banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 23:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222 ... 520  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Mar 2015, 23:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Gdje nema kopna,tu imas more...vrlo jednostavno :)

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2015, 23:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
А ту је и одређено радарско постројење, јелте... :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 08:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jun 2013, 17:35
RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
Kako je Rusija zadrzala u svom sastavu Kaljingradsku oblast i kako uopste funkcionise ta teritorija koja nema kopnenu vezu sa Rusijom...

Kopnenu vezu nema ni Krim.
Što se tiče Ukrajinaca i njihovog vrlo bliskog odnosa sa Trećim Rajhom evo jedno malo objašnjenje koje bi vi trebali znati jer vi ipak znate sve a ja sam glup pa ipak nešto malo znam.
Zašto bi se Ukrajina priklonila Adolfu i kompaniji?
Možda zato što nisu baš mnogo opravdavali Staljinove čistke i ostale metode kojima je pobijeno mnogo Ukrajinaca; da su ubijani i Rusi - ubijani su ali Ukrajinci su se priklonili Adolfu da se zaštite od čovjeka koji je bio dosta krvoločniji od Adolfa a dobro znamo bio je tu i pozamašan broj Rusa koji se borio na strani Trećeg Rajha iz istog raloga kao i Ukrajinci. Adolf je gledao na Ukrajince vrlo blagonaklono, neko vrijeme su Ukrajinci samtrani ozbiljnim saveznicima, a onda je došao u Ukrajinu neki čova blizak Hitleru čije ime ne znam ali je od njega počela maverzacija Ukrajinaca. Vrlo sličan scenario smo imali i mi, bili smo sa Hitlerom u toliko dobrim odnosima da smo imali neutralnost, samo što je nas zajebo lik sa inicijalima kojima se označava mjesto za obavljanje nužde, pa smo imali u WWII borbu u kojoj su Srbi ratovali protiv Srba. Samo što je jednim Srbima vođa bio ustaša i da ironija bude veća ti Srbi su i pobjedili na kraju.
Što se tiče poređenja Ukrajine i Kosova, sve je meni to jasno ali i vi morate da znate. Amerkinaci sa velikom tugom gledaju kako se Rusi bogate prodajući plin i naftu a Ameri od toga nemaju ništa. Morate da shvatite koliko je to potresno za američka tajna društva, to je tragedija, to je nešto nedopustivo. A najveći problem je što Ameri tu ne mogu ništa, jedino mogu ovako iskomplikovati situaciju Rusima i prisiliti ih da na gluposti kao što je rat potroše bogatstvo stečeno energentima. Kosovo je druga priča pošto je uticaj Srbije u regionu morao biti srozan do te mjere da Srbija bude najslabija država regiona. Mislite vi da je zapadu stalo do šipaca i Ukrajinaca? Jeste isto koliko do Srba i Rusa.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 11:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Ti PKT mnogo lupas.
Napisati da je Staljin bio "dosta krvolocniji od Adolfa" moze samo potpuni ignorant, ili neko ko u stvari simpatise naciste.
Ne da mi se citati ostatak, vjerujem da su slicne gluposti i nesuvisle konstrukcije.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 11:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Neces verovati ali se veci broj zrtava pripisuje Staljinu

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 11:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Da, pocevsi od cistki 30-ih godina

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 11:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Hertzog je napisao:
Neces verovati ali se veci broj zrtava pripisuje Staljinu

Stvarno mi se ne ulazi u rasprave na tu temu, znajuci odakle takve tvrdnje poticu.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 11:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Citiraj:
Број жртава, најважнији подаци:

Грађански рат
5,75 милиона.
У том броју:
Црвени – 742 хиљаде.
Бели – 284 хиљаде.
Друге наоружане формације („Зелени“, националисти и т.д.) – 224 хиљаде

Совјетско-фински рат 1939-1940.
Један од највећих наоружаних конфликата СССР-а пре Хитлеровог напада. 1,6 милиона.

