banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 14:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2002, 09:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
jedi,

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> nemoguce je da razliciti ljudi u administraciji koji se mjenjaju svakim mandatom novog predsjednika furaju istu politiku najmanje 50 godina...., a cinjenica je da je furaju... i kako je to moguce... pa po meni mora da postoji neka vrsta vlade u sjenci</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Tačno tako, to može svako da zaključi ako malo razmisli. Ja bih rekao da je Kenedi poginuo jer je na čelo SAD-a došao čovjek koji je bio miroljubljiviji i vjerovatno nije htio da radi kako su "vladari u sjeni" htjeli. Film JFK je za strogu preporuku :wink:

blue,

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Jednostavno ne mogu da vjerujem da bi se vlast nad tolikim potencijalom mogla dati ljudima poput Klintona i Busa</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Slažem se, ni ja ne vjerujem da predsjednici SAD-a vode glavnu riječ.

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> doci ce do preraspodjele snaga u svijetu</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Baš tako.

ventilator,

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Amerika je vec dugo na ego-tripu. Krajnje je vrijeme da se skine</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Jeste, krajnje je vrijeme :smile:

Balkan Expres,

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Nije mi jasno zasto Ventilator pokazuje toliko ogorcenje na Ameriku</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

To ogorčenje koje ventilator pokazuje je sitnica kakvo ogorčenje imaju milioni ljudi širom svijeta. SAD je najomraženija zemlja u svijetu...ali to vama tako ne govore, zar ne?

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Ne bih bas rekla da Amerika nije doprinjela nikakvo dobro ovom svijetu</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

SAD je donio dosta dobra svijetu, to je tačno, ali i dosta zla. Oni će požnjeti, i već zanju, i to dobro i to zlo.

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Indijanci koji zive u rezervatima tamo zive po svom izboru</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Da ova izjava nije žalosna bila bi smiješna. No comment.

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> ndijanci jedini ovdje ne placaju skolovanje koje je jako skupo , indijanci ovdje jedini ne placaju taksu drzavi koja je ogromna indijanci jedini imaju mnoga prava i povlastice sto drugi nikako nemaju niti ce imati</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

To je sitnica u odnosu na ono što su im oduzeli, sitnica. Ovo je možda samo neko umirenje savjesti kod Amera, da bi se malo opravdali u svojim i tuđim očima.

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> mislim da su ratovi uopste ne dostojni ljudskom rodu</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Jesu, dostojni su ljudskom rodu. Ja sam strogo protiv ratova ali to je tačno. Ljudski rod je najbolji u ratovanju, to je specijalizirao a i još specijalizira kad se vidi koliko se ulaže u vojnu industriju. Ljudi su izazivači ratova, nisu životinje izazivači ratova. Tako da su ratovi dostojni ljudskom rodu jer ih ljudi izazivaju, kad bi ljudi bili bolji, ali istinski bolji, ratova ne bi bilo. Zato se ljudi trebaju mijenjati, ali mijenjati sami sebe a ne mijenjati druge onako kako njima odgovara.

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> svijet nije savrsen i mi tu ne mozemo mnogo uciniti</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Mogu tu ljudi jako mnogo učiniti. Oni su zabrljali i upravo oni, uz pomoć Nebeskih Sila, mogu ovaj svijet učiniti savršenim. A tu pomoć "odozgo" imaju u svakom trenutku, samo treba da je prihvate.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2002, 10:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
"Indijanci koji zive u rezervatima tamo zive po svom izboru, indijanci jedini ovdje ne placaju skolovanje koje je jako skupo , indijanci ovdje jedini ne placaju taksu drzavi koja je ogromna indijanci jedini imaju mnoga prava i povlastice sto drugi nikako nemaju niti ce imati."

Indijanci su tu bili prije vas,vi ste njima oteli zemlju,vi ste njih ubijali,vi ste ih zatvarali u rezervate.Vi ste od njih stvorili manjinu na njihovoj zemlji,od starosjedioca ste napravili cisto marginalnu skupinu(ta zemlja je bila njihova prije no sto je Kolumbo krajem XV vijeka otkrio Ameriku misleci da je dospio na obale Azije,da je nasao put do Indije i zbog toga stanovnike naziva Indijancima-tj.1492 otkrice novog svijeta,Bahami,Kuba,Haiti,1493-1496 Mali Antili i Jamajka,zatim Amerigo Vaspuci 1499-1500 Otkriva usce Amazone...).Pocinje masovno iseljavanje u Ameriku,poslije dovodite crnce kao robove...
I sad oni (Indijanci) treba da budu sretni sto u svojoj zemlji zive po vasim pravilima,tamo gdje ste ih vi strpali i jos se ne raduju,
nezahvalnici jedni, sto ne placaju porez i skolarinu.

To je kao da ti sad imas ogromnu kucu.Ja dodjem i otmem ti kucu,ali ti ostavim jednu sobu(onu najmanju)i natjeram te da me slusas.Ja i ti umremo,ali u toj kuci ostanu moje i tvoje djete.Kako moje djete moze ocekivati da mu tvoje djete bude zahvalno sto zivi u toj sobici,a ne placa stanarinu(sram ga bilo!).Kako ja da ocekujem da ti meni budes zahvalna sto sam ti dala tu sobicu(a otela sam ti kucu :razz: ).To mogu samo egoisticni Ameri.

Razmisli malo o tome sto si napisala za Indijance.

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: ventilator dana 06.03.2002. 10:26 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2002, 10:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Znam da nema veze sa datom temom,ali svi ljudi su ljudi i smrt i teror su isti:

"Indijanci su prikazivani u filmovima od prvih pocetaka americke kinematografije. Njihovi likovi su bili uglavnom stereotipni: divlji ratnici protiv kojih se bore kauboji. Ponekad su i sami glumci ustajali u borbu za prava Indijanaca: slavni Marlon Brando je 1973. godine odbio primiti Oskar za najbolju musku ulogu u "Kumu". Na scenu je izasla Indijanka Malo Pero i u njegovo ime odbila nagradu i optuzila filmsku industriju za ponizavanje Indijanaca. I Kevin Kostner je nakon "Plesa sa vukovima" osnovao fondaciju koja pomaze skolovanje indijanske djece i prosirivanje teritorije rezervata uz Velika jezera."

