banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Jul 2025, 01:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 569 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2005, 20:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
Citiraj:
U Kuranu se pominje Ruh-Ul-Kudus (Sveti Duh) i govori da je Marija (Merjema) njegovom pomoću začela, ali se ne govori o Ruh-Ul-Kudusu kao o meleku, anđelu, dok se sve druge ličnosti u Kuranu stavljaju ili u red "meleka" ili u red "poslanika".

Pozdrav

Kako govori Kur`an o tome vidimo iz ovog ajeta:
sura 19. Maryam sto u prevodu znaci Mejrema ili marija :)

16. I spomeni u Knjizi Merjemu: kada se od ukućana svojih na istočnu stranu povukla

17. i jedan zastor da se od njih zakloni uzela, Mi smo k njoj meleka Džibrila poslali i on joj se prikazao u liku savršeno stvorena muškarca.

18. "Utječem se Milostivom od tebe, ako se Njega bojiš!" - uzviknu ona.

19. "A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga" - reče on - "da ti poklonim dječaka čista!"

svako dobro

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2005, 11:56 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Ispričavam se ako sam po sjećanju neprecizno naveo ono što piše u Kuranu (pa me Dženita ispravlja), jer znam da Kuran u cjelosti potvrđuje Novozavjetni izvještaj o začeću i rođenju Isusovom kao i njegovom djelovanju među Izraelcima.
Pa ipak, mislim da je uzrok tome i to što sam čitao više prevoda Kurana koji različito pominju te ličnosti (Džibrila i Ruh-Ul-Kudusa) i što neki prevodi te ličnosti miješaju (npr. onaj Besima Korkuta).

Na našem jeziku postoje četiri prevoda za koje znam.
Zanimljivo je da je prvi prevod Kurana na naš jezik (pod nazivom "Koran") bio djelo Miće Ljubibratića inače istaknutog učesnika čuvenog bosansko-hercegovačkog ustanka 1875. protiv Turaka.
Koliko znam, Bošnjaci sve do 60-tih godina ovog vijeka nisu uopšte prevodili Kuran na naš jezik (vjerovatno vođeni za njih karakterističnim mišljenjem da je arapski jezik najsavršeniji i da bi se prevođenjem suviše izgubilo), nego su ga korstili isključivo na arapskom.
Ali takvim pristupom su ograničili pristup Božijoj objavi svima koji ne znaju arapski, a to je bila očita greška.
Ista greška kao što i SPC nikada nije prevela Stari Zavjet, a i Novi Zavjet je prevela tek nedavno dok su Vuk Karadžić i Đura Daničić praktično na svoju ruku to učinili još u 19. vijeku. Očito ih je na to potjerao Duh Sveti i njihov dobar osjećaj za stvarne narodne potrebe, jer su uvidjeli da bude li se čekalo da se crkva smisli da to uradi, načekaće se pismen narod Božije riječi na svom jeziku.
Inače oni su imali samo problema sa zvaničnom crkvom oko toga (pogotovo Vuk).

60-tih godina 20 vijeka se pojavio prevod Kurana Edhema Čauševića u izdanju Matice Hrvatske, a nešto zatim i prevod Besima Korkuta.
Nedavno je urađen još jedan i potpisuje ga Mustafa Mlivo.

