Citiraj:
I penzija i plata za Petra Kunića
kunic-predrag21
Iz penzije, pravo na posao – najkraći je opis profesionalnog puta bivšeg poslanika u Parlamentu BiH, Petra Kunića. Nakon što ga je Parlament penzionisao 2011. i isplatio otpremninu od 30 000 maraka, Kunić se prije više od mjesec dana vratio na Pravni fakultet u Banjaluci u status stalno zaposlenog.
Mjesečno prima i platu i penziju, kaže, što zbirno iznosi 2650 maraka. Otpremninu nije odbio, ali će, tvrdi, odbiti onu koja bi za dvije godine mogla da ga sleduje na Pravnom fakultetu – kada navrši 68 godina i kada ga drugi put penzionišu. Iako stručnjak za pravo, o silnim beneficijama koje ga sleduju, a koje nije odbio, tvrdi da nije mnogo znao.
“Ja smatram da nije to uredu, da se to kosi sa moralnim načelima da primate i penziju i platu. I sam sam se iznenadio kad sam došao u PIO da se to isplaćuje”, kaže Kunić.
Pitanje morala potežu i u Centrima cvilnih inicijativa. Dok 550 000 ljudi u BiH čeka na bilo kakav posao, oni koji donose zakone sebe su bez ikakvog osnova, tvrde, privilegovali u odnosu na druge građane.
“Da li je moralno da bh. parlamentarci nakon što u jednom mandatu zarade između 200 000 i 300 000 jer su im mjesečna primanja između 5000 i 7000, da li je moralno i nakon toga primati punu platu 12 mjeseci, tzv bijeli hljeb, a potom prime i 30 000 KM otpremnine”, pita se Ivica Ćavar iz Centra civilnih inicijativa.
Pravni stručnjaci sa kojima smo razgovarali potvrdili su nam da se Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju promijenio 2011, zbog čega Petar Kunić, tvrde, nije prekršio zakon.
“Njegovo je pravo bilo da ostvari penziju, da primi otpremninu u skladu sa zakonom, njegovo je pravo da li će u životu da nastavi da radi ili neće da nastavi da radi”, kaže advokat Darko Kremenović.
Prema informacijama kojima ATV raspolaže, rektor Stanko Stanić nije bio siguran da li zakon dozvoljava Kunićev povratak na posao, pa je naknadno zatražio tumačenje iz resornog Ministarstva. Od rektora nismo dobili objašnjenje o čemu se radi, jer se na telefon nije javljao. Petar Kunić tvrdi da mu priču o otpremnini i povratku na posao u javnosti smiješta dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci, Vitomir Popović.
“Svim sredstvima vodi ujdurmu protiv mene da se ja ne vratim na fakultet. Nije njemu bitna ova socijalna dimenzija, nego to da se ja ne vratim da bi mogao da provodi zulum na Pravnom fakultetu”, smatra Kunić.
Popović nije želio da pred kamerom odgovori na Kunićeve optužbe, jer, tvrdi, nije mu on ni potpisao rješenje za povratak. Dok se oko slučaja Kunić akteri prepucavaju, moral je, kao što to najčešće biva, pao u drugi plan.
Kako kažu don Vito bi mogao biti sljedeći reaktor.