Hertzog je napisao:
Jbt led jesu ruzna oba karavana, i 406 i C5

Ne mogu da se setim postoji li francuz koji izgleda lepo u karavanskoj izvedbi

Ovaj 406 u obicnoj verziji je super i mislim da je ono sto mi treba, ali kada pogledam budzet, onda definitivno benzinac mora biti prvi izbor, jeftiniji i za kupiti i za odrzavati, a potrosnja mi je u drugom planu
Xantia ruzna, 406 ruzniji, C5 karavan prve serije ne da gledati u sebe

Kako mislis "benzinac jeftiniji za odrzavanje"? Ja vozim 2.0HDI. Lik prije mene presao preko 100k i motor nije pipnuo. Ja ga vozim vec dvije godine i 58k sam presao, mijenjao sam glavu motora i dihtung glave (450 KM) zahvaljujuci mehanicaru koji je usuo zeleni permant a motor ima aluminijumsku glavu. Da to nije uradio (ne razumijem ja to u potpunosti, tako mi je objasnjeno iz tri razlicita izvora, posto nisam vjerovao na prvu da to moze prouzrokovati toliki problem) ne bih ulozio ni marke u njega. Ljudi pricaju o problemima sa turbinom ja jos uvijek ne razumijem sta se prica, imam 409 k na satu trenutno. Ostalo u ovih dvije godine i nekoliko mjeseci i 58 000 kilometara sam zamijenio samo stabilizatore, sajle rucne i ventilator klime, zamijenio pakne prije dva mjeseca i ventilator u kabini ovog; sve ostalo sto sam radio je imalo veze sa hidraulikom. Zasto pisem o Xantiji? Zato sto je 70% mehanike isto kao na 406, radjene su na istoj platformi. Mali servis na svakih 15k, ja ga radim na svakih 12k, ulje provjeravam sedmicno, dosipam nikad. Potrosnja ovog mjeseca 1200km sa 110KM na krajina petrol pumpi (zaboravio sam kolika je cijena dizela kod njih sada, 1,79 ili 1,82 pa zato pisem ovako).
Ne zelim favorizovati nista, samo pisem svoja iskustva i ono sto sam pokupio usput. Ja vozim Xantiu i ne bih preporucio nikome da je kupi ako nije redovno odrzavana u ovlastenom servisu (a to ces naci sutra... malo sutra) jer poslije 15-16 godina, stabilnost i udobnost koje donosi hidraulika dodje na naplatu jer crijeva poslije toliko godina izgube elasticnost pa svakih pola godine nadjes fleku ispod auta. Jest da su to popravke od 30-50KM ali kida zivce. I Xantia ima problem sa letvom volana pa na puzu iste poslije 200tinjak kilometara pocne da kapa ulje. 406 sa dizelom ima onaj DPF filter (ili kako se pise). Drug koji je kupio 406 karavan (2.2 hdi) ima posebnu svesku za auto gdje pise sve i marku sto ulozi u njega, od sijalica i goriva pa do popravki i servisa. Taj filter mu se zacepio i trazili mu (mislim 600 KM, nisam siguran) za ciscenje i/ili zamjenu.... Uklonio ga i kaze da mu je potrosnja manja za (skoro?) litru na 100km.
Svako auto ima svojih problema i mana, posebno kada prodju godine. Planiram naredne godine mijenjati auto pa ponekad virnem na pik da vidim sta ima. Iako trazim nesto drugacije, po mom laickom misljenju, u tom budzetu 406 sa 2.0HDI je best buy.
A prije nego sam kupio Xantiu razmisljao sam i o benzinu. Svi mehanicari su mi rekli da je HDI odlican motor, u rangu 1.9JTD, ali da francuzi, osim 3.0V6 u Xantiji Activi i 3.0 u XMu, nisu napravili dobar benzinski motor.
@E. imas komentar?