Ruh-Ul-Kudusa npr. sadašnji Korkutov prevod ne pominje, nego na svim mjestima na kojima se pominje u Čauševićevom i Mlivinom prevodu, (na četiri mjesta koliko sam pronašao) stoji "melek Džibril", ili samo "Džibril".
Džibril (odnosno arhanđeo Gabriel) se pominje mnogo drugih mjesta, i za njega se jasno govori da je melek (na jevrejskom "meleh" u prevodu doslovno "poslanik" tj. "izaslanik").
Ali Ruh-Ul-Kudus nije melek, i njegova uloga je različita.
Gabriel je, što se Zemaljske kugle tiče, arhanđeo objavitelj i podržavalac, a Duh Sveti je svemoćno djelujuća sveprožimajuća nevidljiva inteligentna kreativna izgrađujuća podržavajuća istinopravdoljubiva sila kojom Jedini "iznutra" djeluje na stvaranje i uči svoja stvorenja istinskoj životnoj duhovnoj mudrosti.
U Svetom Pismu, pogotovo u Novom Zavjetu to se jasno vidi, a Kuran to samo potvrđuje.
Predlažem svakom koga zanima da to sam pogleda i istraži, i to u što više prevoda. Dobro bi bilo da Dženita ili neko drugi ko lakše može doći u kontakt s nekim ko može čitati Kuran na originalnom jeziku, vidi šta piše u arapskom originalu.

Npr. Mlivo pominje Ruh-Ul-Kudus-a (Duha svetog) na četiri mjesta i to uglavnom u vezi sa Isusom (Isa):

[2.87] I doista smo dali Musau Knjigu i slali iza njega poslanike. I dali smo Isau, sinu Merjeminu, dokaze jasne i pomogli ga Ruhul-kudusom (slično kaže i Čauševićev prevod). Zar se niste, kad god bi vam poslanik donio ono što ne žele duše vaše, uzoholili? Tad biste grupu porekli, a grupu pobili.

[2.253] Ti poslanici! Odlikovali smo ih jedne nad drugima. Od njih je onaj s kojim je
govorio Allah; i uzdigao je neke od njih stepenima. I dali smo Isau, sinu Merjeminu, dokaze
jasne i pomogli ga Ruhul-kudusom. A da je htio Allah, ne bi se oni međusobno borili poslije
njih, nakon što su im došli dokazi jasni. Međutim, razišli su se. Pa od njih je onaj ko je
vjerovao i od njih ko nije vjerovao. A da je htio Allah, ne bi se borili međusobno.
Međutim, Allah čini šta želi.

[5.110] Kad Allah rekne: "O Isa sine Merjemin! Sjeti se blagodati Moje prema tebi i majci tvojoj: kad sam te ojačao Ruhul-kudusom, govorio si s ljudima u bešici i sredovječan; i kad sam te poučio Knjizi i mudrosti i Tewratu i Indžilu; i kad si napravio od gline (nešto) kao lik ptice s dozvolom Mojom, pa si puhnuo u nju, te je bila ptica s dozvolom Mojom; i
izliječio slijepca i gubavca s dozvolom Mojom; i kad si dizao mrtve s dozvolom Mojom; i kad sam odvratio od tebe sinove Israilove, kad si im došao sa dokazima jasnim, pa su rekli oni od njih koji nisu vjerovali:Ovo je samo sihr (vradžbina) očiti,"

[16.102] Reci: "Spušta ga (Kuran) Ruhul-kudus od Gospodara tvog s Istinom, da učvrsti one koji vjeruju, i (kao) uputu i radosnu vijest muslimanima."

Eto toliko za ovaj put.
Poseban pozdrav Dženiti :D .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2005, 12:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
aharon je napisao:
Ispričavam se...

Valjda - izvinjavam se... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2005, 13:50 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Meni je svejedno. Bitno je da se razumijemo. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2005, 14:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
aharon je napisao:
Meni je svejedno. Bitno je da se razumijemo. :)

Mani ti to... Glagol ispricavati je nepravilno izveden i sa jezicko-semantickog polja nikako ne moze imati to znacenje u kojem se danas upotrebljava...
:angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2005, 19:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
aharon je napisao:
Ispričavam se ako sam po sjećanju neprecizno naveo ono što piše u Kuranu (pa me Dženita ispravlja),

Ah,brate Aharon,desava se to svakome :D
Na samom arapskom se takodjer kaze melek,i cesto puta dok slusam Kur`an cujem na arapskom da ipred Dzibril tacno kaze "melek"
Ucena sam tako od imama da je Dzibril melek,i to odabrani melek.

