banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 09:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 138 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kupovina gitare
PostPoslato: 15 Feb 2016, 19:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2016, 21:27
To zbog mogućeg odustajanja? :D :D

Savjetovali su mi na jednom forumu ( je l' smiju ovdje da se pominju drugi forumi? :D ne vidjeh to u pravilima, ako ne, editujte me) da ne uzimam baš neki raštimani krš na kome se ne može svirati, jer ću da se ubedačim u startu koliko to loše zvuči.
Pa, sam zato kontala da uzmem nešto ne tako loše.
Gledala sam i na Piku, ali tamo neko može da mi proda nešto niđe veze, pošto se ne razumijem.
Vjerovatno ne bih skontala na prvu da ima neku veliku felu (ako ima).
A, ono...ako uzmem u radnji, valjda će neukoj da mi izađu u susret. :D

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2016, 19:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Uzmi ovo sto rece pingvin....90km...u fisu ili tako negdje....ispravne gitare koje stimaju bez problema...a opet ne potrosis brdo para....

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2016, 20:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2013, 14:00
Meni je ta od 90 KM zvucala ok jer sam tek pocinjao i nisam imao pojma kako dobra gitara moze zvucati.Nisam ni pomislio odustati od vjezbanja.Nakon godinu dana dobijem novu,bolju i sad kad uzmem ovu staru u ruke kao da sviram vuvuzelu :D

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2016, 20:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2010, 15:48
Imas dobre SX gitare za pocetnike u rangu 150-200 km. Gitare su nastimane kad ih kupis, ali ocekuj da se brzo rastima, mora se to malo razraditi. Skini aplikaciju Guitar Tuna, dok ne skontas stimovati po sluhu. I jos nesto, ja bih ti preporucio klasicnu gitaru za pocetak, zbog prstiju.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2016, 08:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Aaa, ne može klasičnu, ja to moram teže :D
Šalu na stranu, rekoše mi da je akustična teža zbog žica, zato što odu prsti ispočetka, ali da je lakša s te strane što ima uži vrat.
Jedna moja drugarica je pokušavala da uči na klasičnoj, pa nije mogla da pohvata sve žice fino zbog širine.

Hvala na preporukama :)
Moraću jedan dan da krenem u obilazak, pa valjda nađem nešto.
Drugačije ne može.

A, sve kontala da sam skromna sa cjenovnim rangom :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2016, 11:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2015, 07:30
PIVI RAPTOR...
KOLIKO KOSTA I IMA LI GDJE ZA KUPIT...

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2016, 21:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U sustini ti jesi skromna sa cjenovnim rangom jer gitare malo zvucnijeg proizvodjaca za te pare su obicno njihovi najjeftiniji budzet modeli....znaci kad govorimo o globalnoj cijeni gitare to je neki pocetak....e sad...druga strana medalje je sto ti hoces da slupas 400km na nesto cemu ces se mozda posvetit....tu ja vidim neku dozu bahacenja jer mozes proc dosta jeftinije a ti sama neces ni osjetit razliku...al dobro...svako ima svoje potrebe i limite....

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2016, 06:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pitanje.
Ovo za pivi raptor gitaru..

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2016, 07:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da je vise nema nigdje kupit novu....al to je i logicno, sada za iste pare ima gomila boljih gitara...

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2016, 06:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Meni ce trebat neka gitara na taj fazon.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2016, 02:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Nimerija, otidji do Artista i pogledaj. Ljudi su jako ljubazni i imaju zaista veliki izbor instrumenata koji će se uklopiti u tvoj budžet. Pogledaj, probaj i već ćeš se zaljubiti u neku od njih :)

Ako već imaš taj novac, u širokom luku zaobidji smeće iz FISa.

Slika

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2016, 08:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pa, ja nisam to gledala kao bahaćenje, zato što mislim da ću se posvetiti tome. :)
Prosto računam da neću odustati, jer ako krenem u startu sa idejom mogućeg odustajanja, onda od toga nema ništa.

Gledala sam po netu i ove SX, možda na kraju i uzmem neku od njih
Gledala sam i na Artist sajtu, tamo ću prvo otići.

