kosicagf je napisao:
Pa oba ta grba Srbije su ispravna...razlika je jedino u stilizaciji. Ni jedan grb na svijetu ne aludira na grad. Ne mozes reci ime grada kad vidis bilo koji grb...eventualno pretpostavka.
To i nije poenta heraldike. Grb treba biti sto jednostavniji a da sto vise prica...Jos jedna vrlo vazna stvar jeste da se nigdje u svijetu grb ne bira u skupstinama nego se on dodjeljuje od strane strucnjaka a narod/gradjani se vremenom poistovjecuju. Nemaju sta odbornici da odredjuju kakav ce izgled grba biti. Njihova duznost jeste da procitaju blazon i opis grba te dovedu autore na javnu raspravu i nakon upoznavanja sa znacenjem prihvataju ili odbijaju. U suprotnom, pljuvanje po grbu je klasicno nepostovanje struke koja se time bavi i odraz malograđanstva.
Па о томе и причам, наравно да су обадва грба Србије исправна блазонски гледано, међутим емблазон онога из 2004 имао је грјешака које су отклоњене оним из 2010.
То је била једноставно нужда.
Не чини ми се да сам писао да грб мора алудирати на име град...не кријем да сам наклоњен рјечитим грбовима, то ме јако фасцинира.
Поставићу касније примјер грба једног села из подриња који има елементе рјечитости.
Због чега тражити примјере по свијету, када сви добро знамо да је Дејтонска Босна и Херцеговина случај концетрисаних апсурда за изучавање...па се по истој инерцији и циркус у Скупштини града дешава.
Одборници импровизовани хералдичари, дијеле лекције и савјете шта је или није хералдички исправно...чак сам видјео да је било спрдања на предложено рјешење грб Бања Луке...ужас!
Ми на жалост немамо активно хералдичко друштво које би одређивало шта и како херладички требује...за то је задужено "Српско хералдичко друштво, Бели орао", које има и јурисдикцију и на простору Српске...међутим или није заинтересовано или није било ангажовано да ако ништа буде у комисији која је била позвана да оцијењује/бира пристигле предлоге грба Бања Луке.
Општине у Српској које имају исправне херладичке грбове се могу на једној руци избројати...све остало јесте збир у најбољу руку постсоцијалистичке "амблематике".