Citiraj:
Na našem jeziku postoje četiri prevoda za koje znam.

Islamski ucenjaci kazu da je prevod od Besima Korkuta ,najvjerodostoji i najtacniji,a da pravo zvucenje ajeta i jacina njihova dobijaju upravo samo na arapskom.

Citiraj:
Ali Ruh-Ul-Kudus nije melek, i njegova uloga je različita.

Nebih se slozila sa ovim da nije melek.On jeste melek koji ima prednost nad ostalim melecima,i svoje duznosti koje je duznosti drugim melekima Allah uzviseni uskratio.On je na primjer bio zaduzen da objavljeje Allahove dz.s rijeci i prenosi ih poslanicima.I kao sto znamo jos u mnoge svrhe ga je Allah upotrebio.

Citiraj:
Predlažem svakom koga zanima da to sam pogleda i istraži, i to u što više prevoda. Dobro bi bilo da Dženita ili neko drugi ko lakše može doći u kontakt s nekim ko može čitati Kuran na originalnom jeziku, vidi šta piše u arapskom originalu.

Brate Aharon :) ja znam da pisem i citam arapski,al na zalost neznam bas pravo znacenje....jedino sto znam i dobro se sjecam dok sam isla na vjeroobuku da je Dzibril melek odabrani :)

Citiraj:
Poseban pozdrav Dženiti :D .

takodjer aharon

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2005, 15:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Пагански бог Алах мухамеданске секте је заправо само један од многих паганских богова Арапа у које су они веровали пре него је доашо Мухамед и све те друге богове уклонио из Кабе а оставио тог паганског бога Алаха.

Ако си се икада запитао зашто мухамеданци имају за симбол полумесец, могао си јасно да пронађеш да је то због тога што је наводно Месец додирнуо кров Кабе, по епилептичној визији Мухамеда. А ако се запиташ ко је пагански бог Алах, одговор те неће изненадити, јер је тај пагански бог ког је Мухамед задржао заправо - бог Месеца. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2005, 23:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Maran Ata je napisao:
Dzenita je napisao:
Velicinu Tvoju sve govori,pa i kamen nepomicni.

Јел то онај црни камен који сваки мухамеданац треба да дотакне јер је ретард у томе видео некакво чудо? :D Чудо је једино да неко у то може да верује. Кад гледам филм Рејнмен, онај ретардирани ког игра Ентони Хопкинс ме тако подсећа на вашег ретарда. :wink:

Dzenita je napisao:
Amin

Добро си почела... само још настави: "Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова..." :angel:

СВАКА ТИ ДОБРА. :grab: :grab:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2005, 02:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
СВАКА ТИ ДОБРА. :grab:

priupitaj samoga sebe,dali je svaka tvoja na mjestu?
Razmisli o sebi samom o Bogu o ljudima,planetama i zivim bicima i spustices se sigurno na zemlju uz saznanje da smo svi od jednog te istog Boga.Pa mozda i zaboravis da odvajas ko je srbin a ko balija....vec pocnes na ljude gledati ko je dobar a ko los,ko je vjernik a ko ne

svako dobro

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2005, 00:22 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2005, 02:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Micelijus je napisao:
Dzenita je napisao:
Razmisli o sebi samom o Bogu o ljudima,planetama i zivim bicima i spustices se sigurno na zemlju uz saznanje da smo svi od jednog te istog Boga.Pa mozda i zaboravis da odvajas ko je srbin a ko balija....vec pocnes na ljude gledati ko je dobar a ko los,ko je vjernik a ko ne

svako dobro

Čemu onda ovo:

Dzenita je napisao:
Prvo sto bude pitan je :" ko je tvoj Gospodar",dalje, koje si vjere,dali si molitvu obavljao i zekat (dobrocinstvo i pomoc ljudima) davao i jos par pitanja,poslije toga se javlja Allah dz.s i potvrdjuje ako je umrli govorio istinu.Ili kaze "lagao je moj rob"
???
Možda ja ne mogu dobro da shvatam i povezujem stvari, ali ovo mi se čini malo nedoslijedno i zaista bih te molio da objasniš kakav je, po tvom saznanju, stav Islamske vjerske zajednice po ovom pitanju, tj. da li je ili nije bitno koje je čovjek vjere(religije) ???
A ovo pitanje možemo i da proširimo. Kakav je stav prema onima koji se izjašnjavaju kao ateisti, koji će na prvo pitanje koje Anđeli, navodno, postavljaju umrlome o tome ko je njihov Gospodar, reći da oni cijeli život i nisu vjerovali u Boga i u to da imaju Gospodara na nebu, ili to makar nikada nisu iznosili javno? Prema ljudima koji uopšte nemaju "klasičnih" molitava, a ponašaju se sto puta bolje nego oni koji se izjašnjavaju kao vjernici? Nisu li njihova djela, riječi i misli najbolje molitve i najbolji dokaz kakva je njihova vjera i da li su dostojni ili nisu onoga što nazivamo Raj ili Dženet? Kakav je stav Islamske vjerske zajednice po pitanju ovih ljudi?

Samo da ne budem pogrešno shvaćen, ja se uopšte, na ovoj a i na većini drugih tema, ne slažem sa onim što, a naročito kako, govore ljudi koji pišu pod nickovima M.Ata i SRBIJA, a ovo napominjem da se ono moje gornje pitanje ne bi povezalo sa kontekstom njihove priče i nastupa.

Pozdrav Micelijus!

Moje je misljenje da meleki postavljaju to pitanje (i ako Bog sve zna) da bi umrli potvrdio ono sto je bio i cinio u svom zivotu...da kasnije mozda nebi rekao ..."nije znao"
Drugo,zasto mu se postavlja to pitanje?Da bi se izjasnio koje je vjeroispovijesti ,po mom misljenju...koje je od poslanika poricao :),koje Bozije zapovijesti nije prihvatio ili sta je prihvatio a sta odbacio od Bozijih naredbi poslanih preko poslanika.
Kaze se da ce svaki poslanik imati svoje vrelo sa kojegace se smrtnici napiti i postati nesmrtnici.Vise se nece osjecati ni glad bni zedj,ni bol ni jad.Al cemo ipak imati sve.
Kaze se dalje da ce Muhammedovo vrelo biti najvece,zato sto ce imati najvise sljedbenika njegovog ummeta.Znaci.....i vrelo Isaa a.s i vrelo Nuha a.s itd....svicemo piti...dakle Allah nije zaboravio ni jedan narod i svi smo isti.

Citiraj:
Kakav je stav prema onima koji se izjašnjavaju kao ateisti, koji će na prvo pitanje koje Anđeli, navodno, postavljaju umrlome o tome ko je njihov Gospodar, reći da oni cijeli život i nisu vjerovali u Boga i u to da imaju Gospodara na nebu, ili to makar nikada nisu iznosili javno? Prema ljudima koji uopšte nemaju "klasičnih" molitava, a ponašaju se sto puta bolje nego oni koji se izjašnjavaju kao vjernici? Nisu li njihova djela, riječi i misli najbolje molitve i najbolji dokaz kakva je njihova vjera i da li su dostojni ili nisu onoga što nazivamo Raj ili Dženet? Kakav je stav Islamske vjerske zajednice po pitanju ovih ljudi?

