banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 16:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5107 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 ... 256  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Jan 2015, 10:28 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Citiraj:
Presuda u sporu SRB-HR 3. februara?
IZVOR: POLITIKA, DANAS, TANJUG, VEČERNJE NOVOSTI
Beograd -- Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je presudu po uzajamnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije, piše beogradska štampa.

Presuda će, uz obrazloženje, biti saopštena u prvoj nedelji februara. Kako navode Novosti nezvanična saznanja - 3. februara.

Stručna javnost, prenose Politika, Danas i Večernje novosti, ocenjuje da najveće izglede ima odluka o odbacivanju obe tužbe.

Kako navodi Politika, još se u strogoj tajnosti drži šta stoji u ovoj odluci, ali stručnjaci za međunarodno pravo ne očekuju da će sudije presuditi u korist jedne od strana u procesu, već su bliži uverenju da će doneti presudu u kojoj će obe strane biti proglašene krivima za neke od zločina koje su počinili pripadnici hrvatskih, odnosno srpskih jedinica.

Politika, međutim, piše i da ne bi trebalo zanemariti činjenicu da je ovaj sud znao i neprijatno da iznenadi Beograd svojim odlukama, kao kada je 2007. konstatovao da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu jer nije učinila sve što je u njenoh moći da spreči zločin u Srebrenici, dok je 2010. taj isti sud presudio da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom.

List podseća i da će već 6. februara doći do promene u 15-članom sudskom veću, kada će u ovom sudu Ujedinjenih nacija u Hagu zakletvu položiti troje novih sudija s mandatom od devet godina - Jamajčanin Patrik Lipton Robinson, Džejm Ričard Kroford iz Australije i Kiril Gevorgijan iz Rusije.

Večernje novosti su, u tekstu o odluci sudija Međunarodnog suda pravde u Hagu, nešto preciznije i pišu da će ona biti saopštena 3. februara.

List dodaje, pozivajući se na informativnu službu Suda, da će oni vrlo brzo objaviti kada će biti javna sednica na kojoj će saopštiti ishod glasanja.

Da je presuda u sporu Srbije i Hrvatske doneta, saznaje i Danas, koji podseća da je glavna rasprava pred Medunarodnim sudom pravde u Hagu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. pocela 3. marta prošle godine i da je trajala mesec dana.

Tokom mesec dana usmene rasprave, ispitivanja svedoka, iznošenja dokaza i suocavanja argumenata, zastupnici i hrvatske i srpske strane smatrali su da su uspeli da dokažu genocid koji je pocinila druga strana.

Glavni argument hrvatskog pravnog tima bila je "genocidna namera" Beograda, koja se pokazala "u nizu zločina počinjenih nad Hrvatima, po istom obrascu i u približno isto vreme".

S druge strane, navodi Danas, glavni argument srpskog pravnog tima su dokazi o genocidnoj nameri koji se nalaze u transkriptima Brionskog sastanka, gde je Franjo Tuđman sa vojnim vrhom Hrvatske dogovorio operaciju Oluja, "koja je rezultirala genocidom".

Politika podseća i da presuda u Hagu dolazi svega dve nedelje uoči inauguraije nove hrvatske predsednice, kandidatkinje HDZ-a, Kolinde Grabar Kitarović, koja na tom mestu nasleđuje pisca hrvatske tužbe protiv Srbije Ivu Josipovića.

Navodeći da se Kitarovićeva već istakla oštrom retorikom, Politika piše i da ne bi bilo čudno da presuda u Hagu bude novi adut za unutrašnju upotrebu u rukama hrvatske predsednice, ma kakava odluka sudskog veća bila.

Šta mislite hoće li Srbija biti plaćati nekakvu odštetu Hrvatskoj?

Hrvatska tuži Srbiju za genocid kog nije bilo pogotovo ne nad Hrvatima!
Genocid je sproveden nad Srbima u Hrvatskoj ali tokom Drugog Svjetskog rata!

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2015, 12:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
_зока je napisao:
Evo sad gledam. Imao je 8000 zaposlenih, a fabrika mu je radila u tri smjene. Sad ima 250 i rade jednu smjenu. Bio je među deset najvećih izvoznika iz SCG i među deset najboljih platiša poreza.
shakal je napisao:
Cek' to je bila afera oko nastimanih nabavki pancira?
Da.

:-?

Јеботе. Знао сам да је био виђенији газда, али 8000 радника. И као, никоме ништа. Јебига, ето невин си.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2015, 12:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Фора је била да је ДОС екипа (предвођена Млађаном и сарадницима) уканалила Драгића, а његове испоруке војсци преузеле су фирме са Запада, од којих је Млађан са сарадницима узимао проценат. Питање је само да ли је Млађан пре тога тражио од Драгића проценат, а овај одбио па га онда сјебали или су га једноставно сјебали пошто је важио за човека блиског СПС режиму. Како год, далеко од тога да је Драгић цвећка, али ово је добар пример како је радила демоктарска власту Србији. И драго ми је да видим да неко надува овог говнара Динкића.

