banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 15:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 392 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Lektira
PostPoslato: 14 Dec 2014, 17:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
malteras je napisao:
Definitivno nisam ljubitelj filmova koji podsjecaju na krmokolj

jer ostanes gladan kraj praznog frizidera?? :)

imam jedan za tebe, bice gotov veoma brzo 8)

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2014, 17:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2014, 18:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2005, 09:40
gnusni_snjesko je napisao:
malteras je napisao:
Definitivno nisam ljubitelj filmova koji podsjecaju na krmokolj

jer ostanes gladan kraj praznog frizidera?? :)

imam jedan za tebe, bice gotov veoma brzo 8)

Film, snimak krmokolja ili spisak filmova? Inace, idealna recenica za startovanje zena po birtijama...

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2014, 19:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
ajde malteras stavljaj listu, nema više izvlačenja!

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2014, 21:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Ja pasivno pratim temu i cekam Si-Fi listu :-)

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2014, 23:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

to uopšte nije loša ideja.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2014, 18:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sto se mene tice, moze to. Ja to nikada ne gledam, pa se ne bih drugacije ni natjerao. Daljac i Elvis neki spisak zajedno da naprave? :)

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2014, 19:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2015, 12:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

800 je napisao:

800 je napisao:
Slika

Lola Montès (1955)

Spoiler:
Lola Montez (1821–1861), stage name of Elizabeth Rosanna Gilbert, Irish-born Spanish dancer and courtesan.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lola_Montez

Zadnji film Max Ophüls-a, prepun boja, raskošne kostimografije, prekrasnih detalja koje možemo vidjeti u svakoj sceni, donosi nam priču o kontaverznoj dami, koja je dajući ljubav muškom rodu, postala slavna. Njen život kojeg najavljivač u Cirkusu predstavlja publici, ispričan je po svojevrsnim cirkuskim postavkama scene. Lola je predstavljena cirkuskoj publici kao fatalna žena, žena u čijim su čarima uživali evropski kraljevi, bankari, grofovi, kompozitori... sve u svemu, brojna muškadija. Predstavljena je i kao prva žena koja puši cigarete u Evropi. :)
Ono što je Lola nudila muškarcima bila je podrška, prihvatanje i ljubav. Ona je inteligentna, topla i senzualna. I to je čini fatalnom. Ona ima držanje, stav, zeru buntovništva, hrabra je i dobra. Svidjelo mi se to što se njena seksualna i erotska inteligencija ne prikazuje, nego gradi kroz druge stvari, kroz ličnost i harizmatičnost kojom sjaji.
Podčinjen i ponižavajući akt, koji se tiče njenog prikaza, a koji je naročito prikazan u zadnjoj sceni (u kojoj je smještena u kavez dok joj prilazi masa iz publike, dajući jedan dolar da joj kroz rešetke dotakne nadlanice), i uopšte sam njen pristanak da glumi sebe u Cirkuskoj predstavi, daje nas na razmišljanje, o kojem mehanizmu se tu radi, i da li Lola poslije svega osjeća krivicu, indiferentnost, ili joj prosto treba lova da bi živjela...
Martine Carol je uspjela da iznese film kako dolikuje, i meni se sviđa i melodramatičnost i patetičnost u glumi, i naivnost, i svaka emocija koja je prenaglašena ili nedovršena, a u tome su joj umnogome pomogli i sjajna muzika i naravno, šminka i kostimi.

7.92/10

Nemam mnogo toga da dodam. Izuzetno zanimljiva zivotna prica je posluzila da se stvori ovaj (ne bas toliko) zanimljiv film. U kratkim crtama nam je prikazan razvoj karaktera glavnog lika, ostavljajuci nam dovoljno prostora za razmisljanje o uzrocima i posljedicama njenih postupaka...

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2015, 15:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo da ozivimo ovu temu. Mislio sam da sljedeca lektira budu japanski klasicni autori. Iako bi naravno logicno bilo da se krene od Ozu-a, nisam mnogo upucen u njegov opus, tako da bi bilo bolje da neko drugi predlozi koje bi njegove filmove gledali. Ja bih krenuo od onoga kojeg nesto bolje poznajem- Masaki Kobayashi.

Kaidan (1964)

Slika

Omnibus sastavljen od 4 japanske folklorne horor price. Ne ocekujte horor u pravom smislu rijeci, jer to ovaj film i ne nudi, ali slobodno ocekujte svu ljepotu kompozicije, zavodljivu punocu boja, jer ce ovo vjerovatno postati jedan od najljepsih filmova koje ste ikada pogledali.

Seppuku (1962)

Slika

Kobayashi je poznat kao neko ko odstupa od klasicnog prikaza samuraja, njihovog kodeksa ponasanja, cime se kriticki osvrce na same temelje japanskog drustva i njegove tradicionalne vrijednosti. Film ciji ce vam nacin pricanja drzati paznju od pocetka do kraja i nakon cijeg ce gledanja malo ko ostati ravnodusan (ko ostane, taj nema srca :)). Ovdje je prikazana i jedna od najestetizovanijih scena borbe koje sam ikada pogledao.

