nofrks je napisao:
Sve se na kraju ispolitiziralo.
Upravo.
Mislim da o pojedinacnim slucajevima poput ovoga ne treba da odlucuje Kongres i Dzordz Bush, vec oni treba da se bave zakonom o eutanaziji i odobravanju i prihvatanju istog, etickim, moralnim, strucnim i zdravstvenim aspektima.
Rjeshavanje ovako licnih pitanja na najvisem drzavnom nivou moze samo pokrenuti niz drugih slucajeva i da se mnogi drugi obracaju predsjedniku, sto vuce na anarhiju i bezakonje (po princiou 'ovom cemo odobriti a ovom cemo odbiti').
Sa medicinskog aspekta mislim daje zivot pomenute Teri Skjavo potpuna ravna linija bez nade za izlijecenje.
S obzirom da ima teska ostecenja mozga i da se danas probudi iz kome, nema sanse da ima normalan zivot.
Postoje slucajevi opisani (istinu, jako rijetki) da osobe budu u komi 20 godina i da su se probudili. No to su mladje osobe, najcesce zadesno povrijedjene dospjele u takvo stanje, gdje stepen ostocenja mozdanih funkcija nije takav i daje obecanje za normalnu funkciju u slucaju budjenja iz kome.
To apsolutno ima nade.
Osim toga, taj teatralni pristup "vadjenja cijevi za hranu iz stomaka" i time gashenje necijeg zivota mi grebe uho.

Oni da su htjeli uradili bi to na drugi nacin.
Neko ko je u komi je pod stalnom medikacijom, osim sto se ishranjuje nazogastricnom sondom.
A to vec mnogo govori. Iskljucivanjem pojedinih medikamenata moze se takva osoba dovesti u stanje prirodne smrti bez da se iskljuci hrana ili respirator ili neki kabal.