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: ventilator dana 06.03.2002. 10:43 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2002, 12:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Feb 2002, 01:00
Amerika ili njihova politika je veoma arogantna, prepotentna itd. Tu ste u pravu ali zar su oni krivi za sve ? Treba da nestanu, da propadnu.Da li bi vam tada srce bilo na mjestu? Oko za oko , zub za zub. Fino.
Bin Laden je znaci napravio dobru stvar.Svaka mu cast. To sto on mrzi sve sto njemu ne odgovara, sto je u njegovim ocima nemoralno, to cemo zanemariti. Vazno je da je pogodio Ameriku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2002, 13:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam rekla da je bolje da Amerika nestane,vec da bi trebala da spusti loptu.Nisam rekla ni da je Bin Laden svetac,jer to i nije.
Samo kazem da nije nista crno("teroristi"?)i bijelo(Ameri-"borci protiv terorizma"?),nije nista apsolutno krivo ili pravo.Amerika je tu bila zrtva terorizma,ali na drugim mjestima su neki ljudi zrtve Americkog terora!
Amerika ne moze ocekivati da nju mimoidju i postede sva zla svijeta,dok god ona sama siri zlo po cijelom svijetu.

Nisam ja nista sretnija zbog smrti toliko ljudi,vjeruj mi.Nije meni zivot nimalo ljepsi zbog toga.I oni su necije majke,ocevi,sestre,braca,sinovi,kceri,prijatelji i oni su ljudi.
Ali nije njima kriv Bin Laden vec njihova politika(dok se nije desilo-nisu imali pojma,nekoliko sati kasnije oni sve znaju?Da su tako sposobni oni bi sprijecili tragediju,ovako,zrtveno janje im je Bin Laden,jer im je oduvijek trn u oku).A napad na Avganistan nece poginule vratiti u zivot,vec ce odnijeti nove neduzne zivote.Zasto niko nije rekao: "oni nisu krivi,uhvatite licno Bin Ladena pa mu sudite",vec su krolocno,zedni tudje krvi bili za napad.
Zao mi je mrtvih,ali za to je njihova politika kriva.
Oni imaju pravo na odmazdu (za WTC),a talibani ne.E pa nema dvostrukih standarda.Amerika je sebi dozvolila napad kao osvetu,samim tim cinom napada je priznala pravo i talibanima na osvetu.

Zao mi je,ali istina cesto okrutno zvuci.

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: ventilator dana 06.03.2002. 13:09 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2002, 13:21 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Feb 2002, 01:00
Bush je "mali" kauboj, tatin sincic . Njegova omiljena "igra" je RAT, za nesto drugo i nije pretjerano nadaren.
Ameriku boli uvo za ratovima u drugim zemljama, uplicu se samo tamo gdje imaju licni interes. Trebali bi se spustiti , u pravu si, razmisliti sta su pogresno uradili, kako to mogu promjeniti. Za to sto su Bin Laden i njegovi "pomuceni" sljedbenici uradili u mojim ocima nema opravdanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2002, 14:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kao sto sam vec jednom napisala:Ne mislim da je pametan put protiv nasilja se boriti nasiljem!
Ali nije pametno ni ocekivati da ti na nasilje nece odgovoriti istom mjerom.

Znam ja da sve nas (nazalost) vodi po jedan "kauboj",neki su malo gori neki malo bolji,ali svi su politicari isto smece.Zato nam i jeste ovako kako je,ali sve smo mi to i zasluzili(nazalost) i opet se niko od nas nije opametio (ponovo-nazalost).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2002, 15:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Nisam znao za tu indijansku idilu u SAD! :eek:
Prije dolaska zapadnih moreplovaca, procijenjeno je, na americkom kontinentu je bilo nekoliko desetina miliona domorodaca. Da su se oni nesmetano razvijali sada bi ih bilo preko milijardu. Ali neka, imaju oni zato poreske olaksice. :smile: Oni su dobrovoljno otisli u rezervate jer je tamo najbolja i najplodnija zemlja u SAD.
Skrenuo sam sa teme, ali nisam mogao da odolim. Tvrdnja je cist primjer propagande.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2002, 15:21 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>
Dana 06.03.2002. 10:23, ventilator je napisao:

To je kao da ti sad imas ogromnu kucu.Ja dodjem i otmem ti kucu,ali ti ostavim jednu sobu(onu najmanju)i natjeram te da me slusas.Ja i ti umremo,ali u toj kuci ostanu moje i tvoje djete.Kako moje djete moze ocekivati da mu tvoje djete bude zahvalno sto zivi u toj sobici,a ne placa stanarinu(sram ga bilo!).Kako ja da ocekujem da ti meni budes zahvalna sto sam ti dala tu sobicu(a otela sam ti kucu,ali to je zanemarivo).To mogu samo egoisticni Ameri.

</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Mene ovo definitivno podsjeca na BANJALUCKU PRICU '92/'93/'94 pa i '95.

P.S.
A citava ova tema me samo asocira na jednu jedinu recenicu iz filma "NICIJA ZEMLJA".
Kad vojnici u rovu, na prvoj liniji fronta citaju novine a jedan kaze "A SRANJA U RUANDI ....".

Da ne budem bas 100% off topic mislim da "svjetski policajac" ipak mora neko biti i da sam sretniji sto su to ameri a ne RUSI.
UN - e dok god zavise od americkih para, dotle ce i biti kako amer kaze.

Vader - ono o propasti Amerike (kako ti kazes, sa sigurnoscu da znas) je blago receno SMIJESNO

'ajd u zdravlje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2002, 00:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Okt 2001, 01:00
"oteta zemlja indijancima "- Da li ste ikada culi za rijec naseljavaje. niko njima nije oteo zemlju...zive u njoj slobodno kao i svi drugi amerikanci, mnogi indijanci se vrijedaju ako ih neko izdvaja iz ostale grupe amerikanaca.
Zao mi je Ventilator ali ja u tvojim rijecima mogu samo da vidim mrznju prema jednoj svjetskoj velesili. Neko mora biti vodja i krojac ...pa zaista da li bi mozda vise zeljla da to budu "braca" Rusi,mislim stvarno smijesno .
Skrenuli smo daleko od teme , a tema je bila Amerika u plamenu i WTC, kako mozes terorizam opravdavati na jednoj strani a okrivljivati na drugoj ...boze odakle mi je poznata ta prica...
Voljela bih da svi dobijete sansu da dodjete i vidite ...promijenili bi misljenje za dva dana.
American Dream- priznali vi ili ne to je najbolja zemlja na svijetu
God bless America!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2002, 00:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

PS. Sta je to zapravo oteto Idijancima?
Da mozda ne zive u logorima ili zatvorima kojekakvim?
Imaju kuce , kao i svi ostali
skoluju se besplatno u odnosu na sve ostale
ne placaju taksu u odnosu na sve ostale
rade na istim pozicijama kao i svi ostali
ravnopravni su sa svim drugim rasama i narodima
sta su im to bijelci oduzeli ..mozda satore???
nemoj mi samo reci slobodu jer ovdje svi imaju istu slobodu i ista prava
Kako je tu ???
Ko tu ima prava ???NIKO
Kakva prava vi tu imate?
Slobodu???
Slobodu cega?
I sada mi kazi ko zivi u zabludi???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2002, 10:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mislim da sam vise puta napisala da je ovdje sranje-tako nam je kako nam je.Ne zivim ja u iluziji da je ovdje raj na zemlji,prije pakao :smile: .Ali i drugi bi trebali shvatiti da nema raja na zemlji,jer je sve to placeno necijom krvlju.
Sta su oteli Indijancima?Ha :grin: .