Onaj ko ne vjeruje u Boga...zna se sta slijedi i sta ga ceka.Mislim da nebih trebala da ti odgovaram na ovo pitanje.
Ali,sad se javlja ono sto ti navodis,da su dobri i nikome zla nisu nanijeli.
Moje je misljenje ako neko iz samoga neznanja negira Boga i nije toliko kriv.Mozda sticajem okolnosti nije ni stigao da spozna Bozije atribute,ali ako neko ocito ima dovoljno pameti da razmisli da nismo nastali tek tako i da se ove planete ne krecu kako se krecu igrom slucaja,i hiljadu dokaza poricu da Boga ima...mislim da im slijedi podebela kazna sa Bozije strane.
Al`opet Allah dz.s najbolje zna...mozda i grijesim,a nebih to voljela.
On najbolje zna sta ce sakim uciniti.

svako dobro

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2005, 12:46 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2005, 23:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
I šta ako je znao i za Islam, za Muhameda, šta ako je svjesno odbacio mogućnost da prihvati Muhameda kao poslanika, iz prostog razloga što se Muhamed ne spominje u Svetim Knjigama koje je taj pojedinac odlučio da poštuje i da slijedi, šta onda? Šta ako je jedino priznavao Krišnu, Budu, Isusa Hrista kao Božijeg Sina, šta onda? Zar je to pitanje, koje si vjeroispovijesti bio dok si bio živ, toliko važno i presudno da dolazi ispred pitanja o tome koja su ti djela bila???

Ako je znao za islam i Muhammeda i svjesno odbacio "svjesno" kazem,ceka ga kazna,jer poslanike treba prihvatiti.A Allah dz.s najjbolje zna!

Citiraj:
Lijepo rečeno, ali pitam se koliko iskreno,

Ako imas utisak da ispovijedam lazi,neznam onda zasto da se raspravljamo,ja inace lazove jasno ignorisem.

Citiraj:
I od kuda to da će Muhamedovo vrelo biti najveće?

Od kud? :D
Od tuda sto ce najvise biti muslimana,dakle bice najbrojnija religija,a koliko mi je poznato to je i sada .Ali Bog ipak nije bio nepravedan,tako da ce svaki poslanik imati svoje vrelo i svoj umet s kojega ce vjernici piti.
A oko Isusovog vrela ce ponajvise imati hriscana,jer Allah nece dozvoliti da propadnu njihova dobra djela.
Prosiri malo svoja shvatanja i ne sudi tek onako povrsno.
Ono sto Bog odluci tako ce da bude i nikako drugacije!

Citiraj:
Pogledaj koliko samo Budista i Hinduista ima, cijela Kina i Indija... Od kuda uopšte ideja da će biti više vrela, zar ne pijemo svi sa istoga vrela, od istoga Tvorca, zar nam ne daje svima samo i isključivo po zaslugama,

Kur`an jasno govori o nevjernicima,a posto ja razmisljam svojom glavom i ne pripadam niti jednoj vjerskoj zajednici(u kontekstu....ne idem u dzamiju na predavanja il sta ti ja znam) ucim sama onoliko koliko mi je to Allah dozvolio,nebih mogla reci da me iko na ista navodi.
"Svako ce odgovarati za ono sto je ucinio"

Citiraj:
Ma ako neki čovjek svjesno ne želi da javno prizna Boga iz ovog ili onog razloga, a djelima svojim Ga potvrđuje, a jedan od veoma čestih razloga je, koliko sam iz ličnog iskustva do sada mnogo puta imao prilike da vidim, baš to učenje "velikih" svjetskih religija. Jedan od kamenova spoticanja je možda baš to učenje o navodnom pitanju koje Anđeli postavljaju umrlome, a koje se tiče njegove vjerske pripadnosti.

Ma ja ne mogu "svjesno"da poricem da ima Boga a u stvari Ga se bojim,tim putem lazem prvo samu sebe pa sve ostale!
I ne vidim nista lose u tome da se opredjeli za nesto da ima svoj put,jer su molitve "bitne",veoma bitne u zivotu jednog vjernika.

