banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Avg 2025, 05:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19328 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795 ... 967  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Okt 2015, 21:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2005, 09:40
Meni je plava najdraza :) Inace, veoma dobar crtani...

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2015, 23:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Moze i meni linak ako je dobar dvd rip ili nesto slicno

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 08:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2011, 15:13
Archangel je napisao:
Jel izasao eng dub? Ako je, mozes poslati link?

Jeste.
Imas pp.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 09:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Slika

Na drugo gledanje šest puta gluplji nego prvi put.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 10:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slika

Ima ovdje svega, pogotovo referenci na film, ali i sprdnje s njim. Meni je mlako, neuvjerljivo, plitko, dosta plitko.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 18:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Bahamut je napisao:
Archangel je napisao:
Jel izasao eng dub? Ako je, mozes poslati link?

Jeste.
Imas pp.

Hvala, skida se :)

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 20:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Feb 2004, 23:11
Inside Out je divan. A Sadness je i meni najbolja.

"Posle mene" je sasvim solidan. Puno kliseja ali lijepo je to upakovano za solidan film. Vise mi se svidjela ideja da mladi glumci diplomiraju sa filmom. Kako sam davno izasao iz srednjoskolske klupe, pitam se da li je zaista onakva anrhija u gimnazijama, a ne zelim zvucati kao neki starac "u moje vrijeme...".
Dvije scene su dobre: kad direktorka ne reaguje na tucu i odgovara nastavnici "nema tu sta skola da se trudi, sve dolazi iz kuce." Kada bih se ja pitao, sve te nastavnike koji kao papagaji ponavljaju da "sve dolazi iz kuce" bih poslao na biro, pa ako sve dolazi iz kuce, onda mi i ne trebas. Neki trud se mora uloziti.Druga je kad jedan glumac unistava slike sa zida Tesle, Sv. Save, Pupina...ai to je vec vidjeno u "Klipu".

I dalje apelujem da se pogleda "Nicije dete" koijem su dali los termin. Vendersov "Nebo nad Berlinom" , pa Sorentinova "Velika ljepota" i onda "Ničije dete". Eto toliko je jak utisak.

Da li je neko gledao "Crimson peak"? Sjecam se da mi se svidio Panov lavirint.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 21:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Slika

obavezno zaobidjite ovo sranje

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 22:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
Koliko je ovaj crveni nadrkani brat jebeno sjajan :lol:

Tačno sam znao :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2015, 13:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Slika

koliko cu puta sam sebe uvjeriti da ne treba gledati ova hajpovana sranja...
dosadan film do zla boga

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2015, 14:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Džontra je napisao:
Pokušao gledati Minions i odustao.
Minionsi su ok kao sporedni likovi u Despicable me, ali kao samostalni likovi...ne baš...plus Sandra Bullock...

Možda ti se nije svidio zbog skrivenih značenja :D

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2015, 16:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Pogledah i ja Inside out... Tipicni Diznijevski crtani, zato se i svidja Vanji, jer on je veliki fen Frozena...

Par dobrih fazona, a generalno nista wow da bih ga pamtio, osim ako nisam dete od 9 godina

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2015, 19:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
vrijedi pogledati ničije dete.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2015, 22:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Southpaw

Oduševljen sam, odličan film. Čak ni crnac nije bio iritantan. K'o što negdje pročitah - moderni Roki.

8.5/10

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2015, 06:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Spoiler:
Slika

The Martian
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Martian_(film)

Prvi Ridley Scott u proteklih 5 godina koji se moze pogledati

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2015, 08:14 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Je l' stigao kod nas?

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2015, 08:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Jeste. I ja zadovoljan, dobar film. Jedino su malo pretjerali sa Kinesko-Americkim kominacijama, dok Englezi skakucu iza. :D

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2015, 09:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Logično. Kina je odma nakaon SAD po zaradi filmova preko ulaznica, mora ih se malo veličati.
Michael Bay to već uradio s Transformersima 4...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2015, 11:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Ja moram priznati da sam za vrijeme cijelog filma ocekivao da neko pridje i upuca Sean Beana
Nicim izazvano, eto onako

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2015, 22:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Ničije dijete (2014)

Slika

Citiraj:
Krajem osamdesetih, loveći vukove na tromeđi BiH, Crne Gore i Srbije, lovci su pronašli dječaka. Tijelo mu je bilo prekriveno ranama i ogrebotinama, bio je neuhranjen, nije znao pričati… Nisu mogli znati ko je, odakle je, čiji je. Baš ništa. Lovci su mu dali ime Haris. Smješten je u centralno prihvatilište za djecu i omladinu u Beogradu, gdje je ostao do 1992. godine. Tada je stigla naredba, djeca se vraćaju u one centre iz kojih su došla. Vraćen je i Haris. O njegovom kratkom i neobičnom životu snimljen je film „Ničije dete”, koji je na festivalu u Veneciji pobrao simpatije publike i tri nagrade...

