banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 17:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Jan 2005, 16:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Je l' ima ko zainteresovan za ovaj sport - strelicarstvo (ne streljastvo)...
Koliko sam uspio da saznam, ne postoji ni jedan klub u RS/Federaciji.

Jeste da je malo skup, ali nije da nije 'satisfaktoran', da se tako duhovito izrazim :) khhh :D
U svakom slucaju, sta mislite o pomenutoj temi - a evo jedna moja slika da vas zaintrigira...

http://www.archerytalk.com/vb/attachment.php?attachmentid=58171&stc=1

Pa ako ima ko vrlo zaintersovan, ne bi skodilo i kakvo drustvo/konkurencija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2005, 09:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 28 Nov 2002, 12:58
Daj nam malo informacija ,koliko je precizan luk .I za koliko se najminimalnije love može kupiti solidan luk i strele.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2005, 14:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pa, ne isplati se kupovati skroz donje klase lukova, nego bar otprilike neka srednja klasa koja nije sad nesto ekstra...
Sa svom opremom potrebnom (i dovoljnom), te recimo 12 odgovarajucih strijela (koje isto tako nisu pocetnicke) izadje do 800km.

A preciznost - sad zavisi - olimpijski luk, s njim nista ne mozes pogoditi bez godina vjezbanja i trenera koga ovde nema.
Dok je npr. tzv. slozeni ili 'compound' luk dosta precizan da se cak koristi i za lov...

Slika koju sam postovao, je pogodak sa nekih 18 metara...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2005, 15:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

... i da zaboravio sam - ovo gore je navedeno za novu opremu.

Moja djevojka trazi sebi polovan na ebay-u, a inace se strelicarska oprema moze u glavnom naci u super stanju polovna, te bi jedan komplet za nju trebao izaci do 300km (bez strijela, jer taman imam viska za nju)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2005, 15:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Jeli težak za napinjanje luk odnosno jeli zahtijeva dosta snage ?
I kakvi su rezultati na 100 m normalnom strijelcu .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2005, 18:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
meni je to super sport, rado bih ga probala
ko mala sam se stalno igrala sa lukovima i strijelama :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2005, 18:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BISCANIN2 je napisao:
Jeli težak za napinjanje luk odnosno jeli zahtijeva dosta snage ?
I kakvi su rezultati na 100 m normalnom strijelcu .

Pa ovaj compound koji ja imam je podesen na 50ak funti, e sad ti je to nekih do 25kg... Sto je inace prosjek za prosjecnog muskarca. Neki lovacki lukovi (za foliranje) idu i preko 80 funti.

Ali u biti se moze naci luk (obicno za zene) koji je 30-40 funti...

Ne znam da li postoji disciplina 100m, znam da olimpijci gadjaju na do 70 (i to je dosta daleko), a pravilo na compound takmicenjima je otprilike ovako... moguce je da se na vecim daljinama koristila meta od 120cm promjera, ali koliko ja znam vise se ne koriste te 120cm mete.

80cm meta = 30-60m
60cm meta = 25m
40cm meta = 18m
itd...
imam jos slika, gdje se izbliza vidi luk, ali nemam ni na kakvom serveru, ali evo jedna sa oficijelne stranice (moj je otprilike ovakav)
Slika

S druge strane, standardni 'recurve' lukovi se mogu naci jeftinije (100-200km), i to su ovi:

Slika samo sto sa ovim standardnim, treba godine vjezbanja, trener, sportsko drustvo, 100injak nekih tehnickih stvari i sl. - a inace se sad pocinje sa compoundom...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2005, 23:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ja ne mogu povuci luk,pa vi sad vidite... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2005, 23:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Lisa_Simpson je napisao:
Ja ne mogu povuci luk,pa vi sad vidite... :D

Pa vjerovatno si onda pokusala neki muski compound - treba ti luk za zensko, mogao bih ti toplo preporuciti par ako si zainteresovana...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2005, 09:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Onaj compound luk kao se snadjes sa njim .
Izgleda nekao svemirski moćno ,zašta su oniliki dijelovi .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2005, 12:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BISCANIN2 je napisao:
Onaj compound luk kao se snadjes sa njim .
Izgleda nekao svemirski moćno ,zašta su oniliki dijelovi .

