Stratovarius je napisao:
THE IMITATION GAME
Ovaj film veze nema sa Tjuringom i baca u sjenu zapravo pravu pricu oko razbijanja Enigme i to je prvo sto cu da napisem.
Razumijem da to odstupanje od stvarnih dogadjaja iliti cinjenica nije nista novo kada se radi o biografskim filmovima ali ovo je bilo malo previse cak i za moj ukus.
Potpuno marginalizovati zene i sve njih predstaviti kroz samo jednu ulogu a to bi trebala da bude ova Keirina je besmislica jer su zene u to vrijeme itekako radile sa muskarcima, sto kao matematicarke, sto kao inzenjerke.
Dalje, Tjuring uopste nije bio takav kakvim se prikazuje u ovom filmu, volio je djecu, bio je druzeljubiv, cudak jeste bio ali ne toliko kako je nametnuto ovim filmom.
Tjuring je bio seprtljav sto takodje nije dobro prikazano u ovom filmu i njegovo samoubistvo je zapravo nagadjanje a ne cinjenica kako je izneseno u filmu, vrlo je moguce da se greskom samoubio pojevsi jabuku natopljenu cijanidom ili slucajno udahnuvsi cijanid.
I ono sto je najvaznije, Tjuring nije pao u depresiju, iako je uzimao hormonalnu terapiju on je nastavio da se predano bavi svojim radom sve do same smrti i nije bilo ni naznaka depresiji kako se navodi u ovom filmu.
To su samo neke greske koje se ticu karaktera Alana Tjuringa a gdje je reditelj podbacio.
Za greske koje se ticu razbijanja koda Enigme, ko je tu sve ucestvovao i ko snosi najvece zasluge bi mi trebao novi post.
I nzm ni sam koju ocjenu da dam ovom filmu jer da nisam znao sve ove cinjenice vjerovatno bi mi bilo veoma zanimljivo i film jeste zanimljiv ali me je mnogo iritiralo sto se u vrlo malim dozama drze istine i sto je to njegovo samoubistvo nametnuto u fazonu ''bio je neshvaceni gej koga ostali nisu mogli da prihvate kao takvog pa je pao u depresiju i roknuo se''.
Osim toga glumacka postava na nivou s tim sto je Cumberbatch preglumljivao u odredjenim scenama ali ne smeta.
Ima li biografskog filma koji nije romantizovan ili napravljen uz umjetnicku slobodu? nema. to je i njihov problem. pogledajte "theory of everything". i on sam kaze da nije bio takav ali eto, sustinski je to to. problem je ocigledno sto je imitation game napravljen vise kao kritika Engleske nego kao film o Enigmi, a svi smo ocekivali ovo drugo jer je tako i poceo. Ipak, Benedikt je odlican u ulozi.