci Amera (naravno nafta to placa). Ne budu li slusali Saudijci moze drugi vladar da
dodje na presto sad pa sad. I ko ce ga dovesti da nece mozda Kina ili Rusija....
Toliko o samostalnosti Saudijaca i "trojstvu" ....
Nije tacno.
Prvo, ne postoji muslimanska drzava u kojoj je na snazi serijatsko uredjenje a da bezuslovno ispunjava americke zahtjeve. To je i teoretski neizvodljivo.
Amerikanci svoje interese placaju ustupcima koje sam vec objasnio, i saudijcima tolerisu nesto sto nikad ne bi tolerisali swabama ili Japancima.
Zbog tog kompromisa selefisti imaju razgranatu mrezu u Evropi, dok takva mreza ne postoji u US. Ne zbog toga sto je to americki interes, nego kao najmanje stetan (po americke interese) ustupak saudijskoj strani.
A to je direktan ustupak saudijskom kleru, jer objektivno dinastiju zabole ona stvar za to.
No, trebamo se vratiti na temu, selefizam je boles' koju samo ilovaca lijeci.
Da malo obrazlozim svoje vidjenje oko Turske:
Turska je zadnjih godina strahovito popravila ekonomsko stanje, zahvaljujuci AKP partiji pod Erdoganovim vodjstvom. On je dobro shvatio da kombinacija religioznog fanatizma i sovinistickog patriotizma moze posluziti za izvlacenje drzave iz govana sto mu je na kraju i uspjelo. Nije to bilo lako, morao je poraziti dosta protivnika, desetine generala i vojnih oficira strpati u bajbokanu, vratio je "islamisticki" pristup u politiku u drzavni aparat.
Jaka Turska, uz jakog lidera je problem za ostale svjetske sile. To je racionalan stav i polazna tacka za bilo kakvu diskusiju.
Ukoliko Erdogan nastavi podrzavati kineske Ujdure i finansirati njihovu subverzivnu djelatnost, ukoliko nastavi sa retorikom protiv saveznika ukljucujuci i Izrael, bice jasno da se jaka Turska otrgla kontroli i tu postoji samo dva rjesenja - ili da Turska ne bude jaka, ili da se kontrola ostvari preko nekog drugog.
Otud moj stav da sudbina Kurda zavisi od ponasanja Erdogana. Ukoliko se bude trsio i gurao prst u oko saveznicima - utoliko ce rasti kurdske sanse za drzavom.
Moja licna procjena, koja ne mora biti tacna, je da ce Erdogan nastaviti i na kraju zasrati i Tursku i cijeli region. I dalje mislim da ce Turska postati sledece veliko ratno zariste.