Ningen no joken (1959-1961)

Slika

Kada nas je u srednjoj skoli profesor pitao ko je procitao cijelog Don Kihota, oni koji su digli ruku, dobili su petice. Nije obavezno pogledati kompletnu trilogiju (9h 47min), ali to bi bilo pozeljno, jer se ovdje najbolje vidi kakav je Kobayashi autor, te kakva su njegova shvatanja u pogledu vrijednosti koje se smatraju tradicionalnim japanskim (postovanje autoriteta, uzdrzanost...) i sukobu tih vrijednosti sa onima koje on smatra pravim, ljudskim. Naravno, svesti ovaj film na par recenica je nemoguce, pa je najbolje da pogledate i sami vidite o kakvom se epohalnom djelu ovdje radi.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2015, 22:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
U zadnje vrijeme bas nemam vremena za filmove, ali ovo cu morati ovjeriti za vikend. Pogodi me tematikom k'o klinac grudvom ledenicom.
Seppuku sam vec gledao, ali prije nesto godina pa cu i njega ponovo :)

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 11:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Kwaidan (1964)

Uživala sam zaista... Ne mogu se ni sve impresije često prenijeti riječima, ali kao što su mi stare ruske bajke ukrasile djetinjstvo, takav osjećaj sam proživjela i gledajući ovaj film.
Ono što me malo smorilo, jeste onaj muzički japanski instrument sličan šargiji, koji se koristi u nosećoj priči, a ni prateće pjevanje uhu mom ne bi blisko i milo. No, to ne umanjuje dopadljivost filma, isto kao što volimo neku osobu, uprkos tome što joj nekad smrde noge.

Skinuh i Seppuku, jedvaček da pogled. A onda planiram i Ningen no joken.

Hvala Malteraš!

9/10

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

NiZ je napisao:
U zadnje vrijeme bas nemam vremena za filmove, ali ovo cu morati ovjeriti za vikend. Pogodi me tematikom k'o klinac grudvom ledenicom.
Seppuku sam vec gledao, ali prije nesto godina pa cu i njega ponovo :)

Evo novoga clana, drago mi je sto te pogodih k'o klinac grudvom ledenicom :)

800 je napisao:
Kwaidan (1964)
Uživala sam zaista...

Sto bi rekao snjesko: :happy3:
Meni nekako nisu sargije smetale, a ni glas. Valjda se sve to uklopilo u fantasticno okruzenje, pa su mi se svidjeli i ti melosi (da ih cujem negdje bez konteksta, ne vjerujem da bi isti utisak bio :) )...

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 18:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

800 je napisao:
Kwaidan (1964)

Uživala sam zaista... Ne mogu se ni sve impresije često prenijeti riječima, ali kao što su mi stare ruske bajke ukrasile djetinjstvo, takav osjećaj sam proživjela i gledajući ovaj film.
Ono što me malo smorilo, jeste onaj muzički japanski instrument sličan šargiji, koji se koristi u nosećoj priči, a ni prateće pjevanje uhu mom ne bi blisko i milo. No, to ne umanjuje dopadljivost filma, isto kao što volimo neku osobu, uprkos tome što joj nekad smrde noge.

Skinuh i Seppuku, jedvaček da pogled. A onda planiram i Ningen no joken.

Hvala Malteraš!

9/10

daj link za torrent na pp, ako može

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2015, 00:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ja sam kwaidan gledao baš davno i apsolutno se ničega ne sjećam. o seppuku sam čuo sve najbolje, valjda ću stići preko vikenda da pogledam.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 12:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Harakiri (1962)

Malteraš nam ostavlja zadaću u kojoj đak dođe do momenta kada ispred sebe stavi bijeli papir i olovku i ne zna šta da napiše.
Uopšte mi se ne serenda o filmu, ne želim da ga pokvari moje pisanje.

10/10

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 17:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nakon Ningen no Joken ostaces i bez papira i olovke :)

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2015, 15:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The Human Condition I: No Greater Love (I) (1959)

Ako sam uspjela da u ovo malo što pogledah Kobayashijevih filmova shvatim, ovaj reditelj ne štedi ni likove ni priču ni sebe, niti išta drugo što bi se moglo prištedjeti, a to radi sa stilom, dozirano, iskreno i usađujući sopstvene svjetonazore, bori se kroz likove, rita nogama, rže, cvili i batrga.
U ratnom Japanu, jedan čovjek humanista, dolazi sa ženom u rudnike u kojima vlada strah, rad pod prisilom, mučenje radnika, bičevanje istih - jedna potpuno savršeno paklena atmosfera u kojoj moćnici sa šibama i autoritetom, tjeraju slabije i nemoćne da podignu produktivnost, a to rade na krajnje nehuman i ohol način. U rudnik dolaze vagoni ratnih zarobljenika - kineza, neuhranjenih, izmrcvarenih, utučenih, ranjenih, kojima su oduzeli ne samo slobodu, nego i dostojanstvo i sve što se moglo oduzeti.. U kampu se nalazi i grupa prostitutki, koje japanci daju na korištenje (ih, kako sam ovo ružno rekla) svojim radnicima i zarobljenim pridošlicama, a sve opet u cilju bolje radne produktivnosti.
Tim i takvim metodama, te maltretiranju i postupanju prema radnicima i zarobljenicima, protivi se naš glavni lik i skupo plaća cijenu tog opiranja.

Drugi dio se skida.

9,25/10

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2015, 17:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

800 je napisao:
Harakiri (1962)

Malteraš nam ostavlja zadaću u kojoj đak dođe do momenta kada ispred sebe stavi bijeli papir i olovku i ne zna šta da napiše.
Uopšte mi se ne serenda o filmu, ne želim da ga pokvari moje pisanje.

10/10

da vam malo pokvarim prosjek.

prve 2/3 film je užasno spor i monoton, finale je dobro ali se poenta vidi iz aviona. istorijski relevantno zbog uticaja koji je napravio, ništa više od toga. tema ronina je obađivana mnogo bolje u kasnijim filmovima, pada mi na pamet http://www.imdb.com/title/tt0064387/?ref_=tt_rec_tt i posebno http://www.imdb.com/title/tt0351817/

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2015, 20:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bas sam ovakav komentar ocekivao od tebe, nema klanja- smor :) Aj pogledacu ova dva, sada sam se zainteresovao...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 392 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]