Други светски рат 1941-1945.
Русија за 4 година рата изгубила је више од 20 милиона војника, укључујући умрле од болести у позадини, стрељане партизане и т.д. Ова цифра може да буде и нетачна, јер је тај број изведен према формули, узимајући за полазну тачку један месец када су се губици најтачније рачунали, у датом случају – новембар 1942.
Погинуло у немачким логорима – око 4 милиона.
Губици цивилног становништва – 16,9 милиона, у том броју – око 2 милиона Јевреја и више од 150 хиљада Цигана, жртава нацистичког геноцида.
Укупно жртава – 43,3 милиона.

Немачка за 6 година рата изгубила је око 7 милиона. Немци нису уништавали командни састав СВОЈЕ армије, нису толико истребљивали СВОЈ народ, као што је ово чинио Стаљин према народу сопствене државе.

Политичке репресије
Број грађана окривљених за „контрареволуционарну делатност и друге тешке злочине против државе“ 1921-1953.: 4 милиона, укључујући око 800 хиљада осуђених на смрт и стрељаних. Претпоставља се да су око 600 хиљада умрли у затворима. Укупни број жртава репресија – 1,4 милиона.
Кулминација репресија, велики терор 1937-1938. година – 700 хиљада стрељано.
По смрти Стаљина, за упоређење: 1958. – стрељано 69 људи.

Последице насилне колективизације 1932-1933. година – конфискација летине и глад
Укупно 8 милиона жртава плус/минус 2 милиона, у том броју:
4,5 милиона у Украјини, 1,7 милиона у Северном Казахстану, 2 милиона у другим регионима, претежно на Кавказу.

Укупни демографски губици СССР-а за 1917-1953. надмашају 59 милиона, тј. 30% од броја становништва почетком 1955., односно 194,4 милиона. Наравно, овај број обухвата не само жртве комунистичког режима, већ и цивилне жртве током рата.
Broj žrtava (osim ovih u II s.r.) je izveden na osnovu podataka Arhiva Gulaga (ГУЛаг).

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 12:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
Kako je Rusija zadrzala u svom sastavu Kaljingradsku oblast

Sjediste balticke flote + rusko stanovnistvo.
_зока je napisao:
Наравно, овај број обухвата не само жртве комунистичког режима, већ и цивилне жртве током рата.

U tom spisku koliko vidim se ubrajaju (na Staljinovu dusu ) svi ikad umrli u sssr-u od gradjanskog rata pa do njegove smrti.
Valjda se tu trebaju ubrojati oni koji su umrli njegovim direktim akcijama i potezima, ne? Dakle represije, strijeljanja, gulag, glad u Ukrajini, finski rat (koji je sssr pokrenuo i ispusio najstrasnije). I cifra je oko 10 miliona ako se ne varam.
Ne znam zasto se tu racuna Drugi svjetski. SSSr na napadnut, to su ratne zrtve. Po toj logici Ruzvelt je masovni ubca jer je poginulo 500 000 amerikanaca u Drugom svjetskom.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 12:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Nije to spisak Staljinovih žrtava nego spisak žrtava u SSSR-u od oktobarske revolucije do 1953. godine.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 12:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Vidim da jeste, ali neki dan izasao spisak najvecih ubica i staljin prvi sa 60 miliona ubijenih...jel to realno?

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 12:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Spisak bez Amerikanaca, Britanaca, Španaca...

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 13:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

goci master je napisao:
Vidim da jeste, ali neki dan izasao spisak najvecih ubica i staljin prvi sa 60 miliona ubijenih...jel to realno?

