Ghost Watch (1992)Emitovan prvi (i posljednji) put 31. oktobra 1992. na BBC1, mnogima u Engleskoj djelovao je kao live show. Prikazan kao jedna od mnogih danasnjih "paranormal investigation" serija, prati istragu ''the most haunted house in Britain''. Iako je napravljen nekoliko sedmica prije te Noci vjestica, te iako je u uvodnim credit-ima jasno prikazano "written by", pojava stvarnih i u to vrijeme popularnih tv voditelja (jedan od njih je i Dave Lister iz Red Dwarf-a) kao glavnih protagonista, te "ukljucenja gledalaca", navelo je mnoge da misle kako gledaju emisiju uzivo. Jos jedan vazan trik koji su upotrijebili je bio taj da su u vrijeme emitovanja filma odrzavali otvorenu liniju za javljanje, a o razmjeri paranoje koja je zavladala Engleskom u tim trenucima svjedoci i podatak da se u sat vremena javilo preko 30 000 gledalaca...
https://onoffscreen.wordpress.com/2013/ ... atch-1992/Sto se tice samoga filma, nije los, a ocigledno je da su mnogi kasniji "found footage" filmovi inspirisani ovim djelom. Pojava duha je na nekoliko mjesta prilicno dobra i kreativna (ne bas na Profondo Rosso nivou), dok je na drugim previse ocigledna. Sam kraj je ipak los...
Ocjena 6.5/10 To Kill a Mockingbird (1962) Uglavnom ne volim da gledam filmove nastale na osnovu knjiga koje su mi se svidjele, ali spletom okolnosti pogledah ovaj. U mnogome je dosljedan knjizi, ali cini mi se da mu nedostaje bolje i temeljnije prikazivanje atmosfere i osudjivanja Atikusa Finca od strane gotovo svih u okruzenju nakon preuzimanja slucaja. Da nisam citao knjigu, ovaj film bi mi vjerovatno bio odlican, ali i ovako je dobar.
Ocjena 7.5/10