Istorija SAD do 1980 iz "Male Prosvetine enciklopedije", cetvrto izdanje, Beograd, 1986
Pocetkom XVI veka u Sev. Ameriku poceli su dolaziti prvi evropski kolonisti iz Engleske, Francuske, Nizozemske, Svedske I Spanije; naseljavanju su Indijanci pruzali otpor (prvi veci rat 1622-34), ali su im nadmocniji beli doseljenici otimali zemlju, potiskujuci ih na zapad I istrebljujuci ih...
Tokom cele prve polovine XIX veka kapitalisticki razvitak u SAD tekao je brzo; u severnim drzavama kroz jacanje farmerstva i industrije, a u juznim kroz snazenje plantazerskog zemljoposeda. Razvitak kapitalisticke privrede i sve veci priliv evropskih doseljenika orijentisao je SAD na osvajanje novih teritorija; za tu politiku bili su zainteresovani svi drustveni slojevi: siromasni farmeri i evropski doseljenici da bi dosli do sopstvene zemlje, zemljoposednici Juga da bi dosli do novih plantaza, a industrijska i trgovacka burzoazija da bi u novoosvojenim terenima, otetim od Indijanaca, dobili siru sirovinsku bazu i trziste za sve vecu industriju.Osvajanje tzv. Zapada pocelo je za predsednistva (1801-1809) Tomasa Dzefersona, kad je 1804 donet "agrarni zakon" kojim se farmerima i plantazerima omogucava da za relativno malu svotu postanu sopstvenici zemlje otete Indijancima. SAD zapocinju i mnoge ratove sa susednim drzavama, pa i tako sire drzavnu teritoriju, a uz to je i povcavaju kupovinom; vec su se 1850. toliko prosirile da su sem Aljaske postigle danasnji teritorijalni obim...

Prije nego što je noga Kristofera Kolumba zakoračila na tlo Amerike, na toj zemlji je živjelo preko 45 miliona njenih starosjedilaca - Indijanaca. Danas ih ima oko 15 miliona; na sjevernom dijelu američkog kontinenta tek oko 500 hiljada Sijuksa, Apača, Algenkina, Irikeza, Dakota, Navaho, Seminiola, Komanča, Šošonja, Pueblo i Hope Indijanaca. Ono što je nakon "otkrića" Amerike uslijedilo, evropski konkistadori i kolonizatori označavali su civilizovanjem starosjedilaca, a moderne enciklopedije takav proces nazivaju genocidom. Računa se da su samo na području Sjeverne Amerike, u jednom od najvećih etničkih čišćenja u istoriji, zatrti tragovi između pedeset i sedamdeset indijanskih plemena. Procjene govore da je početkom 16. vijeka na prostoru od Meksičkog zaliva do Aljaske živjelo 300 plemena koja su govorila oko stotinu različitih jezika i bili na različitim nivoima civilizacijsko-tehnološkog razvoja.
Tridesetih godina ovog vijeka književnik i istoričar Džon Najhart je zabilježio kazivanja indijanskih stogodišnjaka o posljednjim danima široke indijanske autonomije, uoči njenog sužavanja na pojam "rezervata". Djelo "Kazivanja Crnog Jelena" opisuje kako je na sela Sijuksa Oglala nasrnula vojska generala Kastera i Terija: "Taj juriš vojske na sela, ili bolje rečeno šatorske kampove Sijuksa, kojim je zgažen ugovor iz 1868. godine, došao je iznenada. Crni Jelen je bio dječak. On sam početak ovog u istoriji neregistrovanog rata opisuje idilično: 'Moj otac me je u zoru probudio i pozvao da krenem sa njim na ispašu konja.' Kad su Sijuksi pobjegli u šumu, sa ženama i djecom, lišće je otpadalo sa drveća, košeno mecima državne armije. Krv se lila po zelenoj zemlji." No, najfascinantnija u cijeloj knjizi jeste izjava Crnog Jelena da je poslije masakra bio srećan. Kad je počela pucnjava, kroz njegovu dušu su tekla osjećanja "uzvišene tragike", slična onima koja imaju Srbi kada spomenu Kosovo ili Jasenovac: "Znao sam da je moj narod rođak gromu i njegovim bićima iz mojih vizija. Zato sam osjećao da su vojnici strašne budale što sve to rade."
Izmučeni ratovima, boleštinama, glađu i progonima bijelaca do 1940. godine u SAD je ostalo samo 330.000 rasno čistih Indijanaca. Dvadeset godina kasnije američka vlada kreće sa intenzivnijim programima njihove prvenstveno zdravstvene i socijalne zaštite.

Mnogi od današnjih starješina plemena Crna Noga kao djeca su bili odvojeni od roditelja i poslani u internate hrišćanskih misionara, daleko od rezervata. Tamo su ih često tukli kada bi koristili materinji jezik. Kako kaže indijanka Robin Bird, ožiljci se vide i danas: "Oduzeli su nam načine na koje molimo, na koje smo odgajali svoju djecu, oduzeli su nadu čitavom narodu Crne Noge. Sada sve to moramo nadoknaditi, sve ponovno naučiti, i trudimo se koliko god možemo, jer još su uvijek živi starci koji se sjećaju naših tradicija. Danas o tome više nije zabranjeno govoriti."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2002, 11:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2001, 01:00
Ako ti kazes da se skoluju samo oni besplatno ... onda je to opet diskriminacija...(tipicno kapitalisticki)
dakle, diskriminacija je dobra ako time smirujes jedan dio populacije, a umirujes savjest drugom dijelu... to je cist politicki potez...

moje misljenje je da skolovanje uopste na svijetu mora biti besplatno .. od najelementarnijeg do najviseg... zar to nisu ljudska prava... ajde vi "slobodnjaci" nadjite mi zemlju u kojoj je skola dzabe... to sigurno nije Amerika...
I da se razumijemo ... sloboda na planeti ce biti kada budes za sebe mogao reci da si stanovnik planete... a ne jednog regiona...