Druže, kao prvo znaš li ti kad je Hitler napao SSSR?
I znaš li kada je Staljin odlučio da učini nešto po tom pitanju?
Zašto su rukovodioci u Crvenoj Armiji bili sve sami retardi dok je sposoban kadar ubijen u čistkama.
Zašto su vojnici Crvene Armije imali samo dva izbora: njemački metak ili sovjetki metak?
Da li si upoznat sa pričom po kojoj se sovjetski vojnik nije smio predati nego boriti do smrti; ako se preda Njemcima (a u veće broju slučajeva je morao jer dobije praznu pušku bez metaka ili 5 metaka bez puške :lol: :lol: :lol: ) njemci ga odvedu u logor i ako taj logor oslobodi crvena armija svaki sovjetski vojnik iz njega biva proglašen izdajicom i ide u gulag.
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0% ... 0%B2%D0%B0
Da Hitler nije prvi udario Staljin bi ratovao s njim rame uz rame jbt.

Poslednji put menjao PKT dana 04 Mar 2015, 13:17, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 13:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
jok...staljin je trebao zamoliti vojnike da ratuju....
tako radi svaka drzava kad joj neprijatelj dodje na 20 km od glavnog grada.....ne postoji drugi nacin

eeeee da je dao bog da smo i mi tako radili.....

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 13:06 
Administrator
Korisnikov avatar

PKT je napisao:
goci master je napisao:

Druže, kao prvo znaš li ti kad je Hitler napao SSSR?
I znaš li kada je Staljin odlučio da učini nešto po tom pitanju?
Zašto su rukovodioci u Crvenoj Armiji bili sve sami retardi dok je sposoban kadar ubijen u čistkama.
Zašto su vojnici Crvene Armije imali samo dva izbora: njemački metak ili sovjetki metak?
Da li si upoznat sa pričom po kojoj se sovjetski vojnik nije smio predati nego boriti do smrti; ako se preda Njemcima (a u veće broju slučajeva je morao jer dobije praznu pušku bez metaka ili 5 metaka bez puške :lol: :lol: :lol: ) njemci ga odvedu u logor i ako taj logor oslobodi crvena armija svaki sovjetski vojnik iz njega biva proglašen izdajicom i ide u gulag.
Da Hitler nije prvi udario Staljin bi ratovao s njim rame uz rame jbt.

Dečko boli li tebe kad razmišljaš?

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 13:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
ПКТ гледа на историју кроз игрице.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 13:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rocker je napisao:
Ti PKT mnogo lupas.
Napisati da je Staljin bio "dosta krvolocniji od Adolfa" moze samo potpuni ignorant, ili neko ko u stvari simpatise naciste.
Ne da mi se citati ostatak, vjerujem da su slicne gluposti i nesuvisle konstrukcije.

Evo ti moj stav o nacistima:
Impresivna vojna mašinerija napravljena od inteletualne elite jedne jedine države koja je zamalo pokorila svijet. U svoje vrijeme su bili u samom vrhu: neprobojni tenkovi i mlazni avioni - isto kao u filmovima o invaziji tehnološki nadmoćnih vanzemaljaca na Zemlju.
S druge strane imali su poremećeno rukovodstvo koje se više bavilo pitanjem uništavanja civila nego ratom. Imam neki osjećaj da je Hitleru bilo važnije da pobije Jevreje i Cigane nego da zaista uradi tu preraspodjelu svjetskih resursa zbog koje je šatro i počeo WWII.
Što se tiče Staljina i poređenja to mi takođe ne stoji na mjestu jer je Staljin uzeo za cilj da pobije što više Rusa i Ukrajinaca, i svakoga ko mu je bio pri ruci, to što je Crvena Armija usput napredovala prema Berlinu je samo kolateralna šteta.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 13:18 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
puno ti gledas Histori majke mi.....

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 13:23 
Administrator
Korisnikov avatar

PKT je napisao:
napravljena od inteletualne elite jedne jedine države .

Kako su staljinističke čistke drugačije od genocida nad Jevrejima naročito kad se uzme u obzir broj vrhunskih intelektualaca jevrejskog porijekla? Koja qrčeva intelektualna elita bez njemačkij Jevreja?

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2015, 13:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Alo istoricari, drzite se teme... Otvorite Staljin vs Hitler na istoriji pa udrite do mile volje...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222 ... 520  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]