U principu, meni je bitno da se može učitit i svirati na njoj. I da ne zvuči toliko očajno. I da neće biti neupotrijebljiva za 2-3 mjeseca.
I, ako mogu da uzmem nešto takvo za 200KM-super.

Ovo 500 sam navela kao neki limit, dalje od toga za početak ne bih išla.
Ali, ne predstavlja mi nikakav problem ako mogu da prođem duplo jeftinije.
Ne treba mi da pokazujem i hvalim se koliko sam platila i da je neka marka, već da učim.

Fis svakako otpada,tamo je sve smece. :D
I to smece koje se, na drugim mjestima, moze naci dosta jeftinije.
Pa, cijenim da je tako i sa tim gitarama koje imaju.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2016, 19:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Do 500 KM ima super gitara...

Krenucemo od ovih low budget... Jay Turser... Njih mozes naci oko 200 KM, sasvim su ok za pocetnike, nesto kao SX... Za 350 mozes uzeti Washburn WD10 (cak i paket, ako ti nesto znaci), koja je odlicna za te pare... Takoreci, nasljednik jedne od najprodavanijih Washburn gitara D10... Mada i Jack Daniels ima model za te pare, AG1, ali iskreno, nisam probavao JD pa ne mogu sa iskustvom reci kakve su... Obicno kada idem u Artist, probavam Washburn...

Sto se tice pocetnicke gitare, ja imam Hohner H06, kupljen u Fisu prije skoro 10 godina... Meni je odlicna, jeste da je u pitanju klasicna gitara (koju ti ne bi)... Placena 80 KM tada... Generalno, neces ti ni za godinu dana i vise primjetiti razliku (doduse, necu nikoga da potcjenjujem, mozda ces napredovati puno brze od mene, posto sam ja tek prije 2-3god primjetio da mi ova gitara vise ne ispunjava zahtjeve, mada se i dalje moze svirati i super zvuci, ali nije to to)...

S druge strane, moj drug je kupio SX komplet za nekih 200injak KM, i po meni je to bilo vece bacanje para nego moja gitara za 80 KM... Malo da je jos skupio, bolje bi prosao sa Washburnom, i to puno-puno bolje... Svirljiva je ona i sve, ali po meni previse praskav zvuk ima (nemam bolju rijec)...

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2016, 21:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Da ga *ebem ko je kupio dobru gitaru od prve. :D :D :D

Jay Turser su daleko bolje od SX, u istom cjenovnom rangu. Imao sam prilike probati nekoliko (elektricnih doduse) Jay Turser gitara i uopste nisu previse lose.

Washburn od ~ 350km je ok, ali - pragovi nisu izbruseni (nivelisani), i neke sitnice koje su bitne su nedovrsene. Ako stavis bronzane zice za akusticnu, previse tvrde, pogotovo za pocetnika. Zato je najbolje odmah nabaciti desetke za elektricnu, em su mekse, em mozes bendati G zicu :D.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2016, 22:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Sto se tice pocetnicke gitare, ja imam Hohner H06, kupljen u Fisu prije skoro 10 godina... Meni je odlicna, jeste da je u pitanju klasicna gitara (koju ti ne bi)... Placena 80 KM tada... Generalno, neces ti ni za godinu dana i vise primjetiti razliku (doduse, necu nikoga da potcjenjujem, mozda ces napredovati puno brze od mene, posto sam ja tek prije 2-3god primjetio da mi ova gitara vise ne ispunjava zahtjeve, mada se i dalje moze svirati i super zvuci, ali nije to to)...
Ovo je otprilike bila poenta moje price...ako hoces da naucis svirat mozes napredovat ne znam kako brzo al na to ne utice kvalitet instrumenta....pogotovo kad je akusticna gitara i drndanje na istoj u pitanju...klasicna gitara je puno laksa za svirat, barem po meni, malo siri vrat, plasticne zice, nekako meksa i manje napadna....akusticna gitara ima uzi vrat slicniji elektricnoj, meni je to uvijek bilo zeznutije jer je manje prostora, zice su metalne i samim za pocetnika veome teske za naviknut se....