Od kada nema stare Juge ja se ne osjecam slobodno... nije Juga bila savrsena... ali bolja od Amerike ... definitivno...
Ovo nije bas u ovom topiku .. ali ipak ima dodirnih tacaka...
ovdje ocigledno neki opravdavaju Ameriku... Amerika iz filmova i njena demokratija je samo san kojem se tezi... kao sto ni idealna Juga nije bila dostignuta...
Najiskrenije zelim da Amerika uspije(ali neka se drze svoje teritorije... neka prvo tamo dotjeraju do maksimuma taj ideal)... ali to nikako nece uspjeti unipolarnom globalizacijom... tj. da oni postanu toliko mocni da progutaju ostale...
Dakle, kako stvari stoje neka ... posebno, svako za sebe Ameri, Evropa .. Rusija .... Kina Australija .. Japan, Afrika ... i ostale vece zajednice... dostignu nivo na kojem ce konacno shvatiti da smo svi LJUDI, i onda da se ujedine generalnim referendumom...
Sve sto na silu nastane ... tako ce i propasti...

malo sam se udaljio od teme, ali sa razlogom...da pokazem nekima da kritikovati ne znaci obavezno i mrziti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2002, 14:45 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Da li ste ikada culi za rijec naseljavaje. niko njima nije oteo zemlju...

Vidi djav`la! Pa doseljenici su se, je li, mirno naselili. A, onda su se indijanci, nedrustveni kakvi jesu, odselili u svoje rezervate. Tamo je doslo do izumiranja istih, indijanaca dakle, zato sto je to jedna rdja od naroda pa se ne razmnozavaju kako treba. Samo su nomadi zivjeli u satorima, ostali su indijanci imali kuce, hvala na pitanju. Imali su oni i svoje velike gradove, i sve sto ide uz to.
Sada bas nesto razmisljam, i izraelci su se mirno naselili na palestinsku teritoriju. Dosli, eto tako, udarili temelje i naselili se ljudi. Posto ameri u potpunosti shvataju taj koncept naseljavanja oni onda pruzaju zdusnu podrsku naporima doseljenika.
Svi smo skrenuli sa teme, ali ona je, po meni, vec iscrpljena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2002, 18:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vidim ja da sam ja ovdje jedna protiv svih vas , ali i jedina koja zivi u Americi i jedina onda koja je mozda kompetentna da prica o razlikama i zivotu ovdje?
Sve sto vi pricate je tacno ali to je ISTORIJA, KOlonisti jesu otimali zemlju indijancima ali mozete li mi reci kakve to veze ima sa svim danasnjim Amerikancima ukljucujuci i indijance.
Zar cete mi reci da su na teritoriji Evrope uvijek zivjeli narodi koji i sada tu zive? Pa sta se tu desavalo u istoriji ...znam ja da je najlakse pricati o smecu ispred komsijine kuce dok se oko tvoje kuce ni krov ne vidi oko smeca.
Jedi je spomenuo staru Jugu , i tu se slazem meni je divno bilo u nasoj Jugici i mislim da djeca ovdje nemaju djetinjstvo kakvo smo mi imali, mislim na one koji su djetinjstvo imali tokom 70-tih i ranih 80tih, to je neko zlatno doba Juge.
Ali kada poredim zivot jednog 30 -godisnjeg Amerikanca sa zivotom mojih roditelja( koji su jako lijepo zivjeli po YU standardu) u to doba, mislim da je ipak ljepse ovdje i daleko lakse za zivot, ali to je opet samo moje misljenje na koje imam pravo.
I opet stojim iza toga da Americki gradjani nemaju nikakve veze sa Americkom politikom i da je jako nisko uopste i pomisliti da su zasluzili da poginu u nekom teroristickom napadu i da ce jos da ginu itekako jer su to zasluzili...???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2002, 19:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Mislio sam ovde postaviti samo neke dijelove jednog većeg nedavno napisanog teksta o USA ali sam na kraju odlučio da postavim skoro sve.
Radi se o nekim spoznajama koje su dobijale neke osobe iz Banjaluke, osobe koje se godinama bave duhovnom izgradnjom i proučavanjem svetih spisa, posebno Svetog Pisma.
Tekst je o USA, o biblijskim proročanstvima koji se mogu povezati sa ovom zemljom i dešavanjima u njoj, o 11. septembru i rušenju kula World Trade Centra...
Sam tekst je pisala jedna osoba.

--------------------------------------------------------

Sveto Pismo kao riznica pouka, upozorenja i putokaza za život ljudi na Zemlji može da objasni sve što se zbiva i može da ukaže put kojim treba ići onome ko ima oko da vidi i uho da sluša. Upozorenja i poruke su svugdje oko nas na očekivanim i neočekivanim mjestima: u vremenskim prilikama i neprilikama, u katastrofama i nesrećama, velikim događajima, pronalascima, u usponima i padovima naroda i zemalja, u muzici, filmovima, crtanim filmovima, TV emisijama, pjevanju ptica, lavežu pasa ? jednostavno svugdje. Nije uzalud Isus Hrist upozoravao da budemo budni i da na sve obraćamo pažnju jer su nam znakovi svugdje i treba da ih primijetimo, ozbiljno shvatimo i razumijemo. Da bismo zaista razumjeli šta nam se govori potrebno je da istinski odlučimo da slijedimo Božiju volju, da shvatimo da On koordinira svim događanjima da nas pouči i uputi, i da prvenstveno u Svetim Spisima tražimo značenje pojedinih zbivanja i znakova. Za tako nešto treba da odbacimo ili barem ozbiljno preispitamo veliku većinu dosadašnjih "znanja", očistimo srce i tražimo pomoć od Nebeskih Sila istovremeno trudeći se na sopstvenom duhovnom razvoju koliko god možemo.

Ovdje je iznesen dio onoga do čega smo došli duhovnim radom i proučavanjem Svetih Spisa kroz proročanstva a odnosi se na SAD. S obzirom na ulogu SAD u današnjem svijetu sasvim je prirodno to što postoji dosta mjesta u Svetom Pismu koja se mogu primijeniti na događaje vezane za njih. Sigurno jedan od najupečatljivijih događaja koji su potresli SAD od osnivanja do sada su događaji od 11.09.2001. godine. Oni su označili kraj jedne kratke epohe koja je počela jednim sličnim događajem Perl Harburom.
((Komentar uz Perl Harbur: Mnoga zbivanja u svijetu su više ili manje vidljivo omeđeni ovakvim "međašima" koji označavaju početak i kraj nekog ciklusa. Npr. neposredan povod za početak rata u Bosni je ubistvo starog svata u svadbenoj povorci u blizini pravoslavnog hrama na Baščaršiji u Sarajevu 03.04.1992. 02.08.1995. čuo sam na radiju za mnoge beznačajnu vijest da je u dvorište pravoslavnog hrama u dijelu Sarajeva pod srpskom kontrolom, za vrijeme svadbenog obreda, pala minobacačka granata i da je jedna osoba tada teško povrijeđena. Iako sam po proročanstvima već znao da bi se rat trebao završiti do kraja novembra 1995. godine, ovo je za mene bio dodatni znak i dokaz da smo proročanstva ispravno protumačili i da je kraj rata blizu. Događaji su vrlo brzo sve to potvrdili.))
Perl Harbur je označio početak dominacije SAD kao istinske svjetske sile, događaji od 11.09.2001. označavaju kraj tog perioda. Mnogi tumači Svetog Pisma su takođe pronašli SAD u Svetom Pismu, ali ih obično vezuju za Veliku Britaniju i zajedno ih zovu Anglo-Američka sila. U velikoj mjeri ta otkrića se slažu sa našim, ali ovdje ćemo u prvom redu iznijeti ono što nisu iznosili drugi (barem ne na ovakav način).

