banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 20:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2500 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 125  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Zimske gume
PostPoslato: 03 Apr 2016, 13:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 13 Jul 2010, 23:15
Evo sada ti je prilično visoka temperatura i nisam primjetio da je zimska guma nebezbjedna, jednostavno ljetna guma je bolja, auto je upravljivije i dinamičnije i manje troši goriva. Zato korisitim ljetne gume a na duže staze dođe ti isto da li kupio dva seta ms guma ili jedan set ms a jedan set ljetnih guma.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 13:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
shakal je napisao:
Je l' ima neki od dilera na sajtu istaknute cijene ljetnih guma?

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 13:35 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Na službenom terencu imam ljetnu terensku gumu koja ima M+S oznake... znaš kako je zanimljiva za voziti po snijegu :D M+S nije cjelogodišnja guma; tekst na engleskom koji si postavio samo opisuje kako treba za izgleda šara, ali nigdje ne piše kakve performanse treba da ima guma u sniježnim (ili bilo kakvim) uslovima. Kao što sam već rekao, cjelogodišnje gume imaju i oznake zimske gume, da bi se mogle koristiti i u zimskom periodu, zarad zakonske regulative; da je nemaju, policija te zaustavi, nema oznake zimske gume (opet M+S nije ni oznaka zimske gume), pa se ti s njima ubjeđuj koji je to tip gume... jedina jednoznačna oznaka na gumama je 3PMSF (three-peak-mountain with snowflake), tj. oznaka zimske gume. Pored te oznake, sve zimske gume nose i M+S oznaku (zarad prodaje u Americi), ali tu oznaku nose i drugi tipovi guma (kako sam već naveo, terenske i cjelosezonske). Dakle, M+S nije oznaka koja jednoznačno opisuje tip gume, pošto se može pojaviti na svim tipovima guma (ljetne, cjelogodišnje i zimske), zavisno od namjene same gume.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 13:36 
Veteran
Veteran

Ima energy iz Gradiške.

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 13:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
A šta ćemo sa mekanim ljetnim gumama? Jesu li i one namijenjene za zimu? ;)

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 13:41 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ja imam m+s sa pahuljom i onom planinom. Je l to all season?

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 13:43 
Veteran
Veteran

@enter
Ne, ne ako ima ms mora biti cijelogodišnja guma, piše ti u definiciji. Tu nema sumnje. Ms ispunjava zahtjeve za svesezonsku gumu.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 13:51 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

_зока je napisao:

Zimska.

Problem je u tome što se lagano gubi granica među ljetnim i zimskim gumama. Tipične zimske gume imaju smisla jedino u Skandinaviji. Na asfaltu bi jako brzo nestale.
Tako i ljetne - ide se na kompromise da se smisleno ponašaju na mokroj i hladnoj cesti. Jedino u sportu postoje gume za svaku konkretnu situaciju.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 14:01 
Veteran
Veteran

_зока je napisao:

Svi imamo takve gume. Pahuljica znači da joj ne padaju performanse na niskim temperaturama ali nema ograničenja na visokim temperaturama, pahuljica nije povezana sa ms oznakom. Šta bi inače radio po ovakvom vremenu, mijenjao gume ujutru i popodne ko na formuli?

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 14:06 
Administrator
Korisnikov avatar

nuvolari je napisao:
_зока je napisao:

Svi imamo takve gume. Pahuljica znači da joj ne padaju performanse na niskim temperaturama ali nema ograničenja na visokim temperaturama, pahuljica nije povezana sa ms oznakom. Šta bi inače radio po ovakvom vremenu, mijenjao gume ujutru i popodne ko na formuli?

Zašto onda takve se takve gume ponašaju lošije zimi nakon jednoc ljeta provezenog na njima nego gume koje vozim treću ili četvrtu zimu, a skidam ih svako proljeće?

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 14:08 
Veteran
Veteran

Lošije se ponašaju jer si napravio veću kilometražu nego kad su bile nove.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 14:09 
Administrator
Korisnikov avatar

Aj pročitaj opet. Druga zima i ljeto među njima nepuna godina naspram četvrte zime bez vozanja ljeti.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 14:16 
Veteran
Veteran

Ok nisam dobro vidio, pratim utakmice kvote i tako to:) Da nisu Goodyear? Oni preporučuju da skineš zimske gume ljeti. Ako si ih vozio ljeti slijedeća zima ti je praktično treća u nizu. Ako se lošije ponašaju treba testirati i vidjeti, može biti subjektivan osjećaj.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 14:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pregrijavanje je pogubno za gume - pri temperaturama iznad optimalne, promijeni im se molekularna struktura i "plastificiraju" se. To je čest slučaj pri vožnji na stazi kada pretjeraš - dubina šare i dalje solidna ali nakon hlađenja otvrdnu i potpuno promijene ponašanje.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 14:24 
Veteran
Veteran

_зока je napisao:
Aj pročitaj opet. Druga zima i ljeto među njima nepuna godina naspram četvrte zime bez vozanja ljeti.

Često ne mora biti do guma, ako auto dobija poprečnu kretnju pri naglom kočenju ili ako proklizava pri pokretanju iz mjesta, ne mora nužno biti do guma. Pogotovo kod nas gdje dominiraju polovni krševi, mada ne kažem da su tvoja kola takva, sve zavisi šta ti konkretno smeta.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 14:37 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Dragi forumasi sticajem okolnosti sam jedno ljeto odvezao na zimskim gumama(da bi firmi usparao malo ). U pitanu su sava eskimo s3 i vjerujem nikad to vise uraditi necu. Te savine su vec bile pri kraju i nisu bile za voznju naredne zime pa rekoh necu ih mijenjati izgurace do novembra. Svaka kisa svaki pokusaj preticanja i kocenja htio sam POJESTI svoje rijeci..a o osjecaju lezanja auta necu ni trositi rijeci...kakva budalastina......do nove zimske sezone imale su 2-4 mm sare i bile su za otpad......te jeseni kad sam postavio nove zimske gume na autu uporedo su mijenjane i kugle naprijed kao i zakretaci u solji amortizera.....i nazad je mijenjano nesto na ogibljenju nesjecam se sta.......
Ali od svega najgore su prosle felge......em su se redovno krivile em sam ih cesto morao balansirati....nikad vise

Nektar 28 - this is a journey into sound a journey which along away will bring to you a new colour a new dimension and new value.///

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 14:48 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ne proporucuje Goodyear da se zimske gume ne koriste ljeti nego svi proizvodjaci. I niko te ne tjera da ih ti ne koristis ljeti, samo nemoj ljude navoditi na pogresne zakljucke na osnovu svog misljenja (i pogresnog tumacenja oznaka) koje ne mozes potkrijepiti konkretnim dokazima, vec su za to krivi krsevi koji se kod nas voze. Davno su ljudi testirali i dokazali prednosti i nedostatke koristenja odgovarajuce gume u odredjenim vremenskim prilikama. To sto ti ne primjetis degradaciju ne znaci da ne postoji, a tih par metara kraceg zaustavnog puta moze spasiti neciji zivot.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 15:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2015, 08:26
nuvolari je napisao:
Koju bi gumu onda stavio ako voziš po blatu na +40 stepeni.

Kako objasnjavas zasto sava m+s guma ljeti skripi u svakoj raskrsnici kada skreces a zimi(kad je suh asvalt) ne

Zimske gume ko vozi zadnjih dana marta i ovaj dio do 15 aprila skinuce sare koliko za 2 zime.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 15:09 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Evo da pored Goodyear-a i ja naglasim da NEPREPORUCUJEM voznju na zimskim gumama ljeti....

Nektar 31- nijedna suza nimalo volje nijedna slutnja ni glas a moglo je kud i kamo puno gore ///

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2016, 15:26 
Veteran
Veteran

Neki_to_vole_vruce je napisao:
nuvolari je napisao:
Koju bi gumu onda stavio ako voziš po blatu na +40 stepeni.

Kako objasnjavas zasto sava m+s guma ljeti skripi u svakoj raskrsnici kada skreces a zimi(kad je suh asvalt) ne

Zimske gume ko vozi zadnjih dana marta i ovaj dio do 15 aprila skinuce sare koliko za 2 zime.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Mene se lično ne tiču tuđe impresije, vozio sam i ja tuđa auta sa zimskim gumama ljeti i za prosječno dobrog vozača nema nikakve opasnosti. Na svojim autima sam uvijek imao ljetni i zimski set.
Ja sam govorio o opštim uslovima korištenja, ms guma mora biti svesezonska guma, tako stoji u uslovima organizacije RMA koja definiše te stvari, ne znam kakav još dokaz treba. U slučaju spora proizvođač nema pravo reći: To je guma samo za zimu; jer je stavio oznaku ms, samim tim je gumu odredio za čitavu godinu. AKo je proizvođč ispunio uslove za pahuljicu onda se guma može koristiti i na niskim temperaturama.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2500 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 125  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]