banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 23:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Slovenci gube bitku!
PostPoslato: 23 Mar 2005, 21:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 14 Nov 2004, 17:59
nedavno su u stampi objavljeni podaci o uvozu ubih.napokon su ljudi shvatili da su slovenci zlo koje prijeti da nas pretvori u najamne radnike.uvoz iz srbije je napokon premasio onaj iz slovenije,a sadasnji podaci govere da uvoz iz slovenije ima tendenciju naglog pada.raduje me sto u banja luci sve manje ima fructala,laskog,argete i ostalih proizvoda neprovjerenog kvaliteta.fructal je izgubio bitku,a nadam se da ce to uskoro zadesiti sve slovenacke kompanije na b-h trzistu.

nadam se da i u fbih ljudi bojkotuju slovenacku robu.imamao iste interese,na zaboravite.ocekujem da u ukupnom uvozu ove godine,slovenci na predju 8%

bojkotujmo radioaktivni fructal i gm perutninu ptuj

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2005, 23:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2004, 19:52
he he ekonomista moj mali :D
nema to veze sa nama , sa ulaskom slovenije u EU morali su ponistiti neke bilateralne veze ( izmedju SLO i BIH ) oko slobodne trgovine tako da vise nisu toliko jeftini, niko njih ne bojkotuje samo se ne isplati vise uvoziti

inace slovenija se je odlicno snasla sa ulaskom u EU i pokrivenost uvoza izvozom je 99.6 % ( dodas zaradu od turizma i usluga i u debelom su plusu)
proglogodisnja gospodarska rast im je 4,9% ( vise od vecine zemalja u Evropi i USA recimo )

a da nas kupuju , tek nas kupuju jer oko 70% sve trgovine na banjaluckoj i sarajevskoj burzi su oni izvsili tako da telekom srpske, sve PIFove, Bosnalijek... drza oni... to ti daje novi nivo robstva , ni domace vise nije domace... jedini potencjialni kupac za banjalucku pivaru je Lasko... Merkator hoce kupiti C market...

tek je pocelo druze moj, za 5 god ce tek biti sranje...

http://drigi.blogabet.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2005, 11:32 
Početnik
Početnik

drigi je napisao:
he he ekonomista moj mali :D
nema to veze sa nama , sa ulaskom slovenije u EU morali su ponistiti neke bilateralne veze ( izmedju SLO i BIH ) oko slobodne trgovine tako da vise nisu toliko jeftini, niko njih ne bojkotuje samo se ne isplati vise uvoziti

inace slovenija se je odlicno snasla sa ulaskom u EU i pokrivenost uvoza izvozom je 99.6 % ( dodas zaradu od turizma i usluga i u debelom su plusu)
proglogodisnja gospodarska rast im je 4,9% ( vise od vecine zemalja u Evropi i USA recimo )

a da nas kupuju , tek nas kupuju jer oko 70% sve trgovine na banjaluckoj i sarajevskoj burzi su oni izvsili tako da telekom srpske, sve PIFove, Bosnalijek... drza oni... to ti daje novi nivo robstva , ni domace vise nije domace... jedini potencjialni kupac za banjalucku pivaru je Lasko... Merkator hoce kupiti C market...

tek je pocelo druze moj, za 5 god ce tek biti sranje...

za "velikg" ekonomistu,

prodaja fructala i laskog ja naglo pocela da pada jos krajem 2002. godine.to se poklapa sa ulzaskom next-a na nase trziste.lasko je izgubilo bitku sa nektarom i pivarama iz srbije.u federaciji bih je primat preuzela sarajevska pivara.nije valjda slovenija 2002. pristupila evropskoj uniji.nektar je sjajnom kampanjom pokrio vise od 35% trzista bih.