Heh, ma cini ti se, nije nimalo komplikovaniji od obicnog, sve te "komplikacije" su napravljene kako bi se u stvari LAKSE gadjalo nego sa obicnim...
U stvari na ovoj slici fale jos dva dodatka koja su na mom luku, od kojih je jedan neophodan...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2005, 21:41 
Steta sto kod nas niko nema para da otvori jedan takav klub,mislim da bi bilo zanimljivo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Mar 2005, 10:23 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Okt 2004, 00:16
xPAINx je napisao:
Steta sto kod nas niko nema para da otvori jedan takav klub,mislim da bi bilo zanimljivo.

Nije samo to problem, kod nas postoji i zakonsko ogranicenje; luk se tretira kao lovacko oruzje i trebas vaditi dozvolu za njega.

Nazalost, godisnji porez na luk je veci od godisnjeg poreza za bilo koje vatreno oruzje ?!? i izadje oko 50-60 km ako se dobro sjecam (zadnji put kad sam placao porez, primjetio sam ga pri vrhu stranice ).

Malfoy, jel ti svoj drzis na "crno" ili je registrovan ?

Ako si ga legalno nabavio, mozes li ukratko da opises proceduru potrebnu za dobijanje neophodne papirologije i koliko para izadju svi papiri ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2005, 01:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

warlord je napisao:
xPAINx je napisao:

Nije samo to problem, kod nas postoji i zakonsko ogranicenje; luk se tretira kao lovacko oruzje i trebas vaditi dozvolu za njega.

Nazalost, godisnji porez na luk je veci od godisnjeg poreza za bilo koje vatreno oruzje ?!? i izadje oko 50-60 km ako se dobro sjecam (zadnji put kad sam placao porez, primjetio sam ga pri vrhu stranice ).

Malfoy, jel ti svoj drzis na "crno" ili je registrovan ?

Ako si ga legalno nabavio, mozes li ukratko da opises proceduru potrebnu za dobijanje neophodne papirologije i koliko para izadju svi papiri ?

E pa vidis, to sam se i ja prvo raspitivao prije nego sto sam ga porucivao (stigao mi je postom) i naravno da bih odustao da mi je jos trebala lovacka dozvola.
Prvo, ne tretira se kao oruzje, nego pod nekom stavkom spada u "ostalu sportsku opremu" - to mi je objasnio neki lik kojeg sam dobio nakon preusmjeravanja sa jedno 20 telefona i dao mi je tacne informacije na koji nacin se placaju porez / carina u razlicitim situacijama (u vezi sa sportskim org. pojedinacnim, grupnim narudzbama itd - bitno je da sam 2 puta trazio potvrdu da nece biti tretiran kao naoruzanje... Tako da je povoljno sto nas zakon BILO KAKAV LUK stavlja pod sportski (jer se ovaj cak i vise koristi za lov nego takmicenja). Druga stvar je da ako bi se ti htio baviti lovom, za to jos nemamo zakon, morao bi nesto izmanipulisati ako hoces da bude legalno. Ni naprednija Slovenija nema jos izglasan zakon u vezi sa lovom lukom i strijelom, a npr. imaju Dejana Sitara koji je rankiran u zadnje vrijeme medju 6 najboljih FITA strelicara (compound bow)...

Ne znam odakle ti informacije da je kod nas potrebno da se registruje kao oruzje, jer sam ja bas najvise paznje posvetio tome - lako je bilo rijesiti carinu i porez, ali bas sam obratio paznju da mi ne zabibere nekim stavkama u vezi sa oruzjem, lovom i ostalim cim se (jos) ne bavim.