A zasto pricam o odustajanju....pa jednostavno....ljudi misle da se gitara uci iz knjige, da se akordi uce memorisanjem i bubanjem, da je lakse svirat skuplji instrument i slicne gluposti....sustina je vrlo jednostavna...zdrav prav instrument koji stima i nema neke nezdrave devijacije je sasvim dovoljan...zvuk je najmanje bitan...problem nastaje kad ljudi skontaju da treba sjedit dva sata sa instrumentom u ruci a nemoc povezat tri pravilno odsvirana tona....i da se tako nesto ne uci iz knjiga niti da je kriv instrument, zice, zvuk, kisa koja pada tri dana i slicno....poenta je u vjezbanju....i samo u vjezbanju....

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2016, 22:57 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 03 Okt 2005, 01:56
Na vjezbanje i motivaciju, bar u mom slucaju, utice instrument itekako. Ja sam prvu gitaru kupio jer mi se abnormalno svidjala, neki od mojih idola su svirali na slicnim gitarama a i uklapala se u moj budzet. Prosto sam bio ocaran i jednostavno nisam mogao da gledam u instrument a da ga ne sviram. Kasnije sam, kad sam shvatio/naucio neke stvari, sredio pragove, promjenio masinice i magnete i to sve uceci i eksperimentisuci. Nosio sam je raznim majstorima dok nisam postigao da je instrument apsolutno po mom ukusu. Nakon toga sam dobio jos vecu motivaciju. Nakon godinu-dvije iz aviona sam mogao primjetiti koliko su mi SX, Performeri i slicni losi instrumenti. Ne kazem da se ne moze svirati na njima ali bih bio upola manje motivisan, pogotovo kad je vecina koju sam probao imala neke fele. Meni je zvuk dok sviram bitan, jbg.
Sad pokusavam da sviram malko klasicnu, i igrom slucaja u posjed mi je dosla gitara ranga Fisovog Hohnera koja je lijepa na oko ali ja nikako nisam zadovoljan. X puta sam prekinuo vjezbanje jer je alhemija ustimati to cudo.
Naci zdrav, prav instrument za apsolutnog pocetnika je kao igra na srecu. Jednostavno, nema se dovoljno znanja i pored svih informacija koje se mogu procitati na netu, i to je sasvim normalno. Jednostavno, uzmi instrument koji ti se svidja, ima to nesto, podsjeca te na nekog uzora i uklapa ti se u budzet (torba, trzalice, zice, stimer, capo, sve to ukalkulisi). Zamoli zaposlene u radnji da ti odsviraju par akorda, neki solo da cujes zvuk (meni licno je privlacniji "svjetliji" zvuk, nekom opet nije). I trci kuci i vjezbaj i samo vjezbaj...
Sve napisano je opet, moj licni stav. Mene iritira rastimanost, priguseni tonovi zbog nesredjenih pragova vrata, pretjerano brujanje pragova, nerazumno visoka/niska akcija, tanke zice, trzalice koje klize kao namazane uljem itd i zbog toga sam noci proveo citajuci specifikacije, eksperimentisuci, stimajuci, mjenjajuci akciju, zice i majstore zbog nekih gitara. Misljenja sam da instument nije mobilni telefon da se mjenja svake 2 godine ili krace. Dobar instrument je instrument za cijeli zivot. Zato vrijedi uloziti.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2016, 12:42 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Uzeh, na kraju, ovu :)
http://www.artist.ba/mex/artikal.php?gl ... 3&art=7679
U Artistu, stvarno su ljubazni i susretljivi.
Tip nije htio ni da mi pokazuje neke skuplje modele :D
Meni je super, za učenje mi je skroz ok.

Hvala svima na preporukama i savjetima. :)

I mislim da će prsti da mi otpa'nu :D

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2016, 14:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Bravo.
Akusticna sa mapple top ? :) Malo cudno al ajd :)

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2016, 17:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2010, 15:48
Dobar izbor.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2016, 19:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

^^Ekšli, ne znam ni šta je mapple top :D :lol:

Znam sam da je mnogo tvrda, bar mi se čini. Žice su baš debele. To sam, ovako, na prvu skontala.
I prsti bole, ali nije strašno, koliko sam mislila da će biti. Onako, kao da se odmah počinju stvrdnjavati.
I jedino uspijevam da uhvatim e mol kako treba, da mi ne šušte ostale žice i da se čuje fino.
A, kontam da napredujem, jer ni to nisam mogla kad sam je tek uzela u ruke.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 138 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]