drugo,da ima veze ovo sa nama govori sledeci podatak.markentiska kuca u kojoj radim je vrsila ispitivanje trzista u periodu od 15.02.-28.02..podaci su vise nego dobri.narucioci su bile kompanije iz bih,srbije i hrvatske.kupci u vise od 93% svjesno bojkotuju slovenacku prehrambenu robu.isti podatak je dobio sarajevski ogranak ove markentiske kuce.nije tacno da mercator kupuje c-market.c-market ce kupiti najveci trgovacki lanac na balkanu delta(maxi,pekabeta i tempo).ceka se samo povoljan trenutak.to mi lici na onu poznatu slovenacku propagandu.mi cemo kupiti srpsku prehrambenu industriju(takovo,knjaz milos,pionir,stark,bambi...)nista od navedenog nisu kupili.zasto?pa zato sto je srbija najzad shvatila da ima potencijal da u kratkom peridu postane regionalni lider.sto se tice trgovanja na bl berzi smijesni su tvoji komentari.pogledaj broj akcija kojima se trguje i sve ce biti jasno.
gosp. kravcuk je izjavio da je next prodavaniji od fructala u slovenackom trgovinskom lancu.divno je cuti da smo najzad na pravom putu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2005, 16:45 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 13 Apr 2004, 06:20
duck

Ovdje ti je sranje kako god okrenes.
Cemu sad ta mrznja prema Slovencima? Bolje da neku firmu ovde kupi
Slovenac, nego da je nasi politicari unistavaju, zaduzuju i kradu narod preko njih.
Dacu ti samo primjer Rafinerije nafte u Brodu, Elektroprivrede i Telekoma.

Znas li koliko mali dio slovenackog izvoza ide u BiH?
Samo 4%, a sa njihovim kvalitetom nije problem tu robu plasirati na neko drugo trziste.
Slovenija ima GDP po stanovniku 19 000$.
To je dosta blizu nekim veoma jakim zemljama kao sto su npr:
V. Britanija $ 27,700
Francuska $ 27,600
Njemacka $ 27,600
Finska $ 27,400
Svedska $ 26,800
Italija $ 26,700
...

Kuvajt $ 19,000 isto kao Slovenija.

Izvoz Slovenije je 11.98 milijardi $, a uvoz je 12.63 milijarde $.
Prosjecna plata je oko 1400KM.
Slovenci ne trebaju vizu za putovanje u SAD.

Sada uporedi te podatke sa BiH koja ima duplo vise stanovnika.

Ja kupujem nase proizvode, ali sve je to malo, proizvodi se moraju
izvoziti i moraju imati jak kvalitet, ne moze se postici dobar zivotni standard ako je trziste samo BiH.
Uzmite za primjer Irsku koja izvozi 98 milijardi $, a ima stanovnika kao BiH.

Ne zanima da li je ovo lose, ali ja nasim proizvodima smatram proizvode
iz Republike Srpske i SCG.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2005, 22:31 
Početnik
Početnik

the_gost je napisao:
duck

Ovdje ti je sranje kako god okrenes.
Cemu sad ta mrznja prema Slovencima? Bolje da neku firmu ovde kupi
Slovenac, nego da je nasi politicari unistavaju, zaduzuju i kradu narod preko njih.
Dacu ti samo primjer Rafinerije nafte u Brodu, Elektroprivrede i Telekoma.

Znas li koliko mali dio slovenackog izvoza ide u BiH?
Samo 4%, a sa njihovim kvalitetom nije problem tu robu plasirati na neko drugo trziste.
Slovenija ima GDP po stanovniku 19 000$.
To je dosta blizu nekim veoma jakim zemljama kao sto su npr:
V. Britanija $ 27,700
Francuska $ 27,600
Njemacka $ 27,600
Finska $ 27,400
Svedska $ 26,800
Italija $ 26,700
...

Kuvajt $ 19,000 isto kao Slovenija.

Izvoz Slovenije je 11.98 milijardi $, a uvoz je 12.63 milijarde $.
Prosjecna plata je oko 1400KM.
Slovenci ne trebaju vizu za putovanje u SAD.

Sada uporedi te podatke sa BiH koja ima duplo vise stanovnika.

