Nitro je napisao:
Ti brate kao da živiš u nekom paralelnom univerzumu... Čuj da FIBA oporezuje transfere. Koliko ja znam, oprezivanje finansijskih transakcija je u nadležnosti države, a ne sportskih organizacija, a čak i da jeste, kad je to zadnji put napravljen neki megalomanski transfer u evropskoj košarci. Nije ovo fudbal, pa da se obrću desetine miliona na transferima igrača, a čini mi se da ti stvari upravo posmatraš, kroz oči prosječnog fudbalskog fana. UEFA prilično drži konce u svojim rukama, samo zato što je fudbalsko tržište, jedno deset puta veće od košarkaškog i što je fudbal globalno popularan sport i igra se u svakom kutku planete, a košarka mu po tom pitanju nije ni do članaka...
Amerikanizacija košarke kažeš... Šta to tačno znači? Evropa razvija talente, a NBA i Amerika ih upijaju i kradu? Ne razumijem baš. NBA nije poligon za razovj mladih igrača, ali svi ostali košarkaški segmenti u SAD, počev od razvojinih liga, preko NCAA, pa do razvojnih kampova i predsezonskih takmičenja, stavljeni su u službu razvoja i napretka mladih igrača.
U pravu si - sve posmatram kroz prizmu fudbalskog navijača, jer mene za evropskom košarkom zaboli koliko za lanjskim snijegom - niti je pratim, niti ću u budućnosti.
Što se tiče oporezovanja, nisam mislio na klasični porez, nego nešto poput management fee, tj. naplatu za ispisnicu. A taj bi FIBA mogla masno naplaćivati. Ako hoće da opstane...
Amerikanizacija košarke u smislu da sve više igrača iz Amerike nastupaju u evropskim klubovima... prvo se krenulo sa 2, pa 3, a sada kada se državljanstva dijele šakom i kapom ima ih u timu i daleko više.
Ne sjećam se da sam tvrdio da je NBA poligon za razvoj igrača (ako jesam, pogriješio sam) jer su to kod njih uglavnom koledži. Ali upravo u organizaciji koledž takmičenja se nalazi i odgovor za FIBA-in problem. To nije najjače takmičenje u Americi, ali ima odličnu posjećenost i izvanredne prihode.
Citiraj:
Zabrane igranja za igrače iz Evrolige... Koliko bi na kvalitetu izgubila domaća takmičenja, a koliko reprezentativna, da nema igrača iz CSKA, Reala, Barselone... Zamisli da Španija dođe na neko veće takmičenje bez Rodrigeza, Fernandeza, Ljulja, Abrinesa... Zamisli Srbiju bez Teodosića, Kalinića, Raduljice, Bogdanovića. Da ne pričam o domino efektu. U takvoj situaciji, pada kvaliteta takmičenja, sigurno ni u NBA ne bi dozvolili svojim igračima da idu na reprezentativna takmičenja. Pad kvaliteta, odnosno nedolazak najvećih igrača, automatski povlači i pad interesovanja, pad cijena ulaznica i pad posjete na utakmicama, pada interesovanje sponzora i novac koji ulažu. Jednom riječju krah. FIBA bi time, i ono malo što je radila, potpuno obezvrijedila i napravila sto koraka unazad... Prosto rečeno, kvalitet je ono što se traži, a 90 odsto tog kvaliteta je stacionirano u top evropskim klubovima i NBA. Kao krovna košarkaška organizacija, FIBA nije sebi smjela da dozvoli toliki period praznog hoda. Ono što sada mogu jeste da koncipiraju svoje takmičenje, da ga marketinški i finansijski ojačaju kroz par sezona, jer Valensija, Limož, PAOK, Aris, čak i pojačani ruskim i turskim klubovima, i dalje nisu garant kvaliteta, pritom vodeći računa da ULEB sigurno može da donese odluku o proširenju Evrolige, pri čemu će opet oni najjači tražiti prohodnost u to takmičenje. Potom da traže način da se kroz neki kompromis, oformi jedinstveno takmičenje... Ovako je to samo niz besmislenih represivnih mjera, koje mogu da naškode svima, a da ne donesu konkretnu dobit...
Pad takmičenja bi bio neminovan, ali šta je alternativa? Ovi igrači iz Evrolige ionako kako stoje stvari, neće moći igrati u kvalifikacijama? Ko garantuje da će se te reprezentacije uopšte kvalifikovati na EP/SP bez njih? Svodi se na isto.
I odakle ti da NBA ne bi SIGURNO dozvolio nastup svojima na takvim takmičenjima? NBA ima ugovor sa FIBA-om, uz uplatu osiguranja za svakog od igrača od strane nacionalnog saveza, svaki od njih može da nastupi i na EP, SP i OI. Bez te uplate nema ni nastupa.
Slažem se da FIBA nije smjela toliko odstupiti od klupskih takmičenja. Međutim, koliko se sjećam te 2001. dogovor je bio da ULEB preuzme samo Evroligu, a FIBA sekundarno i takmičenje reprezentacija. Sve to je ULEB izigrao i preoteo FIBA-i i taj drugi kup. Na kraju je došlo do toga da ne daju ni igrače za kvalifikacije - šta preostaje FIBA-i kao alternativa? Da prepusti i reprezentacije i da se samoukine?