Brale...
Vecina stvari koje si napisao je apsolutna istina...pocev od toga da je kapitalizam posteno pobjedio i da je definitivno bolji sistem od komunizma.Istina je i to da se ne znam radovati,a vjerovatno sam prilicno nesposobna osoba po tim demokratskim standardima.
Sistem(kapitalizam) kao sistem nije los ,sto se i pokazalo jer se ovoliko odrzao.Ono sto meni smeta,jeste da se taj kapitalizam pretvara lagano u kominunizam...demokratija ,ljudske slobode ,vrijednost ljudskog rada itd..sve gubi na znacaju...globalizacijom i jacanjem krupnog kapitala sve vise dobija oblik komunizma...gdje se sposobni i nesposobni definisu kao oni koji su dobri za sistem i one koji nisu....princip je isti...novac (vise niko ziv ne znaa kako i ko ga stampa i koliko ga ima) je zamjenio ideologiju ....i dalje postoje ljudi iznad sistema...tu je vjerovatno i partija(mozda ne bas javna)...partijski funkcioneri itd ...ajd malo da sad zaustavim..odo u teoriju zavjere
Ono sto ja smatram jeste da civilizaciji treba novi humanizam i renesansa...da se ljudima ponovo javi nada i vjera u bolje sutra...sposobnih ljudi je uvijek bilo i uvijek ce biti.. oni nisu problem...problem je ovaj obicni svijet(poput mene),ili ih nazovimo nesposobni...njih treba razvijati da postanu pametniji,sposobniji ..jer samo je to nacin da onda ovi sposobni postanu JOS SPOSOBNIJI...i da se desi neki civilizacijski skok...
Trenutno idemo kontra...nesposobni postaju jis nesposobniji ... baza obicnih ljudi je sve gluplja (jer je tako lakse biti SPOSOBNIJI)...nekada su klinci sanjali da postanu doktori,naucnici,ucitelji,profesori...sada sanjaju kako postati dio estrade ,ili neki fudbaler.
Gledamo ligu sampiona u fudbalu,umjesto ds pratimo takmicenja iz matematike ili fizike.
I onda se vratimo na ono sto Cicha kaze...nije sistem problem..problem su ljudi...uspjeli su unistiti komunizam...ne brini se...sjebace oni i kapitalizam

*hvala na preporuci za knjigu
Slusaj ne mogu ti reci da ne citas to.
Medjutim ili ali.
Ako vec to citas citaj sa zadrskom, znas kakvo je to citanje (procitas a zadrzis svoje misljenje).
Kako bi ti to objasnio nekako, tu preporuku za tu knjigu i Fukojamu gdje to strpat, nesto kao u fazonu: "Eto kad je cale mene izlupo a nisam bio kriv onda bi on skuzio sta je napravio, sjeo bi tako i reko majci eee.... jbg... Eeevo ovo nemoj nikad, nikad ti da radis sad si vidjela kako ne treba.