Ja kupujem nase proizvode, ali sve je to malo, proizvodi se moraju
izvoziti i moraju imati jak kvalitet, ne moze se postici dobar zivotni standard ako je trziste samo BiH.
Uzmite za primjer Irsku koja izvozi 98 milijardi $, a ima stanovnika kao BiH.

tvoji podaci su korektni.medjutim,situacija u kojoj se sada nalazimo je samo losa refleksija dobre privredne situacije u sloveniji.sta je sa stednjom ljubljanske banke?upravo sa tim novcem se pokusavaju kupiti atraktivna preduzeca u nasoj zemlji.srecom,nisu uspjeli i vec kukaju.radenska je nedavno objavila podatke o poslovanju koji su je prikovali za dno.

evo primjera,

menadzment radenske je iznjeo podatke o pokrivenosti oba b-h entiteta sa njihovim produktima.naveli su podatke da su u rs na "cvrstom" drugom mjestu iza zvornicke vitinke,a u federaciji iza sarajevskog kiseljaka.medjutim,istina je sasvim druga.toliko su bili bezobrazni da nisu pomenuli knjaz milos.u nasoj agenciju je uradjeno istrazivanje koje je opovrgnulo taj podatak.u rs je vitinka na prvom mjestu.na drugom mjestu je knjaz milos koji za samo nekoliko procenata zaostaje za vitinkom.ove dva proizvodjaca pokrivaju vise od 75% trzista min. vode u rs.od stotinu ispitanika,radensku je pomenulo samo troje ispitanih.znaci,jos jedna slovenacka podmetacina.

naravno da ce sa povecanem izvoza poceti da se popravlja ekonamska situacija u nasoj zemlji.to je vec duza prica koja zahtjeva dublju analizu.

raduje me i to sto su bezmalo svi banajlucki trgovci izbacili alpsko mlijeko i vrhnicku pavlaku.

kupujmo domace!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2005, 09:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

sto me nerviraju takvi likovi... tvoja parola je vjerovatno : neka crkne komsiji krava makar i ja bio gladan.

Od kada su next i knjaz milos NASE FIRME:) ne budi smijesan.

sta ces reci na ovi vijest iz danasnjih nezavisnih

Kraj godine dočekati sa 1.000 radnika

BANJA LUKA - Slovenačka Fabrika obuće "Bema", čiji su vlasnici zakupili dio Fabrike obuće "Bosna" u Banjoj Luci, planira da kraj ove godine dočeka sa 1.000 zaposlenih radnika.

Tehnički direktor "Beme" Marinko Umićević je rekao da ta fabrika trenutno zapošljava 480 radnika, od kojih je 230 mladih koji su prvi put počeli raditi, te da može odmah primiti još 200 radnika sa iskustvom.

"Odziv radnika sa iskustvom iz firmi 'Blik', '22. decembar' i 'Svile' Čelinac je slab", rekao je Umićević i dodao da radnici tih firmi još čekaju na rješavanje svog statusa.

Umićević je podsjetio da "Bema" proizvodi obuću za strana preduzeća "Alpina star", "Pol Gri", "Ara" i "Rihter".

Vlasnici Fabrike obuće "Bema", prema riječima Umićevića, posjeduju fabrike i u Derventi i Kotor Varošu, u koje su u posljednje četiri godine uložili preko 10 miliona KM, te zaposlili ukupno oko 1.700 radnika.

"'Bema' ove godine ima u planu proizvodnju dječjih cipela i zaštitne obuće za rad namijenjenih domaćem tržištu", rekao je Umićević, ističući da je ova roba deficitarna, te da je roba iz uvoza lošeg kvaliteta.

po tebi bi bilo bolje da zatvorimo fabriku, Slovence posaljemo u p.m. a robu uvozimo iz Srbije ( ekonomski gledano isplativo, povecacemo uvoz, smanjiti proizvodnju i otpustiti 500 radnika - od tebe ocekujem da budes neki ministar u nasoj vladi jer slicno razmisljate )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2005, 09:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Zaboravio sam napisati Pivovarna Lasko ( koja je vlasnik Fructala Ajdovscina ) kupuje i beogradku pivovaru BIP ( pored Nektara )

:D

A u vezi merkatora ...
najveca firma na podrucju bivse juge je Merkator ( po broju zaposlenih i prihodima ) druga je Agrokor iz Hrvatske ( kupila pik vrbovec i Belje a im ai konzum, ledo, Jamnicu ...)

