Rivaldinho je napisao:
Ne tvrdim ja ništa, već postavljam pitanja. A pitanja ima
I Francuzi su mega-giga-NATO saveznik USA, pa su opet pokušavali na svoju ruku sarađivati sa Rusima, pa su im onda Ameri uši zavrtali. Ali, iskočili su jasno iz tog šablona da se baš svaki potez dešava po diktatu Ujka Sema. Dakle, zašto ovdje Turci i Arabija kao regionalne velesile ne bi pokušali igrati ponešto na svoju ruku? Više oni trebaju Americi nego Amerika njima. Ne kažem da ih se pita, ali šta ako oni pokušavaju da ih se pita

Ako su Turska i Amerika tako nerazdvojno i potpuno povezani, zašto im Amerika pravi toliki problem sa Kurdima podržavajući iste? "Podijeli pa vladaj" je drevna politika. Zar ne bi velika islamska (sunitska) unija mogla biti mnogo veći nosilac moći od sadašnjih pojedinačnih država? Šta da je ISIL preuzeo Siriju, kako se spremalo do dolaska Rusa, i predao je Erdoganu na protektorat, pa onda i Irak? To su doslovce milioni vojnika na terenu i u slučaju nekog lošeg razvoja situacije, može li čak i NATO napasti kopneno ili ih bar odvratiti prijetnjom? Šuška se već da Saudijska Arabija ima nuklearno oružje, a znamo šta to znači u smislu odvraćanja od napada. Mislim da Amerikancima ne treba ni jedna nova supersila, dovoljno im smeta ovih par što već postoji. Ne vjerujem da je situacija baš tako crno-bijela.
Nista nije lose pitat, pogotovo u sadasnjem stanju oko Sirije, gdje je ko; sta je ko; kako se ko ponasa u igri i rasomonijadi velikih sa ovom nesretnom drzavom i slicno.
Trenutno zapad Siriju definise kao stanje haosa, kako ID slabi i gubi iz dana u dan eto vec nekoliko dana ta fraza "haos" dominira u stampi i kod analiticara u komentarima. Haos!!
U stanju "haosa" svasta moze da se desava tj svako iznenadjenje i nije iznenadjene!!?
Stvara se atmosfera odrijesenih ruku!!
Oslobadjanjem dijelova teritorija od strane pro Asadovih snaga i preuzimanjem istih od ID-ISILa zapad ne prikazuje situaciju kao postepeno vracanje na normalu
i uspostavu legtimene vlasti i reda na sve vecem dijelu Sirijske drzave vec prikazuje to kao sve veci haos.
Eto tako ispada da je na oslobodjenim djelovima i ukupno u Sirji iz dana u dan gore nego sto je bilo dok je ID ili ISIL drzo pojedine teritorije.

btw, ja ubacih i koristh gore ime : ID (islamska drzava) ali pravilnije je ISIL za ovu bagru. Neki dan jedan Egipcanin me spravom popravi , kaze to nije nikakva drzava i ne zovi te ju tako?