Wish I Was Here
Zach Braff... koliko zna da glumi šašavog, vrckavog lika (zbog čega mi je drag), toliko ne zna da piše i režira.
Njegov projekat koji je dobio preko
3 miliona dolara putem crowdfundinga (iako je taj vid finansiranja za nekog već prilično uspješnog u industriji bio popljuvan od mnogih kritičara) je izgledao obećavajuće, ali je prilično podbacio... Film je bio rasprodan u New Yorku (a navodno i u Londonu i drugim metropolama) prošle godine kad je izašao, te ga stoga nisam pogledao, ali mi je ostala želja da vidim to crowd-funded čudo.
"Wish I Was Here" is the story of Aidan Bloom (played by me), a struggling actor, father and husband, who at 35 is still trying to find his identity; a purpose for his life.Pal, move on - you're not a director! Razumijem ja tu umjetničku slobodu i tu želju za dokazivanjem, ali osim par smiješnih dijelova na početku i pri kraju, ovdje postoji jedna velika rupa. Jedina svijetla tačka filma je bio Jim Parsons, a i on je bio ispod prosjeka...
Kad je opisivao zašto koristi Kickstarter za finansiranje i o samom sadržaju filma, Zach je napisao ovo:
I want you to be my financiers and my audience so I can make a movie for you with no compromises. I know it's risky, and I don't know if it's going to work, but here are a few reasons why I think it's worth it to fund via Kickstarter.
[...]
The result is some funny chaos...Ne. Rezultat je samo haos. Razumijem da film pokušava da obuhvati teške ljudske emocije, gubljenje oca, finansijsku nestabilnost, nezadovoljstvo i nemoć u porodici, na poslu i u međuljudskim odnosima, težinu filmskog života i odgajanja djece... previše pokušava, a malo toga uspijeva, izvlačeći se na jeftine klišee i površne likove.
5/10