Ko misli gledati film, neka ne čita tekstove u spojlerima.

Spoiler:
Možda se Haris Pućurica, jednog dana jednostavno odšetao ka šumi od roditelja koji ga u tom momentu nisu nadzirali. Možda su ga mjesecima tražili i nisu uspjeli pronaći. Možda je bio neželjeno, ostavljeno dijete. Možda su njegovi roditelji imali saobraćajnu nesreću, a on je jedini preživio i izgubio se negdje u gustim šumama na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Možda… Ko zna?!

On je bio i ostao „ničije dijete”, niko ga nije tražio, a ni on nikoga nije tražio. Nije znao ni ima li koga, ni odakle je, ni koliko je vremena proveo u šumama. O životu Harisa Pućurice zna se samo onoliko koliko je vremena proteklo od dana kada su ga 1988. godine u šumi na spomenutom mjestu pronašli lovci, izgrebanog, modrog, raščupanog, izgladnjelog… pa do dana kada je kao prilično socijalizirano dijete četiri godine kasnije napustio beogradsko Centralno prihvatilište za djecu i omladinu. Ime su mu dali lovci.

Neuhranjen i bolestan

Zbog rata sva djeca su do kraja 1992. godine vraćena u republičke centre za socijalni rad iz kojih su nekada došli. Vraćen je i Haris. Ko zna gdje. Dio dokumentacije Prihvatilišta izgorio je u požaru prije 15-ak godina. Odakle je došao i kud je otišao Haris i dan-danas je misterija. Neki domci čuli su da je poginuo negdje na ratištu u Bosni. Uglavnom, nikad se više nije javio nikom.

I vjerovatno bi ta priča pala u zaborav da je jedan od Harisovih vaspitača, Dragan Rolović (današnji direktor Zavoda za vaspitanje djece i omladine Beograd), slučajno nije spomenuo Ani Tomović, pozorišnoj rediteljici koja je radila s djecom u Zavodu. Ona je priču, opet, prenijela svom suprugu, reditelju Vuku Ršumoviću. Njega je toliko inspirirala da je odlučio napraviti dokumentarni film. Međutim, na kraju je „ispao” igrani film „Ničije dete”. Premijerno je prikazan na Festivalu u Veneciji, odakle se vratio s čak tri nagrade: u popratnom programu Sedmica kritike dobio je nagradu publike, nagradu za najbolji scenarij i nagradu kritike žirija FIPRESCI kao najbolji film izvan takmičarskog programa.

Oduševila ih je misterija kojoj su lovci nekada davno dali ime Haris. Kada je došao u Prihvatilište, procijenjeno je da ima između deset i 12 godina.

– Bio je prilično visok. Zapamtio sam kako je dugačke ruke imao. Bio je plavušan, više svijetlosmeđ, s plavim očima, bledunjav, svijetle puti. Kad je tek došao kod nas, imao je hroničnu upalu sinusa i stalno mu je curio nos. Karakterističan mu je bio hod, malo trapav, mada on sam nije bio trapav, niti je fizički bio oštećen na bilo koji način. Bio je zdravstveno zapušten, neuhranjen, imao je ogrebotine i rane po tijelu, nije znao govoriti i imao je problem s hodanjem. Kasnije se ispostavilo da nije znao hodati u cipelama. Ali, naučio je – priča Rolović.

U početku su se s Harisom sporazumijevali gestikulacijom, ali brzo je počeo učiti prve riječi.

– Imao sam utisak da razumije većinu stvari koje mu govorim. To nam je bio znak da je dijete bilo u kontaktu s ljudima i da je nekad znalo govoriti. Djeca su mu pomogla da brzo savlada govor. Oni su se baš potrudili i na naše veliko iznenađenje ostvarili odličan kontakt s Harisom, štitili su ga, naučili ga mnogočemu.

Plašio se tehnologije

Haris se nije plašio ljudi, ali jeste nove sredine i tehnologije.

– Sve mu je bilo novo i nepoznato, puno djece oko njega, velika zgrada, svi mu nešto govore, nešto pokazuju… U početku je mnogo vremena provodio budan, nije spavao na krevetu, već na stolici, te ispod stola i na stolu u dnevnom boravku. Trebalo je vremena da nauči spavati u krevetu. Kada je prvi put vidio televizor, to je bila tragikomična situacija. Toliko se uplašio da smo ga za noge izvlačili ispod kreveta. Higijenske navike nije uopšte imao. Nije znao čemu služi česma, imali smo problem da ga naučimo da je koristi, kao i da ga okupamo, odsiječemo mu nokte… Opirao se tome neko vrijeme. Ono čega se sjećam jeste da je strašno bio vezan za stvari koje je dobio, čuvao je sve, od četkice za zube pa nadalje. Bio je fasciniran klikerima i psima. Jednom je u naše dvorište ušao rotvajler, djeca su se razbježala, a Haris mu je prišao, smirio ga, uzeo za ogrlicu i doveo meni u kancelariju. Kako je samo mirno taj pas stajao pored njega – prisjeća se Rolović.

