banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 17:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Maj 2015, 07:01 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Jbt, Beograd pun heraldičara... i svi nekako nađu ovaj forum.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 07:01 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
hahahahaha

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 07:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
<Enter_name> je napisao:
Jbt, Beograd pun heraldičara... i svi nekako nađu ovaj forum.

Шта ти је Гугл. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 07:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Nađem i ja kojekakav tekst al me mrzi registrovati se radi jedne replike. :D

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 07:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Ниси довољно страствена. :lol:

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 07:43 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Mašiš poentu, al ajd...

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 10:52 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 10 Maj 2015, 19:13
Nisam ti ja iz Beograda, bezimeni

wow, he speaks English!

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 10:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ljubodrage, ti si hejter i super se uklapaš u domaću ekipu. Dobrodošao. :D

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 11:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2009, 15:09
ђомла82 je napisao:
kosicagf je napisao:
Pa da ali to je sad stvar profesionalne nesuglasice izmedju autora i heraldickog društva...jedni misle da stegove treba, jedni da ne treba.
Ovde su autori isli na apstraktan prikaz cjelokupnog kulturnog i graditeljskog nasledja Banja Luke. Meni je recimo bas zanimljiv odabir boja, nekako jednostavno,
jasno, bez sarenila a opet ima veliku pricu iza sebe. A izgled/estetika grbova upravo i treba da bude sto jednostavniji radi sto lakse interpretacije. Nema veze sto nisi iz Banja Luke, bilo bi super da sto vise ovakvih konstruktivnih prijedloga, ideja, zapažanja stigne ja javnu raspravu.

Компарација
У твом предлогу тробојни стег ”пара очи”, као што кажеш...док у истом случају Ацовић успијева да ту разлику дотјера да минимале е веома прихватљиве...ето колико треба да се Николићев предлог побољша:

Opet kazem, autori su namjerno izostavili stegove. Dakle dalja prica oko kompozicije i stegova nema puno smisla jer vjerujem da se tu nece nista promijeniti...

Ova dva prijedloga su zapravo vrlo slicna. Na prvu je jasno da su autori imali isti pristup izradi. U oba ova prijedloga autori su rijeku Vrbas postavili kao najznacajniji simbol za grad BL a ne Kastel, knjizevnici, zene, banski dvor ili sta ti ja znam....Ono sto je kod Acovica orao, to je ovde moralo da bude sakriveno i utkano u sam grb apstrakcijom. Boja stita je ista...Trnova kruna na Acovicevom prijedlogu predstavlja stradanje, dok je to na ovom novom prijedlogu sažeto kroz moto "slavna i sveta". Rjec je o Ducicevoj pjesmi Vrbas koja opisuje stradanje. Bedemska kruna sa 4 merlona je uvijek ista jer to ima znacenje svoje. Dakle za grad sa preko 100 000 stanovnika se postavlja kruna sa 4 merlona (grudobrana).

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 11:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Ovaj gore prijedlog je za plakanje, čak nije ni za smijanje. Ružan, šaren i definitivno nema nikakve veze sa BL.

Kao sto rekoh, ova dva prijedloga su gotovo identicna...s tim da se nacionalni simbol u novom prijedlogu morao "sakriti".
Autori oba ova grba su imali istu polaznu tacku, isti pristup i isto shvatanje sta je to najbitnije za grad BL.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 11:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Maj 2015, 14:36
kosicagf je napisao:
ђомла82 je napisao:
kosicagf je napisao:
Pa da ali to je sad stvar profesionalne nesuglasice izmedju autora i heraldickog društva...jedni misle da stegove treba, jedni da ne treba.
Ovde su autori isli na apstraktan prikaz cjelokupnog kulturnog i graditeljskog nasledja Banja Luke. Meni je recimo bas zanimljiv odabir boja, nekako jednostavno,
jasno, bez sarenila a opet ima veliku pricu iza sebe. A izgled/estetika grbova upravo i treba da bude sto jednostavniji radi sto lakse interpretacije. Nema veze sto nisi iz Banja Luke, bilo bi super da sto vise ovakvih konstruktivnih prijedloga, ideja, zapažanja stigne ja javnu raspravu.

Компарација
У твом предлогу тробојни стег ”пара очи”, као што кажеш...док у истом случају Ацовић успијева да ту разлику дотјера да минимале е веома прихватљиве...ето колико треба да се Николићев предлог побољша:

Opet kazem, autori su namjerno izostavili stegove. Dakle dalja prica oko kompozicije i stegova nema puno smisla jer vjerujem da se tu nece nista promijeniti...

Ova dva prijedloga su zapravo vrlo slicna. Na prvu je jasno da su autori imali isti pristup izradi. U oba ova prijedloga autori su rijeku Vrbas postavili kao najznacajniji simbol za grad BL a ne Kastel, knjizevnici, zene, banski dvor ili sta ti ja znam....Ono sto je kod Acovica orao, to je ovde moralo da bude sakriveno i utkano u sam grb apstrakcijom. Boja stita je ista...Trnova kruna na Acovicevom prijedlogu predstavlja stradanje, dok je to na ovom novom prijedlogu sažeto kroz moto "slavna i sveta". Rjec je o Ducicevoj pjesmi Vrbas koja opisuje stradanje. Bedemska kruna sa 4 merlona je uvijek ista jer to ima znacenje svoje. Dakle za grad sa preko 100 000 stanovnika se postavlja kruna sa 4 merlona (grudobrana).

