Po Manituu samo "antifašisti" imaju pravo ubijati bez suda i za to postoji pojam kolateralne štete dok je kod ostalih to masovni zločini protiv čovječanstva
Pola Evrope je svoje kolaboratore ubijalo bez suda i pardona. Francuzi su sve koje su hvatali na licu mjesta streljali po naređenju generala Leklera, a nisu bili komunisti.... Jle to znači da treba da se rehabilituje Peten i svi u službi nacista i višijevske vlade? Koliko su samo Jevreja poslali u smrt....Kada su liferovali civile u Aušvic, Treblinku, Sobibor i ostala odmarališta to je bila potreba službe? E kad je đavo došao po svoje sjetili se poštenog suđenja i fer postupanja. Ma daj....
O kolaboraciji partizana sa okupatorom detaljno su objasnili Đilas i Velebit u jednom videu koji sam postavljao tako da nije govno već se pas posro http://sh.wikipedia.org/wiki/Martovski_pregovori
_________________ "Možete biti najbolji forumaš i stručnjak, ali ako niste u sistemu forumske vlasti, sve je to zabluda."
Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53 Postovi: 10613 Lokacija: Uvijek na pravom mjestu u pogrešno vrijeme!
Da i tada je ujedino i dogovarana razmjena zarobljenika i partizani su napokon priznati kao ravnopravna zaraćena strana, do tada su bili "crveni banditi" koje su ubijali bez milosti po hvatanju i zarobljavanju.
_________________ Ako želiš da stvoriš monstruma, sruši svijet dobrom čovjeku. U meni spava genije, ali je zato budala uvijek budna.
Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58 Postovi: 1825 Lokacija: Vijena
Silvio Dante je napisao:
https://www.youtube.com/watch?v=qCCV4YHihd8
Oko: Kako bi izgledala Dražina Jugoslavija
Погледајте емисију. Опуштеног је карактера, за разлику од већине емисија где се ради о четницима и партизанима.
Ovog istoricara Markovica volim pogledati uvijek, ima odlicne opaske i permanetno vadi zanimljive i nepoznate detalje. Sjecam ga se jos kao najmladji klinac u predratnoj kviskoteci, mislim da je bio i sampion te sezone. Citao sam jednom prije neku godinu o njemu kao vunderkindu iz BG-a. Odlicna emisija u svakom slucaju, ni druga dva gosta nisu za potcijeniti.
Zanimljiv je akcenat na tvrdnji da bi JVuO u slucaju da su odnijeli pobjedu najvise opet eliminisala Srba.. Vise nego i proleteri na kraju rata, a da bi Hrvate u vecem broju cak i amnestirali - tj. vrlo malo bi ih stradalo u Blajburgu.
I jos neki manji detalji koji su mi zanimljivi, onaj recimo o Copicu, Andricu i Krlezi kako bi se oni snasli u toj novoj imaginarnoj YU..
A bas sam prije neki dan nabasao na neki dopis iz 1954 jednog ex-kraljevskog oficira Pavla Babca, a koji je valjda u WW2 prisao partizanima, ovom posljednjem:
u kome mu Babac spocitava njegove prethodne napise pune neskrivenog prezira i mrznje prema Srbima i njihovoj vojsci iz vremena WW1:
Spoiler:
Gospodine Krleža,U četvrtom broju "Republike", časopisa za književnost i umetnost, za mesec april 1954. godine, štampali ste Vaše zapise iz god. 1916, 1919, 1920, 1921. i 1933. godine. U zaglavlju "Godina 1919", pod naslovom "Smjena na jasenovačkoj stanici", na strani 277, kažete:
"Beč gladuje, Austrije nema, rulja zavladala svetom, rat su dobili ovi balkanski cigani, kakva li sramota!"
Na istoj strani na dnu kažete:
"Der švarc Georg (Karadjordje, moja prim.) igra danas na meñunarodnoj ruleti i dobio je glavni zgoditak.Beogradskoj gospodi ide karta, tko bi to mogao da povjeruje? Grej, Lojd Džordž, Poenkare, Klemanso, Vilson,sve su to beogradski asovi. A tko je nas pobjedio? Ovi ušljivi balkanski cigani, koji čitave dane žvaću luk ipljuckaju po apsanama, ova nepismena bagra za vješala, toj danas Evropa vjeruje i dala joj je u ruke nekakvebarjake. No Alzo sjavus. Gut šaun mraus"
malo li je od Krleze..