Postoje dvije vrlo bitne stvari zbog kojih je Otac Nebeski blagoslovio SAD i čime su SAD odskočile od drugih zemalja na svijetu. Prva je ta što je dobar dio njenih prvih stanovnika pripadao za ono vrijeme vrlo naprednim hrišćanskim vjerskim zajednicama i pokretima za koje u tada mračnoj i zadrtoj Evropi nije bilo mjesta, a njihov uticaj je čvrsto utkan u novostvorenu državnu zajednicu na tlu Amerike. Drugi je taj što na svojoj osnovnoj novčanici američka moneta dolar ima jasan i pozitivno moćan natpis:?U Boga se uzdamo!? Na novčanicama širom svijeta ima raznih natpisa ali ni jedan ovako jednostavan i ovako moćan.Takođe, postoji još jedna vrlo bitna stvar a to je da sama skraćenica SAD na srpskohrvatskom znači sad, a jedan od najosnovnijih duhovnih principa je živjeti ni u prošlosti ni u budućnosti, već ovdje i sad(a). Opet pozitivno moćno, i to na najmoćnijem jeziku na svijetu. ((Vaderov komentar: nešto malo i o ovome i o tome zašto je srpskohrvatski jezik toliko značajan sam pisao na temi "Svijet je rođen na Balkanu")). S druge strane sad je zasađena biljka, takođe se spominje u Svetom Pismu, ali taj sad može da da dobar plod, ali i da se odmetne, podivlja i da ne bude više ni za što nego da se posiječe i uništi.

Ne upuštajući se sada u velika razglabanja o odnosima SAD i ostatka svijeta skrenuću pažnju na jednu stvar. Bog je istinski blagoslovio SAD i samo njegovom milošću one su ono što jesu danas, ali taj blagoslov i pored gore navedenih činjenica nije zbog izrazite pozitivnosti samih SAD, nego zbog toga što su ostale zemlje svijeta samo još gore! Zbog toga je sasvim pogrešno ono što mnogi u SAD misle da su bogznakako odmakli od ostatka svijeta u gajenju istinskih vrijednosti i došli do nečega na što ostali svijet treba da se ugleda ? NE! Svi moraju mnogo da se promijene, a oni koji u tome budu najbrži i najistrajniji preuzeće vodeću ulogu u svijetu, jer jedna epoha upravo prolazi, a sljedeća nastupa.Mudrost je to osjetiti i pravilno se postaviti, ne opirati se Božijoj volji nego je slijediti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2002, 19:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

U stara vremena, i to baš u vrijeme Isusa Hrista bila je jedna moćna svjetska imperija koja je za sebe smatrala da je nosilac civilizacije i da je oplemenjivač barbarskih naroda, i trajala je mnogo duže od današnjih sila a ipak bijedno završila. Bio je to Rim. Pa ipak, Isus i apostoli su se rodili u jednom zabačenom kutku Rimske imperije, pa čak i u Izraelu Galileja je bila poznata kao zabačena pokrajina. Zanimljivo je da je Balkan od početka hrišćanske ere pa naovamo takođe uvijek bio poznat kao zabito ali uvijek uzavrelo tlo, na raskrsnici puteva i razmeđu civilizacija. Bosna je u nekim hronikama Turskog Carstva, kojeg je vijekovima bilo dio, bila poznata kao "tuhafli vilajet" ("kukulele zemlja" kako bi se slobodno mogao prevesti ovaj izraz), a u bivšoj Jugoslaviji naziv Bosanac koji je označavao žitelje Bosne bio je pomalo podsmješljiv i pogrdan, jer je živalj Bosne važio za zaostao pa i priglup narod. Ali kako Pismo kaže, "Narod koji hodi u tami vidjeće vidjelo veliko, i onima koji sjede u zemlji gdje je smrtni sjen zasvijetliće vidjelo" (Isaija 9:2). I zaista, Bog nije odabrao niti skupinu filozofa, niti mudraca, nego prostih ljudi da njima uzdrma mudrost mudrih i uzdigne čistotu iskrenog i prostog srca "malih" ljudi. Pa čak i one među njima koji su bili školovani u ljudskoj mudrosti On je primio kada su odbacili ljudsku mudrost, a primili Božiju "ludost" (vidjeti svjedočanstvo apostola Pavla, Filipljanima: 3:4-8;Korinćanima 2:1-6)

Sve ovo iznosim jer je ono što se sada pokušava nametnuti svijetu kao ispravan i poželjan način razmišljanja u stvari samo prividno zasnovano na hrišćanskoj nauci i Svetom Pismu, a u stvari je zasnovano na uzdizanju ljudske mudrosti i ljudskih vrijednosti (stručnosti, "naučnih" dokaza, tehnologije, taštine) i nečemu što bi naš narod prosto opisao ovako "okolo gladac, unutra jadac".Trenutno nam se putem mnogih sredstava, a prvenstveno masovnih medija bukvalno diktira kakve su nam potrebe, kako treba da živimo, šta je poželjno a šta nepoželjno, šta je dobro a šta zlo i ko su dobri momci, a ko loši momci. U pozadini svega stoje intrige sračunate na to da se svijet na jednostavan način i prividno bez upotrebe sile stavi pod kontrolu i učini plodnim tlom za dominacijom relativno malog broja onih koji posjeduju materijalnu i intelektualnu moć nad ostatkom svijeta koji živi nevidljivom a strogo određenom i kontrolisanom kolotečinom. Oni misle da imaju moć i da nečim upravljaju, ali nisu svjesni da iznad njihovih intriga i kombinacija ima Onaj koji će mreže koje su ispleli iskoristiti u nešto sasvim drugo, a učiniti da na kraju sami u svoje jame upadnu. Tipičan primjer za to je vrlo svjež. Poznata je činjenica da su SAD aktivno pomagale Osamu bin Ladena i njegove sljedbenike dok su im bili potrebni kao borci protiv Crvene armije u Avganistanu. Poznato je i kako se danas taj zalog vraća.

