banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 00:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 92 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2005, 20:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
spavac je napisao:
mukta rece da ne dopustas knjigama da te opiju, vec dosadasnjem iskustvu. daj mi primjer tog tvog iskustva po pitanju, sta je istina i ko je Bog. vidim da volis da kindjuris pitanja, koja moze da ih postavi i moj djeda, ali izbjegavas pricati o njim.

Svoja iskustva.. ???
Jos nisam nikog sreo ko je mogao rijecim areci to iskustvo.. sorry.. ako ga dozivis znaces ko ga ima.. vidi se..

"Ko prica ne zna, ko zna ne prica.. " :-?

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2005, 07:32 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
sve mi se cini da ne znas ni sam o cemu pricas. jedno pricas drugo tvrdis. najbolje ti je da se vratis na svoje postove i procitas ih dobro. sorry.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2005, 09:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

hahaha
Ma ja sam samo konobar.. koji je filozofiju ucio u kafani..
Tako sreco... samo napred.. filozofiraj sam za sebe.. :)

Pozdrav :lol:

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta: Re: Promjena religije
PostPoslato: 07 Mar 2005, 11:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Dove je napisao:
Sta mislite o ljudima koji promijenu religiju (iz bilo kojih razloga)? Da li bi vi to uradili? Da li se religijsko operdjeljenje dobije po rodjenju ili je to vlastiti izbor?

Vjernik ? Da li je vjernik onaj koji ide u crkvu svaki dan ? Onaj koji ide u crkvu nedjeljom ? Ili onaj koji uopste ne ide u crkvu,ali vjeruje ?
Mislim da bi covjek bio vjernik dovoljno je da snazno vjeruje u "to nesto" a koliko on cesto posjeti popa ili hodzu to i nije tako bitno.

A da li se vjera dobija rodjenjem ? hm... U neku ruku da,ali opet mislim da ljudi ako zele i ako imaju dobre razloge da predju u bilo koju drugu vjeru to i treba da urade. Mnoge je na to natjerao rat i te ljude treba razumjeti,a mnogi su presli u drugu vjeru radi nekakve "mode" ili sticanja para i ja to osudjujem..
U svakom slucaju mislim da je sve stvar pojedinca . . .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2005, 22:25 
staromodan
Korisnikov avatar

JivanMukta je napisao:
hahaha

e konacno prizna ko si. a i po slici se vidi da si nestabilna licnost. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2005, 01:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
JivanMukta je napisao:
hahaha

e konacno prizna ko si. a i po slici se vidi da si nestabilna licnost. :wink:
:lol: :lol: :lol: :lol:

Zadovoljio svoj ego??
Ili hoces jos??? :lol: :lol: :lol:

Spavaci me ne mogu povrediti.. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2005, 11:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
spavac i JivanMukta prestanite sa ovim djetinjim prepucavanjima nedostojnim osobama na duhovnom putu. Ako se ne slažete onda ili lijepo pričajte ili ignorišite jedan drugog.

Nikakva rđava riječ da ne izlazi iz usta vaših, nego samo što je dobro za napredovanje vjere, da da blagodat onima koji slušaju. I ne ožalošćavajte svetoga Duha Božijega, kojim ste zapečaćeni za dan izbavljenja. Svaka gorčina, i gnjev, i ljutina, i vika, i hula, da se uzme od vas, sa svakom pakošću. A budite jedan drugome blagi, milostivi, praštajući jedan drugome, kao što je i Bog u Hristu oprostio vama. (Sveto Pismo, poslanica Efescima 4,29-32)

Ko nikog ne mrzi, ko je strpljiv, blag i samilostan, slobodan od samoljublja, spram zla-dobra ravnodušan; ko je svagda zadovoljan, obuzdan, nepokolebljiv, umom, sviješću, za Me vezan, Meni odan: drag je Meni. (Bhagavad-Gita 12,13-14)

Ovo uzvraćanje zla dobrim će postići samo oni koji su strpljivi i ovo će postići samo oni koji imaju velik udio u lijepoj naravi. (Kur'an 41,5)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2005, 16:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Izvinjavam se i Vaderu i Spavacu i ostalima koji su to citali.. na mojim rekacijama.. samo malo sam sjeb.. ovih dana.. jer samo ostao bez posla.. pa mi sve ide na onaj nerv.. dole nize..

