banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 21:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 425 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Maj 2016, 13:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Znam da ih je bilo!!!!

Slika

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 13:57 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Popokatepetl je napisao:
Текст је, колико видим, уклоњен с блога. Ако је то нека назнака постојања мрве јавног мњења, добро је.

За разлику од неких овдје, не могу се сложити ни са поентом текста, ако иста уопште постоји. "Сиротиње" је било и прије, биће је увијек, и то нема претјеране везе с бројем дјеце. Подизање клинаца захтијева одређена средства, али се свакодневно увјеравам да то нису баснословне цифре које се потенцирају, и да, ко може да подигне двоје, могао би и троје, па и четворо. Само смо ми данас много размаженији и себичнији од генерације наших родитеља, да не идем даље у прошлост, и већи број дјеце значи трајни губитак комфора и "свог времена", и то нас, изгледа, много више боли од финансијских "губитака".

Moze li par primjera na kojima bi se jasno definisalo to sto kazes kad moze dvoje, moze i troje, petoro ili vise...
Glupo da pitam, ali nadam se da si i ti sam roditelj...

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 14:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Mislim da cilja nešto na fazon "ne mora baš svako čeljade da ima smarthpone" i slične stvari. Ljudi danas jesu razmaženiji, pogotovo u gradovima. Pa do prije 15-20 god, bio je standard obuću i odjeću na pijaci kupovati, danas se ljudi zgroze na takvu pomisao. Da ne spominjem da brendovi i dalje igraju veliku ulogu u kupovini stvari. A stvari koje nam nisu toliki butne za egzistenciju (kablovska TV, cigare i slične stvari) stavljamo kao prioritet.
Meni ne smeta što neko traži pomoć. Muka ljude stisne. Ali vjerujem da se većini zgadi slika kad neko s cigarom u ruci kaže da sklapa kraj s krajem.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 14:11 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
U selu odakle mi je porijeklo do prije 40 godina radjalo se u svakoj porodici izmedju 5 i 19 djece.Umirala su djeca od bolesti ali ni jedno od gladi.A bozija sirotinja redom.I bili sretni.
Danas mi pruzamo djeci i vise nego sto im je potrebno.Daleko vise.Zato i nismo u stanju imati puno djece.Pruzamo im ono sto mi mislimo da im treba a ne ono sto im zaista treba.Ja sam imao 1 igracku....imao loptu i poslije bicikl.A moja sad sa 3 godine ima brat bratu 1000 igracaka.Minimum 5000 u igrackama.
Ja bih iskljucio struju.Prije 50 god...jos nije bila elektrifikacija...rano se smrkne....gace se nisu nosile....sjede uz sporet i ugriju se......trpali se ko zecevi......e to bih vratio

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 14:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 22:20
gavranpero je napisao:
Može li meni neko da odgovori na pitanje, zašto se neko ko neće da ima djecu ili više od jednog djeteta smatra, sebičnim ? To nisam jednom čuo i pročitao, već mnogo puta ?

Zato što postoji neka neobjašnjiva potreba ljudi da ti
1. govore šta je dobro za tebe, ticalo se potomstva ili ne
2. zato što u našim krajevima vrijedi ona da ko ima valjane reproduktivne organe treba da se reprodukuje

Sve što odskače od "rodi se, školuj se, vjenčaj se i rađaj" u pravilnim generacijskim ciklusima unosi pometnju u zacementirane predstave (našeg) čovjeka o svrsi života.

Sebičan si prema roditeljima i daljim precima ako ne ispuniš njihova očekivanja u pogledu života kako su ga oni zamislili i proživjeli, sebičan si prema nepostojećem potomstvu, narodu i državi ako odlučiš da su ti druge stvari prioritet.

Ako kojim slučajem živiš u memljivoj kućici (ako je ikako moguće na klizištu ili u blizini rijeke pa ti ista plavi stanište svake godine), bez prihoda, poželjno bez struje i pitke vode okružen čoporom djece onda nisi sebičan, onda si dobar čovjek i patriota koji svoju dužnost u spriječavanju bijele kuge vrši zdušno i sa pionirskim poletom sve dok mu pipa radi.

Pa se desi da država zakaže, a ti sebe i svoj buljuk posadiš pred kamere i čekaš milostinju da kapne.

Nemoj da se neko drzne da ti kaže da si postupio sebično i neodgovorno prema toj djeci koju ne možeš da hraniš! Ako se usudi onda ga treba proglasiti fašistom i mrziteljem sirotinje i svim ružnim što ti padne na pamet, a sjetiš se nakucati onako hrabro i anonimno.

@popokatepetl
Sve što si iznio u svom postu je tačno, ali nema mnogo veze sa premisom koju je Brankica dala u svom tekstu. Ako ima za jedno biće i za dvoje i za troje. Ali šta ako nemaš uslove ni za jedno, a napraviš osam?

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 14:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2015, 20:56
_Krol_ je napisao:
Danas mi pruzamo djeci i vise nego sto im je potrebno.Daleko vise.Zato i nismo u stanju imati puno djece.

