Dođosmo na američku adresu!
Citiraj:
МОСКВА – Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије, одржао је конференцију за штампу на којој је говорио на тему обореног руског авиона Су-24 у Сирији, а том приликом је изразио озбиљну сумњу да иза напада на руски авион стоје Сједињене Америчке Државе.
Лавров каже да према уговору о коришћењу америчких авиона, сваки извршени напад америчким авионом мора да буде одобрен од стране Стејт департмента.
„Постоји питање умешаности САД-а у обарање руског авиона.“ – каже руски шеф дипломатије.
САД захтевају од свих чланица „коалиције против Исламске државе“ коју предводи Вашингтон, да они који користе америчке US-MADE борбене авионе, односно, авионе направљене у САД-у, морају координирати сва своја дејства са војском САД-а.
„Питам се да ли ови захтеви подразумевају и Турску. Ако је то тако, онда се питам да ли је Турска тражила дозволу од војске САД-а да својим америчким борбеним авионима оборе – ајде да кажемо „неидентификовани“ – авион на територији Сирије.“ – каже Лавров.
Лавров је рекао да све изгледа као добро планирана операција и унапред припремљен напад.
„Имамо озбиљне сумње у то да се радило о акту намере. То веома личи на планирану акцију“, рекао је Лавров на конференцији за медије.
Spašeni pilot tvrdi da nisu ušli u turski vazdušni prostor i da nikakvih upozorenja s turske strane nije bilo.
Citiraj:
„Заправо није било никаквих упозорења. Ни преко радија, ни визуелно. Уопште није било контакта. Тако смо ушли на борбени курс у редовном режиму. Треба разумети колика је брзина бомбардера и колика ловца Ф-16. Ако су желели да нас упозоре, могли су да се покажу, да стану паралелни у односу на нас. А тако нешто се није десило. Да, и ракета је дошла са репа нашег авиона. Ми је чак нисмо ни видели да бисмо успели да изведемо противракетни маневар“, рекао је он.
Он је додао да намерава да остане и настави да служи у саставу руских Ваздушно-космичких снага у Сирији.
„Наравно, нестрпљиво чекам да ме отпусте из болнице како бих се одмах вратио у строј. Тражићу од команде да ме остави у овој ваздушној бази — имам обавезу да вратим ’дуг‘ за командира“, рекао је новинарима преживели пилот Су-24.
Zanimljiv boldovani dio.
http://rs.sputniknews.com/rusija/201511 ... urska.html