No, pređimo na stvar. Svima je poznato šta se desilo 11. septembra u New York-u. U tom gradu je, nimalo slučajno, sjedište organizacije UN, dakle New York je na neki način prijestonica nad mnogim narodima. Zgrade koje su pogođene u New York-u bile su jedno od sjedišta međunarodne trgovine. U New Yorku je mnogo toga što simboliše ono što su SAD sada i ti su simboli poznati u cijelom svijetu (Kip slobode, Manhattan, Bronks, Empire State bilding, Broadway ...). U New Yorku je takođe prije nekoliko godina (ne sjećam se tačno, ali mislim da je to bilo 1998. godine) održana parada i svjetski kongres homoseksualaca, pri čemu je tadašnji gradonačelnik tog grada biranim riječima izrazio toplu dobrodošlicu takvom skupu. Šta se u Svetom Pismu govori o homoseksualcima možete vidjeti u 1.Mosijevoj 19, Pavlovoj poslanici Rimljanima 1:21-32 i na mnogim drugim mjestima. Homoseksualnost kao i druge slične anomalije nisu ništa drugo nego psihičke bolesti, i takve ljude treba liječiti, a ne, u ime nekakvih izopačenih principa koji se sada pokušavaju diktirati u cijelom svijetu, predstavljati te bolesti kao normalne pojave. Iz Svetog Pisma je očigledno da su one kazna, kao i većina drugih bolesti uostalom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2002, 19:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pa da vidimo šta kaže Pismo.

1. I poslije ovoga vidjeh drugoga anđela gdje silazi sa neba, koji imaše oblast veliku; i zemlja se zasvijetli od slave njegove.
2. I povika jakijem glasom govoreći: pade, pade Vavilon veliki, i posta stan đavolima, i tamnica svakome duhu nečistome, i tamnica sviju ptica nečistijeh i mrskijeh; jer otrovnijem vinom kurvarstva svojega napoji sve narode;
3. I carevi zemaljski s njom se kurvaše, i trgovci zemaljski obogatiše se od bogatstva slasti njezine

Da se ovdje pomenuti simbolički Vavilon može zaista primijeniti na SAD jasno je iz činjenica koje povezuju ove dvije svjetske sile. Vavilon je još u prastara doba bio imperija mnogih naroda , a narod SAD takođe je sačinjen iz skoro svih naroda svijeta; Babilon je svoju moć je prvi put pokazao izgradnjom kule Vavilonske (1.Mojsijeva 11:4) ? SAD su svoju narastajuću moć demonstrirale izgradnjom Empire State Building-a u (slučajnosti li) New York-u tridesetih godina ovog vijeka. Kao Vavilon se, dakle, može identifikovati svaka sila koja uzurpira Božiju vlast na Zemlji, pa makar činila to prividno u Njegovo ime ili na Njegovim principima.
Iako je sagrađen u vrijeme ekonomske krize Empire State Building je bio plod pukog nadmetanja ljudske taštine između vodećih ljudi vodećih kompanija Crysler i General Motors. I Vavilonska kula je bila plod ljudske taštine. Jedan od emocionalnih temelja društva u SAD je ponos, prvenstveno nacionalni ponos, a baš to je osobina koja najviše gnjevi Nebeske Sile protiv ljudi.

Simboličko vino kojim je Vavilon napojio sve narode jeste umna globalizacija svijeta pri čemu se ljudima širom svijeta (mladima prvenstveno) putem masmedija i masovne kulture diktira stil razmišljanja, života, potrebe i sve zasnovano na negativnoj strani ljudskog ega i sebičnim ličnim i kolektivnim interesima (u našem narodu: u se, na se i poda se). Na konto toga lako se postiže svjetska dominacija i bogaćenje manjine na grbači ogromne većine, a da svi budu "sretni i zadovoljni" (ili bolje rečeno podmireni). U isto vrijeme ljudima su duše i umovi prazni ili popunjeni samo nizom modela koje treba slijediti ili prezicnije nizom kompjuterskih programa upisanih u psihe.
Da je zaista Vavilon ispravno dešifrovan svjedoči i prorok Isaija:
Isaija:47:1-3 Siđi i sjedi u prah, djevojko, kćeri Vavilonska; sjedi na zemlju, nema prijestola, kćeri Haldejska; jer se nećeš više zvati nježna i ljupka. Uzmi žrvnje, i melji brašno otkrij kosu svoju, izuj se, zagali golijeni, idi preko rijeka. Otkriće se golotinja tvoja, i vidjeće se sramota tvoja; osvetiću se, i niko mi neće smetati.
Mnoge su stvari učinjene i čine se u ime "najviših ljudskih i Božijih principa" a u stvari su bile samo licemjerno prikrivanje spletki i borbe za najprizemnije interese. To će se razotkriti, ništa neće izostati, ali u svoje vrijeme. Skoro svi ranije pomenuti simboli New York-a se na ovaj ili onaj način nalaze zapisani u Svetom Pismu i svi su odrednica za upozorenja. Kip slobode je posebna priča i priču o njemu ovdje nećemo ni započinjati, dovoljno je samo napomenuti da se prorok Isaija u svojoj propovijedi obraća ženskoj osobi što je još jedna očigledna veza između Vavilona i New Yorka. Na ovom mjestu ću skrenuti pažnju na nešto drugo. Broadway je svjetski poznati i sigurno najveći američki centar pozorišne umjetnosti. Ono što u svemu tome upada u oči je da Isus Hrist upozorava: "Uđite na uska vrata; jer su široka vrata i širok put (BROAD WAY) što vode u propast, i mnogo ih ima koji njim idu." Isus naravno ovdje ne govori da ne treba ići u pozorište, ali govori da je ono što mnogi ljudi žive najobičnije pozorište (ljudi ne istražuju ko su i šta su uistinu jer se toga boje, nego se pretvaraju da su nešto što su sebi odredili ili što su im drugi nametnuli), ali i to da se mnogi događaji u svijetu režiraju (ili se pokušavaju režirati) radi manipulacije ljudima. Hristos ovdje upozorava da samo čovjek sa čvrstim duhovnim temeljem ima snagu da se suoči sam sa sobom i da se odupre takvim manipulacijama. Međutim, za temu koju obrađuje ovaj tekst vrlo je važno i to da se Hrist opet sa upozorenjem obraća nečemu što je po značenju imena povezano sa New York-om i SAD.

ISA 47:4-7: Ime je izbavitelju našemu J.H.V.H. nad vojskama, svetac Izrailjev.
Sjedi mučeći, i uđi u tamu, kćeri Haldejska; jer se nećeš više zvati gospođa carstvima.
Razgnjevih se na narod svoj, oskvrnih našljedstvo svoje i predadoh ga tebi u ruke; a ti im ne pokaza milosti; na starce si metala preteški jaram svoj;
I govorila si: dovijeka ću biti gospođa; ali nikad nijesi to uzimala na um, niti si pomišljala šta će biti na pošljedak.

