Ja ipak mislim da je za emotivnu nepristupacnost kriva ova brzina zivljenja. Ova tehnika, mobilni tel. , kompjuteri, televizori...itd.. sve to utjece na nasu psihu, na nas raspored zivota.
Znam to po sebi. Nekad imam osjecaj da dan duplo manje traje nego prije.
Nedavno sam citala jedan clanak; Pre par god. je , dal u Americi ili neznam vec gdje, u jednom gradu nestalo struje za par sati. Nakon 9 mjeseci, rodjeno je duplo vise beba nego proslih godina.
Tako da su naucnici dosli do saznanja, da su ti ljudi, dok nije bilo struje, imali tek tad vremena za svoje partnere.
Narod je previse preopterecen sa elektronikom. Sad smo jednostavno mnogo vise zauzeti, sve je vaznije, biti uvijek dostupan na tel., biti uvijek online...
Ja kad zaboravim mobilni kod kuce, kao da sam zaboravila pola mozga. To je zalosno, ali to mi je uslo u krv! Kao droga! Mada bi zeljela da to promenim.
Nikome vise nije ni stalo do toga da se veze za nekoga, da ima djecu, porodicu...
U Austriji npr. retko ces vidjeti mladi bracni par. A i one sto vidis, vecina voda pse, nose ih, tepaju im kao maloj djeci.
Sta nama ljudima fali, to je VREMENA! Slobodnog vremena! A toga ce nam biti sve manje i manje! Jer smo ovisni o tehnici, a tehnika se sve vise i sve brze siri i obnavlja!!
|