Citiraj:
Šta misliš kako će reagovati čovjek koji iole razmišlja svojom glavom na ove i slične tvrdnje koje naučavaju vođe svih "većih" religija svijeta za koje ja znam, a čiji je krajnji smisao slijedeći:"SAMO MI SMO DOBRI I SAMO MI ĆEMO NAĆI SPAS, SVE OSTALE ČEKA VJEČNA VATRA SAMO ZATO ŠTO NE PRIPADAJU NAŠOJ VJERSKOJ ZAJEDNICI..."

Heh,to pripovjeda svaka vjera.A ja gledam da ne slusam nikoga,vec da sama dolazim do zakljucaka.
I nigdje nisam ni pomenula da ce neki hriscanin u dzehenem samo zato sto je hriscanin,ali takodje ni ne poricem da nece imati zasluzenu kaznu zato sto je Isaa a.sellam prihvatio a Muhammeda a.sellama odbacio.

Citiraj:
Svaki normalan čovjek se mora zapitati šta je sa milionima drugih ljudi koji ne pripadaju toj vjerskoj zajednici a koji svojim djelima evidentno zaslužuju nešto više od "vječne vatre..."

Svak ce naci svoje mjesto po zasluzi i djelima.

Citiraj:
Ti možeš opet citirati učenja Islamskih vjerskih vođa koja govore o "nespoznatljivosti" Božijih puteva i o tome kako će svi imati mjesto u Raju. Šteta je već učinjena. Već je provučena misao o superiornosti Islama i Muslimana u odnosu na druge, a ovim učenjima kojima se želi ublažiti stav, samo se zamazuju oči narodu i narod se zbunjuje da ne bi mogao baš tako jasno, kao na dlanu, da vidi šta je konačni cilj i poenta ovakvih učenja.

Ja mogu samo ono sto mi je Allah dozvolio,i ni sama neznam odakle ti izviru takve rijeci,ili ovdje mnogima smeta moja licna iskrenost u iznosenju misljenja.
Cilj islama je sljedeci:

Da se Allahu,Bogu niko ravan ne pripisuje....jer taj ne postoji.
Bog ne moze da bude u tijelu covjeka...kako to Maran Ata iznosi na primjer.Isus je poslanik,a ne Bog!
I ja neznam dal treba jasniji primjer i ko kome ovdje oci maze.
Nikada u zivotu ne mogu da se slozim sa tim stvarima,i samo eto zato znam i potvrdjujem da sam na pravome putu.
I zatu spoznaju mi ne treba ni hodza ni pop ni peti ni deveti da mi kaze....jer imam razum,hvala Bogu!

Citiraj:
Koji je cilj i koja svrha ovakvog pitanja umrlome koje Anđeli navodno postavljaju a koja se tiču njegove vjerske pripadnosti? Ko ima ikakve koristi od ovoga? Bog? Čisto sumnjam.

Covjek! Ko drugi :roll:
A svrha je da umrli potvrdi ono sto je bio,pri cemu se i Allah javlja i kazuje ili "Istinu je rekao moj rob" ili "Lagao je moj rob". :D mozda mi ne trebamo Bogu ali On i te kako treba nama.
Jer su pojedini ljudi jadni i bedni :(

Citiraj:
Ljudi, vođe vjerskih zajednica?

Nemam sa njima nista!

Citiraj:
Sasvim sigurno. Od davnina je poznato da je strah veoma moćno oružje u rukama onih koji su dovoljno izvježbani da ga ugnjezde u srca onih kojima žele da manipulišu.

Onaj ko se boji Boga,postedjen je svih ostalih strahova.
Samo maloumnici mogu da nasjednu da imaju strah od tudjih prica

Citiraj:
Zapitaj se, želi li Bog zaista samo da ga se bojimo ili želi da ga volimo?

Oboje.Stvorio nas je da bi Ga velicali i klanjali se samo Njemu!

Citiraj:
Zapitaj se dalje da li u ljubavi ima mjesta strahu?

I te kako.Prema Allahu osjecam,Bogobojaznost i najjiskreniju ljubav,ljubav koja se sa nicim niti moze uporediti niti izmjeriti!