Od 11.09.2001. SAD su pred jasnim izborom: ili će prestati da izigravaju povrijeđenu veliku ponosnu naciju, ili će se presabrati i okrenuti novi list i prestati da svojim bezbrojnim intrigama navlače (opravdanu ili neopravdanu) mržnju drugih u svijetu i počnu da istinski rade na opšte dobro. Jer, ako se ne okrenu povešće svijet u veliko razaranje i propast, a ako se okrenu ipak ima nade da se još toga spasi, iako je mnogo toga otišlo suviše daleko. Mudri Solomon lijepo kaže: ponos ide prije propasti. Da je to sve zaista tako svjedoči Sveto Pismo i proročanstvo iz 18. poglavlja Otkrivenja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2002, 19:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Veoma je zanimljiva i još jedna veza Vavilona i SAD ovjekovječena u proročanstvu proroka Isaije.
Isaija 47: 8-10: Sada dakle čuj ovo, koja živiš u slastima i bez brige sjediš i govoriš u srcu svom: ja sam, i nema druge osim mene, neću biti udovica niti ću osirotjeti. To će ti oboje doći ujedanput, u isti dan, da osirotiš i obudoviš, doći će ti potpuno, radi mnoštva čini tvojih i radi velike sile čaranja tvoga. Jer si se pouzdala u zloću svoju govoreći: niko me ne vidi. Mudrost tvoja i znanje tvoje prevariše te, te si govorila u srcu svom: ja sam, i osim mene nema druge.
Već je ranije naglašeno da je ono što zavarava ljude prividna moć, a taj osjećaj moći još i više od obilja materijalnih dobara daje znanje i osjećaj čovjeka da je umom iznad drugih. Takvi ljudi vrlo brzo upadaju u iskušenje da kroje sudbinu svijeta po svojim aršinima i tu vrlo brzo ne biva nikakvih obzira. Naprotiv, sredstva kojima se postižu mračni ciljevi su sve groznija iako sve teže primjetna i naizgled manje brutalna. Govorim o magiji najgore vrste kojom se od čovjeka pravi nečovjek - zombi. Da budem jasniji, ako prihvatimo definiciju da se magijom naziva svako djelovanje na čovjeka putem energetskih impulsa raznih vidova usmjereno na to da u čovjeku proizvede promjenu u svijesti, jasno je da se mnogi danas normalni postupci u suštini mogu označiti kao čisto magijski. Tipičan primjer su reklame i druga marketinška oružja kojima smo svakodnevno izloženi. Htjeli to ljudi prihvatiti ili ne to je u svojoj suštini čaranje. I gle čuda, upravo u modernom svijetu uspjeh mnogih je zasnovan na marketingu, u suštini na čaranju ili psihologiji i parapsihologiji ako vam to zvuči prihvatljivije. A odakle potiče sadašnji svjetski trgovačko-marketinški trend? Iz SAD. To Isaija i potvrđuje (vidi prethodni tekst).
I malo dijete u SAD zna da šta ili ko je svojevrsni simbol SAD odnosno vlade SAD. To je "Ujka SAM". Vrlo je zanimljivo da se Vavilon u prethodnom pasusu iz Isaijinog proročanstva upravo tako identifikuje (i to dva puta) kao Ja SAM. Opet nimalo slučajno, dom pravog Ujka Sem-a (gospodina Samuela Wilsona), ličnosti na kojoj je zasnovana legenda je Troy, New York!!!
Dakle, na srpskohrvatskom jeziku, Vavilon kome se ovdje prijeti je neki SAM!!! Znamo i koji! I taj SAM se baš ovog časa ponaša kako je ovdje pisano: "Osim mene nema drugog!"A upozorenja stižu neprekidno!!!

Otkrivenje 18: 4-7: I čuh glas drugi s neba koji govori: iziđite iz nje, narode moj, da se ne pomiješate u grijehe njezine, i da vam ne naude zla njezina.
Jer grijesi njezini dopriješe tja do neba, i Bog se opomenu nepravde njezine.
Platite joj kao što i ona plati vama, i podajte joj dvojinom onoliko po djelima njezinima: kojom čašom zahvati vama zahvatajte joj po dva puta onoliko.
Koliko se proslavi i nasladi toliko joj podajte muka i žalosti; jer govori u srcu svojemu: sjedim kao carica, i nijesam udovica, i žalosti neću vidjeti.

Ovdje se kaže svima koji još imaju imalo osjećaja za Boga i pravdu da paze šta rade da se ne pomiješaju sa onima koji će biti kažnjeni. I kaže se i simbolička proporcija koja nedvojbeno identifikuje o kome se ovdje radi i zašto će ga to zadesiti, i ko je taj na kome su izvršena nedjela!
Prije nego što se ovo sve desilo u New Yorku znali smo i očekivali da Bog da jasno upozorenje najvećim silama svijeta da ne mogu da rade baš sve što ima padne na pamet. U našem narodu koji se nagledao i natrpio silnika ima jedna izreka:"Možeš što hoćeš,ali ne možeš dokle hoćeš!" Tako i objavitelj Otkrivenja, a to je niko drugi do sam Isus Hristos, upozorava:"Ko u ropstvo vodi, biće u ropstvo odveden; ko nožem ubije biće nožem ubijen! Ovdje je trpljenje i vjera svetih." Ukratko, Isus najavljuje vrijeme kada će se kazne za nedjela vrlo brzo izvršavati. Pa pogledajte šta se desilo!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2002, 19:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Otkrivenje 18: 8-24 Za to će u jedan dan doći zla njezina: smrt i plač i glad, i sažeći će se ognjem; jer je jak Gospod Bog koji joj sudi.
9. I zaplakaće i zajaukati za njom carevi zemaljski koji se s njom kurvaše i bjesniše, kad vide dim gorenja njezina,
10. Izdaleka stojeći od straha muka njezinijeh i govoreći: jaoh! jaoh! grade veliki Vavilone, grade tvrdi, jer u jedan čas dođe sud tvoj!
11. I trgovci zemaljski zaplakaće i zajaukati za njom, što njihovijeh tovara niko više ne kupuje;
12. Tovara zlata i srebra i kamenja dragoga i bisera i uzvoda i porfire i svile i skerleta, i svakoga mirisnog drveta, i svakojakijeh sudova od fildiša, i svakojakijeh sudova od najskupljega drveta, mjedi i gvožđa i mermera,
13. I cimeta i tamjana i mira i livana, i vina i ulja, i nišesteta i pšenice, i goveda i ovaca, i konja i kola, i tjelesa i duša čovječijih.
14. I voća želja duše tvoje otidoše od tebe, i sve što je masno i dobro otide od tebe, i više ga nećeš naći.
15. Trgovci koji se ovijem tovarima obogatiše od nje, staće izdaleka od straha mučenja njezina, plačući i jaučući,
16. I govoreći: jaoh! jaoh! grade veliki, obučeni u svilu i porfiru i skerlet, i nakićeni zlatom i kamenjem dragijem i biserom;
17. Jer u jedan čas pogibe toliko bogatstvo! I svi gospodari od lađi, i sav narod u lađama, i lađari, i koji god rade na moru, stadoše izdaleka,
18. I vikahu, vidjevši dim gorenja njezina, i govorahu: ko je bio kao ovaj grad veliki?
19. I baciše prah na glave svoje, i povikaše plačući i ridajući, govoreći: jaoh! jaoh! grade veliki, u kome se obogatiše svi koji imaju lađe na moru od bogatstva njegova, jer u jedan čas opustje!
(Od kada je probijen Panamski kanal 1914. New York je i najznačajnija luka svijeta)
20. Veseli se nad njim nebo, i sveti apostoli i proroci, jer Bog pokaja sud vaš na njemu.
21. I uze jedan anđeo jak kamen veliki, kao kamen vodenični, i baci u more govoreći: tako će sa hukom biti bačen Vavilon grad veliki, i neće se više naći;
22. I glas gudača i pjevača i svirača i trubača neće se više čuti u tebi; i nikakav majstor ni od kakva zanata neće se više naći u tebi, i huka kamenja vodeničnoga neće se čuti u tebi;
23. I vidjelo žiška neće se više svijetliti u tebi, i glas ženika i neveste neće više biti čuven u tebi; jer trgovci tvoji bijahu boljari zemaljski, jer tvojijem čaranjem prevareni biše svi narodi.
24. I u njemu se nađe krv proročka i svetijeh, i sviju koji su pobijeni na zemlji.