Поента.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 14:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Na selu su se djeca više pravila/rađala iz potrebe nego iz ljubavi. A puno ih se više rađalo jer je i stopa smrtnosti bila veća.
Naravno govorim o nekoj ne tako dalekoj prošlosti što sam od drugih čuo. Nemam pojma kakvo je stanje sad.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 14:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Sad se djeca sa sela rađaju uglavnom po zapadu i iz ljubavi.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 14:30 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Da....radjana je radna snaga.....umirala su i to je cinjenica...al ja ne znam ovde kucu ispod petoro zive djece te generacije koja je sad oko 60 godina.....sad je to kao i u gradu...dvoje..troje...onaj sa petoro je budala kojeg treba ustrojiti

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 14:41 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Džontra je napisao:
Mislim da cilja nešto na fazon "ne mora baš svako čeljade da ima smarthpone" i slične stvari. Ljudi danas jesu razmaženiji, pogotovo u gradovima. Pa do prije 15-20 god, bio je standard obuću i odjeću na pijaci kupovati, danas se ljudi zgroze na takvu pomisao. Da ne spominjem da brendovi i dalje igraju veliku ulogu u kupovini stvari. A stvari koje nam nisu toliki butne za egzistenciju (kablovska TV, cigare i slične stvari) stavljamo kao prioritet.
Meni ne smeta što neko traži pomoć. Muka ljude stisne. Ali vjerujem da se većini zgadi slika kad neko s cigarom u ruci kaže da sklapa kraj s krajem.

Pa otprilike to je to, otac sa cigarom u zubima, majka svjeze ofarbana i tako se kuka kako nemaju osnovne uslove za zivot, da za djecu trebaju knjige i sveske, a u kucerku u kojem zive djavo bi nigu slomio koliko je sve neuredno i razbacano, a makar to se moze srediti...
Ja citavo vrijeme ciljam na nesto drugo, a to je neuredjen sistem, jer drustvo tj drzava treba da odluci trebaju li djeca ili ne. Gledao sam jednog demografa na tv koji je rekao da po podacima iz popisa Republika Srpska je usla u trajni proces depopulacije i da iz njega po trenutnom sistemu povratka nema, a vrijeme pokazuje da su stvari samo gore, dosta ljudi odavde odlazi glavom bez obzira, a to ce po svemu sudeci biti samo izrazenije ukoliko sistem ne stane iza majki kao stuba populacije svakog naroda, dakle svakoj majci koja ima cetvoro djece nacionalna penzija, pa ce valjda stvari krenuti nabolje, a ocekivati da bude vise djece danas kada majka ne smije da ostane trudna jer ce dobiti otkaz ili kada majka dnevno radi duze nego sto je radno vrijeme vrtica vrtica nije realno...

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 15:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Joj, u sta se tema pretvori. :D

Citiraj:
A iskoristiću priliku da pozovem Bečku školu na kafu, da razmijenimo mišljenja na brojne zajedničke teme, jer sam ja od svih vas ipak njegov najveći fan.

Brankice, imas privatnu poruku. :D

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 15:22 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Maj 2016, 21:49
Alkibijad Dajguz V je napisao:
Brankice, proda li stan? Koliko cjeniš kvadrat, bez uložene mladosti i ljepih uspomena?

Prodala. 98000. 2400 manje nego što sam ga platila. Teška vremena došla.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 15:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Maj 2016, 21:49
Bečka, nemam PP :)

Milane, pojela sam govno, a ovdje se već 11 stranica to isto radi :D

Vidimo se na DF. Ove godine smo sve kritike forumaša uvažili :)

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 15:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Čuj 11 stranica...više 11 godina...

A bečka se još jednom pokazao kao punk ass little bitch...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 15:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Pogledaj sad... :D

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 15:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Brankica R je napisao:
Vidimo se na DF. Ove godine smo sve kritike forumaša uvažili :)

Znači napokon će biti Taylor Swift?
Mogu sretan da umrem.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 16:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Džontra je napisao:
Na selu su se djeca više pravila/rađala iz potrebe nego iz ljubavi. A puno ih se više rađalo jer je i stopa smrtnosti bila veća.
Naravno govorim o nekoj ne tako dalekoj prošlosti što sam od drugih čuo. Nemam pojma kakvo je stanje sad.

Mojoj prabaki umrlo dvoje a petoro preživjelo. Ali da tada tada su se djeca rađala iz potrebe jer je preko 80% stanovništva do 60tih godina prošlog vijeka živjelo na (relativno) zaostalom selu i trebala je radna snaga oko imanja i stoke. U gradovima je uglavnom malo ko osim teške sirotinje (uglavnom nepismene i neuke) imao više od dvoje. Već moja baka i njeni braća i sestre su imali po dvoje uglavnom.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 16:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Moja baka je imala 13 brace i sestara. Stari je vec bio jedinac.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 16:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Pa nek ljudi idu valjda idu u bolje. I ovi što ostaju se nadaju boljem ko vele da se malo smanji pritisak na ovo malo radnih mjesta pa ce svima biti malo bolje. Sto se tice djece, b.kuge i ostalog svega ima kad ima i para, a para nema. Majke sa 4+ se mogu nadati penziji tek kad bude drzava ko Njemacka il Norveska. Za to sve zahvalimo politicarima i vodjama te nasim bogatasima a prije njih samim sebi sto ih trpimo takve.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2016, 19:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Da stavljamo paru da li ce Becka Snicla ispostovati Brankicu u vezi kafe?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 425 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]