Citiraj:
Kada je dijete malo, strah i poštovanje prema roditeljima su nekada neophodni da bi ga roditelji mogli spasiti i izvesti na pravi put. Ali dokle se bojati? Kako bi to izgledalo kada bi se čovjek od 30 godina bojao i strahovao od svojih roditelja, a ne naučio da ih voli? Takvo stanje se u psihologiji naziva patološko, a u vjeri... prosudi sama.

:D :D :D interesantno.

"I samo se Mene bojte" rece Uzviseni,pa ako dobra djela cinimo zasto da se bojimo? Koga osim Njega treba zapravo i da se bojimo?
O cemu ti? :P

Citiraj:
Zašto onda ne pustiti Njega da "radi svoj posao",

Zar se to Njemu moze uskratiti?Ali nam je cak obaveza uputiti i upozoriti druge.Hoceli nas taj neko poslusati ili napadati njegova je licna volja.

Citiraj:
Zapitaj jednom svoje "vjerske" vođe o ovome? Zašto im je bitno toliko potenciranje Islama kao jedine ispravne religije? Žele li zaista spas svim ljudima, ili možda imaju neke druge namjere?

Kao prvo...meni apsolutno nije potrebno nicije misljenje,a Kur`an i te kako zeli spas svim ljudima ovog svijeta,i poslan je cijelom covjecanstvu,poslan je do sviju do kojih dopre.
Ovo je milost ljudima rece Uzviseni.
Al`sta ces,ne mogu ja nikoga siliti da shvati nesto sto ga ne zanima il "sam" ne zeli da shvati.
Uzmi brate izuci Kur`an pa ces vidjeti kako je i sta je.Vidjet ces da ti ne treba ni jedan vjerski vodja da ti stvari budu jasne.
Meni je jasno da mnoge religije profitiraju utjerujuci strah,zato ne moj samo na Islam da citiras stvari,koje pripadaju i hriscanstvu velikom mjerom :wink:

Citiraj:
Tu se opet vraćamo na ljude koji razmišljaju, koji osjećaju da u takvim učenjima nešto nije u redu, koji vide lopovluke i prevare kojima vjerske vođe manipulišu narodima utjerujući im strah u kosti.

:D Stvarno me iznenadjujes,mada eto opet ponavljam,ja sam ta koja dolazi do zakljucaka i koja ih javno bez ikakve sumnje iznosi.

Citiraj:
Svi će oni (vjerske vođe) izaći i javno lijepo i slatko govoriti o tome kako su svi ljudi jednaki, a opet će i dalje Pravoslavci učiti narod kako je spasenje jedino u Pravoslavlju, Islamci kako je spasenje jedino u Islamu, Katolici u Katoličanstvu, itd...

E,zato da nebismo do toga ni dosli,niti da nam neko puni glavu praznom pricom i srce strahom,proucimo pa dodjimo sami do zakljucka!

Citiraj:
Koliko sam puta do sada imao prilike vidjeti i upoznati dobrog čovjeka koji negira Boga samo zato što razmišlja svojom glavom

Pitam se samo ko to razmislja glavom vjernika?Cemu onda taj mozak i inteligencija...sta ce nam kad moze drugi za nas da misli?

Citiraj:
i što osjeća nepravdu koju vjerske zajednice šire

To nije razlog da negira Boga...svasta!

Citiraj:
Ja nemam srca da osudim ovakve ljude, međutim, izgleda da su tumači vjerske zajednice kojoj ti pripadaš sposobni da baš to urade i ne trepnuvši.
Na kraju se postavlja pitanje, kome vjerovati, sebi i Bogu koji je u nama ili onome čemu nas neki drugi čovjek, iz nekih svojih ciljeva, uči...?