Doduse, uz ovo jos sto je Chicha pomenuo, mislim da sam negdje procitao jos da je Tito '43 poslao u ZG Stevu Krajacica i Vladimira Bakarica na obavjestajni rad, ali kom prilikom su ovi sklopili nekakav tajni dogovor (potpisali sporazum) sa najblizim Pavelicevim saradnicima..
Subjektivno, on i Tvrtko Jakovina su najobjektivniji i najreprezentativniji njihovi istoricari danasnjice. Stvarno sjajne individue i profesionalci odani svome pozivu.
Evo jedan njegov iskaz o jednoj prethodnoj odluci o ravnogorskom pokretu prije neke 3 god. suda u Srbiji:
Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04 Postovi: 7327 Lokacija: Satriale's Pork Store
nepokoreni je napisao:
Philby je napisao:
I poslije su ostali crveni banditi.
Da samo priznati kao zaraćena strana...valjda znaš šta to znači u ratnim konvencijama.
Не измишљај. Партизани (а ни остали) од стране Вермахта нису признати као зараћена страна,а ти преговори 1943. су прекинути по наређењу Хитлера. Били су и остали "бандитен". Тек је америчка мисија у другој половини 1944. у директним преговорима са Вермахтом издејствовала од Вермахта (који се у том тренутку спремао на повлачење) признање ЈВуО и партизана као зараћених страна и придржавања неких одреби конвеције.
Што се тиче преговора 1943. ту је КПЈ јасно показала да јој ни сарадња са Немачком не би тешко пала јер би и то било само средство до циља (комунистичка револуција).
Међутим, осим тога заборавља се да је КПЈ није имала ништа против окупације КЈ и да су њени кадрови све до напада на СССР били активни сарадници Немаца, да су потказивали идеолошке противнике, палили архиве, користили хаос да пребију или убију неког ко им се замерио пре рата и радили све што нема везе са отпором ка окупатору. КПЈ окупацију КЈ од стране Немачке није доживљавала као трагедију, нити је отпор КЈ ка Немачкој доживљавала као антифашистички (што је иначе један невероватан вештачки термин скован у СССР-у), а окупацију КЈ је гледала као део једног империјалистичког рата између Немачке и ВБ. У том тренутку БВ је још увек била зла империјалистичка творевина, итд.
Ђилас сам пише да су почетак рата дочекали опуштено, седећи по кафанама, поздрављајући се уздигнутом песницом,а притоме их нико од окупатора није узнемиравао. Имамо и оне преговоре са НДХ 1941. да КПX уђе у скупштину НДХ као опозициона странка. До тога није дошло опет захваљујући нападу Немачке на СССР.
Борба КПJ је била "антифашистичка" само у оном делу да је "антифашизам" искориштен као прича са јавност, док је примарни циљ био револуција. И то није никаква тајна, то и сам Тито наглашава у депешама. Револиција, револиција, рушење буржоације, револиција и тако у недоглед...
@Michigenac Добра емисија, опуштена, занимљива. Не слажем се са неким стварима, пре свега онај део по коме Дража након рата формира владу. Дража никада није изразио ни спремност ни амбицију да формира владу. Чак и на конресу у селу Ба он се као официр држао по страну,а политику препустио политичарима.
Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13 Postovi: 2214 Lokacija: Lopare/Banjaluka
Silvio Dante je napisao:
Што се тиче преговора 1943. ту је КПЈ јасно показала да јој ни сарадња са Немачком не би тешко пала јер би и то било само средство до циља (комунистичка револуција).
Ako ne grijesim, na tim pregovorima dogovarala se zajednicka borba u slucaju planirane saveznicke invazije na jadransku obalu. ("Kada dodju debeli Englezi, kosice ih nasi mitraljezi.")
Борба КПJ је била "антифашистичка" само у оном делу да је "антифашизам" искориштен као прича са јавност, док је примарни циљ био револуција. И то није никаква тајна, то и сам Тито наглашава у депешама. Револиција, револиција, рушење буржоације, револиција и тако у недоглед...
ma viđi čuda, kad se četnici bore za očuvanje monarhije i tog istog propalog sistema to je legitimno, jer zaboga to je od boga dato, što bi rekao jedan forumaš, nije to govno nego se pas posro i da nije bilo drugog svjetskog rata, odnosi u kraljevini Jugoslaviji su bili takvi da se puno toga moralo mijenjati iz korijena, pri tom ne mislim samo na međunacionalne odnose, ekonomija je bila katastrofalna ( bez seruckanja o konvertibilnom dinaru molim, to znamo kako se postiže), bahata vladajuća oligarhija, bijedno i nerazvijeno selo ( već vidim kako se javlja poneko sa pričom moj deda je bio bogat ali su mu sve oduzeli ), bezperspektivnost, strani kapital koji nas cijedi, maltene nešto slično što imamo danas.