Ulaganja Merkatora ( investicije ) za neredne 4 godine su 1 milijarda evra pa ti razmisli o kupovini c marketa

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2005, 09:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

a jos jedna vijest kad govorimo o slovenacki isrbijanski ekonomiji :

holding delta i Pivovarna Lasko razmisljaju o zajedinckom nastupu na trgu bivse juge gdje bi doslo do zamjene dionica ( Lasko bi dalo Fructal a Delta bi dala osiguravajucu kucu i jos nesto a zanima se i za preutninu Ptuj )

no cini se da ces ipak jesti nase a svetsko i to radioaktivni i genetski modificirano...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2005, 11:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
globalizacija je cudo. no neminovno cudo. samo je zadatak nasih celnika da nas ona zadesi sto bezbolnije. Evo ercimo Kristal banka. Svi se slazemo da je bila pod stecajem, i da je prodana za 1 euro. Avaj. Novo rukovodstvo (Hypo) je uspjelo ogroman dio novca od otpisanih dugovanja da naplati. Nesto u kesu, nesto kroz reporogramiranje dugova. Dakle nasi politicari su nesposobni da zastite svoje institucije. Sve su to poljoprivrednici sa sela kojima je krava i Bog i sotona. Sjela im guzica u novu llimuzinu i ne vide nista drugo. Ko bi normalan dozvolio BL pivari da uzima kredit u sred tendera?
Sto se tice Srbijanskih vs Slovenckih proizvoda vise preferiram Srbijanske ali OPET mi od toga ne vidimo nista jer i Srbija i Slovenija imaju svoju kasicu prasicu i upravo tako odvlace pare odavde.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2005, 12:50 
Početnik
Početnik

drigi je napisao:
Zaboravio sam napisati Pivovarna Lasko ( koja je vlasnik Fructala Ajdovscina ) kupuje i beogradku pivovaru BIP ( pored Nektara )

:D

A u vezi merkatora ...
najveca firma na podrucju bivse juge je Merkator ( po broju zaposlenih i prihodima ) druga je Agrokor iz Hrvatske ( kupila pik vrbovec i Belje a im ai konzum, ledo, Jamnicu ...)

Ulaganja Merkatora ( investicije ) za neredne 4 godine su 1 milijarda evra pa ti razmisli o kupovini c marketa

na znam izvor tvojih informacija ali cu reci sledece.lasko je u velikoj krizi od pocetka 2003.njima je izvoz isao u bih i hrvatsku,ali su u medjuvremenu trziste rs pokrisli nektar i srpske pivare(apatin,celarevo i mb)a fbih(sarajevska i dijelom zagrebacka).
merkator je pokusao da na perfidan nacin dodje do akcija c-marketa.to mu nije uspjelo a razvoj dogadjaja govori u prilog mojoj konstataciji.
delta je veca od agrokora i to mozes provjeriti.ne znam sta si uzeo kao kriterijum za diferenciranje i sistemisanje velicine,ali delta je znatno jaca od agrokora u svim elementima.nedavno sam slusao izlaganje gosp. miskovica,prilikom prodaje delta banke.
i jos nesto,
zasto bi delta kupovala propali fructal i perutninu,kada su srpski proizvodjaci svojim kvalitetom vec umnogome preoteli trziste tim neperpektivnim slovenackim kompanijama.cak je i nasa vitaminka sada zastupljenija od fructala u maloprodajnim objektima u gradu na vrbasu.

delta je dobila 275 000 000 evra od prodaje banke.ukoliko se dobit od poslovanja bude pametno investirala,delta ce za koju godinu preuzeti kompletnu trgovinu na zapadnom balkanu.to du nepobitnr cinjenice.gosp. miskovic je najavio izgradnju velikih trgovacki centara delte u prijedoru,banja luci,doboju,brckom,bijeljini,srpskom sarajevu i trebinju.vjerovatno je to samo pocetak velikih investicija koje ce omoguciti plasman nase robe na ovo trziste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2005, 12:55 
Početnik
Početnik