Vader hvala na upozorenju..

Pozdrav i svako dobro.. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2005, 20:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Nema problema, svima se desi. Ja se trudim da u takvim situacijama uglavnom ništa ne pišem, jer u lošim stanjima svijesti i duha ne mogu drugima nešto lijepo i izgrađujuće prenijeti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2005, 22:43 
staromodan
Korisnikov avatar

ne sjecam se da sam ga uvrijedio, rekao da je budala ili kreten. prepucavanje je psihicka igra. ono sto pokusavam da mu kazem jeste da je krenuo sa jednim stavom bez argumenata, koja sam ja trazio od njega da bi me uvjerio da ono sto on misli je validno. nevidim nigdje da smo obadvojica prekrsili neka pravila.

ps. mukta, prijateljski savjet, u vezi posla, da pokusas da se molis. vrijedi pokusati, vjeruj mi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2005, 20:13 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Viacheslav Polosin -Bivši prota Ruske ortodoksne crkve

PROTA VIACHESLAV POLOSIN PREŠAO NA ISLAM
Nezavisimaia gazeta--religii, 2 June 1999

Prota Viacheslav Polosin, sveštenik Kaluga episkopije, koji je sada direktor Komiteta za odnose sa javnim udruženjima i vjerskim organizacijama ruske federacije (Committee on Relations with Public Associations and Religious Organizations of the State Duma of the Russian federation) je prešao na islam. “Ja sam odlučio da uskladim moj društveni status s mojim ličnim ubjeđenjima,” Viacheslav Polosin je rekao, “i da javno posvjedočim da sebe smatram pristalicom velike tradicije istinite vjere poslanika monoteizma koja je započela s Ibrahimom [alejhisselam]. Ja sebe više ne smatram sveštenikom niti članom nijedne ortodoksne crkve.”

Viacheslav Polosin je istovremeno izgovorio i tradicionalnu formulu (Kelime-i šehadet) koja izražava njegovo prihvatanje islama: “Nema boga osim Allaha, Muhammed [alejhisselam] je Njegov poslanik.” Viacheslav Polosin smatra da je Kur’an-i kerim posljednja objava na zemlji koja je poslana Muhammedu [alejhisselam] i kategorično se protiuvriječi onim koji “iz nekog razloga smatraju da je arapski tekst Kur’an-i kerima stran ruskom mentalitetu.” U svom intervjuu sa žurnalom Musulmane Viacheslav Polosin je oštro kritikovao kršćane a naročito ortodoksnu tradiciju. Po njegovom mišljenju kršćanstvo je “asimiliralo Allaha, stvaraoca, s Njegovim stvorenjem, čovjekom,” što je antropomorfizam. Viacheslav Polosin je ovako rekao o kršćanskom kultu svetaca, “Posrednici, očevi i učitelji su postojali, koji su, iako nisu bili poslanici, vijekovima propovijedali u ime Allaha, da je ova praksa u crkvi postala kriterijum koji je laicima teško izbjeći a onom, na položaju sveštenika, nemoguće.” Prema Viacheslavu Polosinu njegova supruga “u potpunosti dijeli njegov izbor pogleda na svijet.”

Ovaj bivši ortodoksni sveštenik je identifikovao Geidara Džemala kao osobu koja je imala uticaja na njegov izbor. On je izjavio da su priče o svetoj Kabi i hadždžu na njega ostavile veliki utisak.

Vrh

Tema posta: Re: Promjena religije
PostPoslato: 19 Apr 2005, 23:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Dove je napisao:
Sta mislite o ljudima koji promijenu religiju (iz bilo kojih razloga)? Da li bi vi to uradili? Da li se religijsko operdjeljenje dobije po rodjenju ili je to vlastiti izbor?

Јеретици и секташи, осим ако мјењањем вере постану ПРАВОСЛАВНИ.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 92 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Sva vremena su u UTC [ DST ]