Тробјни сатег нема потребе да се крије, јер као знамење није оспорено пред Судом, не вријеђа никога...
Схваташ шта желим да кажем?
Симболише Републику Српску...и баш што екплицитно има ту симболику (визуелни приказ), истом је мјесто на великом грб Општине и општина.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 11:24 
Početnik
Početnik

kosicagf je napisao:
_зока je napisao:
Ovaj gore prijedlog je za plakanje, čak nije ni za smijanje. Ružan, šaren i definitivno nema nikakve veze sa BL.

Kao sto rekoh, ova dva prijedloga su gotovo identicna...s tim da se nacionalni simbol u novom prijedlogu morao "sakriti".
Autori oba ova grba su imali istu polaznu tacku, isti pristup i isto shvatanje sta je to najbitnije za grad BL.

Да, али тробојни стег нема потребе да се крије, јер не може да потпадне искључиво под "националне симболе"...он је првенствено важеће знамење Републике Српске, исти њу приказује/симболизује...додатна симболика јесте што га и наш народ доживаља као свој.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 11:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Da, razumijem te sta pricas...zastava RS nije osporena i ima pravo se naci na grbovima.

Samo kazem da su autori misljenja da stegovi nisu u nasoj heraldickoj tradiciji i zato su izostavljeni. Ja licno mislim da je mnogo veci problem sto RS nema grb nego sto grb BL nema steg. I niko do sad nije pokrenuo neku polemiku oko toga zasto RS nema grb...nego se uvijek ceka da neko drugi odradi nesto pa se onda kritikuje tudji rad kakav god je i za sta god je namijenen. Grb je takav kakav jeste i nisam siguran da ce biti kakve promjene. Misljenja sam da je prijedlog super i da ga treba podrzati. Sto se tice svih ideja, prijedloga, zelja, pohvala, kritika...treba se ukljuciti u javnu raspravu. Tekst fino poslati na mail i to je to. OVde nekako pocinjemo supljirati previse...

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 11:38 
Početnik
Početnik

kosicagf je napisao:
Da, razumijem te sta pricas...zastava RS nije osporena i ima pravo se naci na grbovima.

Samo kazem da su autori misljenja da stegovi nisu u nasoj heraldickoj tradiciji i zato su izostavljeni. Ja licno mislim da je mnogo veci problem sto RS nema grb nego sto grb BL nema steg. I niko do sad nije pokrenuo neku polemiku oko toga zasto RS nema grb...nego se uvijek ceka da neko drugi odradi nesto pa se onda kritikuje tudji rad kakav god je i za sta god je namijenen. Grb je takav kakav jeste i nisam siguran da ce biti kakve promjene. Misljenja sam da je prijedlog super i da ga treba podrzati. Sto se tice svih ideja, prijedloga, zelja, pohvala, kritika...treba se ukljuciti u javnu raspravu. Tekst fino poslati na mail i to je to. OVde nekako pocinjemo supljirati previse...

Одлично, битно је да је јасно шта желим да кажем...
Можда они који сматрају да је застава Српске непожељан као симбол на великим грбовима, јер ваљда представља само један народ, јасно да није тако.

Питање грба Српске јесте друга тема/прича...

Мислим да је мања дорада тренутног приједлога великог грба Бања Луке...неопходна, јер је јасно да и овакав у својој савршености, на жалост нема шансе да прође на Скупштини.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 11:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ne, nije nepozeljan, nego jednostavno nije nesto sto je neophodno. Jer samo u Srbiji je uvezena tradicija stegova i nigdje vise na balkanu koliko znam, mozda grijesim.
Ja sam imao isti stav sve dok nisam otisao na prezentaciju ovog grba,postavio par pitanja, i shvatio da zapravo to nije uopste neophodno za gradove/opstine. Bilo bi lijepo da postoje ali ne postoje iz sasvim jasnog razloga koji su mi autori naveli. I ja to postujem, cak smatram da dorada nije neophodna. Jer svako moze da nacrta svoju izvedbu grba sve dok se postuje blazon tj. opis grba. Svako ce drugacije nacrtati bikove, odnose figura, oblik stita...dakle to nije vazno u ovom trenutku jer je grb zapravo tekst. A graficki izraz svako moze da da dok se postuje tekst.