Taj tumac sam ja,ne sudac vec tumac ,a to sto se Allah u Kur`anu obraca i naziva ljude "nevjernicima" one koji poricu i Kur`an i Allaha i Muhammeda zato ja nisam kriva,i ako tu neko i prepoznaje strah....i treba da se boji :)
zato ako ti nesto nije pravo ostavi druge,i obracaj se meni,nisu drugi krivi za moje postupke i rijeci.

Citiraj:
Što se mene tiče, odgovor je jasan!

Da,jasan i glasan i meni dostupno razumljiv

Svako dobro i blagoslov dragi Micelijus :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2005, 14:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

(Јован 4)
13 Odgovori Isus i reče joj: svaki koji pije od ove vode opet će ožednjeti;
14 A koji pije od vode koju ću mu ja dati neće ožednjeti dovijeka; nego voda što ću mu ja dati biće u njemu izvor vode koja teče u život vječni.
15 Reče mu žena: Gospode! daj mi te vode da ne žednim niti da dolazim ovamo na vodu.

....

25 Reče mu žena: znam da će doći Mesija koji se zove Hristos, kad on dođe kazaće nam sve.
26 Reče joj Isus: ja sam koji s tobom govorim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2005, 14:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
[quote="Dzenita

Od kud? :D
Od tuda sto ce najvise biti muslimana,dakle bice najbrojnija religija,a koliko mi je poznato to je i sada..[/quote]

Katolicka religija je najbrojnija do sada. Sta ce biti kasnije, vidjece se

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2005, 14:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Бројност није доказ "исправности". Да је то тако, коров не би био коров, пошто најбрже расте и највише га има. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2005, 17:02 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2005, 17:43 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Basic information on various religions:
Religion Date Founded Sacred Texts Membership % of World
Christianity 30 CE The Bible 2,015 million 33% (dropping) 5
Islam 622 CE Qur'an & Hadith 1,215 million 20% (growing) 5
No religion * No date None 925 million 15% (dropping) 5
Hinduism 1,500 BCE The Veda 786 million 13% (stable) 5
Buddhism 523 BCE The Tripitaka 362 million 6% (stable) 5
Atheists No date None 211 million 4%
Chinese folk rel. 270 BCE None 188 million 4%
New Asian rel. Various Various 106 million 2%
Tribal Religions, Animism Prehistory Oral tradition 91 million 2%
Other Various Various 19 million <1%
Judaism No consensus Torah, Talmud 18 million <1%
Sikhism 1500 CE Guru Granth Sahib 16 million <1%
Shamanists Prehistory Oral Tradition 12 million <1%
Spiritism 7 million <1%
Confucianism 520 BCE Lun Yu 5 million <1%
Baha'i Faith 1863 CE Most Holy Book 4 million <1%
Jainism 570 BCE Siddhanta, Pakrit 3 million <1%
Shinto 500 CE Kojiki, Nohon Shoki 3 million <1%
Wicca 800 BCE, 1940 CE None 500,000? <1%
Zoroastrianism No consensus Avesta 0.2 million <1%

Since the growth rate of humanity is above 1.4%, the "market share" of Roman Catholicism appears to be dropping. (za Dove)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2005, 13:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Непријатељи
Живи у миру не само са својим пријатељима, већ и са својим непријатељима; али само са својим личним непријатељима, не и са непријатељима Божијим. (Св. Теодосије Кијевских пећина)

Ропство
Ми смо у ропству, искупи нас, Господе! (Св. Теофан Затворник)

НЕЗАВИСНА СРБСКА

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2005, 13:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Dust je napisao:

Since the growth rate of humanity is above 1.4%, the "market share" of Roman Catholicism appears to be dropping. (za Dove)

Hvala Dust na info. Ja sam rekla da je Hriscanstvo (Katolicka religija) najbrojnija sada, a sta ce biti kasnije - vidjece se. Ako dropping ne znaci da i dalje nije najbrojnija. (Mada sve ovo nema veze, samo sam slucajno cula taj podatak i htjela da ispravim Dzenitu).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 569 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]