Kad razmislim jos o svemu, mozda bi zakon mogao tvrditi da se radi o oruzuju kad bi u papirima koji su dosli sa istim bilo takvog dokaza - a s obzirom da je dosao iz Amerike, a tamo nema izvrdavanja, nije bilo nikakvog pokazatelja koji bi nekome naznacio da se radi vise o oruzju nego o sportskoj opremi. Ne bih sad da poredim, ali teoretski se i koplje moze racunati kao oruzje, ako ga fino zaostris i namazes nekim otrovom na vrhu - pa u lov :)

PS
Nisam imao samo jednu posiljku, nego jos dodatnih 4-5. Dva puta za po 12 strijela, i jos par puta za neku dodatnu opremu. Kao ni kad je stigao luk, tako ni u ostalim slucajevima nije bio problema sa "oruzjem".

A sto je nevjerovatno - niko mi nista nije ukrao, kao sto se zna desiti na nasim prostorima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2005, 02:07 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Okt 2004, 00:16
Draco_Malfoy je napisao:

E pa vidis, to sam se i ja prvo raspitivao prije nego sto sam ga porucivao (stigao mi je postom) i naravno da bih odustao da mi je jos trebala lovacka dozvola.

To sam vidio prije 5 dana na obrascu za porez na licno oruzje, dok sam placao porez.

Draco_Malfoy je napisao:

Ne znam odakle ti informacije da je kod nas potrebno da se registruje kao oruzje, jer sam ja bas najvise paznje posvetio tome - lako je bilo rijesiti carinu i porez, ali bas sam obratio paznju da mi ne zabibere nekim stavkama u vezi sa oruzjem, lovom i ostalim cim se (jos) ne bavim.

Lose sam se izrazio, mislio sam na to da ga treba registrovati kao nekakav tip oruzja, bilo sportski bilo lovacki, ali oba podlijezu oporezivanju.

Draco_Malfoy je napisao:

Nisam imao samo jednu posiljku, nego jos dodatnih 4-5. Dva puta za po 12 strijela, i jos par puta za neku dodatnu opremu. Kao ni kad je stigao luk, tako ni u ostalim slucajevima nije bio problema sa "oruzjem".

Cisto onako me interesuje, koliko procenata iznosi carina i porez na tu opremu, ako se jos sjecas ?

Ovo sto si napisao mi je opet otvorilo zelju za nabavkom luka, a odustao sam bas zbog cvrstih uvjeravanja svih "autoriteta" ukljucujuci i mog bivseg trenera streljastva da je to beznadezno skupo i komplikovano.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2005, 15:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pa necu da kazem da ti ne vjerujem. Prije je mogucnost da postoje paralelne stvari u "razlicitim dijelovima zakona" - ne znam kako bih se drukcije izrazio. Sto je velika mogucnost ako se uzme u obzir da je to NAS zakon. Vjerovatno je neko ko je bio zaduzen da radi sa vatrenim oruzjem tu dodao i luk i ko zna sta vec, jer mu je palo na pamet, dok je skroz negdje drugo, neko drugi to zaveo pod "ostalu sportsku opremu". Imao sam tacno zapisan detaljan izvod iz tog zakona, sa usmjerenjem na tacke i neke silne brojeve. Tako da je bar sa te 'sportske strane' tretiran kako sportska oprema, a ne kao sportsko oruzje. Mora da je zato sto je taj koji ju je tako zaveo imao na umu Strelicarstvo na metu. Sanse su da su svi zakoni u stvari pisani 80ih, pa su kod nas samo "sliveni". Danas su stvari mnogo drukcije - od target shooting (pa se taj dijeli u vise disciplina i vrsta lukova), pa 3d, pa opet posebno olimpijski, pa opet posebno lov...

Najbitnije od svega je u stvari sto niko ne pravi problem oko tako jedne rijetke pojave. + tamo gdje ti stigne (u postansko/carinsku ispostavu Banjaluka) se tretira kao sportska oprema.

Sto se tice carine i poreza, do 200km *znaci samo kad narucujes opremu* bi ti naplatili samo postarinu do 10km...
Sve preko je 10%+20%, kao auto kad kupujes :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]