Velike sile današnjeg svijeta, preko svojeg vojnog eksponenta, NATO saveza, su postali mirođija svakoj čorbi na Zemlji, i uvijek pod krinkom mirotvorstva i uzvišenih ciljeva činili zločine u ime nečijih interesa.
Zapodijevali su sukobe pa ih onda mirili, sve uz brojne i sve komplikovanije spletke. Tako je NATO bombardovao i Republiku Srpsku i SR Jugoslaviju uz opšte ispiranje mozga ljudi u cijelom svijetu (odnosno čaranje) da su to pravedne i ispravne akcije, ali Bog se ne da začarati i on je presudio. NATO je u Beogradu, glavnom gradu Srbije i SR Jugoslavije bombardovao i srušio veliki televizijski toranj na Novom Beogradu. NATO je pod vodstvom SAD srušio jedan aprila 1999. ? u SAD su septembra 2001. srušena dva, a i Pentagon kao vojno središte US Army je dobio svoje. Čitav niz detalja svjedoči o ispravnosti ove paralele. Navešću samo jedan. Televizijski toranj u Beogradu je bombardovan u dva talasa u razmaku od dvadesetak minuta. Odmah nakon prvog talasa na lice mjesta su došle spasilačke ekipe i vatrogasci, tako da su bili tu u trenutku kada je došao drugi talas i tako je stradalo 15-tak spasilaca i vatrogasaca. Doslovno isto se ponovilo i u NewYorku samo što je tada broj žrtava bio mnogo veći. Sve odgovara proročanstvu, kako je nama učinjeno, dvostruko im se vraća. Trgovci plaču, za kim! Za trgovačkim centrom i zbog potresa koji su nakon toga obuzeli svjetske berze. Velike kompanije u SAD pucaju jedan za drugom, požari, tajfuni i druge katastrofe i afere potresaju SAD, a njeni vođe su sve silniji i sve bahatiji!!! Ima li ikoga da vidi to. Jedan sličan slučaj ali mnogo manjih razmjera dogodio se i u vrijeme Isusa Hrista u Jerusalimu i evo šta je bila Hristova poruka o tome:

Luka 13:4,5: Ili onih osamnaest što na njih pade kula Siloamska i pobi ih, mislite li da su oni najkrivlji bili od sviju Jerusalimljana?
Ne, kažem vam, nego ako se ne pokajete, svi ćete tako izginuti!

Šta treba jasnije od ovoga. A SAD umjesto da se pokaju i obrate samo idu iz zla u gore. Globalizacija svijeta je u suštini pozitivan i neophodan proces, ali na sasvim drugim osnovima i principima nego što se pokušava sada. No kao i mnoge druge stvari, svjetski moćnici (bar oni tako za sebe misle) će zbog svojih zamisli i kombinacija odraditi neki posao, ali će u svoje vrijeme oni biti uklonjeni, a njihova djela okrenuta u sasvim drugom smijeru. Jer ljudi na Zemlji bi dosada tebali da nauče da se na Zemlji ništa ne dešava da Nebeske Sile to ne dopuste, i da su sva njihova djela prolazna, a da dugo opstaje samo Božija namisao. Iznad svake ljudske kombinacije stoji Božija kombinacija nad kombinacijama, iznad svake ljudske namjere stoji Božija namjera nad namjerama, iznad svakog ljudskog djela stoji Božije djelo stvaranja i održavanja života, djelo nad djelima. Iluzija da svojom snagom i moćima ljudi mogu nešto da učine dosada je zavarala mnoge, a danas vara više nego ikada, iako su sebi mnogi umislili da su njihove namisli izvršavanje Božije volje. Svaka tajna i svaka namjera će biti otkrivena, svako djelo će biti objavljeno i iskušano, ostaće samo ono što je zaista utemeljeno na Božijem promislu.

Malo je vjerovatno da će ljudi koji se osjećaju moćno zaustaviti svoje srljanje u propast (ali avaj, vuku i mnoge oko sebe sa sobom) i učiniti pravu stvar u pravo vrijeme, ali ništa nije nemoguće i valja se moliti da se to ipak desi. Zašto da SAD budu potpuno uništene, zašto da Evropa bude opustošena, zašto da rijeke presuše i mora i planine se preokrenu, zašto da toliki narodi propadnu, zašto, ako to ne mora da se desi!? A ne mora iako svijet svesrdno srlja baš u najgore od svih rješenja problema na Zemlji. Uvijek postoji lakši i teži put, nemojte izabrati teži put. Oni koji se istinski oslanjaju na Boga i slušaju ga spasiće se i ovako i onako, ali takvih je jako malo, šačica iz svakog naroda, a šta će biti sa drugima?

KRAJ

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]