A problem skupstine je taj sto niko od poslanika nije procitao opis grba. Onda pocinju pricati gluposti kako grb nema veze sa BL...treba im se objasniti fino kao sto smo i mi ovde od Zorana dobili zaista jasna objasnjenja i sad ipak malo drugacije pristupamo samom grbu. Neko ima tu i tamo kakvu primjedbu ali to je sve moguce korigovati, vazno se sloziti oko osnovnog.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 11:48 
Početnik
Početnik

kosicagf je napisao:
Ne, nije nepozeljan, nego jednostavno nije nesto sto je neophodno. Jer samo u Srbiji je uvezena tradicija stegova i nigdje vise na balkanu koliko znam, mozda grijesim.
Ja sam imao isti stav sve dok nisam otisao na prezentaciju ovog grba,postavio par pitanja, i shvatio da zapravo to nije uopste neophodno za gradove/opstine. Bilo bi lijepo da postoje ali ne postoje iz sasvim jasnog razloga koji su mi autori naveli. I ja to postujem, cak smatram da dorada nije neophodna. Jer svako moze da nacrta svoju izvedbu grba sve dok se postuje blazon tj. opis grba. Svako ce drugacije nacrtati bikove, odnose figura, oblik stita...dakle to nije vazno u ovom trenutku jer je grb zapravo tekst. A graficki izraz svako moze da da dok se postuje tekst.

Ок, али одборници као и народ гледају и виде "цртеж", а не блазон грба...не могу се затварти очи пред нечим што не задовољава визуелни приказ...не знам колико си пратио рад на новом еталону грба Републике Србије и велику галаму када је "цртеж" из 2004 замјењен оним из 2010.

Због тога кажем, визуелни приказ је веома битан.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 11:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pa oba ta grba Srbije su ispravna...razlika je jedino u stilizaciji. Ni jedan grb na svijetu ne aludira na grad. Ne mozes reci ime grada kad vidis bilo koji grb...eventualno pretpostavka.
To i nije poenta heraldike. Grb treba biti sto jednostavniji a da sto vise prica...Jos jedna vrlo vazna stvar jeste da se nigdje u svijetu grb ne bira u skupstinama nego se on dodjeljuje od strane strucnjaka a narod/gradjani se vremenom poistovjecuju. Nemaju sta odbornici da odredjuju kakav ce izgled grba biti. Njihova duznost jeste da procitaju blazon i opis grba te dovedu autore na javnu raspravu i nakon upoznavanja sa znacenjem prihvataju ili odbijaju. U suprotnom, pljuvanje po grbu je klasicno nepostovanje struke koja se time bavi i odraz malograđanstva.

Ko su poslanici da udlucuju sta zadovoljva ili ne zadovoljava na grbu? Oni nemaju pojma o tome i treba ih biti sramota sto iznose maliziozne komentare na grb bez prethodnog upoznavanja.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 12:08 
Početnik
Početnik

kosicagf je napisao:
Pa oba ta grba Srbije su ispravna...razlika je jedino u stilizaciji. Ni jedan grb na svijetu ne aludira na grad. Ne mozes reci ime grada kad vidis bilo koji grb...eventualno pretpostavka.
To i nije poenta heraldike. Grb treba biti sto jednostavniji a da sto vise prica...Jos jedna vrlo vazna stvar jeste da se nigdje u svijetu grb ne bira u skupstinama nego se on dodjeljuje od strane strucnjaka a narod/gradjani se vremenom poistovjecuju. Nemaju sta odbornici da odredjuju kakav ce izgled grba biti. Njihova duznost jeste da procitaju blazon i opis grba te dovedu autore na javnu raspravu i nakon upoznavanja sa znacenjem prihvataju ili odbijaju. U suprotnom, pljuvanje po grbu je klasicno nepostovanje struke koja se time bavi i odraz malograđanstva.

Па о томе и причам, наравно да су обадва грба Србије исправна блазонски гледано, међутим емблазон онога из 2004 имао је грјешака које су отклоњене оним из 2010.
То је била једноставно нужда.

Не чини ми се да сам писао да грб мора алудирати на име град...не кријем да сам наклоњен рјечитим грбовима, то ме јако фасцинира.
Поставићу касније примјер грба једног села из подриња који има елементе рјечитости.

Због чега тражити примјере по свијету, када сви добро знамо да је Дејтонска Босна и Херцеговина случај концетрисаних апсурда за изучавање...па се по истој инерцији и циркус у Скупштини града дешава.
Одборници импровизовани хералдичари, дијеле лекције и савјете шта је или није хералдички исправно...чак сам видјео да је било спрдања на предложено рјешење грб Бања Луке...ужас!

Ми на жалост немамо активно хералдичко друштво које би одређивало шта и како херладички требује...за то је задужено "Српско хералдичко друштво, Бели орао", које има и јурисдикцију и на простору Српске...међутим или није заинтересовано или није било ангажовано да ако ништа буде у комисији која је била позвана да оцијењује/бира пристигле предлоге грба Бања Луке.

Општине у Српској које имају исправне херладичке грбове се могу на једној руци избројати...све остало јесте збир у најбољу руку постсоцијалистичке "амблематике".

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 12:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pretpostavljam da mislis na grb Jasenice autora Grujica?

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2015, 14:56 
Početnik
Početnik

kosicagf je napisao:
Pretpostavljam da mislis na grb Jasenice autora Grujica?

Да, баш сам на taj мислио...грб Мјесне заједнице Јасеница, општина Зворник, аутор г. Љубодраг Грујић:

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]