[quote="drigi"]sto me nerviraju takvi likovi... tvoja parola je vjerovatno : neka crkne komsiji krava makar i ja bio gladan.

ne druze,ja sam za to da nasa krava bude ziva i zdrava.mene njihova roba ne zanima.mene zanima da srpski seljak koji isporucuje mlijeko dubickoj i banjaluckoj mljekari moze da dobije novac za ulozeni trud.vjeruj mi,takvih kao ti je manje od 1% u bl.zar da pijemo alpsko mlijeko koje vise podsjeca na los sok nego na mlijeko.

znas li da je banjalucku mljekaru kupila suboticka?vlasnik banjalucke banke je gospodin lekic iz beograda,vlasnik unisa iz dervente je tomic...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2005, 14:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

no nisi mi odgovorio na pitanje od kada su NASE FIRME : Delta, Next, Knjaz MIlos, Suboticka mljekara, gosp. Lekic iz BGja...

jel oni daju pare u budzet Srpske ili Banjaluke...njihov motiv je isti kao i slovenacki a to je zarada...ja kupujem ono sta mi se svidja ne gledano na to da li je iz BL , SLO ili iz BG ali da kupujem nesto iz BG jer je NASE a da pljujem po necemu iz SLO je NIJE NASE ... razmisli malo gdje se ( trenutno ) nalazi Banjaluka

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2005, 18:33 
Početnik
Početnik

drigi je napisao:
no nisi mi odgovorio na pitanje od kada su NASE FIRME : Delta, Next, Knjaz MIlos, Suboticka mljekara, gosp. Lekic iz BGja...

jel oni daju pare u budzet Srpske ili Banjaluke...njihov motiv je isti kao i slovenacki a to je zarada...ja kupujem ono sta mi se svidja ne gledano na to da li je iz BL , SLO ili iz BG ali da kupujem nesto iz BG jer je NASE a da pljujem po necemu iz SLO je NIJE NASE ... razmisli malo gdje se ( trenutno ) nalazi Banjaluka

ako kupujes ono sto ti se svidje onda kupujes domace.slovenacki prehrambeni artikli se na mogu porediti sa istim iz bih i srbije.mislim da je to potpuno jasno.tu smo se slozili.

jos nisam dobio odgovor o stednji ljubljanske banke.kada c estesima biti vracena ustedjevina?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2005, 22:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
the_gost je napisao:
duck

ovdje grijesis, jer na taj nacin ako npr. kupujes radije proizvode iz SiCG pomazes ekonomiju SCG a slabis ekonomiju BiH i na taj nacin kod World Banke, oslabljujes imidz BiH (u kojoj se nalazi i rs) i samim tim nemas mogucnost povoljnih kredita a povoljni krediti su bitni za razvoj Bosne i Hercegovine. Jer, svjetska banka ne gleda na rs ili federaciju, ona gleda samo na drzavu! Ako zelis bolje Bana Luci i rs-u stavljaces prioritet Bosne nad ostalim zemljama... mozda bi ti morao razmisljati vise glavom a manje srcem. Ako vec toliko volis srbiju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2005, 10:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
FBiH: U prva dva mjeseca više od 500 milijuna deficita
Nedjelja, 03 April

Lasić je rekao kako je krajem veljače u FBiH registrirano 330.398 nezaposlenih osoba, te da stručni kadrovi u tom broju sudjeluju sa 62,54 posto ili da ih je 206.617.

Prema podacima Gospodarske komore Federacije BiH, ovaj bh. entitet je u prva dva mjeseca 2005. godine ostvario deficit od 520.617.000 KM, što je za nešto više od četiri posto više u odnosu na isti period prošle godine.

FBiH je, prema istim podacima, u prva dva mjeseca ove godine izvezla roba i usluga u vrijednosti 358.955.000 KM, što je nešto više od 23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
U istom periodu uvezeno je roba i usluga u vrijednosti 879.572.000 KM, što je za više od 11 posto povećanje u odnosu na isti period 2004 godine.

