BeckaSkola je napisao:
Nitro je napisao:
Pa kod nas je broj informatički pismenih i onih koji redovno koriste internet, poprilično mizeran, da bi sad to shvatali kao globalni problem u društvu.
Mizeran?
Broj korisnika interneta u BIH je 2.5 miliona odnosno 65% ljudi, tako kazu zvanicne statistike.
Broj onih koji su tu zbog fejsbuka i muzike sa jutjuba (i sl varijacije) je najveci ali ne mozes reci da je broj mizeran, kako je rastao broj korisnika tako je rastao i broj "pismenih".
6 miliona puta je otvoren Vaskovicev blog. Sadrzaj i nije neki ali.. sest miliona. Ljude u Srbiji to ne zanima, i federacija je tu negdje, dakle taj broj otpada mahom na RS.. i to nesto pokazuje.
Ti statistički podaci treba da se gledaju sa teškom rezervom... Statistički je i prosječna plata u RS, nešto preko 800 KM, a realno je da svako sa takvim (ili bolje da kažem bilo kakvim) primanjima, može da se udara nogom u dupe od sreće, s obzirom na trenutnu situaciju.
Taj broj korisnika interneta, sam si rekao, može da se gleda kroz prizmu toga, da ih dobar dio u nekoj anketi kaže da koristi internet, a u stvari poistovjećuju internet sa fejsbukom, jer je to praktično jedino što koriste. Danas svaka budala, koja zna da otvori word i ukuca 5 redova teksta, tvrdi da poznaje rad na računaru, što će reći da je "informatički pismena". Ono što sam ja htio da kažem, je da je realno, broj onih koji formiraju mišljenje i tragaju za informacijama, na taj način, poprilično mali
I taj Vaskovićev blog... Koliko on postoji? 5-6 godina? I za taj period je zabilježio 6 miliona posjeta. Po nekoj mojoj računici i procjeni, to je plafon 5-6 hiljada ljudi, koji aktivno prate taj blog. Nije to neki, toliko hvale vrijedan podatak, niti taj Vasković ima moć niti uticaj na javno mnjenje, da bi bio neka permanentna opasnost. No slažem se da broj korisnika raste, pogtovo tih društvenih mreža, što je u očima vlasti, vjerovatno primjećeno kao opasnost, zbog čega se djeluje preventivno, sa ovim nazovi zakonom. Zamotavati ga u ukrasni papir izgovora tipa "širenje govora mržnje i slično", pomalo je licemjerno...