_________________ Nema pregovora sa onima kojima je republika spekulacija, a revolucija zanat !
Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53 Postovi: 10613 Lokacija: Uvijek na pravom mjestu u pogrešno vrijeme!
Timotic je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Ako ne grijesim, na tim pregovorima dogovarala se zajednicka borba u slucaju planirane saveznicke invazije na jadransku obalu. ("Kada dodju debeli Englezi, kosice ih nasi mitraljezi.")
S obzirom da su ta gamad sve i zakuvala i treba ih pokositi...
_________________ Ako želiš da stvoriš monstruma, sruši svijet dobrom čovjeku. U meni spava genije, ali je zato budala uvijek budna.
bahata vladajuća oligarhija, bijedno i nerazvijeno selo ( već vidim kako se javlja poneko sa pričom moj deda je bio bogat ali su mu sve oduzeli ), bezperspektivnost, strani kapital koji nas cijedi, maltene nešto slično što imamo danas.
Jovo zaziva novu crvenu revoluciju iz koje će se izleći novi pemzioneri i zaslužna crvena buržoazija.
_________________ "Možete biti najbolji forumaš i stručnjak, ali ako niste u sistemu forumske vlasti, sve je to zabluda."
Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12 Postovi: 11550 Lokacija: PL / BL
Čiča iz Rogače je napisao:
O kolaboraciji partizana sa okupatorom detaljno su objasnili Đilas i Velebit u jednom videu koji sam postavljao tako da nije govno već se pas posro http://sh.wikipedia.org/wiki/Martovski_pregovori
Prica meni stari kako je kao dijete u osnovnoj citao na glas knjigu istorije, prisao mu otac (moj djed), iscupao knjigu iz ruku i pokidao. "Neces te gluposti u mojoj kuci uciti!" Po njegovim rijecima, Sutjeska je je bila hajka na cetnike a ne "Peta ofanziva" qrac palac. Djed je bio cetnik, iz Zupe naravno, i borio se na Sutjesci na manje popularnoj strani
_________________ Zovem se Miroslav i pravim igračke.
bahata vladajuća oligarhija, bijedno i nerazvijeno selo ( već vidim kako se javlja poneko sa pričom moj deda je bio bogat ali su mu sve oduzeli ), bezperspektivnost, strani kapital koji nas cijedi, maltene nešto slično što imamo danas.
Jovo zaziva novu crvenu revoluciju iz koje će se izleći novi pemzioneri i zaslužna crvena buržoazija.
nevjerovatne konstrukcije izvlacis, zasto revolucija mora biti crvena ? ti to pokusavas plasiti nekoga ? ali jbg, bitno da je tebi dobro , ostale ko j......
_________________ Nema pregovora sa onima kojima je republika spekulacija, a revolucija zanat !
Po njegovim rijecima, Sutjeska je je bila hajka na cetnike a ne "Peta ofanziva" qrac palac. Djed je bio cetnik, iz Zupe naravno, i borio se na Sutjesci na manje popularnoj strani
djed je nesto pobrljavio, mozda je mislio na Neretvu ?
Nije losa ideja procitati "Ratni Dnevnik" Ivan Sibla, u stvari sve tri knjige njegovih memoara.
procitao prve dvije, trecu nisam , neko mi je ukrao , nista specijalno, solidno napisano, mozda sam nesto preskocio ?
Pa nisi nista preskocio, ali propustio jesi. Kako je Sibl od "antifasiste" postao hrvatski nacionalista.
I kako su ga njegovi saborci obrisali iz istorije . . . Njega, Tudjmana i ine . . .
Ono sto je vazno je da su "antifasisti" kao po pravilu isli da "stite" iskljucivo srpska naselja, koja su opet "kao po pravilu" bivala paljena i devastirana za odmazdu . . . I nikom nije bilo cudno.
_________________ Нема ту чојека чим слави посну славу . . .
nevjerovatne konstrukcije izvlacis, zasto revolucija mora biti crvena ? ti to pokusavas plasiti nekoga ? ali jbg, bitno da je tebi dobro , ostale ko j......
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu