RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
dinGospo1 je napisao:
Ovo sam se bas skoro pitao.
Na 407-ici na otvorenom bude oko 80-85, ljeti opterecen na nekom usponu bude i do 95-100. Jednostavna "seta" kazaljka oko 90.
Drug me ubjedjuje da to nije u redu jer kod njega na VW-u stalno pokazuje 90.
Objasnjavao sam covjeku da je nenormalno da u svim uslovima bude ista temp. i da mora biti neka caka oko kazaljke (samo nisam znao koja

), al ne slusa covjek i gotovo.
Jos sam jednu stvar primjetio...
ljeti u leru kad duze radi bude oko 90, ali kad upalim klimu tad obori ispod 80. Znam kad sam par bude cekao duze na granici, sa klimom ne prelazi 80, cak bude malo ispod. u cemu je tu "caka"? Jel normalno, il je nesto neispravno? 
Sve je u redu, na hladnjaku klime imaš ventilator koji radi zajedno sa klimom i on pravi vještačko strujanjue i preko hladnjaka motora te vrši prinudno rashladjivanje...
RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
<Enter_name> je napisao:
Ako termostat zatvori tok rashladne tekućine kroz blok motora, ne vidim načina kako će ventilator da napravi toliki tok (toplog) vazduha koji bi spustio temeperaturu motora koji radi za 10°C.
To naravno ako je termostat ispravan, ali recimo, ako termostat otvara na 82, onda ventilator pali na 95, pa između tih 82 i 95, rashladna tečnost ima konstantno kruženje preko vodene pumpe, a ventilator klime tečnost rashladi taman toliko da se ne uključuje ventilator hladnjaka...
Vjerovatno je do tog. Ne vjerujem da je termostat los, da ne zatvara, ne bi se ni ugrijao. Auto nabije temperaturu za koji kilometar.
Inace kad ga malo cepam, ostavim ga koji minut u leru i auto obori temparaturu na nekih 85. Sa tim ventilatorom taman moze spasti na 80. A i nije logicno da bude ista temparatura u leru kad ubrizgava malu kolicinu goriva, i na 3 000 obrtaja u nekom brdu kad sipa gorivo u motor a ne ubrizgava