Predsjednik GK FBiH Jago Lasić je na konferenciji za novinare u Mostaru, rezimirajući ove trgovinske pokazatelje, rekao kako je ostvarena pokrivenost uvoza izvozom u FBiH, 40,8 posto, te da je u tom dijelu situacija skoro slična i na nivou BiH gdje je u prvih dva mjeseca ostvarena pokrivenost uvoza izvozom od 39,8 posto.

Po njegovim riječima, izvoz BiH u prva dva mjeseca ove godine iznosi 479.580.000 KM i veći je za 25,40 posto od izvoza u istome razdoblju prošle godine, a uvoz je iznosio 1.206.000.000 i veći je za 6,51 posto od prošlogodišnjega.

I dalje se najveća robno uslužna razmjena bilježi sa zemljama bližeg okruženja.

Tako je iz Hrvatske uvezeno oko 25 posto ukupnog uvoza koji je u prva dva mjeseca ostvarila FBiH, dok je u Hrvatsku u istom periodu izvezeno nešto više od 23 posto ukupnog federalnog izvoza. Gotovo ujednačen je uvoz i izvoz u Njemačku gdje je u oba smjera plasirano roba oko 14 posto od ukupnog uvoza, odnosno izvoza.

Kao i do sada najveća uvozna stavka je gorivo, a izvozna aluminij.

Govoreći o ostalim tokovima koji se tiču gospodarstva na području FBiH i BiH, Lasić je rekao kako je krajem veljače u FBiH registrirano 330.398 nezaposlenih osoba, te da stručni kadrovi u tom broju sudjeluju sa 62,54 posto ili da ih je 206.617.

U tom smislu Lasić je posebno kritizirao primjenu paketa Zakona o akcizama, zbog čega je, kako je rekao, posredno ili neposredno u različitim oblastima gospodarstva ostalo bez posla oko 2.500 radnika.

On se kritički osvrnuo i na primjenu Zakona o PDV-u, koji će, kako je rekao, uveliko loše utjecati na uvozno izvozne tijekove u BiH, posebice kada se tiče stanovništva u pograničnim dijelovima BIH koje će "ići u Hrvatsku ili Srbiju i Crnu Goru radi kupovine osnovnih životnih namirnica, a koje tamo imaju povoljniju poreznu stopu pa samim tim i manju cijenu".

Lasić je na današnjoj konferenciji najavio da će 6. aprila u Mostaru biti održana Skupština Gospodarske komore Federacije BiH.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2005, 11:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
bosnjak061 je napisao:
ovdje grijesis, jer na taj nacin ako npr. kupujes radije proizvode iz SiCG pomazes ekonomiju SCG a slabis ekonomiju BiH i na taj nacin kod World Banke, oslabljujes imidz BiH (u kojoj se nalazi i rs) i samim tim nemas mogucnost povoljnih kredita a povoljni krediti su bitni za razvoj Bosne i Hercegovine. Jer, svjetska banka ne gleda na rs ili federaciju, ona gleda samo na drzavu! Ako zelis bolje Bana Luci i rs-u stavljaces prioritet Bosne nad ostalim zemljama... mozda bi ti morao razmisljati vise glavom a manje srcem. Ako vec toliko volis srbiju...

Не видим у чему је ту грешка. Човјек купује производе из Републике Српске и Србије ... једном ријечју, српске производе! И ту се потпуно слажем са duck-ом, јер потпуно ми је свеједно да ли паре иду у буџет Републике Српске или Србије, јер и једном и другом подједнако желим развој и напредак. И није ми криво уколико се Србија богати на наш рачун. И да, прије бих купио производ из Србије него из Федерације БиХ!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2005, 18:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
medi je napisao:
Не видим у чему је ту грешка. Човјек купује производе из Републике Српске и Србије ... једном ријечју, српске производе! И ту се потпуно слажем са duck-ом, јер потпуно ми је свеједно да ли паре иду у буџет Републике Српске или Србије, јер и једном и другом подједнако желим развој и напредак. И није ми криво уколико се Србија богати на наш рачун. И да, прије бих купио производ из Србије него из Федерације БиХ!

Brainwashed....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2005, 19:54 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
medi je napisao:
bosnjak061 je napisao:

ti ocito nisi procitao sta sam ti napisao! Neslabis ti federaciju ako kupujes robu iz srbije nego oslabljujes i rs. jer ako ne kupujes iz federacije, makroekonomski oslabljujes i BiH u kojoj je prizno ti ili ne i rs i samim tim slabis rejting BiH a onda rs ne moze imati povoljne kredite. Samo, ti si ocito jos ili djete ili ne znas citati latinicu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2005, 08:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Banjaluška pivovarna trenutno ne zanima Laščanov

Mladen Miković
mladen.mikovic@finance-on.net

objavljeno 1.4.05 22:30, št. 64/2005

"Banjalučka pivara nas trenutno ne zanima," so nam povedali v Pivovarni Laško. V agenciji za privatizacijo Republike srbske so nam namreč povedali, da bodo ta teden razpisali nov natečaj za prodajo skoraj 54-odstotnega deleža pivovarne. O tem bodo, kot pravijo, obvestili tudi Laščane kot tudi druge pivovarne, ki so v več kot štiri leta trajajoči privatizaciji pokazale zanimanje. Med njimi so tudi Interbrew, Carlsberg in Heineken. Na natečaju bodo prvič lahko sodelovali tudi nestrateški vlagatelji, ki so imeli vsaj 76 milijonov evrov letnih prihodkov.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2005, 14:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
bosnjak061 je napisao:
ti ocito nisi procitao sta sam ti napisao!

"Очигледно" је да јесам, иначе не бих стављао коментар на цитат из твог коментара.
bosnjak061 je napisao:
Neslabis ti federaciju ako kupujes robu iz srbije nego oslabljujes i rs.

Зар сам ја написао нешто у вези економског слабљења Федерације БиХ!? Цитирај дио мог коментара у којем сам то написао!
bosnjak061 je napisao:
jer ako ne kupujes iz federacije, makroekonomski oslabljujes i BiH u kojoj je prizno ti ili ne i rs i samim tim slabis rejting BiH a onda rs ne moze imati povoljne kredite.

Ако ја потражујем неки производ у Републици Српској и ако се тај производ не производи у Републици Српској, за мене као Србина је нормално да ћу посегнути за производом те врсте из Србије. Тиме Република Српска није ништа изгубила јер једноставно она тај производ нема у понуди на свом тржишту. О томе да ли је Федерација БиХ нешто тиме изгубила ме се не тиче, јер оваквом куповином производа јачам привреду Србије, до које ми је као што сам рекао подједнако стало као и до Републике Српске! Када се осврнемо на кредитни рејтинг државе о којем ти причаш, Република Српска тиме ништа не губи, али ништа ни не добија; али добија Србија која ми је важнија од Федерације БиХ!
Друга би ситуација била, када бих куповао производе из Србије а који се производе у Републици Српској (што иначе ријетко радим), јер онда би самим тим слабио произвођаче истог производа у Српској и слабио српску привреду у Српској на рачун оне у Србији.
Трећа би ситуација била да нема споразума о слободној трговини са Хрватском и Србијом, који је нажалост тренутно суспендован, јер се приходи од увоза сакупљају на државном нивоу па тек онда по унапријед одређеном кључу распоређују ентитетима. У том случају би куповина производа из Србије штетила Републици Српској управо због начина прикупљања и расподјеле прихода од увоза! Овако са споразумом о слободној трговини Српска не губи ништа са оваквим начином куповине производа какву ја вршим.
... у оваквим околностима какве јесу, то, да ли Федерација БиХ има у понуди производ који Српска нема, ме уопште не интересује, као ни то каква је економска ситуација гледајући глобално на нивоу БиХ. Једноставно постоји минимум националног интереса испод којег не идем, и за који сам спреман жртвовати један мали дио економског напретка, што и чиним!

bosnjak061 je napisao:
Samo, ti si ocito jos ili djete ili ne znas citati latinicu.

"Очигледно" је да сам оно што сам, а ти ниси писао латиницом већ енглеским алфабетом!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]