U početku je Haris želio jesti samo meso, odbijao je kuhanu hranu i hljeb.

– Djeca su nam govorila da je odlazio iza doma do bureta u koje su se istresali otpaci i da je iz njega vadio hranu i jeo je. Kasnije je počeo jesti kuhanu hranu – kaže Harisov nekadašnji vaspitač.

Ubacili su ga u školski program prilagođen njegovim mogućnostima. Naučio je čitati i pisati. Međutim, čak i kada je savladao veliki fond riječi, nije mnogo govorio.

– Oko njega su bila djeca, ali nikad ih nije provocirao, nije ulazio u konflikte s njima. Imao je i najboljeg druga, Žileta. Taj dječak je na neki način preuzeo brigu o njemu, a bio je jedan od najjačih i najinteligentnijih dječaka u domu u to vrijeme. Bili su baš bliski, što je za nas bilo iznenađenje, s obzirom na to da je Žile bio dječak sklon manipulacijama, svađama. On je Harisa naučio kako se drži olovka, kako se piše, kako se peru zubi, kako se kupa, mnogo puta smo ga zatekli mokrog jer mu je pomagao da se kupa. Žiletov odlazak iz doma je teško pao Harisu. Nije imao nikog tako bliskog. Nama, vaspitačima, Haris je bio posebno drag. Meni lično jer sam znao kakav je došao i kakav je napredak napravio za to kratko vrijeme. Umio se on vezati i za nas, kad sjednete pored njega, on se malo osloni na rame, tražeći nježnosti i pažnje, kao i svako dijete. To mu kod nas nikad nije bilo uskraćeno – napominje Rolović.

Godine provedene u ovoj ustanovi vjerovatno su bile najljepše u Harisovom životu. Imao je kakav-takav dom, drugove, išao je u školu, bio je na suhom i toplom, o njemu je konačno neko brinuo. I dalje je bio ničije dijete, ali je postao neko. Nažalost, to je trajalo kratko. Vraćen je tamo gdje je pronađen. Više se nije vratio. Tu je zatvoren krug njegovog života.
Izvor

Spoiler:
Film minuciozno prati postepeno dječakovo razvijanje od (bukvalno) divlje zvijeri koja grize, ne podnosi cipele i kuhanu hranu, pa do relativno kultiviranog dječaka koji savlada pisanje i uči zanat. Kad počne rat, ime Haris (koje je u Travniku dječaku dala činovnica) najednom postaje opterećenje dječaku, kojeg počnu zlostavljati antimuslimanski nastrojeni srpski izbjeglice. Harisa zatim traži države BiH, a na kraju filma – faktografski pomalo neuvjerljivom, no smislenom sa stanovišta ideje filma – Haris u Bosni “postaje Musliman” i tako što završi u ratnom rovu.

Čini se da je Ršumovićeva poenta jasna. Pućurica je mogao biti bez porijekla, bukvalno “bez kulture”, a to znači i bez identiteta. No, u postjugoslovenskoj identitetskoj politici vi neizbježno postanete “nešto”, a identitet vam fiksiraju drugi mimo vaše volje.

Ovo je tačka na kojoj se vrlo dobri Ršumovićev film razlikuje od nekih tematski sličnih filmskih klasika kao što su Herzogov “Caspar Hauser” (1974), ili – još pogotovo – “Divljeg djeteta” Françoisa Truffauta (1970). Ekranizirajući sličan istiniti slučaj “divljeg djeteta iz Aveyrona” pronađeniog 1798. godine, Truffaut film ipak zaključuje afirmacijom civilizacije. Ršumović nije takav optimist: njegov Haris nakon godina herojske kulturacije završava u istoj šumi u kojoj su ga našli, opet bos i divlji, ali u maskirnoj uniformi. Kao da “Ničije dete” veli da na Zapadnom Balkanu usvajanje kulture uvijek nosi i nusefekt: a taj je da ćete završiti u ratu kultura. Ovo je prostor – kao da veli film – u kojem je jedini spas biti “ništa”, a to znači divlji.

Film prati 90% vjerodostojne priče o Harisu Pućurici, i time cijeloj stvari udara izuzetno težu kamenčugu preko koljena.
Ja sam prvi put u životu plakala u kinu, emocije koje je film u meni izazvao, preplavile su me kao dječiju guzu vlastite upišane pelene.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19328 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795 ... 967  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]