JetForce je napisao:
icobh je napisao:
Znam da se kod nekih ide na port mapping. Tu su kreirani vlan-ovi. Pobrišeš koje ne trebaš, pa onaj gdje ti se nalazi p, tu dodaš portove koje hoćeš. Inače su oznake: p - pppoe, w - wlan, e - ethernet. Znači najčešće u nekom vlanu bude p0, w1 i e1. Znači ppp, wlan i eth1. Tu trebaš dodati ostale lan portove, ali ih ne možeš dodati, dok ih prethodno ne izbaciš iz drugih vlan-ova gdje pripadaju ili ne obrišeš te vlan-ove.
Tako se to radi na svim mtel-ovim uredjajima .
1- LAN
2-IPTV
3-IPTV
4-(Na nekim je i ovaj LAN ,a na nekim je za VOIP ili nesto deseto navodno).
Hoce li ovaj paket 30/3 biti samo po BL ili ??
Ma svejedno kako mtel dozivljava lan portove na adsl modemima, ja hocu da imam otkljucane sve lan portove da na njima imam izlaz za internet, nemam iptv od njih niti mi treba, ali zato imam receiver na kome imam i iptv koji ubacujem sa foruma besplatno i cs preko kojeg otkljucavam satelitske kanale, onda imam smart 3d tv kojki mi je isto spojen na lan utp kablicem, i naravno 2 racunara. wireless koristim za tablet telefon i sl.
Paket od 30/3 bit ce moguc gdje god su provukli optiku. Sto se tice Doboja, rece mi sef mtela u Doboju pre 4 dana prilikom potpisivanja novog ugovora da ce u aprilu krenut postavljanje novih telefonskih centrala i uduvavanje optickih kablova do istih, i naravno doci ce do promjene novih modema, rece za mene da ce veoma brzo da mi zamjene ovaj trnutni modem iako je taze nov tek postavljen 3 dan. Konkretno dio grada gdje ja zivim donji susnjari i kroz moj ranc je kopato (naravno uz moju dozvolu i moje insistiranje na papir da se moraju izmjestit njihovi kablovi ako ja budem imao neku potrebu da gradim tu ili ako slucajno presjecem da nisam odgovoran sto su i napisal, protokolisali i obavezno stavili pecat i potpis) i postavljena su 2 debela neka kabla sa mlogo parica i dva debela ona za vodu alkaten crijeva mislim da je fi 80mm kroz koja se uduvava optika do centrale a i centrala tj. ormaric je u mojem rancu. Uglavnom gdje su ukopata ta 2 crijeva za vodu, tu ce doci i optika, a dolaskom optike velike su i mogucnosti za mlogooo brzi internet i ostale servise.