Извињавам се на речнику.

https://www.youtube.com/watch?v=RTs8hdQVMmU

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2015, 14:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Dinkića je ruska Zberbanka upravo postavila za prvog čovjeka za Srbiju i Balkan

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2015, 14:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Nema šta nisu ovi domaći eksperti odradili za strane kompanije i domaće BiznisMene. Ovo sa Dragićem je mali dio svega toga... Samo ono sa likvidacijom četiri najveće domaće banke u Srbiji...
Čitam vezano za FIAT. Godišnje Srbija za subvencija daje preko 50 mil evra. Neto zarada prošle godine 10 miliona evra. Oko 100 evra po automobilu. Dobro, tu su porezi i ostalo... Ali mi se čini da oni kako su došli, tako i otići za četiri godine koliko su po ugovoru vezani... Ako još ode većina kooperanata. I još ako zbog približavanja/ulaska u EU prekine sadašnje ekonomske odnose sa EU... Srbija će biti kao HR , ali bez turizma...

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2015, 16:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
K'o Moldavija.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2015, 16:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Moldavija ima vinograde....bar vino izvozi.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2015, 17:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Nema šta nisu ovi domaći eksperti odradili za strane kompanije i domaće BiznisMene. Ovo sa Dragićem je mali dio svega toga... Samo ono sa likvidacijom četiri najveće domaće banke u Srbiji...
Čitam vezano za FIAT. Godišnje Srbija za subvencija daje preko 50 mil evra. Neto zarada prošle godine 10 miliona evra. Oko 100 evra po automobilu. Dobro, tu su porezi i ostalo... Ali mi se čini da oni kako su došli, tako i otići za četiri godine koliko su po ugovoru vezani... Ako još ode većina kooperanata. I još ako zbog približavanja/ulaska u EU prekine sadašnje ekonomske odnose sa Rusijom... Srbija će biti kao HR , ali bez turizma...

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2015, 17:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
danijell je napisao:
danijell je napisao:
Čitam vezano za FIAT. Godišnje Srbija za subvencija daje preko 50 mil evra. Neto zarada prošle godine 10 miliona evra. Oko 100 evra po automobilu. Dobro, tu su porezi i ostalo... Ali mi se čini da oni kako su došli, tako i otići za četiri godine koliko su po ugovoru vezani... Ako još ode većina kooperanata. I još ako zbog približavanja/ulaska u EU prekine sadašnje ekonomske odnose sa Rusijom... Srbija će biti kao HR , ali bez turizma...

Da, Srbija placa FIAT-u da proizvodi automobile. Jedan od genijalnih Dinkicevih projekata. :)

Al' kakve ekonomske odose sa Rusijom?

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2015, 17:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sporazum o slobodnoj trgovini, koji se baš slabo koristi... Valjda će se dozvati pameti. Mada, kada Rusima dosade poljske jabuke iz Srbije i slično... neće biti problema :)

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2015, 17:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zar nije Merkelica odredila limite srbijanskog izvoza rusima,i to vrlo jasno i bez uvijanja?

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2015, 17:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
danijell je napisao:
Sporazum o slobodnoj trgovini, koji se baš slabo koristi... Valjda će se dozvati pameti. Mada, kada Rusima dosade poljske jabuke iz Srbije i slično... neće biti problema :)

Slabo se primjenjuje jer sve sto bi Srbija eventualno mogla da izveze, potpada pod izuzetke.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2015, 18:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa nije piletina jedino meso :)
Što se tiče sira, nakon kontrasankcija mislim da ni to nije problem da se dogovori. Ako već nisu kada je Putin dolazio nedavno.
Gume imaju svoje tržište.
Čak možda Rusi popuste i za motorna vozila, mada nakon devalvacije rublje teško da će biti išta od toga. Tu će više pomoći slabljenje evra prema dolaru za 20%, pa će opet izvoz u USA biti hit :) I još kada počne proizvodnja Vučićevih Mercedesa u Srbiji, ima Rusi da dolaze sami :)

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2015, 23:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Slika

Prva posjeta Ronalda Reagana Rusiji 1988. Agent KGBa Vladimir Putin glumi turistu, kako tvrdi Guardian.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2015, 00:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Oko vrata SMENA 8 :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2015, 00:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Како јавља Б92 ЕУ је нашла решење за Трепчу. Србија ће од Репубљик Косова добити "компензацију"...

Велика дипломатска победа. :)

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2015, 11:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kompenzacija je vjerovatno da se "Kosovo" neće buniti još 20 godina na to što Srbija vraća njihov dug.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2015, 23:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Poređenja cijena u Indiji, Srbiji i Švajcarskoj.
Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2015, 23:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Вучић у Давосу:"Србија није марионета Русије, наш циљ је ЕУ; У овом тренутку не можемо да пристанемо на независно Косово"

http://www.nspm.rs/hronika/aleksandar-v ... je-eu.html

Citiraj:
Деведесетих година другачије сам посматрао свет, али био сам у заблуди. Грешио сам, као што и други људи греше.

Сине, био си ти "у заблуди" до краја 2008. године :)

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2015, 00:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
S druge strane, pet najskupljih zemalja su Švajcarska, Norveška, Venecuela, Island i Danska.

Venecuela, kako?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5107 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 ... 256  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]